Γενικά Το πρώτο μου ζευγαράκι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ace21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ace21

PB New Member
Εγγραφή
27 Δεκ 2017
Μηνύματα
350
Πόλη
Μυτιλήνη
Καλημέρα σε όλους. Λοιπόν σήμερα θα ξεκινήσει και ουσιαστικά η προετοιμασία για το πρώτο ζευγαράκι. Θα τοποθετηθούν πάνω-κάτω σε 60άρες ζευγαρώστρες για αρχή γιατί το θηλυκό είναι καινούργιο και μέσα Μαΐου λέω να μπούνε στο ίδιο κλουβί για να ξεκινήσουμε.
Επειδή θα αλλαχτούν κλουβιά, πριν γίνει αυτό σήμερα κατά το απόγευμα θα τα πλύνω καλά και σκέφτομαι να τα ψεκάσω με Beaphar Veerluis για πρόληψη. (θα είναι σε εξωτερικό χώρο)
Εννοείται χωριστά σκεύη μέχρι να μπουν στο ίδιο κλουβί.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα τρώνε τροφή επώνυμη κλειστή, αυγοτροφή με βάση την easyrem και φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, λίγο ελαιόλαδο, νερό και ένα βρασμένο αυγό με το τσόφλι. Αυτή λέω να τη βάζω 3 φορές την εβδομάδα και να μένει για μία μέρα. Σουπιά μονίμως. Νερό σκορδόνερο εναλλάξ με το κανονικό.
Έχω και Landmark συμπλήρωμα ασβεστίου υγρό. Χρειάζεται θεωρείτε; (Συστήνει 4 φορές την εβομάδα για την περίοδο αναπαραγωγής).
Ενίοτε και καμία πρασινάδα όπως φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, λουίζα.
Αν υπάρχει άλλο αρσενικό κοντά το οποίο έχει οπτική επαφή και με τα δύο (θέση 3 της φώτο), θα επηρρεαστεί το ίδιο ή η αναπαραγωγική διαδικασία; Θα πρέπει να το απομακρύνω;
Αυτά για αρχή και ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 

Συνημμένα

  • Διάταξη.webp
    Διάταξη.webp
    32,9 KB · Προβολές: 42
Να τα αφήσεις απέναντι όπως είναι και όταν έλθει η ώρα να δώσεις φωλιά και κλωστές στο θηλυκό. Οταν θα κτίζει φωλιά,θα βάλεις με χώρισμα δίπλα της το αρσενικό που θα διαλέξεις. Το αρσενικό πρέπει να προηγηθεί στην διατροφική προετοιμασία ή τουλάχιστον αυτή να είναι εντατικότερη στην περίπτωσή του.
Καλή επιτυχία.
 
Όλα ωραία, αλλά γιατί σκορδόνερο τόσο συχνα; Ρωτώ βασικά απο περιέργεια.

Α δεν ξέρω, έτσι έλεγα. Δεν χρειάζεται ε;

Χρειάζεται μήπως καμία έξτρα βιταμίνη, ενισχυτικά κλπ?
 
Χρειάζεται μήπως καμία έξτρα βιταμίνη, ενισχυτικά κλπ?
Βασικά, επειδή θα βάλεις τα πουλιά μαζί μέσα Μαΐου, φαινεται οτι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για λάθη, καθώς προλαβαίνεις οριακά για μια γέννα, μια και το καλοκαίρι καλό ειναι να μην εχει κανεις γέννες, ώστε τα πουλιά να ξεκουραστούν πριν μπουν σε πτερορροια κλπ. Οπότε ναι, θα έλεγα μια πολυβιταμίνη στο αρσενικό θα ήταν χρήσιμη, π.χ. Fertivit, σύμφωνα με τις οδηγίες.
 
Να φτιαχνεις φυτρα σπορων.Αν δοκιμασεις να τα ετοιμασεις σε δυο μπολ με δυο μερες διαφορα και σε μεγαλες ποσοτητες,θα μπορεις να τα παρεχεις καθημερινα. Συγκεκριμενα θα σε διευκολυνουν να μουσκευεις την αυγοτροφη. Ξεκινα με κινοα, σιταρι και λιγο ροβιτσα απο μαγαζι με βιολογικα.Φτιαξε και σιταροχορτο.
Σκορδονερο μονο τωρα στην αρχη για λιγες μερες συνεχομενα, μετα οχι. Να βάζεις το νερό σε μια κανάτα και να το δίνεις την άλλη μέρα που θα έχει χάσει το χλώριο.
 

Συνημμένα

  • 0-02-04-a70383872c10ba3fae5841a1d8639b53c4c2f25ec6680d6c6835f351f9027a51_full.webp
    0-02-04-a70383872c10ba3fae5841a1d8639b53c4c2f25ec6680d6c6835f351f9027a51_full.webp
    193,6 KB · Προβολές: 25
  • 0-02-04-7553b1b2acc02484f32c540a1c299fec55467bdcf30af4d7c879bc878c06b44a_full.webp
    0-02-04-7553b1b2acc02484f32c540a1c299fec55467bdcf30af4d7c879bc878c06b44a_full.webp
    92,5 KB · Προβολές: 25
Να φτιαχνεις φυτρα σπορων.Αν δοκιμασεις να τα ετοιμασεις σε δυο μπολ με δυο μερες διαφορα και σε μεγαλες ποσοτητες,θα μπορεις να τα παρεχεις καθημερινα. Συγκεκριμενα θα σε διευκολυνουν να μουσκευεις την αυγοτροφη. Ξεκινα με κινοα, σιταρι και λιγο ροβιτσα απο μαγαζι με βιολογικα.Φτιαξε και σιταροχορτο.
Σκορδονερο μονο τωρα στην αρχη για λιγες μερες συνεχομενα, μετα οχι. Να βάζεις το νερό σε μια κανάτα και να το δίνεις την άλλη μέρα που θα έχει χάσει το χλώριο.
Ολα αυτα τα ωραια γιατι δεν μας τα παρουσιαζεις σε ενα ωραιο θεμα να σε αντιγραψουμε;
 
Καλημέρα παιδιά, είχα σκοπό μέσα στο σκ να βάλω φωλιά στο θηλυκό και στην πορεία να βάλω διαφανές χώρισμα και να πετάξω μέσα το Ορεστάκι, αλλά...
Εδώ και 2-3 μέρες το αρσενικούλι μου μου φαίνεται κάπως. Συγκεκριμένα, "μιλάει" πολύ χαμηλόφωνα, δεν κελαηδάει και όταν πάει να κελαηδήσει βγάζει κάτι πολύ χαμηλόφωνους ήχους και κάποιους ήχους που δεν τους έχω ξανακούσει. Μπορώ να πω ότι θυμίζουν μερικές φορές και. Παπαγάλο! Όταν πάει να κελαηδήσει η στάση του σώματος δεν μαρέσει (ουρά περισσότερο κατεβασμένη απ΄ ότι συνήθως).
Προφανώς και αναβάλλω την ένωση, σωστά; Τι μπορεί να συμβαίνει;
Το πουλάκι είναι μονίμως έξω, τρώει συσκευασμένη τροφή, που και που συσκευασμένη αυγοτροφή, μονίμως σουπιά ενώ κάποιες μέρες του δίνω υγρό ασβέστιο και κάποιες πολυβιταμίνη vita-vit. Είναι κινητικός, χθες έκανε το μπανάκι του κανονικά, δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει.
Προφανώς και είναι δύσκολο να με βοηθήσετε, θα μπορούσαν να είναι πολλά, από αναπνευστικό μέχρι και κάποιο τσίμπημα από κουνούπι πχ, αλλά εδώ δεν έχουμε πτηνίατρο. Θα ρωτήσω και ένα πετ σοπ που μιλάω μήπως ξέρει κάποιον κτηνίατρο που να ασχολείται...

ΥΓ: Το ανεβάζω εδώ για να μην ανοίξω άλλο ένα θέμα "το καναρίνι μου δεν κελαηδάει". Ίσως να έχει να κάνει με την ύπαρξη του θηλυκού;!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τελικά τα έβαλα μαζί με χώρισμα να βλέπονται μήπως και αλλάξει η συμπεριφορά του αρσενικού. Τώρα που τα καθάριζα είδα ότι είχε φάει λίγο εφημερίδα από κάτω, μήπως φταίει αυτό?
Σκέφτηκα μήπως είναι πρώιμη πτερόροια, αλλά δεν είδα φτερά στον πάτο... ☹
 
Σταύρο, όσο έκανε αυτό το κρώξιμο με κατεβασμένη την ουρά είχε στο οπτικό του πεδίο κάποιο άλλο πουλί; Αν ναι, τι φύλου;
Ασβέστιο, δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να δίνεις σε αυτήν τη φάση, διότι δεν υπάρχει λόγος.
Εφημερίδα, ξεφορτώσου τη και βάλε χαρτί κουζίνας.
Εφόσον υπάρχουν κουνούπια, μια σήτα ή έστω τούλι που να καλύπτει όλα σου τα κλουβιά θα σου είναι πολύ χρήσιμο, πριν θρηνήσεις θύματα.
 
Ακόμα χαμηλόφωνος είναι. Δεν είχε στο οπτικό πεδίο τίποτα. Ήταν πάνω κάτω οι ζεγαρώστρες (το τρίτο έχει απομακρυνθεί). Τώρα είναι μαζί στη ζευγαρώστρα με χώρισμα διαφανές. Το θυληκό φαίνεται έτοιμο και αυτός είναι αδιάφορος. Πάνω στο καλύτερο μου τα χάλασε. Ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό.
Του θηλυκού να του βάζω ασβέστιο;
 
Έχεις αλλάξει την διάταξη των ενοίκων και δεν το έχεις αναφέρει. Είχες πάνω/κάτω το ζευγάρι και είχες στείλει τον Πάτροκλο.Αυτό που υποπτεύεται δικαίως ο Γιάννης παραπάνω είναι οτι το αρσενικό αντιλήφθηκε το θηλυκό και του "ψιθυρίζει", κάτι που εντάσσεται με φυσιολογικό τρόπο στις συμπεριφορές των καναρινιών την περίοδο της γνωριμίας και της συνύπαρξής τους κατά την αναπαραγωγή.
 
Μακάρι Δημήτρη να είναι αυτό, αλλά τα ψιθυρίσματα ήταν διαφορετικά. Κελαηδούσε κιόλας. Τώρα ακόμα και τα "τσίου" είναι χαμηλόφωνα. Θα δούμε. Εν τω μεταξύ η άλλη είναι ψημμένη αγρίως. Καλά τα λένε ότι έχουν ξεφύγει οι γυναίκες! 😛
Τη διάταξη την άλλαξα εδώ και κάποιες μέρες για να έχω μόνο το ζευγάρι. Ήταν σαν να τα έχω με αδιαφανή χώρισμα, απλά σε πάνω κάτω κλούβες, δε βλέπονταν.
 
Παιδιά σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος. Η φωλιά είναι, στρωμένη!
Ένα σύντομο ιστορικό και τα φώτα σας σε κάποια θέμα.
Τα πουλάκια μπήκαν πάνω κάτω σε ζευγαρώστρες το καθένα μόνο του από αρχές Απρίλη. Από τροφή σποράκια, σουπιά, αυγοτροφή και πρασινάδες (θυμάρι κυρίως, λουίζα και ρίγανη). Από συμπληρώματα υγρό ασβέστιο Landmark σύμφωνα με τις οδηγίες για την περίοδο αναπαραγωγής και 2 -3 φορές την εβδομάδα πολυβιταμίνη vita-fit στο αρσενικό (Ορέστη).
Εδώ και τρεις μέρες το αρσενικό ενώ κελαηδούσε και ανταποκρινόταν στα ηχητικά καλέσματα σώπασε και κάνει κάτι ήχους όχι βραχνιασμένους, αλλά πολύ πολύ χαμηλόφωνους. Και φυσικά δεν κελαηδάει. Ακόμα και τα τσίου είναι λες και βγαίνουν από το πηγάδι. Είναι κινητικός όμως, τρώει και δεν έχω δει να χάνει φτερά.
Παρόλα αυτά είπα να μείνω στο πλάνο. Τα έβαλα μαζί από προχθές το απόγευμα χωρίς χώρισμα τελικά με νήμα και φωλιά μην ελπίζοντας σε πολλά. Χθές το μεσημέρι δεν είχαν βάλει ούτε κλωστή, σήμερα το πρωί είναι στρωμένη.
Ερωτήσεις:
1. Να αντικαταστήσω τον αρσενικό με άλλο τώρα για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας ή δεν είναι καλή ιδέα;
2. Υπάρχει περίπτωση ο αρσενικός να βοήθησε στην κατασκευή; Χθες το πρωί τον είδα να παίζει με το υλικό.
3. Η διατροφή σε αυτήν τη φάση τι πρέπει να περιλαμβάνει; Έχω κάνει κάτι λάθος;
Αυτά και ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
 
Να αντικαταστήσω τον αρσενικό με άλλο τώρα για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας ή δεν είναι καλή ιδέα;
Καθόλου..
Μόνο "πίσω" θα σε πάει..

Υπάρχει περίπτωση ο αρσενικός να βοήθησε στην κατασκευή; Χθες το πρωί τον είδα να παίζει με το υλικό.
Ούτε για κουβάλημα δεν κάνει. Απλά "παίζει" με την όλη διαδικασία.
Η διατροφή σε αυτήν τη φάση τι πρέπει να περιλαμβάνει;
Πλήρη διατροφή με μείγμα σπόρων αναπαραγωγής και ενίοτε αυγοτροφή.
Εδώ και τρεις μέρες το αρσενικό ενώ κελαηδούσε και ανταποκρινόταν στα ηχητικά καλέσματα σώπασε και κάνει κάτι ήχους όχι βραχνιασμένους, αλλά πολύ πολύ χαμηλόφωνους.
Έχω κάνει κάτι λάθος;
Αν αυτή είναι η απορία σου όχι.. Δεν έχεις κάνει λάθος.
Το κελάηδημα στα καναρίνια χρησιμοποιείται για την "κατάκτηση" του θηλυκού ώστε να αναπαραχθούν.Αν αυτό γίνει το κελάηδημα πλέον.. Δε μας χρειάζεται.
Τα περισσότερα καναρίνια σταματούν το αδιάκοπο κελάηδημα αυτή την εποχή...

Εκτός αν υπάρχει κάποιο γενικότερο πρόβλημα υγείας στο αρσενικό.. Οπότε καλύτερα να είσαι σε επιφυλακή. Να παρακολουθείς και να μας ενημερώνεις...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εκτός αν υπάρχει κάποιο γενικότερο πρόβλημα υγείας στο αρσενικό.. Οπότε καλύτερα να είσαι σε επιφυλακή. Να παρακολουθείς και να μας ενημερώνεις...

Φοβάμαι για ακάρεα κύριε Γιάννη...
Όμως είχα ψεκάσει πριν 20 μέρες το κλουβί με Beaphar Veerluis. Στην τσόχα πριν την τοποθετήσω έβαλα το ίδιο και Pinex Powder.
Σήμερα λέω να ψεκάσω μια και το πουλάκι... Από μακριά, μία φορά και μόνο στα φτερά.
Θα ακούσω και για συριγμό μην είναι κανένα άσθμα...

Ευχαριστώ πολύ πάντως γιατί γιατρό δεν ξέρω να το πάω...
 
Σήμερα λέω να ψεκάσω μια και το πουλάκι...
Όχι.
Μέσα σε αναπαραγωγική ένταση.. Δεν κάνουμε τέτοιες κινήσεις.
Μπορεί να αποβεί μοιραίο..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top