Ασθένειες Τραύμα στο πόδι κανάρας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης TheBigL
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

TheBigL

PB Member
Εγγραφή
10 Μαρ 2014
Μηνύματα
1.911
Πόλη
Αθήνα
Προ ημερών η μια κανάρα καθότανε στο ένα πόδι. Με μια πρώτη ματιά δεν φαινότανε κάτι αλλά μετά απο λίγες μέρες είδα είχε κάπου γδαρθεί; Δεν ξέρω. Στη βάση του πίσω δαχτύλου.Αρχικά του έβαλα οξυζενέ και fucidin. Μετά από λίγες μέρες πρήστηκε κάπως χειρότερα και σήμερα του έβαλα celestoderm. Έχει κάποιος δει κάτι αντίστοιχο;

19hhHL3.webp
 
Λάμπρο, η πληγή έχει αυτό το χρώμα μετά τη χρήση των φαρμάκων; Ήταν έτσι από την αρχή;
 
Μου μοιάζει με οίδημα που περιείχε απόστημα και τώρα αφού έσπασε παρέμεινε ανοιχτή η πληγή. Έτσι είναι;
 
Αν είναι έτσι, Λάμπρο, πως ήταν η πληγή στην αρχή; Τι χρώμα είχε; Ήταν φουσκωμένο το σημείο; Έσπασε και βγήκε αίμα, όπως ρωτά ο Γιάννης πιο πάνω; Έχετε κουνούπια στην περιοχή; Κουνουπιέρα έχεις στα κλουβιά; Επειδή από τη φωτό δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, πρόκειται για μια πληγή που έγινε σε σημείο πριν ξεκινήσει το δάκτυλο να χωρίζεται από το πόδι; Είναι στην εξωτερική πλευρά του δακτύλου ή σε σημείο που πατά - ακουμπά στην πατήθρα;
 
Είναι στην εξωτερική πλευρά του δακτύλου ή σε σημείο που πατά - ακουμπά στην πατήθρα;
Είναι στην έξω πλευρά Γιάννη όπως βλέπω. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για χτύπημα, σκάλωμα ή να έγινε από το ίδιο το πουλί με τσιμπήματα. Αυτό το τελευταίο μπορείς να το καταλάβεις Λάμπρο γιατί αν έχει γίνει έτσι, τότε σίγουρα εξακολουθεί να το τσιμπάει.

Θα έλεγα να συνεχίσεις τη Celestoderm, αφού σιγουρευτείς ότι το πρόβλημα δεν το προκαλεί το ίδιο το πουλί και να παρατηρείς εάν εμφανίσει επιδείνωση. Μια πολυβιταμίνη ταυτόχρονα και αν περάσουν όλα με το καλό, τα πόδια του χρειάζονται περιποίηση. Η Novaquasol Α μπορεί να βοηθήσει.
 
Δεν έχει σπάσει ή να βγάλει πύων. Είναι στο πίσω και πάνω μέρος του δαχτύλου. Όχι ακριβώς στο δάχτυλο αλλά εκεί πριν ξεκινήσει. Το συγκεκριμένο πουλί είναι αυτό που είχε ματώσει από τσιμπήματα το καλάμι του αν θυμάστε.
Τώρα δεν την είδα να το τσιμπάει αλλά όταν του έβαζα αλοιφή αισθανόμουν σαν μικρά αγκαθάκια.Βασικά είχε ξεραθεί το σημείο και δεν φεύγανε. Θα μπορούσε να το έχει κάνει η ίδια γιατί είναι πυρωμένη σχετικά και κάτι τραβήγματα σε φτερά τα έχει οπότε δεν ξέρω αν το τσιμπάει. Τη celestoderm να την βάζω με μπατονέτα ή να κάνω επάλειψη; Απλά όταν κάνω επάλειψη δείχνει δυσφορία.
Επίσης εδώ και 5 μέρες είναι εντός φωλιάς με αυγά χωρίς αρσενικό.Άσπορα αυγά. Μήπως η θέση της μέσα στη φωλιά την κάνει χειρότερη την κατάσταση;
Φαίνεται για ευλογιά στη φωτογραφία αλλά δεν είναι. Το συγκεκριμένο πουλάκι με άλλο ένα είναι εντός σπιτιού και δεν τους έχω κουνουπιέρα.Αν και χθες πέτυχσ ένα κουνούπι εντός του σπιτιού. Καλοκαίριασε και κάνανε guest εμφανίσεις. Θα βγούνε τέλος του μήνα και αυτά έξω όμως απλά θα χρειαστώ καινούργια κατασκευή με dexion για να είναι σωστά και προστατευμένα.
 
Επίσης εδώ και 5 μέρες είναι εντός φωλιάς με αυγά χωρίς αρσενικό.Άσπορα αυγά. Μήπως η θέση της μέσα στη φωλιά την κάνει χειρότερη την κατάσταση;
Προσπάθησε να την κόψεις για φέτος. Δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να βρίσκεται στη φωλιά σε αυτήν την κατάσταση.

Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής, καλό θα ήταν να κάνεις μια πλύση πριν από κάθε εφαρμογή με αραιωμένο υγρό αποστείρωσης πληγών και να ξεπλένεις καλά με φυσιολογικό όρο. Στη συνέχεια, αφού στεγνώσεις καλά την περιοχή με ένα καθαρό χαρτί, να βάζεις αλοιφή με μπατονέτα για δύο τρεις ημέρες μέχρι να μαζευτεί η πληγή και να σταματήσει να πονάει. Αν αρχίσει να κλείνει επιφανειακά, το ελαφρύ μασάζ θα είναι καλύτερο.
 
Αύριο μεθαύριο θα της την βγάλω απλά φοβάμαι μην τυχών αρχίσει να το σκαλίζει όσο είναι εκτός.Αλλά σίγουρα την επιβαρύνει η φωλιά έχεις δίκιο.
 
Ή έστω κρέμα betadin για να διασφαλίσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τη παραμονή του σκευάσματος πάνω στο πόδι του καναρινιού.
Δεν έχω αντικειμενική άποψη, αλλά θα προτιμούσα το υγρό από την κρέμα μια και η τελευταία αργεί να ξεραθεί και να κάνει φιλμ πάνω στην πληγή, ενώ το πρώτο ξεραίνεται πολύ γρήγορα.
 
αλλά θα προτιμούσα το υγρό από την κρέμα μια και η τελευταία αργεί να ξεραθεί και να κάνει φιλμ πάνω στην πληγή, ενώ το πρώτο ξεραίνεται πολύ γρήγορα.
Πολλοί κτηνίατροι, προτείνουν το betadin σε κρέμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ζώων που ''πάσχουν''.
Χωρίς να είμαι βέβαιος, εικάζω ότι η προώθηση του σκευάσματος αυτού αποδίδεται στο μεγαλύτερο βαθμό σταθερότητας που υπάρχει πάνω στο τραύμα σε σχέση με αυτόν της υγρής μορφής.
 
Η Celestoderm ή Betadine αλοιφή θα βάλει. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Το θέμα είναι να αποφύγει την αντιβίωση από το στόμα και όχι να κάνει αποστείρωση τοπικά την περιοχή.
 
Εγώ πάντως, για να ακριβολογήσω, θα έδινα και αντιβίωση από το στόμα, και με κάποιον τρόπο θα κάλυπτα το τραύμα (μάλλον με μπενταντιν ίσως και με διάλυμα ιωδίου σε γλυκερίνη), ώστε να μην επιμολύνεται από εξωτερικούς παράγοντες.
 
Τα τραύματα γενικώς επουλώνονται ταχύτερα όταν είναι στεγνά και ακάλυπτα στον ελεύθερο αέρα.
Ως προς την αντισηψία, αν επακολουθήσει κάποια επουλωτική αγωγή, πρέπει να εφαρμόζεται κάποιο προϊόν που στεγνώνει γρήγορα όπως το υγρό μπεταντίν που είπε ο κ. Μάκης.
Τα υλικά που βοηθούν στην ταχεία επούλωση είναι το τζελ αλόης και η απλή βαζελίνη ή τέλος κάποια κρέμα φαρμακείου με βιταμίνη Α όπως η novaquasol.
Οι κρέμες-αλοιφές επούλωσης πρέπει να εφαρμόζονται σε ελάχιστες ποσότητες σε προηγουμένως καθαρισμένη πληγή και όχι σε μεγάλες ποσότητες που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να "αναπνέει".
Επειδή αυτή η κανάρα σου έχει συχνά περιστατικά με πληγές, κάνε μια αναζήτηση για την πιθανή αιτία, μάλλον κάτι οργανικό την απασχολεί.
Περαστικά της!
 
Λάμπρο, εάν τα περιστατικά γίνονται στο ίδιο κλουβί, τότε μάλλον είναι αυτό που προκαλεί τα προβλήματα. Στις φωτογραφίες του παλιότερου θέματος, το αίμα είναι πάρα πολύ. Δεν πρόκειται για κάτι παθολογικό, είναι τραυματισμός, ατύχημα.
 
Back
Top