Γενικά Υπαρχει περιπτωση απο αυτα τα 2 lovebirds να βγουνε στειρα

Αρσενικά Normal και Normal φορείς λουτίνο, θηλυκά όλα normal. Κανένα δηλαδή δεν θα είναι εμφανισιακά λουτίνο αλλά κάποια αρσενικά θα έχουν τη μετάλλαξη στα γονίδιά τους. Δυστηχώς δεν θα μπορείς να ξέρεις ποια αρσενικά είναι φορείς και αυτό θα φανεί μόνο με επόμενο ζευγάρωμα με λουτίνο θηλυκό.
 
Είπα αρσενικά Normal και Normal φορείς λουτίνο. Άρα θα έβλεπες μόνο normal απογόνους και όχι lutino. Σύμφωνα με αυτά που λέω δεν έπρεπε να βγει lutino απόγονος. Όμως υπάρχει και ένας άλλος παράγωντας που παραβλέπουμε. Τα γονίδια που κουβαλάει ο πατέρας του δικού σου Lovebird. Για να βγει lutino έστω και ένα μικρό σημαίνει ότι ο πατέρας του είναι φορέας της μετάλλαξης. Σε αυτήν την περίπτωση οι πιθανότητες για τους απογόνους είναι:
25% Normal φορέας λουτίνο αρσενικά
25% Λουτίνο αρσενικά
25% Normal θηλυκά
25% Λουτίνο θηλυκά

Άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε το φύλο του δικού σου από την μετάλλαξη. Το καλό με ένα τέτοιο ζευγάρι είναι ότι όλα τα αρσενικά που φαίνονται normal είναι φορείς του λουτίνο οπότε δεν υπάρχει μπλέξιμο μετά με το ποιο είναι φορέας και ποιο όχι.
 
Εάν πρόκειται για πατρική - αρχική γενιά τότε

1Η ΓΕΝΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ
Π Π Κ Κ

2Η ΓΕΝΙΑ Π Κ
Δίνουν δηλαδή πράσινα παπαγαλάκια με κυρίαρχο τον πράσινο και υπολειπόμενο τον κίτρινο παράγοντα

3Η ΓΕΝΙΑ ΠΠ ΠΚ ΠΚ ΚΚ
Στην 3η γενιά κατά τα ¾ θα βγούν πράσινα παπαγαλάκια και κατά ¼ κίτρινα.
Στην 4η ΓΕΝΙΑ μπορούν να βγούν διάφορα.
 
Και κάτι ακόμη η αρχή της επικράτειας του Mentel έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει πάντα.
 
Θοδωρή δεν κατάλαβα αυτό με τις γενιές. Δηλαδή 2η 3η κλπ γενιές με τί γονείς; Επίσης η λουτίνο μετάλλαξη είναι υπολειπόμενη και φυλοσύνδετη, αυτό σημαίνει ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με το φύλο των απογόνων και του γονιού που έχει τη μετάλλαξη. Αν μπορείς να γράψεις λίγο πιο αναλυτικά το σκεπτικό σου θα βοηθούσε.
 
Ο πρώτος νόμος του Μέντελ αναφέρεται σε υπολειπόμενα γονίδια. Το συγκεκριμένο είναι και φυλοσύνδετο οπότε δεν ισχύει απόλυτα ο πρώτος νόμος του Μέντελ. Επίσης ο Μέντελ τον διατύπωσε χρησιμοποιώντας φυτά για τα πειράματά του. Έτσι μπορούσε να διατυπώσει την 2η και 3η γενιά μιλώντας στην ουσία για το ζευγάρωμα των απογόνων της 1ης γενιάς μεταξύ τους. Στη δική μας περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βέβαια πλέον μιλάμε για συγκεκριμένα γονίδια και γονείς οι οποίοι μπορεί να είναι Πράσινοι, λουτίνο ή φορείς του λουτίνο. Και να ξέρουμε το αποτέλεσμα σε κάθε συνδυασμό. Επίσης μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις μεταλλάξεις όχι μόνο ως Κυρίαρχες και υπολειπόμενες αλλά και ως αυτοσωματικές, φυλοσύνδετες και συγκυρίαρχες. Ο Μέντελ έθεσε τη βάση σε όλα αυτά αλλά δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις αφού η γενετική έχει προχωρήσει αρκετά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Yasmin
Απο ιδιο ζευγαρι με το παιδι που εβαλε το θεμα εβγαλα 2 lutino και 1 πρασινο σπασμενο...
Το φυλο τους δεν γνωριζω ακομα καθως ειναι 5 μηνων

Θοδωρη τι εννοεις οτι θα ειναι πρασινα σπασμενα
Φωτη εννοει οτι δεν ειναι το εντονο πρασινο αλλα ενα θαμπο λαδι οπως το Πακοτινι το οποιο εχει κοκκινη ουρα απο μεσα σαν των lutino κι οχι το χαρακτηριστικο μπλε κλπ.
 

Συνημμένα

  • user4214_pic916.webp
    user4214_pic916.webp
    34,2 KB · Προβολές: 49
Αα καταλαβα. Νικη μπορεις να βαλεις μια φωτογραφια απο αυτο το κοκκινο που λες; Κι ο Κικικης εχει κοκκινο πορτοκαλι γραμμες στην ουρα του οπως νομιζω ολα τα αρχεγονα Lovebirds.
 
Ο κικικης εχει στο πλαι τις πορτοκαλι και κοκκινες γραμμες..
Του Πακοτινιου η ουρα σκεψου ειναι οπως της Πακιτας σου...
Δεν εχει ιχνος μπλε η αλλου χρωματος..
Για φωτο λιγο δυσκολο γιατι φοβαται και τρομαζει αλλα οχι ακατορθωτο!
 
Back
Top