Αναπαραγωγή Υπάρχει πιθανότητα να ζευγαρώσουν τα budgie μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης geopap81
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

geopap81

PB New Member
Εγγραφή
23 Ιαν 2022
Μηνύματα
21
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Ευχαριστώ, και καλώς σας βρήκα,

Αρχικά είχαμε αγοράσει 1 ζευγάρι budgie τον Μάρτιο του 2021, όσπου μια μέρα τον Μάιο που λείπαμε από το σπίτι και τα είχαμε στο μπαλκόνι, γυρνώντας το απόγευμα το αρσενικό είχε εξαφανιστεί, είχε ανοίξει την πόρτα προφανώς και είχε φύγει, ήταν και τα 2 πολύ αγαπημένα και για να μην μείνει μόνη της η θηλυκία της αγοράσαμε ένα καινούργιο αρσενικό, με το οποίο είναι μαζί μέχρι και σήμερα, χωρις να έχω ιδιαίτερη εμπειρία μπορώ να πω ότι ενώ με το πρώτο αρσενικό τα πήγαιναν καλά με το δεύτερο όχι και τόσο.

Η ερώτησή μου είναι αν πιστεύεται ότι υπάρχει πιθανότητα να ζευγαρώσουν, δεν τα βλέπω και πολύ συχνά να φιλιούνται και το θηλυκό είναι αρκετά άγριο και επιθετικό, έχω παρατηρήσει ότι αρκετές φορές τσιμπάει το αρσενικό (όπως και εμένα 😁😆, έχω αρκετά ενθυμια στα δαχτυλά μου). Ο αρσενικός είναι σε ημιάγρια κατάσταση και που και που τον αφήνουμε να βγει από το κλουβί του για να πετάξει και καμιά φορά κάθεται για λίγο στο δαχτυλό μου. Η θηλυκια από την άλλη είναι εντελώς άγρια όπως έιπα και πριν καθώς και φοβισμένη θα έλεγα και όσες φορές προσπάθησα να την πιάσω μόνο με τσιμπούσε, και δεν το επιχειρούσα ξανα.

Σε ένα pet shop που ρώτησα μου είπαν ότι αν δεν φιλιούνται συχνά ίσως να μην ταιριάζουν και μεταξύ τους.

Θέλω τις γνώμες σας.

Ευχαριστώ Γιώργος
 
Καλησπέρα, καλωσορίσατε, να τα χαίρεστε! Και κρίμα για το άλλο πουλάκι που το έσκασε, είναι δυστυχώς πανέξυπνα και ανοίγουν πόρτακια, σύρτες και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Προτού περάσουμε στην αναπαραγωγή, μας λέτε/δείχνετε δυο πράγματα περισσότερο γιαυτά? Να δούμε το setup, την διατροφή, την ηλικία κλπ? Είναι τα πρώτα σας παπαγαλάκια? Βάλτε τα στην παρουσίαση αν θλεετε, όπως λέει και ο Ιωάννης, ή σε ξεχωριστό ερώτημα για να δούμε ένα-ένα ό,τι σας απασχολεί.

Όσο για τα πετσόπ, κάντε ότι δεν υπάρχουν οι συμβουλές τους. Άλλωστε καταρχάς οι παπαγάλοι δεν φιλιούνται όπως εμεείς, απλώς ταϊζουν το ένα το άλλο ράμφος-με-ράμφος για διάφορους λόγους, κάποιοι εκ των οποίων είναι ρομαντικοί, άλλοι όχι.
 
Καλησπέρα, ναι όντως είναι πανέξυπνα, ειδικά ο πρώτος αρσενικός ήταν σπίρτο, απλά δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να ανοίξει το πορτάκι, από τότε δένω τα πορτάκια (άμα δεν πάθεις δεν θα μάθεις😀😃)
Τα αγόρασε η γυναίκα μου με τον γιό μου από ένα petshop της γειτονιάς.
Λοιπόν ηλικία δεν γνωρίζω, σίγουρα είναι πάνω από 1 έτους φαντάζομαι.
Διατροφή τους δίνω μίξη από σπόρους, κεχρί, και που και που μαρούλι (φρούτα δεν τρώνε όσες φορές τους έδωσα)
Είναι τα πρώτα παπαγαλάκια που έχουμε.
Στις φωτογραφίες που επισυνάπτω ο πράσινος είναι ο αρσενικός και η μπλέ η θηλυκία.
Αυτά τα λίγα... αναμένω συμβουλές!

Ευχαριστώ.
 

Συνημμένα

  • 1-min.webp
    1-min.webp
    59,2 KB · Προβολές: 22
  • 2-min.webp
    2-min.webp
    42,9 KB · Προβολές: 22
Eίναι όντως ενήλικα και ζευγάρι. Οι πατήθρες δεν είναι σε καλή διάταξη κι είναι καλύτερο να αντικατασταθούν με ξύλινες. Δείξε μας αν θέλεις ολόκληρο το κλουβί και την διαρύθμισή του? Το κλουβί σου έχει βοηθητικό πορτάκι για φωλιά?
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα, έχω παραγγείλει ξύλινες πατήθρες, για την ώρα έχει 4 πλαστικές, θα βγάλω φωτογραφία το απόγευμα, τώρα είμαι στην δουλειά μου. Το κλουβί είναι ζευγαρώστρα 60x30x25 και έχω και φωλιά και έχει και 2 πορτάκια στα πλευρά.
 
Καλησπέρα, σας στέλνω τις φωτογραφίες από το κλουβί, δεκτές όλες οι παρατηρήσεις.
 

Συνημμένα

  • 1-min.webp
    1-min.webp
    46 KB · Προβολές: 25
  • 2-min.webp
    2-min.webp
    53,6 KB · Προβολές: 24
Όπως βλέπω έχεις προσέξει οι πατήθρες να μην είναι σε σημείο που να φτάνει η ουρά τους στα κάγκελα. Όμως όταν παραλάβεις τις ξύλινες που είπες ότι περιμένεις, φρόντισε να μπουν σε διαφορετικά ύψη. Επίσης η ποτίστρα καλό θα ήταν να τοποθετηθεί σε σημείο κοντά σε πατήθρα ώστε να τη φτάνουν. Να βάλεις και μερικά παιχνίδια. Σου παραθέτω δύο χρήσιμα άρθρα.
 
Ευχαριστώ Γιάννη για τις συμβουλές σου, έχω παραγγείλει και παιχνίδια μαζί με τις πατήθρες. Την ποτίστρα την έχω κάτω μαζί με τις ταίστρες και κατεβαίνουν κάτω για να φάνε και να πιούνε νερό.
 
Τρεις πατηθρες είναι αρκετές. Αν δεις τη φωτό στη δικιά μου 60αρα ζευγαρώστρα και μετά από πολλές δοκιμές που είχα κανει παλιότερα είναι ιδανικά τοποθετημένες. Πετάνε πέρα δώθε στις 2 χαμηλές και κοιμούνται στην πιο ψηλή. Παιχνίδια δεν έχω αυτή την στιγμή επίτηδες, αλλά αν μπουν πρέπει να μην εμποδίζουν την πτήση στις 2 χαμηλές
[automerge]1643401262[/automerge]
Επίσης άσε μόνο 2 ταιστρες, τις άλλες βγάλτες τελείως. Αυτές που θα μείνουν να είναι στη μέση, έτσι δεν λερωνονται. Διαλέγεις αυγοθηκη με βάση για να πατάνε, και σίγουρα σουπιοκοκαλο. Η ποτίστρα όπως αναφέρθηκε κοντά σε πατηθρα.
 

Συνημμένα

  • 20220128-220313.webp
    20220128-220313.webp
    157,1 KB · Προβολές: 22
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
@Ιωάννης 2021 Ναι δεν βρίσκει , σωστή παρατήρηση όμως. Για αυτό και για πιο άνεση - ευρυχωρία θεωρώ καλύτερη την 76αρα ζευγαρώστρα με το μειονέκτημα όμως του μη αφαιρούμενου πάτου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@diogeo από τη φωτογραφία φαίνεται ότι η ουρά του κίτρινου βρίσκει στα κάγκελα οπότε ίσως θα ήταν καλύτερο να μετακινηθεί η αριστερή πατηθρα μια δυο θέσεις προς τα μέσα.
 
Καλησπέρα, ερώτηση αδαούς, γιατί δεν πρέπει να ακουμπά η ουρά στα κάγκελα;
Επίσης τις ταίστρες τις έχω όλες γιατί πέρυσι που δεν τις είχα από εκεί μου έφυγε ο αρσενικός, άνοιξε την πόρτα και το έσκασε.
Υπάρχει πρόβλημα που έχω όλες τις ταίστρες;
 
Καλησπέρα, ερώτηση αδαούς, γιατί δεν πρέπει να ακουμπά η ουρά στα κάγκελα;
Γιατί με αυτόν τον τρόπο φθείρεται!
Επίσης τις ταίστρες τις έχω όλες γιατί πέρυσι που δεν τις είχα από εκεί μου έφυγε ο αρσενικός, άνοιξε την πόρτα και το έσκασε.
Ε ρε έξυπνα που είναι τα άτιμα! Και εμένα έτσι ακριβώς έφυγε η δικιά μου το καλοκαίρι. Ευτυχώς η εξυπνάδα της τη βοήθησε να γυρίσει μετά από 2 μέρες!
 
Καλησπέρα, λοιπόν για να επανέλθουμε στο αρχικό ερώτημα μου, για να ζευγαρώσουν πρέπει να κάνω κάποια προετοιμασία πρώτα;
Πως θα καταλάβω ότι είναι έτοιμα, π.χ. ο αρσενικός συνεχώς κελαηδάει, τσιμπάει τα κάγκελα τις πατήθρες και μου φαίνεται ότι είναι συνεχώς μες στην διάθεση, αλλά το θηλυκό δεν το βλέπω να ανταποκρίνεται, τουλάχιστον με τα λίγα που ξέρω και καταλαβαίνω.
Κάποια ιδέα για το τι πρέπει να κάνω;
Ευχαριστώ
 
@geopap81 Θα έρθει η ώρα του όταν νιώσει έτοιμο. Η παρουσιά φωλιάς, η λίγη παραπάνω πρωτείνη με αυγό ή αυγοτροφή και η μεγαλύτερη φωτοπερίοδος καθώς μεγαλώνει η μέρα θα την προετοιμάσουν. Επίσης χρειάζονται ηρεμία και σταθερό χώρο δηλαδή όχι μετακινήσεις στο κλουβί.
 
Ευχαριστώ Φοίβο για τις συμβουλές, απλά μια φορά που τα έδωσα αυγό δεν το ακουμπήσανε. Θα περιμένω στα τέλη Φεβρουαρίου για να τους βάλω την φωλιά για να δω πως θα ανταποκριθουν.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Back
Top