Αναπαραγωγή Τραύμα σε ράμφος νεοσσού 16 ημερών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stfns
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stfns

PB Member
Εγγραφή
22 Αυγ 2014
Μηνύματα
2.052
Πόλη
Καλλιθέα
Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα το πρωΐ σε ένα ζευγάρι καναρινιών με 4 νεοσσούς ηλικίας 16 ημερών, βρήκα το 1 από τα μικρά κάτω στον πάτο του κλουβιού.Αφού το έπιασα για να το βάλω ξανά στη φωλιά, διέκρινα στη βάση του άνω τμήματος του ράμφους του, μια μικρή πληγή από την οποία έσταζε λίγο αίμα. Το καθάρισα με μια μπατονέτα βουτηγμένη σε υγρό μπεταντίν και το επανατοποθέτησα στη φωλιά με τα υπόλοιπα. Το απόγευμα που πήγα να δω πως είναι, όλη η επιφάνεια του άνω τμήματος του ράμφους, ήταν τρυπημένη και γεμάτη αίματα. Παρόλα αυτά ήταν ζωηρό. Στην προσπάθειά μου να περιποιηθώ το τραύμα ξανά κατάλαβα ότι πονάει πολύ γιατί αντιδρούσε σε κάθε άγγιγμα. Με βαριά καρδιά το έβαλα πίσω στη φωλιά, ελπίζοντας πως αύριο θα το βρω ζωντανό. Τη ζημιά εικάζω πως την έκανε ο πατέρας, γιατί είδα αίματα και στο δικό του ράμφος. Ο συγκεκριμένος κάναρος δεν μου έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας αναθρέψει με επιτυχία και άλλα μικρά. Η μητέρα τους παρόλο που εδώ και 2 ημέρες ξεκίνησε την κατασκευή δεύτερης φωλιάς, ταΐζει και αυτή μαζί με τον πατέρα. Αν τα μικρά είχαν βγει από τη φωλιά ήξερα τι να κάνω. Τώρα όμως;
 
Ισως να δοκιμαζες με την παρουσια σου να ενωνεις αν ταιζει και να τον απομονώνεις παλι ή να βασιστεις αποκλειστικα στην καναρα αν νομιζεις οτι θα τα καταφερει.

Διαφορετικα θα πρεπει να αναλαβεις εσυ ταισμα στο χερι.
 
Δυστυχώς λόγω δουλειάς δεν έχω την πολυτέλεια χρόνου για να παρακολουθώ το πως συμπεριφέρεται. Αν τα μικρά είχαν κλαρώσει, θα τον άφηνα με τη μητέρα από τη μια πλευρά και τα μικρά από την άλλη με το χώρισμα. Αναγκαστικά η μητέρα θα αναλάβει τη σίτισή τους. Ούτως ή άλλως δεν με ενδιαφέρει δεύτερη γέννα. Όσον αφορά τάϊσμα στο χέρι... Ελπίζω να μη χρειαστεί.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριστώ πολύ Αντώνη. Αυτό που σκέφτομαι είναι, τι μπορεί να προκάλεσε αυτή τη συμπεριφορά. Κάθε χρονιά θα υπάρξει ανάλογο κρούσμα, σε νεοσσούς που έχουν κλαρώσει. Αναρωτιέμαι:
-ο αρσενικός λειτουργεί προστατευτικά
απέναντι στη νέα φωλιά και στην προσπάθειά του να αποτρέψει τα μικρά να την πλησιάσουν, τα τραυματίζει;
-ο αρσενικός όταν βλέπει ένα από τα μικρά εκτός φωλιάς, μη μπορώντας να τα ξαναβάλει μέσα τα τραυματίζει στην μάταιη προσπάθειά του;
-Μήπως είναι πολύ πυρωμένος;
Προσπαθώ να τον δικαιολογήσω, γιατί το στρες που βίωσε με την απομάκρυνσή του είναι έντονο. Το καλό είναι ότι η κανάρα τα τάϊσε παρόλη την αναστάτωση.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να έφταιξε. Υπάρχουν κάποιοι αρσενικοί που περιμένω να "μου την κάνουν" και είμαι υπ'ατμόν, αλλά αυτός ήταν το απόλυτο outsider... Που έκανα λάθος;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Στέφανε το πως σκέφτονται, πως ενεργούν και ποια ένστικτα τα οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές τα αρσενικά καναρίνια είναι κάτι που θα το μελετήσει η αντίστοιχη "επιστήμη".
Προσωπικά και αφού μελέτησα τις δυσκολίες με το χρόνο και τις υποχρεώσεις που έχεις θα σου πρότεινα να επιστρέψεις με χώρισμα τον αρσενικό πίσω στο κλουβί στη μεριά του θηλυκού και από την άλλη μόνο τα μικρά...
Μόνο έτσι θα περιοριστεί το φαινόμενο αυτό στους μελλοντικούς γεννήτορες.
 
Γιάννη μου το σκέφτηκα. Πως θα τα ταΐσει όμως, από τη στιγμή που τα μικρά είναι ακόμη στη φωλιά; Από τη μια πλευρά οι γονείς και από την άλλη τα μικρά στη φωλιά πως θα τρώνε;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Έχεις δίκιο..
Άσε τη μητέρα με τα μικρά... και τον πατέρα από την άλλη για λίγο μόνο του.
Όσο είσαι μπροστά.. ας τον αφήνεις κι αυτόν για λίγο όπως σωστά σου πρότεινε ο Αντώνης (αν δεν κάνω λάθος)
Όπως και να χει.. ψάχνουμε τρόπους να μην απουσιάζει ο πατέρας από τη "δράση" για να μειωθούν τα "κουσούρια" στους μελλοντικούς μας γεννήτορες.
Είναι κάτι που το πάλεψα κι εγώ... και στο προτείνω γιατί έπιασε...
 
Άν τον βάλω σε 2 μέρες που λογικά θα έχουν αρχίσει τα μικρά να βγαίνουν από τη φωλιά θα είναι πια αργά; Εννοώ πάντα με χώρισμα και μαζί με τη μητέρα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγώ μιλάω για άμεση επιστροφή.
Μετά από τόσες μέρες κάθε παραξενιά του.. Θα είναι φυσιολογική.

Τον επέστρεψα στο κλουβί, από τη μια πλευρά μόνο του και από την άλλη τη μητέρα με τα μικρά. Μόλις βγούν από τη φωλιά, θα τον βάλω από την πλευρά της μητέρας κ θα αφήσω τα μικρά μόνα τους.
 
Στέφανε δεν γνωρίζω τα πραγματικά αίτια που οδήγησε τον αρσενικό σου σε τέτοια συμπεριφορά και μόνο εικασίες μπορούμε τα κάνουμε εάν δεν υπάρχει λεπτομερειακή παρακολούθηση του κλουβιού(π.χ με μια κάμερα)

Ασφαλώς δικά σου λάθη δεν υπάρχουν, αλλά ενδιαφέρων είναι αυτό που πρότεινε ο Αντώνης να καταγράψεις εάν ο νεοσσός ζήσει κάτι που εύχομαι.
θα εχει ομως αξια να δουμε στο μελλον αν το πουλακι αυτο ειναι αρσενικο.
 

Σχετικά θέματα

Απαντήσεις
11
Προβολές
25K
Back
Top