Ασθένειες Υπάρχει ένα περιστέρι έξω από την πολυκατοικία μου που μοιάζει άρρωστο

Ζήτω βοήθεια!
Υπάρχει ενα περιστέρι έξω από τη πολυκατοικία μου. Μοιάζει άρρωστο. Βρέχει κιόλας, αλλά είναι προστατευμένο από τη βροχή.
Του πήγα λίγους σπόρους, αυγοτροφή και κεχρί... όμως δε ξέρω τι να κάνω!
Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω; 2186.webp2185.webp

@Vamvaka M. Πώς είναι σήμερα το περιστέρι; Παραμένει στο ίδιο σημείο ή έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα του;

Το βλέπω να κινείται στην περιοχή γύρω από τη πολυκατοικία και τα βράδια επιστρέφει στην εσοχή της φωτογραφίας

Από τη στιγμή που το βλέπεις να κινείται στην περιοχή και να επιστρέφει μόνο του το βράδυ στην εσοχή, η εικόνα είναι λιγότερο ανησυχητική απ’ όσο φαινόταν αρχικά.

Ένα περιστέρι που μπορεί να μετακινείται, να βρίσκει τροφή και να επιλέγει σημείο για να κουρνιάσει, δεν βρίσκεται συνήθως σε οξεία κατάσταση. Όμως, η επιστροφή τη νύχτα σε σημείο χαμηλά στο πάτωμα, σε διάδρομο όπου υπάρχει διέλευση, δεν θα ήταν επιλογή για ένα υγιές περιστέρι. Τα υγιή πουλιά επιλέγουν υπερυψωμένα και πιο προστατευμένα σημεία για να κουρνιάσουν. Το χαμηλό σημείο δείχνει ότι πιθανόν δεν έχει τη δυνατότητα ή τη δύναμη να βρει καλύτερο καταφύγιο.

Σε αυτή τη φάση παρακολούθησε το. Αν πετά κανονικά, στηρίζεται σωστά και δεν εμφανίζει περίεργη στάση κεφαλιού ή αστάθεια, δεν χρειάζεται να γίνει κάποια άμεση παρέμβαση. Μπορείς να αφήνεις λίγη τροφή διακριτικά, χωρίς να προσπαθήσεις να το πιάσεις.

Αν όμως δεις ότι μειώνεται η κινητικότητά του, μένει συνεχώς φουσκωμένο χαμηλά ή δεν αντιδρά όταν πλησιάζουν άνθρωποι, τότε η εικόνα αλλάζει και θα χρειαστεί επικοινωνία με κάποιον ειδικό που θα το εξετάσει από κοντά.

Πριν από λίγο βγήκα για να καθαρίσω την εσοχή της πολυκατοικίας στην οποία κοιμάται το βράδυ. Του άλλαξα και νεράκι.

Ίσως να μπορεί να πετάξει αλλά δεν το έχω δει... οπότε δεν γνωρίζω.

Γενικά περιφέρεται γύρω από τη πολυκατοικία και στα κοντινά δέντρα (από κάτω).

Βρισκόταν κοντά στην είσοδο και μπόρεσα να το τραβήξω μια πιο καθαρή φωτογραφία
2266.webp

Καλησπέρα , το πουλάκι δεν είναι σε καλή κατάσταση και το φτέρωμά του δείχνει κάπως , σαν λαδωμένο . Αφού τρώει και πίνει άστο να δεις τι θα κάνει . Πρέπει απλά να είναι ασφαλισμένο από γάτες και τέτοια . Βρίσκει ασφάλεια εκεί και μαζεύεται . Εάν έχεις κάποιο τρόπο να το πιάσεις δες το ράμφος του ,νομίζω έχει σπυριά . Αυτό παραπέμπει σε ορνίθωση , όμως πολύ ελαφρά και εφόσον τρώει και πίνει θα γίνει σύντομα καλά . Μόνο μην γίνει μεζεδάκι ...

Το περιστεράκι πριν από λίγο
(Έχω την αίσθηση ότι έχει καλυτερεύσει λιγάκι αν και συνεχίζει να είναι φοβισμένο...)
2302.webp

Καλησπέρα , η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στα πουλιά είναι ότι δεν πετάνε . Άρνηση ή φόβος για μακρυνά πετάγματα ¨ κάτι ¨ σημαίνει . Αφού είναι προστατευμένο , τρώει , πίνει και το βλέπεις καλύτερα ... μακάρι όλα να πάνε καλά για το ζωντανό . Νά ΄σαι καλά που το περιποιείσαι .

Το έχω έγνοια. Κάθε φορά που μπαινοβγαίνω στη πολυκατοικία κοιτάω εκεί μήπως και είναι. Ελπίζω να γίνει καλά. Και τώρα εκεί στη γωνίτσα ήταν.

Νιώθω ότι το φτέρωμα του ειναι κάπως λιγότερο "λαδωμένο".

Γεια σας!
Νέο μέλος στην κοινότητά σας!
Δεν μπορώ να απαντήσω κάτι σχετικά με τα παραπάνω μηνύματα αλλά επειδή δεν γνωρίζω ακόμα πώς λειτουργεί η αποστολή μηνύματος στο forum. στέλνω εδώ τη δική μου ερώτηση και ζητώ κατανόηση γι'αυτό...
Εδώ και τρεις ημέρες έχουμε ένα περιστέρι στο σπίτι που το σώσαμε από γάτα. Δεν έχει εμφανή τραύματα, τα φτερά του τα μαζεύει κανονικά, περπατάει κανονικά επίσης, αλλά όταν το αφήνουμε ελεύθερο δεν καταφέρνει να πετάξει πάνω από το ύψος ενός σκαλιού. Χάνει και λίγο την ισορροπία του.
Αυτές τις ημέρες το κρατάμε σε αυτοσχέδιο κλουβί από τελάρα, αρκετά μεγάλο ώστε να έχει άνεση να στέκεται όρθιο και να κινείται, του έχουμε μπολ με φρέσκο νερό κάθε μέρα, σιτάρι, ηλιόσπορο και λίγο ψωμί, και αλλάζουμε το χαρτί στον πάτο κάθε φορά που το γεμίζει κουτσουλιές.
Τι άλλο μπορώ να του δίνω για φαγητό και αν γνωρίζει κανείς γιατί δεν μπορεί να πετάξει και χάνει την ισορροπία του όταν το προσπαθήσει.
Κτηνίατροι στην περιοχή (Καστοριά) δεν αναλαμβάνουν περιστέρια.
Σας ευχαριστώ!

Καλησπέρα. Δεν ξέρω από περιστέρια... αλλά ίσως να έπρεπε να ανεβάσεις φωτογραφίες γιατί μπορεί να δουν οι ειδικοί κάτι που εσύ δεν βλέπεις.

Ίσως να ήταν επίσης καλύτερο να ανοίξεις καινούριο θέμα στο forum.

Πάντως, μην ανησυχείς. Υπάρχουν πολλά ενεργά μέλη του φόρουμ που ασχολούνται με τα περιστέρια!

Back