Γενικά Υπάρχουν τελικά μυστικά στις εκτροφές;

όλα τα νέα μέλη του οποιουδήποτε συλλόγου.. Διψούν για ενημέρωση και δεν χωρά αμφιβολία! διψούν να προχωρήσουν στο πλευρό των παλαιοτέρων του συλλόγου τους..ή ακόμη και κατά μόνας, υπό τη σωστή όμως καθοδήγηση (το ξαναλέω..) των παλαιοτέρων! διψούν επίσης να βρουν και σωστά - υγιή πουλιά, ναι.. Είναι ένας από τους λόγους που κάποιος εγγράφεται σε έναν σύλλογο και μπαίνει σε αυτήν την παρέα,ώστε να εξελίξει το σμήνος του και.. Να κάνει το επόμενο βήμα (τσεκάροντας τις δυνάμεις του) που λέγεται ''εκθέσεις''!
το πείραμα ή το τυχαίο το δέχομαι και το ασπάζομαι, αν γίνεται κατ'επιλογήν..όταν κάποιος όμως εγγράφεται σε ένα σύλλογο,θεωρώ δίκαιη την απαίτησή του να προτιμάτε έναντι του οποιουδήποτε ''μη μέλους'' όταν αρχίζει την αναζήτηση πουλιών μεταξύ των μελών του συλλόγου.
Σύλλογος δεν πρέπει να σημαίνει μόνο σεμινάρια, εγγραφή, δακτυλίδια.. Αλλά και σωστή διαχείριση - διακίνηση των πουλιών πρώτα εντός των μελών του και μετά εκτός, ώστε να εξελιχθούν τα μέλη του και.. Να διαφημίσουν τον σύλλογό τους για την όλη προσπάθεια.

Κάπου εκεί ξεκινούν όλα.. Αλλά ειλικρινά δεν θέλω να επεκταθώ, επιτρέψτε μου με όλο τον σεβασμό προς όλους & όλες σας να το κλείσω εδώ.. Ούτως η άλλως η πικρία είναι ένα συναίσθημα που όλοι μας (μηδενός εξαιρουμένου)το νιώθουμε κατά καιρούς..όμως μαθαίνεις, ανοίγεις τα μάτια σου, γίνεσαι πιο επιφυλακτικός.. Ακόμη και καχύποπτος.
και ΔΕΝ αναφέρομαι στον σύλλογό μου.

Καλά έκαναν και μπράβο τους...
Αφού τα κατέκτησαν αυτά, ας τα μεταφέρουν και σε μας να τα μάθουμε!
Η ανθρωπότητα έτσι εξελίσσεται και έτσι προοδεύει.. Αλλά και αυτοί να είναι οι εφευρέτες του μυστικού. Γιατί να μη το διαδώσουν;
. Γιάννη,ξέρεις πόσο σε σέβομαι και σε εκτιμώ.. Το κέρδισες επάξια αυτό! Μάλιστα ο ρομαντισμός σε ότι καταπιανόμαστε και οι δύο, νιώθω πως πολλές φορές μας χαρακτηρίζει! 🙂
συμφωνώ απόλυτα με αυτό που γράφεις.. Και το ξέρεις, νιώθεις όμως ειλικρινά ότι ισχύει;

μυστικά για την τέλεια αναπαραγωγή/εκτροφή δεν υπάρχουν.. Το πιστεύω.
Διάβασμα και σωστή - ποιοτική δουλειά, με αγάπη και μεράκι χρειάζεται.
σίγουρα υπάρχουν λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν μια μικρή διαφορά..
.. Και νιώθω πως αν ένα μέλος του οποιουδήποτε συλλόγου εντοπίσει κάποια τέτοια, πρέπει να το μεταφέρει στα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου ώστε να προχωρά η ομάδα, να διορθώνονται τα λάθη, να σβήνουν οι πικρίες.
Μόνον τότε θα ισχύει η πολύ σωστή τοποθέτηση του Γιάννη:
''Δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά συναγωνισμός και άμιλλα''.
 
,θεωρώ δίκαιη την απαίτησή του να προτιμάτε έναντι του οποιουδήποτε ''μη μέλους'' όταν αρχίζει την αναζήτηση πουλιών μεταξύ των μελών του συλλόγου.
Ίσως δεν κατάλαβα τι εννοείς εδώ Δημήτρη;
Αφού θέλει να πουλήσει κάποιος θα τσεκάρει πρώτα τις ανάγκες των μελών; Δεν είναι εφικτό αυτό.
Από την άλλη, οι επίδοξοι εκτροφείς είναι οι καλύτεροι πελάτες των καταξιωμένων. Τι θα περιμένουν; να πουλήσουν ένα-ένα στην κυρά-Μαρία που θέλει καναρίνι συντροφιάς;
 
Ίσως δεν κατάλαβα τι εννοείς εδώ Δημήτρη;
..σκέψου, λοιπόν,Μαρία, πως είσαι μέλος του συλλόγου χ.. Από την στιγμή της εγγραφής σου.. Ξέρουν τι πουλιά εκτρέφεις. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι πριν αρχίσουν οι φίλοι-μέλη (που εκτρέφουν την ίδια ράτσα με σένα) να διαθέτουν τα πουλιά (που για τους χ-ψ λόγους επιθυμούν να διαθέσουν) στην ευρύτερη ή μη αγοραστική δύναμη, να ανεβάσουν μια ειδοποίηση στον σύλλογο; αν δεν δείξει κάποιος ενδιαφέρον(.. Απίθανο μου φαίνεται). Έχει καλώς.
Από την άλλη, οι επίδοξοι εκτροφείς είναι οι καλύτεροι πελάτες των καταξιωμένων.
.. Εγώ δεν θα τους χαρακτήριζα πελάτες, αλλά.. Το επόμενο αίμα, αλλά.. Ας τους δοθεί η ευκαιρία, γιατί..χωρίς όπλα πώς να πας στον πόλεμο;☹
 
σωστή διαχείριση - διακίνηση των πουλιών πρώτα εντός των μελών του και μετά εκτός,
Δημήτρη θα ήταν το απόλυτο λάθος.
Όπου εισέρχεται το χρήμα, οι συναλλαγές χαλάει ολόκληρη η προσπάθεια.
Αν και νομίζω πως εφαρμόζεται σε όλους τους συλλόγους αυτό θα πρότεινα (αν κάποιος μου διαφεύγει) να απομακρύνουν κάθε αμειβόμενη μετακίνηση πουλιών μέσα τους.
διψούν να προχωρήσουν στο πλευρό των παλαιοτέρων του συλλόγου τους..ή ακόμη και κατά μόνας, υπό τη σωστή όμως καθοδήγηση (το ξαναλέω..) των παλαιοτέρων!
Δεν υπάρχει πιο ιδανικό. Ποιο όμορφο και ποιο ρομαντικό από αυτό... Και από όσα ρομαντικά γνωρίζω αυτό είναι το πιο εφικτό... αρκεί ο άλλος να σε κοιτάζει στα μάτια κι όχι στην τσέπη σου.
γίνεσαι πιο επιφυλακτικός.. Ακόμη και καχύποπτος.
Τι πιο καλό.. Τι πιο όμορφο από το να παλέψει ο "απέναντι" να σου κερδίσει την εμπιστοσύνη;
Κι όταν το κάνει.. Να το κρατήσει μέσα στο χρόνο αλλά όπως είπες και συ...
μάλιστα ο ρομαντισμός σε ότι καταπιανόμαστε και οι δύο, νιώθω πως πολλές φορές μας χαρακτηρίζει!
από ρομαντισμό.. Δόξα το Θεό!

Το κακό όμως παιδιά... Ξεκινά από τους λίγους.. ας τους πούμε "εμπορευάμενους" για να μην κολλάμε στους τύπους, αυτούς που στόχο έχουν την πώληση των "προσπαθειών" τους ακόμη κι αν αυτό περιλαμβάνει ξεσαβούρωμα της εκτροφής τους.
Είναι αυτοί που χαλάνε την "πιάτσα" πουλώντας τις "ευκαιρίες" τους μισοτιμής, που πάντα θα φταίει ο "αγοραστής - θύμα" που τα πουλιά φούσκωσαν την άλλη μέρα, που κακώς δεν τους έδωσαν το τάδε φάρμακο και γύρισαν ανάποδα. δίνοντας τροφή ακόμη και στον πιο άσχετο να αποχτά γνώμη και να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους "εκτροφείς" με τους ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ... και μιλάω γενικά.

εγώ δεν θα τους χαρακτήριζα πελάτες, αλλά.. Το επόμενο αίμα, αλλά.. Ας τους δοθεί η ευκαιρία, γιατί..χωρίς όπλα πώς να πας στον πόλεμο;
Μου αρέσει πολύ ως έκφραση. Γιατί κι εγώ αυτό πιστεύω.
 
Ένα άλλο θέμα που θεωρώ λίγο προβληματικό στην μετάδοση κάποιου μυστικόυ - λεπτομέρεια είναι το ποσό σοβαρά θα πάρει κάποιος εμένα που μπορεί να γνωρίζω κάτι από κάποιο σοβαρό άνθρωπο που δεν ασχολείται με το διαδίκτυο από κάποιον που είναι ποιο γνωστός από εμένα; Για παράδειγμα αν εγώ πω ότι η σπιρουλινα βγάζει πολύ καλό αποτέλεσμα στα κόκκινα λυποχρομικα δεν θα πλακοσουν κάποιοι να μου πουν από πια έρευνα το είδες αυτό με πόσα δείγματα το δοκίμασες και πολλά αλλά που σαφώς δεν θα μπορέσω να στηρίξω και έτσι η πληροφορία θα χαθεί;
 
είναι το ποσό σοβαρά θα πάρει κάποιος εμένα που μπορεί να γνωρίζω κάτι από κάποιο σοβαρό άνθρωπο που δεν ασχολείται με το διαδίκτυο από κάποιον που είναι ποιο γνωστός από εμένα;
Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις..
Σε κανένα δε χαρίζονται...
Κι όσο πιο πολύ τους "πιέζεις". τόσο πιο λάθος σε βγάζουν... και τόσο πιο πολλούς εχθρούς αποχτάς.
Στην Ελλάδα ζούμε..
Όλοι έχουμε γνώμη για όλα...
Όλοι τα ξέρουμε όλα...
Αλλά ακόμη κι αυτό. είναι μοναδικό και όμορφο..
 
Δεν νομίζω Γιάννη εσύ εδώ μέσα και αγίασμο να τους πεις να βάλουν κάποιοι που λέει και ο φίλος παραπάνω θα το δοκιμάσουν ενώ εγώ που θα δώσο μια πληροφορία που ακομα και αν έχουμε δει τα αποτελέσματα στης εκθέσεις τα τελευταία χρόνια απλά θα μείνει στην δική μου παρέα.
 
Μυστικά ή όχι το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας για να μπορέσει να ξεπεράσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και να εξελιχθεί πρώτα σαν άνθρωπος και μετά οτιδήποτε άλλο.
Η ταπεινή μου γνώμη χωρίς να ξέρω πολλά από εκ τροφικές διαχειρίσεις και τα σχετικά.:)
 
Πολύ ωραία συζήτηση παιδιά με ωραία ανάπτυξη. Δεν βρίσκω το λόγο να αναφερθώ σε ξεχωριστές σκέψεις και να επεκτείνω. Θα ήθελα να κλείσω με δύο προτροπές.

Το ουσιώδες για εμένα δεν είναι το αν υπάρχουν μυστικά,το ποια είναι αυτά.. Κλπ, αλλά το ότι διαδίδεται ότι υπάρχουν.
Η φόρμα ενός τέτοιου κόσμου καταπίνει από μόνη της κάθε τι που θέλει ή θα μπορούσε να ανθίσει.

Ο σκοπός της ενασχόλησής μας ας παραμείνει, χωρίς ματαιοδοξία, στα πτηνά σαν πτηνά και όχι στις ανθρώπινες σχέσεις ή στα πλαστικά κυπελλάκια.Αυτή η πρόταση κρύβει το μυστικό των μυστικών, δεν είναι ρομαντική αλλά 100% πρακτική. Ένα agapornis μιλάει για το καναρίνι, η tristis για το budgie, μια κότα για όλα τα φριζέ της Ε... Και πάει λέγοντας. Ο κόσμος των πτηνών έχει κοινά μυστικά και τα μοιράζεται.
 
ενώ εγώ που θα δώσο μια πληροφορία που ακομα και αν έχουμε δει τα αποτελέσματα στης εκθέσεις τα τελευταία χρόνια απλά θα μείνει στην δική μου παρέα.
Σε μένα θα τύχει άλλης προσοχής.. Τουλάχιστο θα το σκεφτόμουν ή θα το δοκίμαζα αν δεν μπορούσα να εξηγήσω ή να αποφασίσω.
Και αν έβγαινε κάτι θετικό και θα το μοιραζόμουν και δε θα είχα πρόβλημα να αναφέρω πως η αρχική σκέψη σου ανήκει.
Αυτή πιστεύω είναι και η διαφορά..
Όπως επίσης πιστεύω πως αν υπάρχει κάποιος που ξέρει κάτι σημαντικό και το κρατάει "μυστικό" κινείται από ταπεινά κίνητρα και ασφαλώς επίσης δε μας χρειάζεται.
 
Πολύ ξεκάθαρη η θέση σου Δημήτρη. Γι αυτό θα πω
Το ουσιώδες για εμένα δεν είναι το αν υπάρχουν μυστικά,το ποια είναι αυτά.. Κλπ, αλλά το ότι διαδίδεται ότι υπάρχουν.
πως κι εγώ αυτό θεωρώ σημαντικό αλλά και ταυτόχρονα λογικό να συμβαίνει. Για ό,τι διαδραματίζεται, συμμέτοχοι είναι τόσο αυτοί που το "πουλάνε" όσο και αυτοί που το "αγοράζουν" και η αρχή κλείνει μάλλον προς το μέρος του "αγοραστή" που επιθυμεί φούμαρα για να πεισθεί.
Εφόσον όλοι (έστω οι περισσότεροι) θέλουν να πετύχουν το άριστο αποτέλεσμα, την ξεχωριστή διάκριση και τα πολλά λεφτά καταβάλλοντας τον μίνιμουμ κόπο ή και καλύτερα με αυτόματο πιλότο, λογικό δεν είναι να τους πουλάνε μυστικά;
Αφού η επιτυχία είναι συνυφασμένη με τις "άκρες" και τα κόλπα.

Ο σκοπός της ενασχόλησής μας ας παραμείνει, χωρίς ματαιοδοξία, στα πτηνά σαν πτηνά και όχι στις ανθρώπινες σχέσεις ή στα πλαστικά κυπελλάκια.Αυτή η πρόταση κρύβει το μυστικό των μυστικών, δεν είναι ρομαντική αλλά 100% πρακτική. Ένα agapornis μιλάει για το καναρίνι, η tristis για το budgie, μια κότα για όλα τα φριζέ της Ε... Και πάει λέγοντας. Ο κόσμος των πτηνών έχει κοινά μυστικά και τα μοιράζεται.
Πολύ σωστά κι ωραία, μόνο που δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα ή τη διάθεση ν' ασχοληθούμε τόσο εις βάθος.

Αν κάτι πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε τον εαυτό μας, τη θέση μας σ΄αυτό το χώρο και να κάτσουμε εκεί ικανοποιημένοι.
Γι αυτό με τη συμμετοχή μου σ' αυτή τη συζήτηση με το πρώτο μήνυμά μου, θέλησα να δώσω τη ρεαλιστική, τη πρακτική πλευρά αυτού του προβληματισμού.
Αντιλαμβανόμενοι λάθος τα πράγματα, κυρίως οι πολύ νέοι ηλικιακά, εύκολα μπορεί να απογοητευθούν, έχοντας αναπτύξει μεγάλες προσδοκίες σε λάθος κατεύθυνση.
Μα τότε δεν φταίνε οι άλλοι αλλά εμείς οι ίδιοι και η λάθος αντίληψή μας.
Οι σύλλογοι δεν φτιάχνουν εκτροφείς. Οι εκτροφείς συνέστησαν συλλόγους για την δημόσια και ιδιωτική βελτίωση της ασχολίας τους. Αυτό περνάει μέσα από κάποιες διαδικασίες.
Το γεγονός πως σε κάθε μαζικό χώρο γνωρίζουμε "καλούς" και "κακούς" ανθρώπους, φιλικούς ή και δύστροπους, δοτικούς και παρτάκηδες είναι κάτι αυτονόητο.
Υποχρέωση όμως δεν υπάρχει για παροχή βοήθειας από κανέναν, το αντίθετο μάλιστα και είναι εύκολα εξηγήσιμο.
Και ναι υπάρχει ανταγωνισμός, όπως υπάρχει παντού και όποιος δεν στηρίζεται στο μυαλό του, τις γνώσεις, τις δεξιότητές του και τις στέρεες αρχές του, όποιος δεν έχει σαφή στόχο, γίνεται έρμαιο του καθενός.
Εγώ από τη θέση μου και σε σχέση με αυτό που μπορώ να κάνω, θα έλεγα να παραμείνουμε σταθεροί βοηθοί όσων μας έχουν ανάγκη για τα πτηνά τους, να μεταλαμπαδεύσουμε τη διάθεση αυτού του εθελοντισμού προς τις νεότερες γενιές και μακάρι να ξεπηδήσουν από εμάς από τα δικά μας τα παιδιά άτομα που θα προωθήσουν την επιστημονική γνώση σε σχέση με αυτά τα θαυμαστά πλάσματα.
Οι εκτροφείς ως επαγγελματικός κλάδος, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην ευρύτερη ομάδα μας αλλά συνεπικουρούν στα γενικότερα θέματα, κυρίως επειδή καθένας από αυτούς έχει πολύ περιορισμένη εμπειρία στο είδος του ή ακόμα και στο υποείδος του. (Πάντα υπάρχουν κι εξαιρέσεις, εδώ μιλάμε για το γενικό πλαίσιο).
Εξάλλου μη ξεχνάμε η επιστήμη έχει ακόμα τεράστια κενά σε σχέση με την ορνιθοπανίδα, ειδικά αυτήν με την οποία ασχολούμαστε. Τι μυστικά να κρατήσει και ποιος; Μοιάζει με ανέκδοτο.
 
Έχει να κάνει και με τον άνθρωπο.. Κάποιοι ψάχνονται, αλλοι όχι.. Το μυστικό είναι να σε ευχαριστεί αυτό που κάνεις και να μην ταλαιπωρείς τα πουλάκια.. Απο εκεί και πέρα αν σκοπευεις να διαγωνιστείς πρέπει να ψαχτείς παραπάνω και δόξα τω θεώ σημερα αν θες μπορείς να μαθεις.
 
Μυστικά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην εκτροφή των πτηνών, ακόμη και σήμερα που η πληροφορία παρέχεται με το κάρο. Τι είναι όμως μυστικό; Κάποιος που εφαρμόζει μία συγκεκριμένη πρακτική στα πτηνά του κι έχει επιτυχίες ακολουθεί μόνο τα μυστικά του ή και πράγματα χιλιοειπωμένα; Το μυστικό ξεφεύγει από τα δημοσιευμένα άρθρα, μελέτες, διδακτορικά. Είναι μία ανακάλυψη που προέρχεται μετά από συνεχή εφαρμογή μίας επιλεγμένης πρακτικής συνοδευόμενης από την καταγραφή των αποτελεσμάτων της που σε τελική ανάλυση επιφέρουν την επιτυχία του στόχου. Αν κάποιος εκτροφέας μάθει ένα τρόπο να πυρώνει τα πουλιά του δεν σημαίνει ότι, εάν κάποιος άλλος τον αφαρμόσει, θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό κυρίως οφείλεται στη διαφορετικότητα του χώρου διαμονής των πτηνών. Γι' αυτό σχετικά με τη διατροφή των πτηνών δεν υπάρχουν μυστικά, αλλά ορθή διαχείριση των μέσων που έχει ο κάθε εκτροφέας. Ο χώρος των μυστικών αφορά τον τρόπο ζευγαρώματος και συνακόλουθα την κληρονομικότητα των πτηνών. Και σε αυτόν τον τομέα έχουν δημοσιευτεί εδώ και δεκαετίες, πριν τη λειτουργία του διαδικτύου, πλήθος σχεδιαγραμμάτων και πινάκων ζευγαρώματος με στόχο την εκτροφή άριστων πτηνών. Όμως η πιστή ακολουθία τους δεν παράγει, άλλοτε βραχυπρόθεσμα κι άλλοτε μακροπρόθεσμα, τα ποθητά αποτελέσματα, γιατί σε καθένα από αυτά απαιτείται η κρίση και απόφαση του εκτροφέα για την επιλογή των συνεχιστών γεννητόρων του προγράμματος που έχει μπροστά του. Κι εδώ υπεισέρχεται αυτό που λέμε "μυστικό", ο τρόπος δηλαδή που ο εκτροφέας θα παρατηρήσει, θα καταγράψει, θα κρίνει και θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει στο μέλλον. Στην κατηγορία των καναρινιών φωνής, με την οποία ασχολούμαι, τα πράγματα είναι δύσκολα και υπάρχουν πολλά παραμύθια αλλά και αλήθειες, όπως και μυστικά. Για παράδειγμα ένας εκτροφέας θέλει να ενισχύσει μία φωνή που υστερούν τα καναρίνια του, π.χ. την Staaltonen, πολλή σημαντική φωνή. Ποιον αρσενικό, από αυτούς που κελαηδούν πολλή καλή Staaltonen, θα επιλέξει. Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής του; Και καλά ο αρσενικός την κελαηδάει και την ακούει ο εκτροφέας, η θηλυκιά που είναι μουγκαφόν; Πως θα την επιλέξει; Μαύρα Μεσάνυχτα αγαπητοί μου! Σε αυτό το σημείο έρχεται να δώσει λύση το "μυστικό" της συνταγής! Αυτό το μυστικό κάποιοι το κρατούν για τον εαυτό τους, άλλοι το κοινοποιούν, πόσοι όμως το μαθαίνουν; Συνήθως αυτά προέρχονται από παλιούς εκτροφείς που μερικές φορές τα παίρνουν μαζί τους στον τάφο. Αυτά τα ολίγα προς το παρόν, γιατί τα πολλά κουράζουν, το ξέρω.
 
Σε αυτό το σημείο έρχεται να δώσει λύση το "μυστικό" της συνταγής!

Πολυ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση και η ανάλυση σου Γιώργο!

Όντας ούτε καν ερασιτέχνης στο θέμα όπως ξέρεις, θα ήθελα να ρωτήσω, τι είδους είναι αυτά τα μυστικά; Τι έχεις ακούσει ή έχεις διαβάσει;

Δεν ρωτώ τι κάνεις (εάν κάνεις) γιατί.. Είναι μυστικό.. :)

Ρωτώ απλά από περιέργεια; Είναι κάποιο(α) σκεύασμα; Είναι κάτι που κάνει ο εκτροφέας επηρεάζοντας την καθημερινότητα των πουλιών; Είναι αιμομιξίες;(το μόνο που έχω ακούσει εγώ και οφείλω να πω πως ακούστηκε κάπως στον ανθρώπινο εγκέφαλο μου)
Σε ποια κατεύθυνση πάνε αυτά τα μυστικά..?
 
Τα μυστικά δεν γράφονται, γιατί πολλές φορές είναι αδύνατη η περιγραφή τους. Δεν μιλώ για σκευάσματα διατροφής ούτε για κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία. Μιλώ για μυστικά ζευγαρώματος και γνώση κληρονομικότητας. Πως κινούνται τα γονίδια στο εκτροφείο. Που βρίσκονται τα αξιόλογα και που τα ευτελή. Όλα ξεκινούν από το ζευγάρωμα. Η μεταχείριση της ενδογαμίας περιέχει πολλά, μα πολλά, μυστικά και απαιτεί τεράστια προσοχή! Κάποιοι ακολούθησαν την πεπατημένη και ζευγάρωναν πρωταθλητές με κόρες ή αδελφές πρωταθλητών. Τα αποτελέσματα στην αρχή μπορεί να ήταν ικανοποιητικά, η συνέχεια όμως τραγική και μετά πάλι από την αρχή. Παλιά είχα διαβάσει ένα ιταλικό άρθρο που είχε τίτλο μία τρομερή αλήθεια : ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Χ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ. Άμα έδινε, τα εκτροφεία μας θα ήταν γεμάτα από δαύτους!
 
Οταν τα περισσότερα χαρακτηριστικά ενός πουλιού είναι απο άποψη γενετικής, υποχωρητικού χαρακτήρα, και ταυτόχρονα οι επιστατικές επιδράσεις και αλληλεπιδράσεις εκατοντάδων γονιδίων δεν είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν, αν δεν υπάρξει μεγάλη επιστημονική έρευνα, ΤΙ "μυστικά" μπορεί να έχει ένας εκτροφέας, που να ανάγονται στην γενετική ; Στις καλύτερες των περιπτώσεων, άντε να έχει μια πολύ οργανωμένη και ταξινομημένη αρχειοθέτηση ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ . Αλλά να μην ξεχνάμε οτι ένας εκτροφέας, δεν μπορεί να έχει ένα μεγάλο εύρος δοκιμών υπο παρατήρηση. Κάποιοι σοβαροί εκτροφείς, έχουν 2-3 ίσως και 4 χωριστές γραμμές παραγωγής, που ελέγχουν και παρατηρούν. Κάποιοι ακόμα πιο συνειδητοποιημένοι, ανήκουν σε ομάδες εκτροφέων, που ασχολούνται με εξαγωγή συμπερασμάτων ανοίγοντας το εύρος των "γραμμών" και το πλήθος των παρατηρήσεων. Ολα αυτά φυσικά μπορεί να οδηγούν σε συνεχώς ευρύτερες γνώσεις γύρω απο το αντικείμενο, αλλά προσωπικά ποτέ δεν θα έλεγα οτι μπορεί να χαρακτηριστούν "μυστικά" , με την έννοια που καταλαβαίνει ένας νέος εκτροφέας, που εκφράζει ένα τέτοιο παράπονο.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top