Φροντίδα Τρομάζει και πέφτει στον ύπνο του

ivdimentia

PB New Member
Εγγραφή
4 Ιουν 2019
Μηνύματα
12
Γεια σας παιδιά. Είμαι καινούριο μέλος στο φόρουμ και θα ήθελα τη βοήθεια σας.

Έχω ένα καναρίνι αρσενικό λίγο παραπάνω από έναν χρόνο. Το πουλάκι είναι γενικά κεφάτο και κινητικό. Εντός όμως των τελευταίων ήμερων, έχουν γίνει δυο περιστατικά που με έχουν τρομάξει.

Το πρώτο έγινε περίπου πριν από 10-15 ήμερες και το άλλο απόψε.
Το πουλάκι, μέσα στον ύπνο του, ξαφνικά το άκουσα να πεταρίζει για πολύ λίγο (προφανώς για να μην πέσει) και με το που πήγα να δω τι συμβαίνει, το βρήκα στον πάτο του κλούβιου και να είναι λίγο στα χαμένα.
Την πρώτη φορά δεν έδωσα και ιδιαίτερη σημασία, καθώς πέραν του ότι δεν μου έχει δείξει κάτι το περίεργο όλο αυτό το διάστημα που το έχω, σκέφτηκα ότι ίσως μέσα στον ύπνο του να τρόμαξε, ή να είδε κάποιο όνειρο κτλ... (υποθέσεις κάνω άπλα, είμαι άσχετος από πτηνά).

Σήμερα όμως μου το ξανάκανε. Έτρεξα αμέσως στο μπαλκόνι, άναψα το φως και τον βρήκα να κάθεται στο κλαδάκι από κάτω.
Περίμενα λίγο με το φως αναμμένο να δω πως θα αντιδράσει και μήπως ήθελε να ξανά ανέβει στο ψηλό κλαδί που πηγαίνει πάντα για να κοιμηθεί, άλλα ήταν ήδη φουσκωμένος όποτε και έσβησα το φως καθώς σκέφτηκα ότι μάλλον θα κάτσει να κοιμηθεί εκεί.
Μέτα από λίγο ξανάγινε κάτι παρόμοιο και με το που ξαναπήγα και άναψα το φως, τον βρήκα κάτω άλλα από την άλλη πλευρά.
Βεβαία αυτό ίσως είναι και λογικό, καθώς προσπάθησε να ξανά ανέβει στο ψηλό κλαδί, άλλα προφανώς δεν τα κατάφερε με σβησμένο το φως.
Τώρα για να τον παρακολουθήσω, τον ξανάφερα μέσα στην κουζίνα και δείχνει οκ,... έχει ανεβεί στο σύνηθες κλαδί του και κοιμάται.

Να σημειώσω, αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο, ότι και τα δυο περιστατικά (και το παλιό άλλα και το σημερινό), έγιναν αφού μπήκε ο Μάιος και άρχισα να τον αφήνω στο μπαλκόνι και το βράδυ (μέχρι πριν τον έβγαζα έξω το πρωί και τον έφερνα μέσα όταν σουρούπωνε).

Έχει κανείς κάποια ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει;
Πρόκειται ίσως για κάποιο νευρολογικό πρόβλημα;
Οποιαδήποτε βοήθεια, ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ.
 
Προστασία για αρπακτικά έχεις στο κλουβί;
Ένα νευρολογικό πρόβλημα υπάρχει 24 ώρες το 24ωρο, δεν έχει συμπτώματα μόνο το βράδυ...
Έχω μια μαύρη σήτα που την βάζω γύρω από το κλουβί το βράδυ. Επίσης η τέντα του μπαλκονιού είναι κατεβασμένη πολύ χαμηλά. Τώρα από κει και πέρα δεν ξέρω αν και στα δυο περιστατικά, μήπως τον τρόμαξε κάποιο κουνούπι ή κάνα άλλο έντομο γενικότερα. Πάντως και τις δυο φόρες, δεν ακούστηκε κάποιος άλλος θόρυβος, ώστε να συμπεράνω ότι ήταν κάποιο αρπακτικό. Έτσι κι'αλλιως η μπαλκονόπορτα είναι ακριβώς δίπλα μου, όποτε και κάποιο πουλί να πήγαινε να του επιτεθεί, θα το άκουγα και θα το έβλεπα σίγουρα.
 
Αν δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας που να το τρομάζει τότε ίσως ψείρες;.. Απλά μια σκέψη..🙄
Θα μας βοηθήσουμε μια φωτογραφία του κλουβιού για να δούμε εν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της ψείρας.


Για ρίξε μια μάτια και εδώ:

 
τότε ίσως ψείρες
Και μένα εκεί πήγε το μυαλό μου...
Σε παράσιτα.
Ειδικά αν υπάρχει φωλιά χελιδονιών σε απόσταση μέχρι και 10 μέτρα...
 
Δεν ξέρω, τι να πω.. Πήρα τηλ και τον ιδιοκτήτη του Pet shop που τον αγόρασα και μου είπε μέχρι και για εγκεφαλικό. Μου φάνηκε υπερβολικό να πω την αλήθεια, αλλά είναι που δεν το έχει κανει μόνο μια φορά και αυτό είναι που με τρομάζει. Με την πρώτη ευκαιρία, θα βγάλω φωτός και θα ανεβάσω.
 
Τίποτα δεν είναι υπερβολικό, το ότι αυτά όμως έχουν συμβεί μόνο βράδυ και ότι δεν αναφέρεις πουθενά κάτι ασυνήθιστο την υπόλοιπη ημέρα (φαντάζομαι πως το έχεις παρακολουθήσει), δεν με κάνουν να συνηγορώ για τέτοιου είδους ασθένειες...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εχεις παρατηρησει πριν συμβει αν γινεται καποιος θορυβος εντονος στο περιβαλλον;

Να περνα καποιο μηχανακι ή αυτοκινητο που να κανει φασαρια η εξατμιση του πχ?
 
Το σκέφτηκα και αυτό και σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, μάλλον όχι. Γιαυτό μπόρεσα και άκουσα αμέσως ότι κάτι συμβαίνει και πήγα να τον δω. Αν είχε περάσει κάποιο μηχανάκι θα έκανε πολύ θόρυβο και λογικά δεν θα τον είχα ακούσει καθώς μένω σε πολύ ήσυχη γειτονιά και μετά τις 10-11 το βράδυ δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα. Άλλες φορές που περνάνε μηχανάκια και κάνουν πολύ θόρυβο, δεν έδειξε να ενοχλείται. Δεν ξύπνησε καν...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Και το δικό μου το έκανε προχθές το καναρίνι. Εκεί που κοιμόταν χωρίς κάποιον θόρυβο και το είχα και σκεπασμένο το είδα να κάθεται κάτω στο κλουβί όταν άκουσα το μπαμ και νόμιζα ότι χτύπησε αλλά δεν μου το ξαναέκανε παρά μόνο μια φορά. Του μιλούσα και ήταν στον κόσμο του και μόλις κατάλαβε κι άναψα φως πήγε πάλι στην πατηθρα του ψηλά και κοιμήθηκε κατά τα άλλα είναι ευδιάθετο και τρώει μια χαρά και κελάηδημα φουλ .
 
αλλά είναι που δεν το έχει κανει μόνο μια φορά και αυτό είναι που με τρομάζει.

Να αποκλείσουμε τα παράσιτα, που είναι κάτι που συμβαίνει αυτή την εποχή, πριν πάμε σε άλλες εικασίες που απαιτούν περαιτέρω ενέργειες όπως π.χ. ιατρική διάγνωση κλπ?

Διάβασες το άρθρο ώστε να δεις εάν μπορείς να τα εντοπίσεις;
Σου ζήτησα και μια φωτογραφία του κλουβιού.. Μπορείς;

Όλα αυτά θα βοηθήσουνε στο να οδηγηθούμε σε ένα περισσότερο ασφαλές συμπέρασμα.
Το να ρωτάμε και να μαζεύουμε γνώμες χωρίς να αφαιρούμε ένα ένα από την λίστα τα πιθανά αίτια μόνο αγώνια θα φέρει και τίποτα παραπάνω.. Από αυτήν ήδη έχεις.. Πολύ λογικό φυσικά! Ας το πάμε βήμα βήμα. Γνώμη μου 😉
 
Καλώς ήλθες!
και άρχισα να τον αφήνω στο μπαλκόνι και το βράδυ
Μάλλον κάτι τον τρόμαξε. Μην τον αφήνεις έξω το βράδυ.
Πήρα τηλ και τον ιδιοκτήτη του Pet shop που τον αγόρασα και μου είπε μέχρι και για εγκεφαλικό.
Να του πεις ότι έκανε διάνα στη διάγνωση. αλλά το ξεπέρασε (αστείο).
 
Αν έχεις ασφαλίσει το πουλάκι απο εξωτερικές βραδινές επισκέψεις απο νυκτόβια, ποντικια, γάτες κλπ. Ψάχνουμε για την κόκκινη ψείρα, όπως σου είπαν πιο πάνω. Εύκολο. Βρέχουμε ελαφρα 1-2 χαρτοπετσέτες και αφού τις διπλώσουμε αρκετά τις τοποθετούμε στα κάγκελα κοντά στην ποτίστρα αργά το απόγευμα. Το επόμενο πρωί, ξεδιπλώνοντάς τις, θα δούμε τί "πιάσαμε". Αν δεν υπάρχει τίποτα απο ψείρα, η σκέψη μπορεί να πάει και σε κάποιες ασθένειες. Μια τέτοια είναι η Σαλμονέλωση (απο κακοβρασμένο αυγό και όχι μόνο), που δημιουργεί σε κάποιο στάδιο, πολύ οξείς πόνους στο κεφάλι. Το πρωί που τα πουλιά είναι σε συνεχή κίνηση δεν μπορεί να εντοπιστεί. Αντίθετα το βράδυ, μπορεί να δώσει αυτού του είδους τις αντιδράσεις για ευνόητους λόγους.
 
Περιπου αυτά μου είπε και ο πτηνίατρος που τον ρώτησα (περι σαλμονελας), εφόσον εξέτασε και τα κόπρανα του στο μικροσκοπιο και απέκλεισε κάποια άλλα πράγματα.
[automerge]1560008674[/automerge]
Τον πήγα τελικά σε κτηνίατρο. Του φάνηκε σε γενικές γραμμές πολύ καλά, εξέτασε τα κόπρανα του σε μικροσκόπιο και μου έδωσε μια πολυβιταμίνη να του δίνω. Κατά πάσα πιθανότητα μου είπε ότι μάλλον θα τον τρόμαξε κάποιο έντομο/κουνούπι, εφόσον και το περιστατικό έγινε και τις 2 φορές σε εξωτερικό χώρο. Από κει και πέρα μου είπε πως αν είναι κάτι νευρολογικό, θα φανεί στην πορεία... Αν δλδ το ξανακάνει. Μια άλλη πολύ μικρή πιθανότητα έδωσε στο να χτύπησε καθώς πέταξε μέσα στο κλουβί και να του δημιούργησε κάποιο μικρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο και έτσι να του δημιουργήθηκε προσωρινά μια σχετική αστάθεια αναλόγως με το μέγεθος του αιματώματος. Αλλά και αυτό αν και όχι τόσο σπάνιο απ΄όσο μου είπε, δεν το πιθανολογεί καθώς όπως το περιέγραψα, το πουλάκι είχε αντίδραση όταν έπεσε (πετάρισε) και προσγειώθηκε κανονικά. Απ ότι μου είπε αν είχε πέσει άτσαλα και με τα πόδια πάνω, εκεί σίγουρα θα ήταν κάτι νευρολογικό. Αλλά εφόσον έγινε έτσι όπως έγινε, κατά πάσα πιθανότητα απλά τρόμαξε απο κάτι (κρατάμε πάντα μια επιφύλαξη και τον παρακολουθούμε).

Τέλος σας παραθέτω και κάποιες φώτο που προσπάθησα να τραβήξω από το κλουβί. Αν δεν βοηθάνε δώστε μου κάποια κατεύθυνση για να τραβήξω καλύτερες.
 

Συνημμένα

  • 20190605_130308.webp
    20190605_130308.webp
    457,1 KB · Προβολές: 43
  • 20190605_130419.webp
    20190605_130419.webp
    400 KB · Προβολές: 42
  • 20190605_130428.webp
    20190605_130428.webp
    477,9 KB · Προβολές: 41
  • 20190605_130432.webp
    20190605_130432.webp
    439,5 KB · Προβολές: 47
  • 20190605_130404.webp
    20190605_130404.webp
    588,6 KB · Προβολές: 47
Τελευταία επεξεργασία:
@ivdimentia

Εκανες πολύ καλά που το πήγες στον γιατρό!

Ανεξαρτήτως όμως αυτού, τo κλουβάκι είναι αρκετά παλιό και ταλαιπωρημενο. Είναι ένας παράγοντας που συνηγορεί στην ανάπτυξη παράσιτων, μικροβίων κλπ. Για αυτό και η επιμονή μου να το δούμε. Στην θέση σου και εάν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου θα το αντικαθιστούσα με μια 60αρα ζευγαρώστρα.
0302ZE02-1.jpg
Εκεί το πουλάκι θα είναι περισσότερο άνετα και με χώρο διαθέσιμο για μικροπτήσεις που βοηθούν στην εκγύμανση του και στην καλύτερη υγεία του. Απαραίτητο να αντικαταστήσεις και τα διάφορα αξεσουάρ. Ταΐστρες έχει η ζευγαρώστα οποτε δεν θα χρειαστεί να πάρεις. Όμως αυγοθήκη, ποτίστρες αντικατέστησε τα. Επισης, ήδη είπαμε για τα ξύλινα πατηθρα. Την καρδούλα που έχεις στο κλουβί πέταξε την. Του είναι εντελώς άχρηστη. Καλύτερα να του βάλεις ένα σουπιοκόκκαλο.

Γενικά, προτείνω μια ανανέωση η οποία θα σου στοιχίσει το πολύ 25euro. Mόνο καλό θα του κάνεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πέρα από αυτά που σου είπε ο Δημήτρης @GreekMan72, έχω να σου προτείνω να του αλλάξεις αυτή την χύμα τροφή με κάποια συσκευασμένη επώνυμης εταιρίας. Η χύμα τροφές κρύβουν αρκετούς κινδύνους αλλά και οι λάθος σύσταση τον σπόρων και "βιταμινών της" επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του πουλιού. Οπότε εάν θέλεις ένα υγιές και χαρούμενο πουλάκι τηρείς όλα τα πάρα πάνω. Καλή συνέχεια και ελπίζω να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας 🙂
 
Back
Top