Ασθένειες Υποτονικό καναρίνι, φουσκώνει και κοιμάται συνέχεια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Maria332
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Μαρία, έχω πολλά να σου πω, όχι όμως να σου λύσω το πρόβλημα το οποίο ευτυχώς όλα δείχνουν ότι είναι σε καλό δρόμο, κι ελπίζω ολόψυχα το πουλάκι να αποθεραπευτεί από ό,τι είχε.
Εκεινη τη μερα ομως που ειχε τοση δυσπνοια, εμενα δε με καλυπτει η διαγνωση λοιμωξη του αναπνευστικου. Δε θελω να κανω οτι ξερω καλυτερα απο τον κτηνιατρο, εννοειται οτι δεν ξερω, αλλα ηταν πολυ παροξυσμικο, ξαφνικά δηλαδη ξεκινησε και ηταν πολυ εντονο. Σαν κριση ασθματος φαινοταν. Πως να το εξηγησω, ηταν μια οξεια κατασταση δεν ηταν σαν να εχει μια λοιμωξη και γι'αυτο εχει λιγη δυσπνοια, συνεβη ξαφνικά και ηταν χαλια. Επισης αυτο που εκανε να μεινει στο χερι μου ακινητος ηταν αρκετα τρομακτικο και ανησυχητικο. Φαινοταν σαν να πεθανε, δεν ξερω σαν να επαθε ανακοπη και συνηλθε μετα. Ο κτηνιατρος ειπε απλα τρομαξε. Τι τρομαξε, και εμεινε κοκκαλο; Το πουλι ειναι εξοικειωμενο μαζι μου δε φοβαται τοσο τρωει απο το χερι μου. Και μετα δεν μπορουσε να πεταξει κιολας και επεσε κατω; Πρεπει να κανω κατι για το ασθμα του; Ειναι ασθμα; Η ηταν απο τη λοιμωξη; Υπαρχει καθαρο ασθμα; Η ειναι παντα δευτεροπαθες, απο κατι αλλο;
Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί τότε:
Πράγματι το πουλάκι ταλαιπωρημένο από μία αναπνευστική λοίμωξη θα μπορούσε να τρόμαξε και να κοκκάλωσε, όπως σου είπε ο γιατρός.
Ενδεχομένως όμως και το πουλάκι να είχε ακάρεα της τραχείας, όπως σου είπε επίσης ο γιατρός. Πιθανά (αλλά όχι σίγουρα) το φάρμακο που του τοποθέτησε στον σβέρκο να ήταν ιμβερμεκτίνη, έαν φάρμακο διαδερμικής απορρόφησης που με την κυκλοφορία του αίματος μεταφέρεται στους διαφόρους ιστούς και δρα σκοτώνοντας τα ακάρεα της τραχείας. Αν λοιπόν (βασικά το ξαναλέω, προσπαθώ να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά του πτηνού) το πουλάκι είχε ακάρεα της τραχείας, αυτά όπως πέθαιναν έφραζαν την αναπνευστική του οδό με αποτέλεσμα την υποξία στο πουλί. Όμως εδώ υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο επειδή το φάρμακο είναι κυτταροτοξικό και το πουλάκι ήταν ήδη ταλαιπωρημένο από μια άλλη λοίμωξη, συνεργατικά αυτά τα δύο να έδρασαν και να δημιούργησαν ή να έντειναν την κατάσταση του. Δεν μπορείς με άλλα λόγια να ξέρεις. Όμως όλα τα καναρίνια (από όσο έχω διαβάσει) που λαμβάνουν σωστά τη συγκεκριμένη ουσία σε λίγες ώρες έως μία δύο ημέρες μετά πέφτουν down, είναι δηλαδή κάπως άτονα.

Επισης να προσθεσω, ειναι μεσα τωρα, δηλαδη θερμοκρασια 21 βαθμους περιπου με 20, πριν εβγαινε εξω λιγες ωρες, απο τις 12 ως τις 8 περιπου, και οχι τις πολυ κρυες μερες.
Καλά θα ήταν και για υγιές πουλάκι (επομένως και για το δικό σου πλέον) να αποφεύγεται το μέσα - έξω σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ειδικά :
- αν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά (π.χ. 5 βαθμοί)
- αν η θερμοκρασίες του εξωτερικού χώρου είναι ακραίες
- αν δεν υπάρχει προστασία από τα ιπτάμενα και μη αρπακτικά
Οπότε, μην το βγάλεις έξω, σε αυτή τη φάση που βρίσκεται για πολύν καιρό ακόμα, να αναλάβει η υγεία του

Τρωει αναμεικτους σπορους, δεν ξερω τι ειναι, αναμεικτο για καναρινια ζηταω.
Όχι, Μαρία, όχι! αγόρασε ένα μείγμα σπόρων για καναρίνια, κατά προτίμηση χωρίς έγχρωμα μπισκοτάκια, το οποίο θα είναι επώνυμο (μάρκας δλδ) και του οποίου τη συσκευασία θα ανοίξεις η ίδια. Αν τα πετσοπ της περιοχής σου δεν έχουν, βρες από διαδικτυακό κατάστημα. Τα χύμα ενέχουν κινδύνους επιμόλυνσης και κακής συντήρησης, καθαρότητας κλπ. Δες και την ημ/νία λήξεως αυτού που θα αγοράσεις.
Ετρωγε κιτρινη αυγοτροφη που τωρα μου ειπε ο κτηνιατρος να τη βγαλω.
Ήταν αυγοτροφή, αναρωτιέμαι. Όπως και να έχει, εφόσον ο γιατρός σου είπε να την κόψεις, δεν χωρά παραπάνω συζήτηση. (Αναρωτιέμαι, διότι πολύ απλά σε κάποια πετσοπ, ονομάζουν αυγοτροφή ένα άγνωστης σύστασης γλυκερό μείγμα που βασίζεται κυρίως σε προϊόντα ή μάλλον υποπροϊόντα αρτοπαρασκευαστικά, και το οποίο μόνο να παχύνει τα πουλιά μπορεί)
Εύχομαι να συνεχίσετε να πηγαίνετε καλά.
Σε ευχαρστούμε για την ενημέρωση.
 
Γιάννη καλησπέρα, σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου, θα τις εφαρμόσω. Πράγματι πριν 1,5 μήνα που πήρε την ίδια αγωγή για τα ακάρεα είχε παρόμοια συμπτώματα λίγες ώρες αφού του χορηγήθηκε το φάρμακο. Τότε είχε πάρει μία φορά το φάρμακο και μετά από μια εβδομάδα το είχα ξαναπάει στον κτηνίατρο, για να του βάλει πάλι το ίδιο φάρμακο για τα ακάρεα. Χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα απλά ο κτηνίατρος εξαρχής μου είχε πει ότι θα το επαναλάβουμε σε μία εβδομάδα. Συνολικά δηλαδή έχει πάρει το φάρμακο αυτό τρεις φορές. Πρώτη φορά πριν 1,5 μήνα, 2η φορά μια εβδομάδα μετά και 3η φορά τώρα, την Τρίτη. Την πρώτη φορά είχε τα συμπτώματα που περιέγραψα τώρα αλλά πολύ πιο ήπια. Και τη δεύτερη φορά δεν είχε κάποιο σύμπτωμα αφού πήρε το φάρμακο, ήταν μια χαρά. Το αναφέρω για να καταλήξω στο εξής. Θεωρείς πιθανό να επανήλθαν τα ακάρεα τώρα, τόσο σύντομα, σε 1,5 μήνα, και γι'αυτό να είχε αυτή τη δύσπνοια όταν του δόθηκε το αντιπαρασιτικό; Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω στο μέλλον τα ακάρεα της τραχείας; Tην πρώτη φορά είχα καθαρίσει το κλουβί του(είναι ξύλινο) πάρα πολύ καλά και μετά το είχα περάσει παντού με αραιωμένο σε νερό αιθέριο έλαιο μέντας γιατί είχα ψάξει και βρήκα ότι η μενθόλη είναι ένα φυσικό απωθητικό παρασίτων. Η πιστεύεις ότι συνετέλεσε σε αυτά τα συμπτώματα το άλλο που ανέφερες, το ότι είναι κυτταροτοξική η δραστική ουσία;
Επίσης, αν προτιμάς κάποια συγκεκριμένη τροφή, και μπορούμε να το αναφέρουμε εδώ, αν θέλεις πες μου. Και πάλι σε ευχαριστώ!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Tην πρώτη φορά είχα καθαρίσει το κλουβί του(είναι ξύλινο) πάρα πολύ καλά και μετά το είχα περάσει παντού με αραιωμένο σε νερό αιθέριο έλαιο μέντας γιατί είχα ψάξει και βρήκα ότι η μενθόλη είναι ένα φυσικό απωθητικό παρασίτων
Καλύτερα να αλλάξεις το ξύλινο κλουβί με κάποιο της εποχής, που μπορείς να βρεις γύρω στα 20-25 ευρώ και σε πολύ αποδεκτές διαστάσεις.
Το ξύλο γίνεται φωλιά για πολλά παράσιτα και είναι καλό να αποφεύγεται.
Τα αιθέρια έλαια είναι τοξικά για τα πουλιά και τα επιβαρύνουν ιδιαίτερα. Ποτέ ξανά όχι μόνο στο κλουβί αλλά και στον γύρω περιβάλλοντα χώρο του πουλιού, έστω και αραιωμένο.
επανήλθαν τα ακάρεα τώρα, τόσο σύντομα, σε 1,5 μήνα, και γι'αυτό να είχε αυτή τη δύσπνοια όταν του δόθηκε το αντιπαρασιτικό
Συνήθως κάποιος αριθμός ακάρεων υπάρχει στον οργανισμό, χωρίς να είναι επιβαρυντικά για το πουλί, εφόσον η γενική οργανική του κατάσταση είναι ικανοποιητική καθώς και το ανοσοποιητικό του.
Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες διαμονής, κλουβί, καθαριότητα και την σωστή ολοκληρωμένη διατροφή του.
Διάβασε αυτά τα άρθρα προς ενημέρωσή σου και ό,τι χρειαστείς μπορείς να ρωτάς
https://community.petbirds.gr/threads/Τα-καναρίνια-ως-κατοικίδια-πλήρης-οδηγός.26056/
https://community.petbirds.gr/threads/Φροντίδα-καναρινιών-ολόκληρο-τον-χρόνο.31037/
https://community.petbirds.gr/threads/Ολοκληρωμένη-φροντίδα-καναρινιών.17653/
Η χύμα τροφή, είναι δυνατόν να μεταδίδει ακάρεα στο καναρινάκι σου, γι' αυτό πάντα συσκευασμένη. Μπορείς να πάρεις γνώμες για την μάρκα αλλά όποια και να πάρεις είναι σίγουρα προτιμότερη από τη χύμα.
 
Μαρία, το πρόβλημα με τα ακάρεα είναι κάπως περίπλοκο.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι κτηνίατροι, πετσοπάδες και εκτροφείς, τα ακάρεα της τραχείας σκέφτονται ως πρώτο ένοχο σε συμπτώματα κλικαρίσματος του ράμφους, δύσπνοιας κλπ. Με άλλα λόγια τα συμπτώματα των ακάρεων της τραχείας έχουν πολλά κοινά ή καλύτερα είναι τα ίδια με τα συμπτώματα μιας π.χ. λοίμωξης του αναπνευστικού. Καλώς ή κακώς στα καναρίνια η λοίμωξη από ακάρεα της τραχείας έχει φανεί να είναι πολύ πολύ σπάνια, ενώ στα gouldians το ζήτημα διαφοροποιείται.

Απ' όσο γνωρίζω όμως, όταν κανείς θέλει να ξεφορτωθεί ένα παράσιτο (το ίδιο ισχύει και για τις ψείρες των μαλλιών του ανθρώπου) κάνει εφαρμογή ενός φαρμάκου που αν δεν σκοτώνει τα αυγά του παρασίτου αλλά μόνο την ανεπτυγμένη του μορφή, θα πρέπει να την επαναλάβει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ώστε να σπάσει τον "κύκλο ζωής" αυτού. Εν προκειμένω τώρα, η ιβερμεκτίνη (αν πρόκειται για αυτήν τη δραστική) θανατώνει τα ακάρεα της τραχείας αλλά όχι και τα αυγά τους ή και κάποιες πρώτερες μορφές του μικροοργανισμού που βρίσκονται σε κάποια στάδια της διαφοροποίησης πριν την ώριμη μορφή του. Οπότε με τις εφαρμογές της (συνήθως 3) σεδιαστήματα που καθορίζονται από την περιεκτικότητα του φαρμάκου (τη διάλυση αυτού με απλά λόγια), ο γιατρός προσπαθεί να σπάσει τον κύκλο της ζωής του παρασίτου, καθώς στην πρώτη εφαρμογή σκοτώνονται κάποια ώριμα στελέχη του, αλλά παραμένουν αυγά ζωντανά τα οποία πρέπει να θανατωθούν όταν γίνουν ώριμα μεν, αλλά πριν κάνουν αυγά δε. Και έτσι περίπου πάει το πράγμα.

Οριστική εκρίζωση των ακαρέων της τραχείας δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί όταν αυτά έχουν φτάσει στους αερόσακκους του πτηνού, αλλά ο έλεγχος του πληθυσμού τους με το φάρμακο μπορεί να συμβεί, και με ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα του πτηνού επιπρόσθετα μπορεί να μην έχεις ξανά συμπτώματα. Το ζήτημα όμως παραμένει αρκετά αόριστο ακόμα.

Τα ακάρεα λοιπόν δεν επανήλθαν ακριβώς, αλλά επανήλθαν οι απόγονοί τους, καθώς ποτέ δεν εξαλείφθησαν τα αυγά τους από την 1η εφαρμογή. Όλα αυτά αν όντως υπήρχαν - υπάρχουν ακάρεα της τραχείας φυσικά, το οποίο σου είπα ότι ναι μεν είναι στατιστικά απίθανο, αλλά από την άλλη μεριά ο γιατρός προφανώς και ξέρει καλύτερα από εμένα.

Μπορεί επίσης να κόλλησε ξανά ακάρεα από την τροφή, καθώς αυτή είναι χύμα, κι επομένως θα πρέπει να την αποφύγεις.

Τροφή να σου προτείνω δεν έχω άποψη ακριβώς. Προσωπικά χρησιμοποιώ τη manitoba best premium, αλλά νομίζω ότι άλλα μέλη έχουν καλύτερη συγκριτική άποψη περί τροφών καναρινιών. Να ζητήσουμε λοιπόν από τον Dimitris.P ή τους διαχειριστές να μας παραπέμψουν σε θέμα που νομίζω ο ίδιος έχει ανοίξει που περιλαμβάνει πολλές επώνυμες τροφές σε μικρές συσκευασίες καθώς έχεις ένα μόνο καναρίνι.

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν σε κάλυψε ή έχεις και άλλες απορίες, γράψτες και θα σου πούμε σχετικά
 
Να ζητήσουμε λοιπόν από τον Dimitris.P ή τους διαχειριστές να μας παραπέμψουν σε θέμα που νομίζω ο ίδιος έχει ανοίξει που περιλαμβάνει πολλές επώνυμες τροφές σε μικρές συσκευασίες
https://community.petbirds.gr/threads/Μείγματα-σπόρων-για-καναρίνια-σε-μικρές-συσκευασίες.28589/
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Καλώς ή κακώς στα καναρίνια η λοίμωξη από ακάρεα της τραχείας έχει φανεί να είναι πολύ πολύ σπάνια,
Πολύ σωστά... αν μάλιστα δεχτούμε και τη γνώμη ενός πολύ εξειδικευμένου στα πουλιά γιατρού είναι απίθανα μικρές για τα καναρίνια.
κάνει εφαρμογή ενός φαρμάκου που αν δεν σκοτώνει τα αυγά του παρασίτου αλλά μόνο την ανεπτυγμένη του μορφή, θα πρέπει να την επαναλάβει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ώστε να σπάσει τον "κύκλο ζωής" αυτού.
Ναι... αλλά διαβάζω από τη Μαρία για επαναλήψεις με άλλη περιοδικότητα από αυτή των γνωστών για τα ακάρεα φαρμάκων (Pulmosan & scatt)
Συνολικά δηλαδή έχει πάρει το φάρμακο αυτό τρεις φορές. Πρώτη φορά πριν 1,5 μήνα, 2η φορά μια εβδομάδα μετά και 3η φορά τώρα, την Τρίτη.
Επειδή έχω χαθεί.. μας έχεις πει πιο φάρμακο ήταν αυτό?
Μπορεί επίσης να κόλλησε ξανά ακάρεα από την τροφή, καθώς αυτή είναι χύμα, κι επομένως θα πρέπει να την αποφύγεις.
Εδώ είναι ένα φοβερό και από μόνο του μεγάλο κεφάλαιο...
Αγοράζουμε μια πατήθρα από ένα petshop που πουλάει και πουλιά...
Ούτε που μπορούμε να φανταστούμε τι ακριβώς μεταφέρουμε στο χώρο μας... Και αν το προϊόν καθαρίζεται πάει καλά...
Τι συμβαίνει όμως με τις ανοιχτές - χύμα τροφές.. Ούτε που να το σκέφτομαι...
Ούτε να το φανταστώ...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ναι... αλλά διαβάζω από τη Μαρία για επαναλήψεις με άλλη περιοδικότητα από αυτή των γνωστών για τα ακάρεα φαρμάκων (Pulmosan & scatt)

Επειδή έχω χαθεί.. μας έχεις πει πιο φάρμακο ήταν αυτό?

Γιάννη γεια σου, το φάρμακο αυτό δεν το ξέρω, του δόθηκε όλες τις φορές από τον κτηνίατρο. Συγκεκριμένα είχα ρωτήσει αν είναι pulmosan και μου είπε όχι αλλά είναι ένα άλλο με την ίδια δραστική ουσία. Και δόθηκε δύο φορές με απόσταση μιας εβδομάδας και μία τρίτη τώρα, το τώρα είναι 1,5 μήνα μετά την πρώτη φορά, που ρώτησα πάλι αν χρειάζεται να το επαναλάβουμε σε μία εβδομάδα και μου είπε όχι.
 
Back
Top