Φυτά Τσάι βοτάνων για προληπτική και θεραπευτική χρήση στα πουλιά

Η χρήση βοτάνων για φαρμακευτικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς, είναι γνωστή από την αρχαιότητα απ' άκρη σ' άκρη της γης, ενώ βρίσκει πλέον ένθερμους θιασώτες και μέσα στους κόλπους της κοινότητας των εκτροφέων πουλιών.

Τσάι βοτάνων στα πουλιά​

Τσάι βοτάνων για τα πουλιά

Τα βότανα ως φάρμακα ή τονωτικά, αντιοξειδωτικά, έχουν πλέον την αποδοχή και την έγκριση πολλών επιστημόνων που έχουν ενδείξεις ή εργαστηριακές αποδείξεις, ότι βοηθάνε τον οργανισμό του πουλιού στην ανάρρωση, σε περίπτωση έντονου στρες και στην προφύλαξη από ασθένειες, ενώ παράλληλα προσφέρουν ενέργεια, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία .

Είτε σε μορφή αφεψήματος, είτε σε χλωρή, είτε σε ξερή μορφή στην αυγοτροφή, πολλά κοινά και πολύ γνωστά μας βότανα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά βοηθήματα για την υποστήριξη ή τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Όπως έχει αναφερθεί σε συνέντευξη του Dr Kaleta, μείγμα αποτελούμενο από ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό, προλαμβάνει την κοκκιδίωση και θεραπεύει άρρωστα πουλιά. Τα βότανα προσφέρουν επίσης ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ιδιαίτερα σε όσα πουλιά έχουν περάσει μια επίπονη περίοδο ή προσπάθεια (όπως πρόσφατη ασθένεια, πτερόρροια ή αναπαραγωγική διαδικασία - ιδιαίτερα τα θηλυκά).

Ένα τσάι από βότανα ενισχύει τον οργανισμό και προσφέρει ενεργειακή τόνωση τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ιδιαίτερα στις εξωτερικές εκτροφές. Δεν έχει τόση σημασία τι είδους τσάι θα χορηγήσουμε, αρκεί να προσέξουμε κάποιους βασικούς κανόνες σωστής παρασκευής.

Παρασκευή τσαγιού από βότανα για τα πτηνά​

Το τσάι μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα συστατικά (όπως ρίγανη, θυμάρι, χαμομήλι, γλυκάνισο, δίκταμο, τσάι, τίλιο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, βασιλικό, δυόσμο κλπ.), αλλά το αφέψημα θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη φωτιά, λίγο πριν το βρασμό.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν περισσότερα του ενός φυτά, η αραίωση με νερό θα πρέπει να είναι ανάλογη, π.χ. σε ένα μπρίκι νερό, θα διαλύσουμε από περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού 4 βότανα. Θα αφαιρέσουμε πριν το βρασμό το αφέψημα και θα το σκεπάσουμε με χαρτί κουζίνας η νωπή πετσέτα. Έτσι αποφεύγουμε να εξατμιστούν τα πολύτιμα αιθέρια έλαια του μείγματος.

Θα αφήσουμε το αφέψημα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ η αραίωση θα πρέπει να είναι 4 μέρη νερού (αφού βάλαμε 4-5 φυτά) για ένα μέρος τσαγιού. Αν χρησιμοποιήσουμε 1-2 βότανα, το νερό (βρύσης ή αν χρησιμοποιούμε μεταλλικό) θα είναι περίπου ίσο με αυτό που βάλαμε στο μπρίκι.

Για να είναι το τσάι πιο θρεπτικό, πιο εύγευστο και καλύτερα αποδεκτό, μπορούμε να προσθέσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι ή δεξτρόζη. Αν όμως υπάρχουν ενδείξεις κάποιας ασθένειας των νεφρών ή κάποιας μορφής μυκητίασης, τα όργανα του πουλιού μπορεί να μην είναι σε θέση να αφομοιώσουν τη γλυκόζη ή ο μύκητας θα τραφεί από αυτή, με αντίθετα από το προσδοκώμενο αποτελέσματα. Αν λοιπόν το πουλί είναι άρρωστο και έχουμε υποψίες μυκητίασης, δεν βάζουμε μέλι στο τσάι.

Μερικοί εκτροφείς χρησιμοποιούν το τσάι συνδυαστικά με πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Καλό είναι όμως κάτι τέτοιο να αποφεύγεται, αφού όπως υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από υποβιταμίνωση, άλλο τόσο υπάρχουν και σε περιπτώσεις υπερβιταμίνωσης.

Σημείωση: δεν χορηγούμε ποτέ βιταμινούχα σκευάσματα στις ποτίστρες, όταν αυτές έχουν απ'ευθείας έκθεση στον ήλιο ή μέσα σε ζεστό νερό, γιατί έτσι εκμηδενίζονται τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες.

Μερικές ιδιότητες γνωστών μας φυτών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τσαγιού.

Γλυκάνισος​

Το κύριο συστατικό που εξάγεται από τα σπέρματα του γλυκάνισου, είναι η ανηθόλη. Θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό, τονωτικό. Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν αφροδισιακό, ενώ πίστευαν ότι όσοι είχαν να κάνουν μεγάλα ταξίδια, θα έπρεπε να πιουν ποτά με γλυκάνισο.

Είναι ήπια καθαρτικό, τονώνει τις λειτουργίες βασικών οργάνων (ήπαρ, πνεύμονας, καρδιά, εγκέφαλος) και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Μπορεί να δοθεί στο πουλί και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί τσάι από μάραθο ή συνδυασμός τους.

Τσουκνίδα​

Η τσουκνίδα δίνεται ή στη χλωρή της μορφή ή αποξηραμένη. Έχει στυπτικές, διουρητικές, και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού, ενώ από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, δίνεται για τη διάρροια ή για τον περιορισμό της αιμορραγίας. Οι βρασμένοι σπόροι της, κάνουν καλό στο συκώτι, στη χολή, ενώ λειτουργούν και σαν καθαρτικό.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες (ειδικά του συμπλέγματος Β- Β1 θειαμίνη- Β5 παντοθενικό οξύ- Β3 νιασίνη- Β6 πυριδοξίνη- Β2 ριβοφλαβίνη -Β4 χολίνη-Βιτ. Ε τοκοφερόλη- κ. Α.) και σε μεταλλικά άλατα (ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο).

Μπορεί να βελτιώσει τις θεραπευτικές επιδράσεις μιας θεραπείας αποτοξίνωσης, ενώ στην ομοιοπαθητική δίνεται σα φάρμακο για τον καθαρισμό του οργανισμού, σε ασθενείς που υποφέρουν από προβλήματα νεφρών (π.χ. λοιμώξεις).

Μάραθος​

Προφυλάσσει από τις στομαχικές διαταραχές, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες (βιτ. Β3- βιτ. C -μαγγάνιο-μαγνήσιο-ασβέστιο-σίδηρο). Είναι αποτοξινωτικό και διουρητικό, ενώ ο ατμός από βράσιμο φύλλων μάραθου, μειώνει το άσθμα.

Χαμομήλι​

Ένα από τα πιο πολύτιμα φαρμακευτικά φυτά. Το τσάϊ από τα λουλούδια του έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ως εκ τούτου, είναι πολύ χρήσιμο κατά τη διάρκεια θεραπείας μολυσματικών ασθενειών.

Εάν το πουλί πάσχει από κάποια φλεγμονή στο στομάχι ή έχει κρυολογήσει, το χαμομήλι θα το βοηθήσει σημαντικά. Μια άλλη σημαντική διαταραχή που μπορεί να θεραπεύσει, είναι η διάρροια που προκαλείται από λάθος ή αλλαγή διατροφής.

Η εισπνοή των ατμών από βράσιμο χαμομηλιού, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του κρυολογήματος ή άλλων ασθενειών του αναπνευστικού. Έχει αντιοξειδωτικές ουσίες, γλυκοσίδες (ισχυρά αντιοξειδωτικά της οικογένειας των φλαβονοειδών), βιτ. Α , C, B2, τανίνες, σαλικυλικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία.

Θυμάρι​

Λόγω της μυκητοκτόνου και κατασταλτικής αποτελεσματικότητας του στους μύκητες, το θυμαρίσιο τσάϊ, είναι πολύ χρήσιμο φάρμακο κατά τη διάρκεια θεραπείας σε megavacteria, σε μυκητιάσεις ή σε καντιντίαση. Λόγω της θυμόλης και καρβακρόλης που περιέχει, είναι αντισπασμωδικό με έντονες αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκε στον τάφο του Τουτανχαμών, αφού οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στις βαλσαμώσεις, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν κύριο απολυμαντικό.

Ρίγανη​

Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξεχόντων της θυμόλης και καρβακρόλης (thymol & carvacrol-όπως και το θυμάρι) που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διάφορων μικροοργανισμών, προφυλάσσοντας από διάφορες ασθένειες.

Τα προαναφερθέντα συστατικά της εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ εμφανίζει ΙΣΧΥΡΗ αντιοξειδωτική δράση (12 φορές ισχυρότερη από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα, 42 από το μήλο). Είναι επίσης πολύ καλή πηγή σιδήρου και Β καροτίνης.

Η ρίγανη το θυμάρι και το φασκόμηλο, έχουν σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά διάφορων παθογόνων μικροοργανισμών των τροφίμων (staphylococcus aereus, e. coli, salmonella tiphimurium, yersinia enterocolitica, campylobacter jejuni η listeria monocytogenes). Σημαντική είναι και η αντιμυκητιακή δράση κατά μυκήτων όπως aspergillus spp και candida spp.

Περισσότερα για τη ρίγανη και τη χρήση της στα πτηνά.
 
TheBigL είπε:
Δηλαδή ένα κουτάλι θυμάρι ένα τσάι ένα ταραξάκο στο ένα μπρίκι;
Ναι και αραίωση με 1,5 μπρίκι.
TheBigL είπε:
Αν θελήσω να βράσω μόνο χαμομήλι για παράδειγμα
Πάλι ένα μπρίκι και αραίωση με 1/2 μπρίκι.

Τώρα μην κάνω και την πολύξερη. 😕 Αυτά κατάλαβα αυτά λέω, αρμοδιότερος για διευκρινίσεις είναι ο ίδιος ο Paianas. :)
 
Και γω μπερδεύτηκα λιγάκι με τα μέρη-δοσολογίες νερού, αλλά αφού το διάβασα πολύ πολύ προσεκτικά, είναι όπως γράφει η Μαρία.

Χαίρομαι που συμμετέχουν τόσοι φίλοι, θα βγει κάτι πολύ καλό πιστεύω από την ανάλυση των απόψεων όλων μας και σίγουρα ο πολύ καλός φίλος Νίκος @Paianas θα νιώσει πολύ περήφανος για το πολύ αξιόλογο άρθρο του και για την πού χρήσιμη συμβουλή που δίνει σε πολλούς από μας!
 
Άρθρο: Τσάι βοτάνων... είπε:
Το μαύρο τσάι, χρησιμοποιείται σαν μια θεραπεία από καταστάσεις στρες, λόγω των χαλαρωτικών ιδιοτήτων του.
Εδώ έχω μια απορία... Όπως γνωρίζουμε το μαύρο τσάι περιέχει αρκετή καφεΐνη. Πχ σε ανθρώπους (όπως εγώ) που ακολουθούν την ομοιοπαθητική απαγορεύεται η λήψη του λόγω της καφεΐνης, η οποία μόνο χαλάρωση δεν προσφέρει αλλά εντελώς το αντίθετο.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν να δίνεται στα πουλιά σε περιπτώσεις στρες;
 
Sissy είπε:
Εδώ έχω μια απορία... Όπως γνωρίζουμε το μαύρο τσάι περιέχει αρκετή καφεΐνη... Πως είναι δυνατόν λοιπόν να δίνεται στα πουλιά σε περιπτώσεις στρες;
Δεν είναι μόνο αυτό Σίσσυ, η καφεΐνη συγκαταλέγεται στις ουσίες που είναι απαγορευμένες για τα πουλιά.

Ίσως ο Νίκος Paianas μπορεί να μας κάνει μια διευκρίνιση πάνω σε αυτό.
 
Προτείνω ότι αναφέρεται στο μαύρο τσάι να αφαιρεθεί. Συμφωνώ με τον Σταύρο, η καφεΐνη είναι ουσία η οποία απαγορεύεται να δίνεται στα πουλιά.
 
OK Σταύρο. Πάντως σε ότι αφορά τους παπαγάλους, όπου κι αν έχω διαβάσει αναφέρουν πως το μαύρο τσάι απαγορεύεται λόγω της καφεΐνης που περιέχει.
 
Μια ερώτηση. Όταν έχουμε νεοσσούς, μπορούμε να τους δίνουμε τσάι βοτάνων ή μπορεί να πειράξει τα μικρά;
 
Τσουκνίδα μπορούμε να βάλουμε στο τσάι; Εκτός από την τριάδα που γράφεις (θυμάρι, βασιλικό, ρίγανη).
 
Έχω λησμονήσει να επαινέσω όλη αυτή την προσπάθεια για ένα "υλικό" που θεωρώ απαραίτητο και έδωσε λύσεις σε πολλά προβλήματα χρήσης των βοτάνων στην εκτροφή μου νωρίτερα.
Νομίζω είναι το απόλυτο "εργαλείο" προστασίας της υγείας των πουλιών.
 
Έχω ένα μείγμα από 5 διαφορετικά βότανα αποξηραμένα... Τσουκνίδα-θυμάρι-ρίγανη-ταραξάκο-εχινάκεια-δυόσμο. Η ερώτηση μου είναι, αν βάλω να βράσω 1 μπρίκι με 1 κουταλάκι του γλυκού, με πόσο νερό κάνω την αραίωση μετά;
 
Όσα κουταλάκια βάζεις, τόση αραίωση κάνεις. Δηλαδή ένα κουταλάκι σε ένα μπρίκι, αραιώνεις με ένα ακόμα μπρίκι. Για πέντε κουταλάκια με άλλα πέντε.
Αναφέρεται αναλυτικά και στο άρθρο:

Θα αφήσουμε το αφέψημα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ η αραίωση θα πρέπει να είναι 4 μέρη νερού (αφού βάλαμε 4-5 φυτά) για ένα μέρος τσαγιού. Αν χρησιμοποιήσουμε 1-2 βότανα, το νερό (βρύσης ή αν χρησιμοποιούμε μεταλλικό) θα είναι περίπου ίσο με αυτό που βάλαμε στο μπρίκι.
 
Καλησπέρα. Δυο ερωτήσεις.
  1. Το αφέψημα το άφησα να κρυώσει κανένα 9ωρο συνολικά. Μέτα από 9 ώρες δηλαδή το στράγγισα και το έβαλα στο ψυγείο. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό; Εκ των πρότερων φαντάζομαι όχι άλλα καλού κακού ας το ρωτήσω.
  2. Δεν έχω καταλάβει πως υπολογίζουμε την αραίωση του τσαγιού με νερό. Από το αρχικό ποστ του Παιανία καταλαβαίνω πως αν σε ένα μπρίκι έχω 4 κουταλάκια βοτάνων τότε χρειάζομαι άλλα τρία μπρίκια καθαρό νερό. Έτσι ώστε να έχω στο τέλος 4 κουταλάκια βοτάνων σε 4 μπρίκια συνολικοί νερού.
Τα σχόλια σας περιγράφουν κάτι τελείως διαφορετικό.

Τεσπα...
 
Απόστολε δεν ξέρω τι ακριβώς σε ανησυχεί στην αραίωση. Και λάθος να κάνεις (λιγότερο ή περισσότερο αραίωμα) δεν θέτει σε απολύτως κανένα κίνδυνο τα πουλιά μας. Επιπρόσθετα των παραπάνω θα σου πω πως και με μηδενική αραίωση πάλι ακίνδυνο είναι.

Ο Νίκος όσα σωστά έγραψε τα έγραψε υποθέτω για να κρατηθεί κάποιο μέτρο κάτι σαν φόρμα ώστε να βοηθηθούν οι αναγνώστες.

Για το πόσο κρύο μπορεί να το βάλεις... Πιστεύω πως αν το αραιώσεις κρυώνει αρκετά και συνεπώς το πολύ μια ώρα αργότερα μπορείς να το προσφέρεις.

Πολλά από τα "καλά" των βοτάνων χάνονται και από την καθυστέρηση στη χρήση τους για τα πουλιά.
 
Μέτα από 9 ώρες δηλαδή το στράγγισα και το έβαλα στο ψυγείο
Αυτό νομίζω ότι είναι λάθος. Το αφέψημα πρέπει να το σουρώσεις μόλις τελειώσει ο βρασμός. Στη συνέχεια, το αφήνεις έτσι καθαρό να κρυώσει και όχι μαζί με τα υπολείμματα από τα βότανα.
 
Αυτό νομίζω ότι είναι λάθος. Το αφέψημα πρέπει να το σουρώσεις μόλις τελειώσει ο βρασμός. Στη συνέχεια, το αφήνεις έτσι καθαρό να κρυώσει και όχι μαζί με τα υπολείμματα από τα βότανα.
Ξερω οτι το τσαι γενικα οσο πιο πολυ το αφηνεις τοσο πικριζει.
Δε ξερω τον λογο.
Φανταζομαι οτι πρεπει να εγινε... Πανπικρο...
Θα ξανακανω. Δε χαθηκε ο κοσμος 🙂
 
Με το χάσιμο χρόνου χάνονται εξαιρετικά αιθέρια έλαια που αρχικά εμπεριέχονται μέσα στο τσάι...
Το πόσο πικρό είναι δεν μας ενδιαφέρει γιατί πολύ απλά τα πουλιά αδιαφορούν γι' αυτό. Υποθέτω πως όσο παραμένει βγαίνουν και μη επιθυμητά ή λιγότερο επιθυμητά όπως οι τανίνες.
 
Back
Top