Διατροφή Τσουκνίδα στα καναρίνια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mgerom
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mgerom

Canaries Expert
Εγγραφή
16 Απρ 2006
Μηνύματα
8.640
Πόλη
Αθήνα
"Αυτό το παρεξηγημένο φυτό, ίσως λόγω του τσουξίματος που προκαλεί με την αφή, είναι γεμάτο με πολύτιμες ιδιότητες. Το φυτό περιέχει βιταμίνες Α, Β, και C, σίδηρο και άλλα μέταλλα. Είναι αντισπασμωδικό σε περιπτώσεις ρευματισμών και ισχιαλγίας. Είναι ευεργετικό για το αίμα λόγω των πλούσιων συστατικών του, του σιδήρου, του ασβεστίου, του καλίου, του νάτριου κ.λπ. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C εξασφαλίζει αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου."

-Παρακινούμενος απο την ποιό πάνω ανάλυση των πλεονεκτημάτων της τσουκνίδας,
έκανα μια απόπειρα,-κόβοντας μερικές απο τον κήπο,υπήρχαν μερικές στις άκρες που ήταν μάλιστα με τον σπόρο τους-, να δώσω στα πουλιά, στην μιά κλούβα.
-Αποτέλεσμα... Πανικός, σκοτωμός,τσακωμοί και άλλα ευτράπελα. Περιμένοντας,
προσπαθούσα να καταλάβω αν κάποιο απ'όλα αισθάνεται καποιον κνησμό, αλλά τίποτα.
Σε 20-25 λεπτα δυό μεγάλα φυτά 30-40 εκ. εξαφανίστηκαν απο 8 "παραμάνες". Σήμερα μετα πάροδο 3 ημερών το επανέλαβα με τα ίδια αποτελέσματα.Λέτε να γλυτώσουμε έτσι τα φυτοφάρμακα;(σπανακι, μαρούλι, πατζάρι κλπ.?).

Σχετικό περιεχόμενο
Η τσουκνίδα στα πτηνά (Urtica)
 
Μάκη σήμερα το πρωί σκεφτόμουν το θέμα «τσουκνίδα» και τον τρόπο χορήγησής της στα πουλιά. Το μήνυμά σου για εμένα προσωπικά, ήρθε πραγματικά στην κατάλληλη στιγμή. :)
προσπαθούσα να καταλάβω αν κάποιο απ' όλα αισθάνεται καποιον κνησμό, αλλά τίποτα... Σήμερα μετα πάροδο 3 ημερών το επανέλαβα με τα ίδια αποτελέσματα.
Αυτή ήταν και εμένα η μεγαλύτερη απορία μου, αλλά νομίζω πώς το διάστημα των τριών ημερών είναι αρκετό για να βγουν συμπεράσματα και μάλιστα ενθαρρυντικά.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους σκοπεύουν να τη χρησιμοποιήσουν, τον κανόνα που ισχύει γενικά για τη χορήγηση όλων των άγριων χορταρικών στα πουλιά: «Μη συλλέγετε τα χόρτα που βρίσκονται δίπλα σε δρόμους με υψηλή κυκλοφορία και περιοχές που υπάρχουν υποψίες ή λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαν να έχουν προηγηθεί ψεκασμοί με φυτοφάρμακα»

Καλή τους όρεξη! 😉
 
Το κάθε πουλί ζώντας εέυθερο στην φύση είναι από μόνος του ένας μικρός γιατρός και μάλιστα αλάνθαστος.Αυτό από μόνο του ξέρει ποιον σπόρο πρέπει να φάει και ποια εποχή τι του κάνει καλό και τι όχι. Σαφώς και χάνονται πολλά πουλιά που ζουν ελέυθερα στην φύση αλλά αυτό ισχυέι παντού. Είναι ο νόμος της φύσης βλέπεται για να υπάρχει ισορροπία. Πολύ από εμάς θα έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές πως είναι δυνατόν τα πουλιά να πίνουν από βουρκόνερα γεμάτα χώματα και να μην παθαίνουν τίποτα και τα δικά μας που του βάζουμε καθημερινά νερό να παθαίνουν εντερικά.Αυτά ξέρουν όμω. Ξέρουν καθημερίνα ποιό πρέπει να είναι το φαγητό τους και τι χορταρικά πρέπει να φάνε για να πάρουν τις βιταμίνες τους. Θα έχετε προσέξει όλοι μία νεοφερμένη καρδερίνα ότι διαλέγει από την πληθόρα των σπόρων που της έχουμε βάλει. Έτσι ΄μεγαλώνοντας στην φύση έχουν προικιστή από αυτήν με πράγματα που ο άνθρωπος δεν έχει. Έτσι και την τσουκνίδα θα φάει χωρίς να την πειράξει και την ρίγανη θα τσιμπολογίσει και το γαιδουράγκαθο και το σέληνο που ξέρει ότι έχει την ιδιότητα να γιατρέυει παθήσεις του συκωτιού. Γι αυτό σας λέω ότι όλα τα ζωντανά είναι μικρή επιστήμονες.Αρκεί να τα παρατηρείς.Από μόνα τους θα μα δείξουν τι τους κάνει καλό και τι τους αρέσει. Τώρα για τα διάφορα χορταρικά θα σας πω τι κάνω έγω.Αφού τα πλύνω αρκετές φορές τα αφήνω καμιά ώρα μέσα στο νερό. Μετά τα βάζω στο ψυγείο και τους τα βάζω την επόμενη μέρα και από λίγο και όχι σε όλα. Έτσι αν συμβεί κάτι να μην πάθουν όλα τι ζημιά και αυτά που θα φάνε το λίγο που τους βάζω να μπορώ να τα ελέγχω
 
Παιδιά προσέξτε πολύ την τσουκνίδα. Στις βιολογικές καλλιέργειες χρησιμοποιείται το αφέψημά της ως φυτοφάρμακο που καταπολεμά τις μελίγκρες. Στις οδηγίες παρασκευής του αναφέρεται ότι πρέπει να προσέχουμε να μην πιούν τα αγριοπούλια από αυτό το υγρό.
 
εγώ δίνω που και που χλωρά τσαμπιά με τσουκνίδες στα γαρδέλια και τα σκαρθιά που έχω, στα κανάρια δεν έχω δώσει ακόμα, μόλις τελειώσει η αναπαραγωγή θα το δοκιμάσω. Επίσης σαν "πορωμένος" με τα βότανα και τη χρήση τους στα πουλιά θα δοκιμάσω και το τσάι από τσουκνίδα στο πόσιμο νερό τους,τώρα την αποξηραίνω ακόμα..
 
αφού είσαι πορωμένος με τα βότανα δίνε στα πουλιά σου και ρίγανη είναι κατά της κοκιδίασης σέληνο που βοηθάει στις παθήσεις του συκωτιού θυμάρι που και αυτό βοηθάει στην κοκιδίαση.
 
Αυτό με ενδιαφέρει κι εμένα πολύ... Όσο για την τσουκνίδα το σκέφτομαι εδώ και καιρό αλλά δεν έχω βρεί ακόμα φυτό που να μπορώ να πω ότι είναι καθαρό, ούτε καν στον κήπο μου.
 
σχετικα με την αναφορα της Αλεκας για την χρηση της τσουκνιδας στις βιολογικες καλλιεργειες για καταπολεμιση της μελιγκρας θα ηθελα(εγκυρα)να διευκρινισω οτι χρησιμοποιειται το υγρο που παραγεται απο παραμονη της τσουκνιδας για μια μερα στο νερο και αυτο εχει εντομοκτονα δραση. Το αφεψημα ειναι θρεπτικοτατο(ασχολουμε με βιολογικους τροπους καταπολεμισης εντομων στα φυτα και το ξερω)
 
ασχολουμε με βιολογικους τροπους καταπολεμισης εντομων στα φυτα και το ξερω
Τι είναι αυτό άραγε που διαφοροποιεί το προϊόν που παράγεται με καθέναν από τους δύο τρόπους ούτως ώστε να το κάνει θανατηφόρο στην πρώτη περίπτωση και θρεπτικό στη δεύτερη;

Τουλάχιστον για την απευθείας χορήγηση του φυτού έχουμε μια πρώτη ασφαλή ένδειξη, από τη στιγμή που ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια «επείγουσα» ενημέρωση από τον Μάκη.
 
Καταρχήν καλησπέρα σε όλους. Κάποια στιγμή πριν τρία χρόνια παρατηρώντας μία καρδερίνα που είχα μέσα στο κλουβί έιδα που προσπαθούσε να τσιμπήσει την ρίγανη που έιχα κρεμάσει για να την αποξηράνω. Της έβαλα ένα μπουμπούκι και προς μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα ότι το έφαγε με πολύ όρεξη.Από τότε έχω παρατηρήσει πολλές φορές πουλιά που ζουν ελέυθερα στην φύση να τρώνε την ρίγανη και το θυμάρι. Ρωτώντας κάποιους παλιούς καρδερινάδες μου είπαν ότι τους κάνει καλό στα εντερικά. Διαβάζοντας και ψάχνοντας στο internet διάβασα ότι τους κάνει καλό και είναι ενάντια στα κοκίδια. Εγώ τους το βάζω και αποξηραμένο και χλωρό(όταν έχει το άνθος η ρίγανη)και τους το ρίχνω πάνω στο αυγό ή μέσα στην τροφή. Πάντα με μέτρο βέβαια αφού εγώ τουλάχιστον το θεωρώ ως προληπτικό μέτρο. Το σέληνο τώρα έχει μία ουσία το σελήνιο που έχει διαπιστωθεί ιατρικός ότι βοηθάει στις παθήσεις του συκωτιού. Δεν χρησιμοποιώ κάποιο αφέψημα από αυτά τα υλικά αφού θεωρώ ότι πρέπει να τους τα προσφέρω όπως τα βρίσκουν στην φύση.
 
τους δίνω ήδη αποξηραμένο θυμάρι,ρίγανη και βασιλικό τα οποία όντως τιμούν δεόντος.Ακόμα τους δίνω ροφήματα από τα ίδια βότανα όπως επίσης και από φασκόμηλο και σκόρδο.
 
-Η παροχή τσουκνίδας φρέσκιας συνεχίζεται χωρίς κάτι ιδιαίτερο.
Ούτε στην συμπεριφορά ούτε στις κουτσουλιές.Αν υπάρξει κάποια αλλαγή,
θα το γράψω αμέσως.Αν και τώρα πλέον το θεορώ μάλλον απίθανο.
 
η τσουκνιδα μενοντας στο νερο υποκειναι σε ζυμωση που στην αρχη την μετατρεπει σε φαρμακο για τα εντομα(εναντιον) και ισως επικινδυνο για τα φυτα και σε 15 μερες σιγουρα δηλητηριο για τα πουλια και ενα τελειο βιολογικο λιπασμα για διαφυλλικο ψεκασμο σε ντοματιες και πιπεριες ειδικα αλλα και γενικα στα φυτα.
 
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΤ ΠΕΡΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΔΕ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ Η ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΗΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ (ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ - ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ);
 
- Εγώ την έδωσα στα πουλιά για δυό μήνες περίπου(όσο υπήρχε).
Την έτρωγαν με πολύ μεγάλη όρεξη και χωρίς οποιαδήποτε παρενέργεια.
 
Και εγω την εδωσα αρκετες φορες στο τελος της ανοιξης στα καναρινια που ειχα σε μια κλουβα και δεν ειχε καμια παρενεργεια. Την εκανα ματσακια και την κρεμουσα μεσα. Το μονο που προσεχα ηταν να ειναι στεγνη.
Φιλικα Γιαννης
 
Εχω μια απορια! Κατανοω την προσπαθεια που κανουμε ολοι απο υπερμετρη αγαπη να παρεχουμε στα πουλια μας το καλυτερο.. Αλλα μηπως γινομαστε λιγο υπερβολικοι;Εχω μεγαλωσει στην εξοχη-επαρχια-χωριο οπως θελετε πειτε το! Δεν εχω δει ομως ποτε καρδερινες να ''βοσκουν'' στις τσουκνιδες!:DΣυγνωμη που το λεω.. Αλλα σκεφτητε λιγο και τους νεους που τωρα ξεκινουν με το χομπι! Μηπως τους τρελαινουμε;
(Χωρις παρεξηγηση)!:D
 
Σοφία, σε παρακαλώ..
... Μήπως τους τρελαίνουμε;

-Μήπως γι' αυτό δεν ήμαστε εδώ;Να τους μεταφέρουμε την "κουρλαμάδα" μας
(όπως λένε και στην πατρίδα μου ) απο νωρίς, μήπως και ξεφύγει κανείς!😱

-εδώ πάει το "τι τους κοιττάτε,... μαζέψτε τους"
 
Νομίζω τα συμπεράσματα που απορρέουν από το συγκεκριμένο θέμα είναι δύο:
jk21 σχετικα με την αναφορα της Αλεκας για την χρηση της τσουκνιδας στις βιολογικες καλλιεργειες για καταπολεμιση της μελιγκρας θα ηθελα (εγκυρα) να διευκρινισω οτι χρησιμοποιειται το υγρο που παραγεται απο παραμονη της τσουκνιδας για μια μερα στο νερο και αυτο εχει εντομοκτονα δραση. Το αφεψημα ειναι θρεπτικοτατο (ασχολουμε με βιολογικους τροπους καταπολεμισης εντομων στα φυτα και το ξερω)
-
jk21 η τσουκνιδα μενοντας στο νερο υποκειναι σε ζυμωση που στην αρχη την μετατρεπει σε φαρμακο για τα εντομα(εναντιον) και ισως επικινδυνο για τα φυτα και σε 15 μερες σιγουρα δηλητηριο για τα πουλια και ενα τελειο βιολογικο λιπασμα για διαφυλλικο ψεκασμο σε ντοματιες και πιπεριες ειδικα αλλα και γενικα στα φυτα.
mgerom Η παροχή τσουκνίδας φρέσκιας συνεχίζεται χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Ούτε στην συμπεριφορά ούτε στις κουτσουλιές.Αν υπάρξει κάποια αλλαγή,θα το γράψω αμέσως.Αν και τώρα πλέον το θεορώ μάλλον απίθανο.
-
evanthos εγώ δίνω που και που χλωρά τσαμπιά με τσουκνίδες στα γαρδέλια και τα σκαρθιά που έχω, στα κανάρια δεν έχω δώσει ακόμα, μόλις τελειώσει η αναπαραγωγή θα το δοκιμάσω.
-
GREEN Και εγω την εδωσα αρκετες φορες στο τελος της ανοιξης στα καναρινια που ειχα σε μια κλουβα και δεν ειχε καμια παρενεργεια. Την εκανα ματσακια και την κρεμουσα μεσα. Το μονο που προσεχα ηταν να ειναι στεγνη.
Το πρώτο είναι ότι η τσουκνίδα είναι επικίνδυνη μόνο όταν μείνει στο νερό για κάποιες ημέρες και υποστεί ζύμωση και όχι όταν είναι φρέσκια.
Το δεύτερο είναι ότι τα πουλιά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην φρέσκια τσουκνίδα η οποία αποδεδειγμένα πλέον δεν τους κάνει κακό.

Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα στη φύση που τα πουλιά προτιμούν ή απορρίπτουν. Το γεγονός ότι τιμούν ιδιαίτερα την τσουκνίδα στο κλουβί οδηγεί μάλλον στο συμπέρασμα ότι τη χρειάζονται. Είναι πολύ πιθανόν τα πουλιά στη φύση να την αντικαθιστούν με άλλες τροφές και γι' αυτό να μη την προτιμούν, όπως είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για εσφαλμένη παρατήρηση το δεν τα βλέπουμε συχνά να την τρώνε.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα πουλιά δεν έχουν στη φύση σουπιοκόκκαλο αλλά εμείς τους το δίνουμε απαραιτήτως προκειμένου να καλύψουμε τα τυχόν διατροφικά κενά.
 
Back
Top