Αναπαραγωγή Υιοθεσία αυγού κόκατιλ απο ζευγάρι μπάτζι

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Πριν απο αρκετές ημέρες συζητουσαμε με τον Φωτη την περίπτωση υιοθεσίας ενος αυγου κοκατιλ απο ένα ζευγαρι μπάτζι. Ξεπερνώντας τους αρχικούς ενδοιασμούς μου και με την προτροπή καποιων έμπειρων μελών του φόρουμ αποφασισαμε να τολμήσουμε αυτο το εγχειρημα.

Ετσι συναντηθήκαμε με τον Φωτη και μου παρεδωσε καλα φυλαγμενο σε ένα κουτί με σπόρους ενα αυγουλάκι κοκατιλ. Το αυγουλακι μεταφερθηκε με ηρωικές προσπαθειες στο σπιτι και τοποθετηθηκε στην φωλιά μαζι με 2 αυγουλάκια απο μπάτζι. Το αυγο κοκατιλ ήταν ελαφρως μεγαλυτερο απο τα αυγα των μπατζι, αλλα αυτο δεν πτοησε την θηλυκια η οποια συνεχισε να γεννάει αυγουλάκια και να τα κλωσσάει με περισση στοργή. Ετσι σε λιγες μερες και αφου ολοκλήρωσε την γέννηση 5 αυγων μπάτζι η θηλυκια ειχε στην φωλιτσα της 6 αυγουλάκια.

Καθόλο το διαστημα του κλωσσίματος δεν ειχα καταφερει να κανω ωοσκόπηση καθως η θηλυκια σε ρολο λιονταρίνας βρυχωταν και με φοβεριζε καθε φορά που ανοιγα για να ελέγξω την φωλια!

Η αγωνια όλων μας ειχε φτασει σε κορυφωση για το αν θα είχε επιτυχια το όλο εγχειρημα.

Πριν απο λιγες μερες εκκολλάφθηκαν τα 2 πρωτα αυγα μπατζι και σημερα...ηρθε και το μωρο κοκατιλ!

Το μωρο γεννηθηκε με κιτρινο χνουδακι και μοιαζει με παπακι σε αντιθεση με τα αδερφακια του που ειναι ακομα εντελως γυμνα. Η χαρα ολων μας δεν περιγραφεται!

Η θηλυκια δεν το ξεχωριζει απο τα υπολοιπα πουλάκια και το ταίζει με πολύ στοργη. Τις επομενες μερες περιμένω των ερχομο και των υπολοιπων νεοσσων καιεχω μεγαλη χαρα αλλα και αγωνια ταυτόχρονα.

Θα σας κρατω ενημερους για τις εξελίξεις και θα παρουσιασω συντομα φωτο αν ολα πανε καλά!

Να ευχαριστησω θερμα τον Φωτη καθώς και όσους με στηριξαν σε αυτο το εγχειρημα, καθως και τον συζηγό μου ο οποίος επαιξε πολυ σημαντικό ρόλο για την μεταφορά του αυγου στο σπίτι μας. 🙂
 
Απίστευτο! Φοβερή ιστορία! Παιδιά, απο εμένα έχετε, και κυρίως το κοκατιλάκι, τη θετικότερη θετική ενέργεια για να πάνε όλα καλά!
 
Φοβερο εγχειρημα αλλα πως σας ηρθε να βαλετε αυγο κοκατιλ σε μπατζι;Θελω να πω πως θελετε να δειτε αν θα μπορεσει να το εκκολαψει η μπατζι θηλυκια ή οι γονεις κοκατιλ δεν ηταν ικανοι να το εκκολαψουν.
Οτι και να ηταν παντως περιμενουμε φωτο. Ενα μωρο κοκατιλ αναμεσα σε μπατζι!
 
Φοβερο εγχειρημα αλλα πως σας ηρθε να βαλετε αυγο κοκατιλ σε μπατζι;Θελω να πω πως θελετε να δειτε αν θα μπορεσει να το εκκολαψει η μπατζι θηλυκια ή οι γονεις κοκατιλ δεν ηταν ικανοι να το εκκολαψουν.
Οτι και να ηταν παντως περιμενουμε φωτο. Ενα μωρο κοκατιλ αναμεσα σε μπατζι!

Nεκταριε δες εδω https://community.petbirds.gr/threads/yπαρχει-καποιος-που-να-χει-παπαγαλακι-να-κλωσσαει.14166/

Το κοκατιλ μου ειχε κανει ηδη μια γεννα οπου μεσα σε αυτην αρρωστησε. Μετα εγινε καλα αλλα ξαναγεννησε και φοβηθηκα οτι αμα την αφησω να κλωσσησει τα αυγα θα ξαναρρωστησει.

Εκανε 4 αυγα τα οποια και πεταγα γιατι δεν ειχα καποιον να τα δωσω. Τελικα εμεινε αυτο το ενα. Μου το ζητησε η Τζωρτζινα εφοσον συμπηπταν οι μερες και το δοκιμασαμε.

*Τζωρτζινα νομιζω ειναι το τυχερο σου. Να σου ζησει.
 
καλε δεν νομιζω να παθει κανενα ψιχολογικο, η μαμα μπατζι οταν καταλάβει την διαφορά, οτι ενα απο τα πουλάκια της, ειναι εντελως διαφορετικό και να αρχισει να αναρωτιεται '' τι επαθε αυτο το πουλακι μου και βγηκε ετσι;''

καλη επιτυχια παιδια. Να βαλεις φωτο να δουμε.
 
Σαν το γνωστο παραμυθι με το ασχημοπαπο!
Να σου ζησουν Τζωρτζινα τα μικρα!
Καλη συνεχεια! 🙂
 
Συγχαρητηρια! . 😀 Εξαιρετικα νεα Τζωρτζινα! Για τη μαμα του ειναι σιγουρα το ιδιο ομορφο με τα αλλα μωρα (αν οχι ομορφοτερο αφου λες οτι τα αλλα ειναι ακομη τελειως γυμνα 😛).
Περιμενουμε να τα δουμε ολα μαζι στη φωλια!
 
Να σας ενημερώσω οτι τα ξημερωματα έσκασε μύτη και το 4ο αυγουλάκι:) Απομένουν άλλα δύο! Το τελευταίο μωρό είναι ασυγκρίτως μικρότερο απο τα αδερφάκια του που είναι 4, 2 και 1 ημερας μεγαλύτερα. Ελπίζω να τα καταφερει!

Οποιαδήποτε συμβουλή και βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη!

Ενημερωτικά τελείως να σας πω ότι όλα οι νεοσσοί έσκασαν μυτη αππογευματινές ή βραδυνές ώρες, εκτός απο το κόκατιλ που εμφανιστηκε πρωί πρωί.
 
ελπιζω να παν ολα καλα και απο εδω και περα!
εισικα με το αποκληστικο ταϊσμα!
μπορει να αργισες να δεις μωρακια αλλα νομιοζω φετος δικαιοθηκες με το παραπανω!
 
Συγχαρητηρια και στους δυο σας και προπαντων στα Budgie της Τζωρτζινας, που με αγαπη δεχτηκαν το παραξενο μελος της οικογενειας τους!
Να τα χαιρεστε και συντομα στο κλαρακι τους!
 
Georgina το αυγο κοκατιλ το πιασατε με τα χερια σας και με τι υλικο το μεταφερατε;Επισης το εβαλες στη φωλια χωρις να σε καταλαβει;
Εχω ακουσει οτι αμα πιασεις ενα αυγο με τα χερια μπορει να σταματησει να το κλωσσαει γιατι μυριζουν τι μυρωδια μας. Ειχα βρει στο χωριο μου ενα νεοσσο μαλλον χελιδονι και ειχε πεσει απ τι φωλια. Το βαλαμε μετα μεσα σε μια αλλη φωλια που ειχε αυγα. Ελπιζω να μην το σκοτωσε η μαμα-χελιδονα :)
Και κατι ακομα! Ειχα δει στον σκαι για την αναπαραγωγη του κουκου.Αφου κανει το αυγο ο κουκος το περνει και το βαζει σε μια αλλη φωλια απο αλλο ειδος πουλιων και περνει ενα αυγο για να μην το καταλαβει το πουλι που θα το κλωσσισει. Ο κουκος απο τη φυση του γεννιεται πρωτος απο τα υπολοιπα αυγα. Μολις γεννηθει λοιπον πεταει τα αλλα αυγα εξω απο τη φωλια και η μητερα δεν κανει τιποτα γι αυτο :-| Αντιθετα συνεχιζει να το μεγαλωνει και ερχεται η στιγμη που ο κουκος ειναι τριπλασιος απο την μητερα του(νταντα του δηλαδη). Πολυ εντυπωσιακο
 
Το αυγο κόκατιλ οπως ανεφερα και στην αρχή το είχε πολύ καλά φροντισμένο ο Φωτης μέσα σε ένα κουτι με σποράκια. Η μεταφορά του έγινε με μηχανη απο το σημείο συνάντησης μεχρι το σπίτι, μεσημεριανή ώρα και εγω κρατουσα το κουτί μεσα σε μια τσεπη του μπουφαν μου.

Επλυνα πολύ καλα τα χέρια μου και τοποθέτησα το αυγό μεσα στην φωλιά πιάνοντάς το απαλα αφου έιχε ηδη μεσα αλλα 2 δικά της. Το δέχτηκε αμέσως.
Δεν ξερω αν τα ενοχλέι η ανθρώπινη μυρωδια, πάντως με την δική μου ηταν πολύ καλα εξοικειωμένα καθώς σε καθημερινη βαση εβαζα το χερι μου μεσα στο κλουβι για να τα χαιδεψω, ερχονταν να φανε απο το χερι μου και γενικά υπηρχε μια πολύ καλη σχέση, ε με καποια ενδιάμεσα δυνατα δαγκώματα της θηλυκιας :)

Η διαφορά με τον κούκο είναι οτι καταφέρνει να μένει μόνος του μεσα στην φωλιά και έτσι η θετή μάνα έχει να ταιζει ένα μονο πουλί. Στην δική μας περίπτωση η θηλυκια εκτός απο το υιοθετημένο θα έχει να μεγαλώσει άλλα 5 δικά της και εκεί πιστευω καποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε ενα μικρό προβληματάκι. Σε ολο αυτο το διάστημα καθώς και στην προηγούμενη γέννα που βγηκε ενα μικρό, ο μπαμπάς ήταν παραστατης με ενεργή συμμετοχή στο τάισμα και την φροντιδα της θηλυκιάς και των μωρών του. Ελπίζω ολα να πανε καλά.
 
καλησπερα Γεωργια και συγχαρητηρια για τα χαρουενα νεα! Να σου ζησουν ολα τους! Ηθελα να σε ρωτησω η φωλια που τα εχεις ειναι μεγαλη; σιγουρα μετα η θηλυκια σου θα θελει βοηθεια με τα μωρα της γιατι το κοκατιλακι σου θα θελει την διπλασια ποσοτητα απο τα αελφακια του
 
καλησπερα Γεωργια και συγχαρητηρια για τα χαρουενα νεα! Να σου ζησουν ολα τους! Ηθελα να σε ρωτησω η φωλια που τα εχεις ειναι μεγαλη; σιγουρα μετα η θηλυκια σου θα θελει βοηθεια με τα μωρα της γιατι το κοκατιλακι σου θα θελει την διπλασια ποσοτητα απο τα αελφακια του

Η φωλιά που έχω είναι η κλασσική φωλιά για μπάτζι... φανταζομαι οτι καποια στιγμη θα ειναι αρκετα στριμωγμενα.. Περιμενω συμβουλες και οδηγίες για την συνεχεια:)
 
Georgina μπραβο!
Ο Φωτακος τελικα κανει σωστα βηματα και επιλογες!
Σιγουρα ολα θα πανε καλα και θα αποκτησεις πανεμορφα μωρακια...
Εννοειται πως περιμενουμε φωτο για να δουμε πιο θα ειναι και το πιο ομορφο!:D
 
Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά... Ενώ μεχρι τις 3 περίπου το μωρό φαινόταν καλοταϊσμένο και άκουγα τις φωνούλες του, στις 5;30 η ωρα ειχε πεθάνει...Φαινόταν θεονηστικο και αφυδατωμένο, η κοιλιτσα του ηταν μελανή... Τα υπολοιπα 3 μπατζακια φαινονταν καλα μεχρι στιγμής. Δεν ξερω ποιοι παραγοντες συντέλεσαν στην απώλεια το νεοσσου, ίσως διαφορετικές διατροφικές συνηθειες, ίσως κατι κληρονομικό, ισως η παπαγαλινα το ξεχωρισε λογω της διαφορετικότητάς του. Λυπηθηκαμε όλοι...☹
 
Back
Top