Διατροφή Τροφή για ορτύκια

karmaniola

PB New Member
Εγγραφή
17 Φεβ 2017
Μηνύματα
6
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα,

Λόγω του ότι δε βρίσκω να αγοράσω τροφή για ορτύκια στη περιοχή που μένω, τα τρέφω με την τροφή ωοτοκίας των κοτών. Ο σκοπός για τον οποίο τα εκτρέφω είναι η ωοτοκία και όχι το κρέας. Επειδή αυτά χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης ώστε να είναι παραγωγικά, προσθέτω στη τροφή επιπλέον σόγια (μη τροποποιημένη) και διάφορα λαχανικά - χόρτα που την έχουν σε σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα.
Είναι απαραίτητο να βρω τροφή αποκλειστικά για ορτύκια ή να παραμείνω στη τροφή των κοτών; Υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα στο μέλλον όσον αφορά την υγεία τους;

Ευχαριστώ
 
Από όσα γνωρίζω τα ορτύκια καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της τροφής του με σιτηρά και σπόρους άγριων φυτών. Τις επιπρόσθετες πρωτεϊνικές τους ανάγκες τις καλύπτουν με σαλιγκαράκια και άλλα έντομα που βρίσκουν στο έδαφος.
Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις τρία διαφορετικά τροφοδοτικά "όπλα".
  1. Κύρια τροφή σε ποσοστό 75% να είναι το σπασμένο καλαμπόκι, σιτάρι και αν μπορείς να βάλεις βρώμη αποφλοιωμένη.. Θυμίζω πως δεν σπάζουν τους σπόρους αλλά τους καταπίνουν και τους χωνεύουν όπως είναι. Μια εναλλακτική πολύ πιο ολοκληρωμένη πρόταση αλλά ίσως λίγο πιο ακριβή υπάρχει εδώ https://www.elviz.gr/el/%CF%80%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82/item/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B7%CF%83-%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%85%CE%BA%CE%B9%CF%89%CE%BD
  2. Φύραμα σε ποσοστό περίπου 15% γιατί είναι ιδιαίτερα "παχυντικό" και αυτό δεν το θέλουμε αφού στοχεύεις στην ωοτοκία. Κάποια δείγματα αυτών των τροφών μπορείς να βρεις εδώ https://www.elviz.gr/el/%CF%80%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82/item/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%83-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%83%CF%83%CF%89%CE%BD-%CF%89%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CF%83, εδώ https://www.elviz.gr/el/%CF%80%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82/item/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CF%89%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CF%83, εδώ https://www.elviz.gr/el/%CF%80%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82/item/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%85%CE%BA%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%89%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CF%83650 κι εδώ https://www.elviz.gr/el/%CF%80%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82/item/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B7%CF%83-%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%85%CE%BA%CE%B9%CF%89%CE%BD.
  3. Αποξηραμένα έντομα και προνύμφες σε πολύ μικρό ποσοστό >1% ... όχι μόνο για την ακριβή τιμή του αλλά γιατί είναι εξαιρετικά αποδοτικό.. Θεωρώ πως μπορεί να σε καλύπτει άνετα και μια αηδονοτροφή ή μαϊνοτορφή όπως τις αποκαλούν.
Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να προσέξεις το χώρο διαβίωσης... και τον αριθμό θηλυκών ανά αρσενικό ορτύκι.
Δύο τρία θηλυκά για ένα αρσενικό θεωρούνται καλά... αν και πιστεύω πως μόνο με την δοκιμή στην πράξη μπορείς να το ισχυριστείς αυτό γιατί υπεισέρχονται παράγοντες όπως η ατομικότητα και η διάθεση των πουλιών.
Προσοχή στις επιθέσεις και στον επικείμενο κανιβαλισμό που κατά καιρούς παρουσιάζουν αυτά τα πουλιά.
Προσοχή στις ανάγκες για "πετραδάκια", ασβέστιο και κυρίως στην αποπαρασίτωση που λόγω του τρόπου ζωής τους (ζουν και κουρνιάζουν κάτω) είναι ιδιαίτερα απαραίτητη.
 
karmaniola Καλησπερα θα σου πω κ εγω μια "συνταγη" που φτιαχνω για φασσιανους κ αν σε βολευει φτιαξε την. Της ποσοτητες αναλογα με τον αριθμο πουλιων που εχεις της κανονιζης εσυ.
Λοιπον σαν βαση εβαζα το Φυραμα Νο1 στην αρχη κ μετα το Νο.3 και το ανακατευα με".
Μαινοτροφη, Αυγα βραστα κ καλα θρυματισμενα με το τσοφλι,Σογια,Κεχρι, βρωμη, σιταρι, βικο, σταφιδες αρκετα θρυματισμενα σε μπλεντερ.Αργοτερα εδινα κ πρασιναδες. Με το ανωτερω μιγμα τα φασσιανακια γινοτανε τουμπανο σε μικρο χρονικο διαστημα.
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις,

Τα ορτύκια τα έχω σε μια αυτοσχέδια 3όροφη κατασκευή από DEXION ντυμένο με σιδερένιο πλέγμα. Κάθε όροφο τον έχω χωρίσει σε 2 τμήματα διαστάσεων (Μ)50εκ * (Π)45εκ * (Υ) 45εκ. και κάθε τμήμα περιέχει 4 θηλυκά ορτύκια Jambo.
Το πάτωμα είναι από πλέγμα ώστε οι κοτσιλιές τους να πέφτουν σε ένα ταψί και να μην έρχονται σε επαφή με τα ορτύκια. Ομοίως, οι ταΐστρες βρίσκονται εξωτερικά του κλουβιού και οι ποτίστρες είναι αυτά τα κυπελλάκια που έχω στη φωτογραφία παρακάτω. Στην αρχή είχα μέσα σε κάθε τμήμα κι από ένα αρσενικό, αλλά λόγω του ότι δημιουργούσε "προβλήματα" (εντονότατη ερωτική διάθεση, με αποτέλεσμα να μη τα αφήνει σε ησυχία ούτε λεπτό!), καθώς και λόγω του ότι δεν με ενδιέφερε η γονιμοποίηση του αυγού για να βγάλω ορτυκάκια, τα απομάκρυνα.
Τον κανιβαλισμό τον έχω δει μέχρι στιγμής μόνο μεταξύ αρσενικών, τα οποία φροντίζω να βρίσκονται πάντα μόνον με παρέα θηλυκών σε μια άλλη κατασκευή (1 αρσενικό με 3 θηλυκά).
Σχετικά με τις τροφές που μου προτείνεις, αποφεύγω τα γενετικά μεταλλαγμένα φυράματα, γιατί θεωρώ πως είναι νωρίς ακόμα να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για τι επιπτώσεις μπορεί να φέρουν με τον καιρό (ή να μη φέρουν).
Επίσης, έκανα για ένα διάστημα ένα μείγμα από καλαμπόκι-κριθάρι-σιτάρι-βρώμη παρέα με το φύραμα (παρέλειψα να αναφέρω ότι το φύραμα ωοτοκίας για κότες που χρησιμοποιώ, δεν έχει μέσα γενετικά μεταλλαγμένα στοιχεία), αλλά είδα σημαντική μείωση στην ωοτοκία (περίπου 25%). Εννοείται πως καθημερινά τρέφονται και με πρασινάδα, κατά κύριο λόγο μαρούλι. Για το βίκο έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, και στο μέλλον θα δοκιμάσω σε ένα από τα τμήματα να τον ενσωματώσω στη τροφή.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!
 

Συνημμένα

  • Waterer Cup.webp
    Waterer Cup.webp
    10,1 KB · Προβολές: 20
καθώς και λόγω του ότι δεν με ενδιέφερε η γονιμοποίηση του αυγού για να βγάλω ορτυκάκια, τα απομάκρυνα.
Χωρίς να είμαι ειδικός... και αν ασφαλώς θυμάμαι καλά... χωρίς αρσενικό είτε δεν υπάρχει ωοτοκία.. είτε αυτή είναι μειωμένη. Ίσως κάποιος ποιο καλά ενημερωμένος να μας πληροφορήσει σχετικά.
 
Χωρίς να είμαι ειδικός... και αν ασφαλώς θυμάμαι καλά... χωρίς αρσενικό είτε δεν υπάρχει ωοτοκία.. είτε αυτή είναι μειωμένη. Ίσως κάποιος ποιο καλά ενημερωμένος να μας πληροφορήσει σχετικά.
Ωοτοκία υπάρχει και με αρσενικά, και άνευ. Ίσα ίσα που στα κλουβιά που υπάρχει και αρσενικό, η ωοτοκία είναι μειωμένη.
 
έχω σε μια αυτοσχέδια 3όροφη κατασκευή από DEXION ντυμένο με σιδερένιο πλέγμα. Κάθε όροφο τον έχω χωρίσει σε 2 τμήματα διαστάσεων (Μ)50εκ * (Π)45εκ * (Υ) 45εκ. και κάθε τμήμα περιέχει 4 θηλυκά ορτύκια Jambo.
Δεν ειναι πολυ μικρός ο χώρος αυτός για 4 ορτύκια;
 
Πιστεύω πως όταν τα θηλυκά είναι σε ένα σχετικά ήρεμο περιβάλλον, χωρίς το αδιάκοπο κυνήγι του αρσενικού, είναι πιο αποδοτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχω δει κανένα να κλωσάει, κι απ΄όσο πληροφορούμαι δύσκολα θα κάτσουν. Ο χώρος είναι υπολογισμένος με στόχο την ωοτοκία. Όταν τα είχα σε έναν κατά πολύ μεγαλύτερο χώρο, σπάνια έβλεπα αυγό.
 
Παντως οι διαστασεις που τα εχεις χωριση μου φαινονται λιγο μικρες με καμια 20αρια ποντους ακομα ισως νατανε καλυτερα εκτος κ αν τα εχεις ετσι για συγκεκριμενο λογο
 
όταν τα θηλυκά είναι σε ένα σχετικά ήρεμο περιβάλλον, χωρίς το αδιάκοπο κυνήγι του αρσενικού, είναι πιο αποδοτικά.
Εγώ πάλι θυμάμαι το αντίθετο;
Δηλαδή, πως απαιτείται αρσενικό για να τα κρατά σε υπερδιέγερση και να ωοτοκούν πιο πολύ;
Δεν επιμένω όμως περισσότερο... ας ελπίσουμε πως θυμάμαι λάθος... απλά εσύ ας το έχεις κατά νου να μην υπάρχουν εκπλήξεις.
 
Ο χώρος είναι υπολογισμένος με στόχο την ωοτοκία. Όταν τα είχα σε έναν κατά πολύ μεγαλύτερο χώρο, σπάνια έβλεπα αυγό.
Υπάρχει κάποια συλλογιστική σχετικά με αυτο, προκειται για παρατήρηση δική σου; Ρωτώ διότι πραγματικά δεν μπορώ να βρω καμία συσχέτιση επι του θέματος.
Μήπως όταν τα είχες σε μεγαλύτερο χώρο, η διατροφή τους, η ηλικία τους, η εποχή του έτους, η έκθεσή τους στο φως ή κάποιος άλλος παράγοντας ήταν διαφορετικά;
 
Όσο διατηρούσα τα 30 ορτύκια σε ένα χώρο διαστάσεων 1 μέτρο μήκος Χ 3 μέτρα πλάτος Χ 2 μέτρα ύψος, παρότι σε ωοτόκα ηλικία, έπαιρνα μετρημένα στα δάχτυλα αυγά τη βδομάδα. Όσο περιόριζα το χώρο στον οποίο ζούσαν, τόσο αυξανόταν και η διάθεση για ωοτοκία, πάλι σε ωοτόκα ηλικία και με την ίδια διατροφή.
 
Όσο διατηρούσα τα 30 ορτύκια σε ένα χώρο διαστάσεων 1 μέτρο μήκος Χ 3 μέτρα πλάτος Χ 2 μέτρα ύψος, παρότι σε ωοτόκα ηλικία, έπαιρνα μετρημένα στα δάχτυλα αυγά τη βδομάδα. Όσο περιόριζα το χώρο στον οποίο ζούσαν, τόσο αυξανόταν και η διάθεση για ωοτοκία, πάλι σε ωοτόκα ηλικία και με την ίδια διατροφή.

Το μονο που μπορω να σκεφτω για τον συνδυασμο μεγαλου μικρου χωρου κ αυξηση των αυγων ειναι το οτι στον μεγαλο χωρο τα πουλια κινουντε περισσοτερο αρα χανουν ας πουμε παραπανω θερμιδες ενω σε ενα χωρο μικρο γινετε το αντιθετο.Ισως στον μικρο χωρο να ειναι πιο ξεκουραστα κ να αποδιδουν καλυτερα τι να πω παντως δεν μπορω να βρω κατι σε βιβλιογραφια που να επιβαιωνη ειτε το ενα ειτε το αλλο.
 
σε 2 τμήματα διαστάσεων (Μ)50εκ * (Π)45εκ * (Υ) 45εκ. και κάθε τμήμα περιέχει 4 θηλυκά ορτύκια Jambo.
Όσο διατηρούσα τα 30 ορτύκια σε ένα χώρο διαστάσεων 1 μέτρο μήκος Χ 3 μέτρα πλάτος Χ 2 μέτρα ύψος, παρότι σε ωοτόκα ηλικία, έπαιρνα μετρημένα στα δάχτυλα αυγά τη βδομάδα. Όσο περιόριζα το χώρο στον οποίο ζούσαν, τόσο αυξανόταν και η διάθεση για ωοτοκία, πάλι σε ωοτόκα ηλικία και με την ίδια διατροφή.
Δεν μπορώ να έχω άποψη επί αυτού, γιατί πραγματικά δεν ξέρω. Αυτό όμως που γνωρίζω στα σίγουρα είναι ότι ο χώρος 50x45x45 (MχΠχΥ) μου φαίνεται ακατάλληλος για 2 καναρίνια, πόσο μάλλον για 4 ορτύκια. Εντάξει, να σου δίνουν τα αυγά, αλλά να μην είναι και λίγο πιο άνετα;
Επιπρόσθετα, διάβασα σε ένα ξένο φόρουμ ότι η συνιστώμενη επιφάνεια για κάθε ορτύκι πρέπει να είναι 1 τετραγωνικό πόδι, ήτοι 929 τετραγωνικά εκατοστά (πάνω κάτω 1 τμ), με άλλα λόγια διαστάσεις λίγο λιγότερο από 1χ1 μέτρο.
 
πως απαιτείται αρσενικό για να τα κρατά σε υπερδιέγερση και να ωοτοκούν πιο πολύ;
Για ορτυκια δεν ξέρω και δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη αλλά για κότες θα σας πω ότι με αρσενικό μέσα στο κοτέτσι η ωτοκια μειώνεται δραματικά οι παλιοί λέγανε λόγο από τα πολλά βατεματα του κόκκορα, εγω απο θα πω οτι πρέπει να σταματήσει να γέννα για να κάτσει στα αβγά τής! Για την παραγωγή αβγών δεν απαιτείται πετεινός! Π.χ ένα νανακι φθάνει μέχρι 80 αυγά το χρόνο (ανάλογα τη ράτσα) αν χάσει 20 μέρες για να κάτσει στα αυγά και άλλες 15 να ασχοληθεί με τα μικρά της, φυσικό είναι η αποδώση να πέφτει κάτω των 50 αυγών ! Λίγο πολύ φαντάζομαι ότι και το βιολογικό ρολόι στα ορτυκια δουλεύει κάπως έτσι!
 
Αυτό το παρατηρώ και στις κότες που έχω. Ο κόκορας δε παίζει κανένα ρόλο στο ποσοστό της ωοτοκίας... Ο ρόλος του είναι για τη γονιμοποίηση του αυγού, ώστε να βγει μετά πουλάκι. Δε μπορώ να πω με σιγουριά ότι η παρουσία του μειώνει την ωοτοκία στις κότες, αλλά σίγουρα δεν την αυξάνει... Τουλάχιστον αυτό παρατηρώ στο δικό μου κοπάδι...
 
Παιδιά για ορτύκια μιλάμε... με πολύ πρόσφατο άγριο παρελθόν.
Οι κότες που δεν είναι απαραίτητο να συμπεριφέρονται το ίδιο έχουν χιλιετίες εξημέρωσης και διαβίωσης με τον άνθρωπο.
Μιλάμε για ορτύκια λοιπόν.. μπας και μάθουμε!
 
Παιδιά για ορτύκια μιλάμε... με πολύ πρόσφατο άγριο παρελθόν.
Ακόμα χειρότερα τότε όσο αφορά την ωτοκια μιας και κάθε ορτυκι πριν κάτσει στα αυγά άντε να κάνει μέχρι 12 το πολύ!
 
Back
Top