Ασθένειες Υπάρχει υπερκεράτωση στα πόδια του καναρινιού;

Γιώργος Μετό

PB New Member
Εγγραφή
20 Απρ 2019
Μηνύματα
43
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα πόδια της φωτογραφίας έχουν υπερκεράτωση. Πρόκειται για θηλυκό καναρίνι χωρίς πρόβλημα υγείας και ηλικίας άγνωστης, πιστεύω κάπου στα 5_6 έτη. Το πουλί δεν έχει πληγές στα πόδια και έχει δεχθεί θεραπεία με επιθόλ για μια βδομάδα.

Screenshot_20190420-152538__01.webp

Δεν είδα φοβερή αλλαγή. Ταυτόχρονα καθαρίζονται τα πόδια με νερό και άλατα. Να συνεχίσω την θεραπεία μέχρι να δω βελτίωση; Αν μπει σε κλούβα υπάρχει κίνδυνος για τα υπόλοιπα καναρίνια; Τέλος μου είπαν ότι απλά είναι λόγω ηλικίας και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πώς θα αξιολογούσατε αυτή τη γνώμη. Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο και ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Για να έχει αξία η εφαρμογή της epithol θα πρέπει να γίνεται ελαφρύ μασάζ στα πόδια ώστε η κρέμα να εισχωρήσει κάτω από τα ανασηκωμένα σημεία του δέρματος και να φράξει την δυνατότητα αναπνοής στα ακάρεα που ζουν και τρέφονται κάτω από αυτά.
Επιπρόσθετα απαιτείται μεγάλος χρόνος εφαρμογής... Που για το συγκεκριμένο μπορεί να φτάσει τις τρεις βδομάδες... ακόμη και να τις ξεπεράσει.
Μια μικρή ποσότητα κρέμας στα δάχτυλα κάθε πρωί... ελαφρύ μασάζ... και αν γίνεται αφαίρεση των τμημάτων του δέρματος που αποκολλούνται. Σε μια βδομάδα να βάζεις κρέμα κάθε δύο μέρες και την επόμενη ανά τρεις...
 
Τέλος μου είπαν ότι απλά είναι λόγω ηλικίας και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έχω καναρίνι 13 ετών και τα πόδια του είναι πεντακάθαρα. Μου κάνει εντύπωση που χρησιμοποιείς την επιθολ εδώ κ μια εβδομάδα και το πόδι έχει αυτήν την όψη. Όχι πως είναι σοβαρή η υπερκεράτωση, αλλά θεωρώ πως με ένα ολιγόλεπτο μασάζ η εικόνα του ποδιού, όπως το βλέπω στη φωτογραφία, θα αλλάξει μέσα σε μια μέρα...
 
Μήπως πρέπει να ασκώ μεγαλύτερη πίεση στο τρίψιμο με σκοπό να φύγουν τα λέπια; Έβαζα την αλοιφή με μπατονέτα στα πόδια του και έπειτα σιγά την άπλωνα με το χέρι. Ευχαριστώ για την άμεση απόκριση.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Όχι πίεση αλλά επίμονο μασάζ με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Θα δεις πως ανάμεσα στα δύο σου δάκτυλα θα μένουν κομμάτια από τις κεράτινες επιφάνειες. Μπατονέτα δεν χρειάζεται.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Διάβασε το παρακατω:


Το συγκεκριμένο σκεύασμα σε βγάζει από την επίπονη για εσένα και το πουλάκι διαδικασία του να το πιανεις καθημερινά και να το ταλαιπωρείς.
Σε μια μπατονέτα επάλειψη στα ποδαράκια κάθε 5-7 μέρες και η υπερκεράτωση θα φύγει χωρίς ταλαιπωρία. Εαν είσαι Αθήνα μπορώ να σου δώσω μια επαρκή ποσότητα. Σε αυτή την περίπτωση στείλε μου μήνυμα.
 
Καλημέρα. Μετά από θεραπεία με επιθόλ το πόδι φαίνεται έντονα πρησμένο μολυσμένο θα έλεγα. Πιστεύω ότι ίσως η αλοιφή σε συνδυασμό με την τριβή στα καλαμάκια έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Τα καλαμάκια καθαρίζονταν πολύ συχνά. Έχω χρησιμοποιήσει ήδη μπετατιν.

IMG_20190425_072448__01__01.webp
 
Καλήμερα.. Το ποδαράκι είναι τραυματισμένο.
Συγκρίνοντας την πρώτη φωτογραφία με την συγκεκριμένη βλέπω ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο σημειο που έχουν φύγει κάποια λέπια. Μήπως προσπάθησες να αφαιρέσεις κάποια κομμάτια τρίβοντας τα λίγο περισσότερο από ότι πρέπει;
Τα πόδια των πουλιών είναι πολύ ευερέθιστα. Αρκεί ακόμη και ένα απαλό τρίψιμο για να τα δούμε να κοκκινίζουν. Αν αυτό το τρίψιμο ήταν εντονότερο ή προσπαθήσουμε με λίγο παραπάνω δύναμη να αφαιρέσουμε την υπερκερατωση, συμβαίνει αυτό ακριβώς που βλέπω στην φωτό.

Τι θα έκανα εγώ. Στοπ στην epithol. Χρησιμοποίησε αλοιφή fucidin για να προλάβεις την μόλυνση. Μια φορά την ήμερα. Μπορείς στο ενδιάμεσο να κάνεις και μερικές επαλείψεις με betadine gel.2-3 φορές.
Απαλή απάλειψη για να επουλωθεί το τραύμα. Ξεκινάς ξανά την θεραπεία με την epithol μια εβδομάδα αφότου έχει επουλωθεί το τραύμα.

Επίσης, σου είχα προτείνει το Scatt. Το διάβασες; Το epithol γενικά ναι μεν είναι καλό άλλα είναι μεγάλη ταλαιπωρία και για το πουλάκι και για τον εκτροφέα.
 
Επίσης, σου είχα προτείνει το Scatt. Το διάβασες; Το epithol γενικά ναι μεν είναι καλό άλλα είναι μεγάλη ταλαιπωρία και για το πουλάκι και για τον εκτροφέα.
Το διάβασα απλά αυτή τη στιγμή και για ένα διάστημα θα βρίσκομαι εκτός Αθηνών. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
 
Να σημειώσω ότι το πτέρωμα του πουλιού έχει γίνει χάλια και είναι κάπως δύσκολο ή τουλάχιστον χρονοβόρο μέχρι να αποκατασταθεί. Δυστυχώς δεν σε είχαμε ενημερώσει νωρίτερα για το ενδεχόμενο να συμβεί αλλά έστω και αργά προσπάθησε να μην το λερώνεις κατά την εφαρμογή της αλοιφής. Το πτέρωμα για τα πουλιά είναι πολύ σημαντικό και όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση χάνει τις ιδιότητές του.
 
Ελάχιστη ποσότητα από την κρέμα στα δύο δάχτυλα (δείκτης και αντίχειρας) και ελαφρό μασάζ να πάει παντού.
Η εικόνα το ποδιού στο καναρίνι σου είναι η αναμενόμενη για την έκταση της ζημιάς και δε χρειάζεται τίποτε περισσότερο από αυτό που έκανες.
Όταν φεύγει το κατεστραμμένο δέρμα δυστυχώς παρασύρει και ελάχιστο φυσιολογικό που ματώνει και έχουμε αυτή την εικόνα.
Μικρές ποσότητες από την κρέμα κάθε μέρα... και από βδομάδα μιλάμε εκ νέου με νέες φωτογραφίες
 
Το ελάχιστη εννοείτε ποσότητα ίση να πάει παντου;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το "ελάχιστη" περιορίζεται σε τόση όση μπορούν να κρατήσουν τα δύο δάχτυλά σου όταν τριφτούν μεταξύ τους και πριν τρίψουν το πόδι του πουλιού.
Δηλαδή ένα λεπτό φιλμ κρέμας είναι αρκετό..
Αν τη βλέπεις πάνω στο πόδι του πουλιού τότε είναι πάρα πολύ.
 
Έβαλα περισσότερο από το ελάχιστη σήμερα όπως μου το περιγράφετε. Από αύριο θα ακολουθήσω τη σωστή ποσότητα. Ευχαριστώ και εσας προσωπικά και γενικά για τις απαντήσεις. Ελπίζω να δω γρήγορη θεραπεία διότι το πουλί δεν πατάει καθόλου το πόδι του και ταλαιπωρείται.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Είναι λογικό να μην το πατά.
Έχει μεγάλη έκταση η ζημιά και πονάει.
Για το πάτημα στο ένα πόδι δεν θα πρέπει να ανησυχείς ιδιαίτερα...
Το να πατούν στο ένα πόδι τα πουλιά δεν τους είναι δύσκολο... Το κάνουν με ιδιαίτερη άνεση και ευκολία.
 
Eγώ προσωπικά βλέπω ελαφρύ τραυματισμό και κίνδυνο για αρχή μόλυνσης.. Επειδή το έκανα πρόσφατα σε 2 καναρινιά μου, δεν θυμάμαι ποτε τέτοια εικόνα μετά την εφαρμογή της epithol.. Ούτε να πατάνε στο ένα πόδι.. Και είχα λίγο μεγαλύτερη έκταση στην υπερκερατωση στο ένα εκ των δυο. Δική μου άποψη φυσικά.
 
Έβαζα αρκετή ποσότητα όπως μπορώ να το κρίνω τώρα και ήμουν ίσως και πιο επίμονος στο μασάζ από όσο έπρεπε. Την πρώτη βδομάδα χρήσης δεν είχα κάτι τέτοιο. Αλλά δεν είδα αποτέλεσμα άφησα μια βδομάδα να περάσει και έπειτα ξανάρχισα χρήση με πιο έντονο μασάζ. Νομίζω ότι εγώ το προκάλεσα το όλο θέμα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πιέστηκαν τα δερματικά κατάλοιπα λίγο περισσότερο και γι αυτό μάτωσαν με την "βίαιη" απομάκρυνσή τους από το έντονο μασάζ... Θα γιατρευτεί πιο γρήγορα.
Απλά θα πονάει λίγο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα. Σας στέλνω νέα φωτογραφία από τα πόδια της. Το τραύμα πλέον δεν υπάρχει. Χρησιμοποίησα φουσιντιν και τζελ πετατιν. Συνοπτικά λοιπόν έχω κάνει δύο βδομάδες χρήση επιθόλ, με ένα κενό διάστημα ανάμεσα και θεραπεία έπειτα λόγω του τραύματος. Να συνεχίσω επιθόλ ή να το αφήσω ήσυχο γιατί το έχω ταλαιπωρήσει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. (Η φωτογραφία δυστυχώς δεν είναι σε καλή ποιότητα.)received_593967224442830.webp
 
Back
Top