Αναπαραγωγή Υπάρχει κίνδυνος αν τα βάλουμε μια μόνο γέννα;

katerinak

PB Member
Εγγραφή
16 Απρ 2017
Μηνύματα
924
Πόλη
Ζάκυνθος
Ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει κινδυνος για τα πουλια να τα βαλουμε για μια μονο γεννα. Εχω πολλα ζευγαρια και επειδη σκεφτομαι να τα βαλω ολα, ελεγα να τα βαλω για μια μονο γεννα,ωστε να μην βγαλω παρα πολλα πουλια. Ποια η γνωμη σας; Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων! 🙂
 
Κανένας απολύτως κίνδυνος...
Είναι μάλιστα σίγουρο πως τα πουλιά θα βγουν αλώβητα από αυτή την αναπαραγωγική διαδικασία.
Μία έως δυο άλλωστε είναι και οι γέννες που επιτρέπω κι εγώ στην εκτροφή μου
 
Ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει κινδυνος για τα πουλια να τα βαλουμε για μια μονο γεννα. Εχω πολλα ζευγαρια και επειδη σκεφτομαι να τα βαλω ολα, ελεγα να τα βαλω για μια μονο γεννα,ωστε να μην βγαλω παρα πολλα πουλια. Ποια η γνωμη σας; Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων! 🙂

Κανένας κίνδυνος, κάθε άλλο. Θα ταλαιπωρηθούν λιγότερο.
Κι εγώ μόνο μια γέννα τα αφήνω να κάνουν.

Απλά να ξέρεις πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια θηλυκά θα κάνουν μερικά άσπορα αυγά τις εβδομάδες/μήνες που θα ακολουθήσουν. Οπότε πρέπει να έχεις το νου σου να το διαχειριστείς.
 
Κανένας κίνδυνος, κάθε άλλο. Θα ταλαιπωρηθούν λιγότερο.
Κι εγώ μόνο μια γέννα τα αφήνω να κάνουν.

Απλά να ξέρεις πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια θηλυκά θα κάνουν μερικά άσπορα αυγά τις εβδομάδες/μήνες που θα ακολουθήσουν. Οπότε πρέπει να έχεις το νου σου να το διαχειριστείς.
Και πως το διαχειριζομαστε αυτο; Τι πρεπει να κανουμε δηλαδη;
 
  1. Πότε τα βάζετε σε αναπαραγωγή, προκειμένου να κάνουν μια μονο γέννα; Στην αρχή, στο μέσο ή προς το τελος της αναπαραγωγικής περιόδου; Το θέτω έτσι, διότι αν δεν κανω λάθος στις εσωτερικές εκτροφές η περίοδος αυτη ειναι κάπως πιο πρώιμη.
  2. Τι θα πρεπει να κάνει κανεις ώστε να εξασφαλίσει οτι, αν υπάρξει δεύτερη γέννα, αυτή θα ειναι άσπορη; Πότε δλδ συνήθως χωρίζει κάποιος το ζευγάρι;
  3. Πώς ξεπυρωνουν τα θηλυκά, ενώ μπορει να βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο;
  4. Αν η άσπορη γέννα γίνει πριν απο τη σύζευξη του ζεύγους, υπαρχει αυξημένη πιθανότητα η καναρα να ξαναγεννηθεί άσπορα, ενώ ειναι ήδη με τον αρσενικο;
  5. Ειναι προτιμότερο να κρατάμε τα θηλυκά σε χωριστά δωμάτια ώστε να μην βλέπουν, ούτε ακούν τους μελλοντικούς συντρόφους τους, για να μην προβούν σε άσπορη γέννα;
Νομιζω οτι αυτές ειναι οι παράμετροι που θα πρεπει να συζητηθούν συμπεριλαμβανομένης και της δίαιτας των θηλυκών τον χειμώνα και την καθυστερημένη διατροφική προετοιμασία των θηλυκών.
 
Και πως το διαχειριζομαστε αυτο; Τι πρεπει να κανουμε δηλαδη;

Οι δύο βασικοί άξονες είναι πρώτον να προσπαθήσεις να ''ξεπυρώσεις'' το θηλυκό και δεύτερον να το έχεις οκ διατροφικά και σε καλή κατάσταση υγείας για να μην προκύψει το οτιδήποτε λόγω της επιβάρυνσης που θα έχει.

Για το πρώτο δοκιμάζονται ένα σωρό πράγματα κάποια εκ των οποίων μπορεί και να είναι αποτελεσματικά αλλά καλύτερα να στα εξηγήσει κάποιος που τα εφαρμόζει. Εγώ δεν κάνω κάτι.

Φροντίζω μόνο για το δεύτερο και περιμένω απλά να ηρεμήσουν κάποια στιγμή.
 
δεύτερον να το έχεις οκ διατροφικά και σε καλή κατάσταση υγείας για να μην προκύψει το οτιδήποτε λόγω της επιβάρυνσης που θα έχει.
Δηλαδη τι τους δινεις; Τι περιεχει η τροφη τους Πατρικιε;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Δηλαδη τι τους δινεις; Τι περιεχει η τροφη τους Πατρικιε;
Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο. Σταματάω μόνο το αυγό και δίνω κανονικά το μείγμα που έδινα + διάφορες πρασινάδες κι εννοείται σιουπιοκόκκαλο και ιχνοστοιχεία.

Αλλά τα πουλάκια εσύ θα τα βλέπεις πως συμπεριφέρονται, οπότε καλύτερα μην ψάχνεις για εντελώς συγκεκριμένες απαντήσεις. Γι'αυτό κι εγώ πάντα προσπαθώ να μιλάω γενικότερα και όχι εντελώς συγκεκριμένα διότι είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν κάθε εκτροφή (γι'αυτό και τα τόσα ερωτήματα του ianos και λίγα είναι) που το τι είναι σωστό και τι όχι είναι αρκετές φορές σχετικό.

Πάντως είμαι της άποψης πως στην πράξη θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα απ'ότι τα φαντάζεσαι τώρα.
 
Μήπως βιαζόμαστε πάρα πολύ.
Οι συμβουλές έχουν αξία όταν δεν χάνονται στο χρόνο.
Θα πρότεινα με το καλό
  • να βγάλουμε πρώτα όλοι (εκτροφείς και πουλιά) το χειμώνα...
  • Να ξεκινήσουν τα πουλιά γερά και δυνατά την άνοιξη την προετοιμασία...
  • Να κάνουν με το καλό μια γέννα με θετικά αποτελέσματα..
  • κι όταν αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.. Δημιουργεί η Κατερίνα ένα σχετικό θέμα που θα γραφούν οι οδηγίες των μελών ώστε να μην περάσουν τα πουλιά σε δεύτερη γέννα.
 
Ο ίδιος θα έλεγα οτι ας ξέρει η Κατερίνα τι πρεπει να κάνει σε καθε περίπτωση, ώστε να μπορει να προγραμματίσει εκ των προτερων κι επειτα ας συζητήσει ό,τι θα χρειαστεί την ωρα που θα το αντιμετωπίσει.
Αλλά όπως λέμε οτι προκειμένου να παρεις ενα πουλί, καλά θα ειναι να εισαι διαβασμένος εκ των προτερων, έτσι και στην αναπαραγωγή και μάλιστα στο πως την περιορίζουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για τα πουλιά, και για να μην βρεθεί η Κατερίνα στη δύσκολη θέση του να επιλέξει να πετάξει ενσπορα αυγά η να εχει τόσα πουλακια που δεν θα ξέρει τι να τα κάνει, νομιζω οτι όποιος θεωρεί οτι ξέρει να απαντήσει, ας το κάνει. Και φυσικά στην πορεια τα ερωτήματα θα γίνουν πιο συγκεκριμένα.
Άλλωστε όλοι φαντάζομαι εχουμε βιώσει το πρόβλημα οι γονείς να προλάβουν να ζευγαρώσουν, πριν τα χωρίσουμε.
 
Η συνταγή για λιγότερες γέννες βρίσκεται στον τρόπο ζευγαρώματος. Μόνον με τον αρσενικό σαν απλό επιβήτορα μπορούμε να έχουμε έναν σχετικά καλό έλεγχο του μήκους της ωοτοκίας του θηλυκού.
 
Μόνον με τον αρσενικό σαν απλό επιβήτορα μπορούμε να έχουμε έναν σχετικά καλό έλεγχο του μήκους της ωοτοκίας του θηλυκού.
Δηλαδη κ. Μακη τον βαζουμε για το βατεμα και μετα τον βγαζουμε και την αφηνουμε μονη της;
 
Δηλαδη κ. Μακη τον βαζουμε για το βατεμα και μετα τον βγαζουμε και την αφηνουμε μονη της;

Τον αφήνεις μέχρι να κάνει το θηλυκό το 3ο αυγό. Τουλάχιστον εγώ έτσι κάνω.
 
Οπωσδήποτε τα χωρίζεις τα πουλιά του ζευγαριού. Ο ίδιος τα χωρίζω μεταξύ 12-16 ημερών αφήνοντας τους νεοσσούς με τον πατέρα, εφόσον έχω διαπιστώσει ότι τα ταΐζει εκείνος, αποσπώντας τη μητέρα από το κλουβί για ξεκούραση. Όμως έχω ένα ενεργό προς αναπαραγωγή ζευγάρι ή έστω δύο, και παρακολουθώ εύκολα την κατάσταση. Φυσικά το ζευγάρωμα σε κάποιες περιπτώσεις δεν το έχω αποφύγει - το έχω ακούσει μάλιστα κάποιες φορές (επικό κελάηδημα και εννοείται αναγκάστηκα να αφήσω τα πουλιά για δεύτερη γέννα.
Οι περισσότεροι όμως, καθώς καταλαβαίνω, χωρίζουν το ζευγάρι πιο πριν, βγάζοντας τον αρσενικό από το κλουβί. Ο ίδιος δεν το κάνω διότι θέλω να αποφύγω την κατάσταση εκείνη που το θηλυκό θα κάνει δεύτερη γέννα (στην ίδια φωλιά, με άσπορα αυγά) και θα καρφωθεί στο κλώσημα και μετά άντε να ταΐσει και τα μικρά, το οποίο μεν απίθανο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Επίσης αυτή η επιλογή του αρσενικού δίνει το πλεονέκτημα του ότι αφήνουμε το θηλυκό να ξεκουραστεί, να τραφεί πιο σωστά κλπ. Άλλωστε στα τυπικά ζεύγη καναρινιών, από μία ημέρα ζωής των νεοσσών, ο πατέρας είναι αυτός που αναλαμβάνει σταδιακά το τάισμα των απογόνων, και ολοκληρωτικά όταν η θηλυκιά αρχίζει το κλώσημα.
Στην πραγματικότητα το να χωρίσεις το ζευγάρι στο 3ο ή το 5ο αυγό είναι και αυτό που σου εξασφαλίζει ένσπορα αυγά στη γέννα, και σχεδόν σίγουρα άσπορα αυγά σε επόμενη ανεπιθύμητη γέννα, οπότε τα πετάς και ησυχάζεις, έχοντας και τη συνείδησή σου ήσυχη επίσης. Ακόμα εξασφαλίζει στις περισσότερες περιπτώσεις ότι ο αρσενικός θα συνεχίσει να κελαηδά, τα μικρά θα τον ακούν από τα γεννοφάσκια τους και το κελάηδημα θα καταγράφεται στον εγκέφαλό τους.
Απλά ο ίδιος επιλέγω τον άλλο τρόπο, ώστε τελικά οι γονείς να μετέχουν από κοινού, έστω και για λίγες ημέρες στη φροντίδα των νεοσσών.
 
Αυτο να κανω κι εγω;

Όπως πάντα, η απάντηση είναι... Εξαρτάται. Είναι πολλές οι παράμετροι και δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση. Εσύ καλά κάνεις και ρωτάς, εμείς λέμε τη γνώμη μας, ωστόσο μόνο εσύ θα έχεις εικόνα από τα πουλάκια και εσύ είσαι αυτή που θα φιλτράρεις όλες τις απαντήσεις που θα λάβεις και θα αποφασίσεις τι ταιριάζει καλύτερα στην εκτροφή σου. Όπως σου είπα και χθες, μην ψάχνεις εντελώς συγκεκριμένες απαντήσεις για να εφαρμόσεις κάτι επακριβώς διότι αν κάτι γίνει λίγο διαφορετικό απ'ότι το περιμένεις ίσως να βρεθείς σε ''πανικό''.

Εγώ κάνω αυτό που σου είπα αλλά το κάνω γιατί θέλω τα αρσενικά τιμπράντο να συνεχίσουν το κελάηδημα και τα μικρά να ακούνε από την πρώτη ημέρα. Διότι για μένα έχει σημασία το να συνεχίσει το κοπάδι μου να έχει καλές φωνές. Δηλαδή και δεύτερη γέννα να έβαζα, πάλι για λίγο θα άφηνα μέσα το αρσενικό. Αν κι εσύ αυτό θέλεις και αν οι θηλυκές σου μεγαλώνουν χωρίς πρόβλημα τα μικρά (αυτό μόνο εσύ μπορείς να το δεις) κι αν δε σε ενδιαφέρει να βλέπεις το love story της οικογένειας με τον πατέρα να κλωσάει, να ταϊζει κτλ. Τότε νομίζω πως αυτό πρέπει να κάνεις.

Αν σε δυσκολεύει πάντως τόσο πολύ αυτό, βάλε λιγότερα ζευγάρια και άσ'τε να κάνουν δύο γέννες. :)
 
Για χάρη της συζήτησης και της ενημέρωσης και όσοι ακολουθούν την αναπαραγωγική οδό του επιβήτορα. Διαβάστε σας παρακαλώ το άρθρο και ζυγίστε αν θέλετε εκ νέου τις απαιτήσεις σας από τα πουλιά που εκτρέφεται...
Άλλωστε οι συζητήσεις ακόμη και με διαφωνίες ποτέ δεν κάνουν κακό.
 
Για χάρη της συζήτησης και της ενημέρωσης και όσοι ακολουθούν αυτή την αναπαραγωγική οδό του επιβήτορα. Διαβάστε σας παρακαλώ το άρθρο και ζυγίστε αν θέλετε εκ νέου τις απαιτήσεις σας από τα πουλιά που εκτρέφεται...

Άλλωστε οι συζητήσεις ακόμη και με διαφωνίες ποτέ δεν κάνουν κακό.

Προσωπικά, ακολουθώ τη μέθοδο αυτή (αν και φέτος έφησα κι ένα ζευγάρι να ταϊσει μαζί) όχι γιατί την θεωρώ καλύτερη εξ ορισμού αλλά γιατί αυτό με βολεύει να κάνω στην παρούσα φάση σύμφωνα με τους χρόνους μου, το μέγεθος και το σκοπό της εκτροφής μου. Όταν θέλεις να κάνεις επιλεκτικά ζευγαρώματα και δεν έχεις καμιά 30αριά ζευγάρια, τότε είναι πρακτικά ανέφικτο να αφήνεις μαζί ένα ζευγάρι για ολόκληρη την αναπαραγωγική περίοδο. Επίσης στα καναρίνια φωνής είναι μη διαπραγματεύσιμο το να υπάρχει δάσκαλος που θα ακούνε τα μικρά από το αβγό κιόλας. Και δεν έχουν όλοι την ''πολυτέλεια'' να μη βάζουν το δάσκαλο σε αναπαραγωγή.

Φυσικά, το άρθρο που έβαλες δε με βρίσκει αντίθετο παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχω (κυρίως λόγω του ότι κάποιες από τις πιθανές ''συνέπειες'' τις έλλειψης του αρσενικού δεν τις έχω αντιληφθεί στην δική μου εκτροφή). Κι εγώ αν με ρωτήσει κάποιος με ένα ζευγάρι καναρινάκια τι να κάνει στην αναπαραγωγή θα του πω μαζί να τα έχει.
 
Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας και για τα φωτα σας!Η αληθεια ειναι πως ειμαι λιγο μπερδεμενη στην παρουσα φαση, αλλα το καλο της υποθεσης ειναι πως εχω χρονο να φιλτραρω τη συζητηση μας και να αποφασισω για το κοπαδι μου. Παντως εγω εχω σκοπο να τα βαλω ολα τα ζευγαρια μου και δεδομενου οτι εχω παραπανω θηλυκα, τα αρσενικα μου θα τα βαλω και με δυο θηλυκα μαζι. Επισης ολα τα καναρινια που εχω αυτη τη στιγμη, δεν τα εχω ξαναζησει σε αναπαραγωγικη περιοδο και δεν ξερω αν ειναι καλοι γονεις και κατα ποσο μπορουν οι θηλυκες να αναλαβουν εξολοκληρου το μεγαλωμα των νεοσσων..Αρα ειναι ρισκο,το γνωριζω.
 
Back
Top