Διατροφή Τρώνε τα καναρίνια μανταρίνια;

Μπορούν γενικά να φάνε εσπεριδοειδή, αλλά αφού αυτή την περίοδο του έτους τους δίνουμε φρούτο ή λαχανικό 2-3 φορές την εβδομάδα, θα προτιμούσα να δώσω μήλο, μαρούλι, μπρόκολο, καρότο τριμένο, λάχανο και πορτοκάλι. Προσωπικά τους δίνω και μπανανα για κάλιο, αλλά σπάνια.
 
Του δίνω μήλο, μαρούλι, καρότο τριμένο, δεν τους εχω δώσει λάχανο και μπρόκολο πορτοκάλι τους εβαλα μια φορα αλλά δεν το φάγανε. ( το μπρόκολο ωμό ετσι;)
:) Αλεξία
 
Αλεξία μανταρίνια δεν έχω δώσει και εγω ποτέ, αλλά οχι για συγκεκριμένο λόγο. Στο πορτοκάλι επισης δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση, σε αντίθεση με το μήλο που το "τσακίζουν" στην κυριολεξία. Αδυναμία έχουν στο ωμό μπρόκολο και κυρίως στον ανθό του, οχι τόσο στα φύλλα του, στο μαρούλι, στο τριμένο καρότο. Αλλα εποχιακά φρούτα που συνηθιζω να δίνω, αραιά όμως, είναι πεπόνι, ακτινίδιο, αχλάδι και μπανάνα. Δεν νομίζω πάντως να κάνει κακό το μανταρίνι μιας και ανήκει και αυτό στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως σου είπε ο Δαμιανός. 🙂

Δαμιανέ όταν λες λάχανο, εννοείς το λευκό ή το κόκκινο λάχανο; Και κάτι ακόμα: Τους δίνεις ενα κομματάκι απο το φύλλο ή ειναι και αυτο τριμένο στον τρίφτη;
 
Μπρόκολο άβραστο, μπορείς να δώσεις και το φύλλο.
Προσοχή (στον προμηθευτή) το καρότο, σαν ρίζα μαζεύει όλα τα λιπάσματα.
Πατζάρι, αφού το βράσουμε ελαφρά και τριμένο σαν το καρότο.
Πορτοκάλι θα το τσιμπίσουν σίγουρα αν επιμείνης.
Μανταρίνια 😕?
 
Μπορεί να φάνε και μανιτάρια τα καναρίνια, κάποια όμως από αυτά θα είναι για τελευταία φορά.:)
 
Να συμπληρωσω οτι εχω ακουσει/διαβασει οτι πρεπει να βγαζουμε τους σπορους απ το μηλο γιατι ειναι επικινδυνοι για τα πουλια οπως και το κερασι 😱
 
Όντως τα κουκούτσια του μήλου περιέχουν κυάνιο όπως επίσης του ροδάκινου και του βερίκοκου (το εσωτερικό του κουκουτσιού). Λέγεται ότι μια χούφτα κουκούτσια μπορούν να σκοτώσουν έναν άνθρωπο με μέσο βάρος και ύψος. Η κατανάλωση των κουκουτσιών του μήλου όμως από τα πουλιά, δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιο πρόβλημα ούτε έχω διαβάσει κάποια αναφορά σε κάτι τέτοιο. Εγώ πάντως καλού κακού τα βγάζω. :)
 
Λευκό λάχανο τριμμένο, όπως στη σαλάτα.

Το μπρόκολο εγώ το έδινα βρασμένο και απόλυτα στεγνό (χωρίς υγρασία) και το τρώνε πολύ, δεν ήξερα ότι δίνεται και ωμό. Θα το δοκιμάσω.
 
Εγω το λαχανο τους το βαζω οπως ειναι χωρις να το τριψω και το τρωνε μια χαρα. Επισης το μπροκολο ειναι απ τα αγαπημενα τους λαχανικα (βρασμενο δε το χω δοκιμασει ποτε) οπως και το αγγουρακι.
Το καροτο απ την αλλη το προτιμανε μονο τα καναρινια μου και κανουν σαν τρελα, οι καρδερινες οχι και τοσο.
 
Καλημέρα εμένα το μήλο το τρώνε και τα δύο αλλά το καρότο το τσακίζει πολύ η θηλυκιά του δίνει και καταλαβαίνει. (το μήλο χωρίς τα κουκούτσια βέβαια). Λάχανο δεν εχω βάλει ακόμα αλλά θα το δοκιμάσω το ιδιο και το μπρόκολο.
:) Αλεξία
 
Ξέρω οτι ξεφεύγω απο το θέμα που είναι σχετικό με τα μανταρίνα, αλλά ήθελα να ρωτήσω τον κ. Μάκη σχετικά με αυτο που ανέφερε οτι τα καρότα είναι ρίζες και μαζεύουν τα λιπάσματα.

Ειναι βλαβερά τα καρότα για την υγεια των πουλιών επειδή ειναι ρίζες; ΄Κατ επέκταση μπορέι να έιναι βλαβερά και για τους ανθρώπους; Τα παντζάρια είναι επίσης ριζες-βολβοί. Πρέπει να είμαστε επίσης προσεκτικοί με την χορήγησή τους; 😕
 
το λιπασμα και τα φυτοφαρμακα τζωρτζινα ακομα και να μη τα ριξεις στο χωμα {σημειο που βρισκονται ολοι οι βολβοι} με λιγο νερο,υγρασια και αερα θα βρεθει στο χωμα που σημαινει οτι οι βολβοι ειναι πιο πολυ εκτεθειμενοι και για πιο πολυ καιρο ασε που εχουν και αρκετα τραχεια επιφανεια{λογω του οτι λειτουργουν σαν τη ριζα του δεντρου μαζευουν υγρασια και συστατικα του εδαφους για το φυτο} και ειναι ψιλοδυσκολο να καθαριστει τελειως {βλεπε φραουλα πολλα τρυπακια συνεπως πολυ φυτοφαρμακο}
 
Εγώ θεωρώ πως τα λιπάσματα που κάνουν στα φυτά οι γεωργοί, είναι ποιο ακίνδυνα από τα διάφορα ραντίσματα που κάνουν, για να προστατέψουν την σοδιά τους. Ο λόγος είναι πως από το λίπασμα το φυτό θα πάρει όσα στοιχεία θέλει για την ανάπτυξη του, τώρα αν κατά λάθος έχει πέσει πολύ λίπασμα το φυτό θα καταστραφεί. Στο ψεκασμό για τις διάφορες ασθένειες των φυτών δεν συμβαίνει αυτό, εκεί χρησιμοποιούνται ακόμα και δηλητήρια, μερικά από αυτά σε κάποιες δόσεις είναι και καρκινογόνα, τώρα αν το προϊόν έρθει στην κατανάλωση την επόμενη μέρα από τον ψεκασμό γίνεται επικίνδυνο. Τα λαχανικά είναι καλύτερα να προσφέρονται ολόκληρα γιατί όταν είναι κομμένα, τριμμένα, χάνουν μεγάλο μέρος από τις βιταμίνες τους και ωμά, γιατί βρασμένα κάποια στοιχεία χάνονται από την θερμοκρασία και κάποια περνανε στο νερό.
 
Τα αγορασμενα φρουτα, χορταρικα κτλ που δινουμε στα πουλια πρεπει να ειναι στην εποχη τους, τοτε συνηθως δεν ειναι τοσο πολυ ραντισμενα. Τα εκτος εποχης λαχανικα πιανουν πολυ ευκολα αρρωστιες, επειδη οι συνθηκες αναπτυξης τους δεν ειναι οι καταλληλες και για αυτο ραντιζονται αλυπητα με διαφορα φυτοφαρμακα μερικες φορες πολυ ισχυρα.Απο τα ραντισματα μεχρι την συγκομιδη πρεπει να περασουν αρκετες συνηθως μερες, οσες γραφουν οι οδηγιες του φυτοφαρμακου, εκει ειναι το προβλημα...
Αγοραζοντας παλι φρεσκα προιοντα απο τριτες χωρες δεν γνωριζουμε αν και κατα ποσο εχουν ελεγχθει για ρεστα απο φυτοφαρμακα...
Τα λιπασματα αμα χρησιμοποιηθουν οπως πρεπει δεν κανουν κακο στα φυτα ισα ισα τα φυτα για να μεγαλωσουν χρειαζονται και αυτα φαγητο. Η αλογιστη χρηση τους ειναι που δημιουργει τα προβληματα και στα φυτα αλλα και στην φυση (νιτρικα στα υπογεια νερα κτλ)
Η γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να ελεγχουμε οσο γινεται τα φρεσκα φυτα η φρουτα που δινουμε στα πουλια και οχι μονο (πχ να ειναι απο βιολογικη καλλιεργεια η δικα μας η απο παραγωγο που γνωριζουμε οτι ειναι ενταξει)αλλιως παιζουμε λοτο...

Φιλικα Γιαννης
 
Ο λαός πολύ σοφά λέει "κάθε πράγμα στον καιρό του..."
δεν μπορείς να περιμένεις το αγγουράκι, τέτοια εποχή να είναι όπως εκείνο του καλοκαιριού. Φρούτα και λαχανικά εποχής λοιπόν (λάχανο, μαρούλι κτλ). Είναι φθηνότερα και περιέχουν λιγότερα ενισχυτικά διότι δεν τα χρειάζεται το φυτό μιας και είναι στην εποχή του.
Μην ξεχνάτε ότι οι επιλογές του καταναλωτή είναι γνώμονας για τις επόμενες κινήσεις των εμπόρων.
Βιολογικά προϊόντα επίσης είναι καλή λύση, αρκεί να είναι πιστοποιημένα. Βέβαια καλύτερη πιστοποίηση από το μάτι του καταναλωτή δεν υπάρχει, οπότε τσεκάρετε καλού κακού!
 
Γενικά τα περισσότερα τα κουκούτσια των φρούτων είναι τοξικά, αλλα δεν νομίζω τα προτιμούν... Στην φύση πολλά είδη πουλιών εξαιτίας αυτής της τοξικότητας τρώνε πυλο, χώμα με άργυλο μέσα για να μην παθαίνουν δηλητηρίαση.

Δεν πειράζουν τα μανταρίνια αλλα δεν νομίζω πως κανένα καναρίνι είναι συνηθισμένο στην γεύση τους μανταρινιού γι'αυτό δεν τα τσακίζουν.
 
Back
Top