Φροντίδα Υποψία για ψείρες στο καναρίνι μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης popipap
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

popipap

PB New Member
Εγγραφή
8 Ιουν 2023
Μηνύματα
9
Καλησπέρα σας, έχω 2 καναρινάκια εδώ και 1 μήνα οπότε είμαι νέα στην ανατροφή τους. Το ένα από τα δύο μας ήρθε στο σπίτι μας και το κρατήσαμε. Προσπαθώ να διαβάζω και να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν καλύτερα για την σωστή τους διατροφή και υγεία γνωρίζοντας ότι είναι ευαίσθητα πουλάκια.
Το καναρινακι λοιπόν που μας ήρθε είναι καφέ, θα έλεγα σκαθρι χωρίς να είμαι σίγουρη, θηλυκό επίσης χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη. Το πρόβλημα είναι ότι το βλέπω συχνά να φουσκώνει και να τρώγεται-ξυνεται.. σκέφτηκα μήπως έχει ψείρες αλλά δεν είναι ότι κάνει και ασταμάτητα όλη μέρα.. το κάνει σίγουρα παραπάνω από το άλλο μας πουλάκι οπότε με ανησυχεί. Τα φάρμακα για ψείρες κάνουν και για πρόληψη ψειρών; Γιατί σε περίπτωση που δεν έχει δεν θα ήθελα να το επιβαρύνω χωρίς λόγο.
 
Καλώς ήρθες!
Πρώτα από όλα θα κάνεις το τεστ της βρεγμένης χαρτοπετσέτας. Σφηνώνεις μια βρεγμένη τσαλακωμένη χαρτοπετσέτα στα κάγκελα του κλουβιού αποβραδίς και το πρωί την ελέγχεις για κοκκινόμαυρα στίγματα. Αν βρεις, έχει ψείρες.
Για να ακριβολογήσω πρώτα από όλα θα έπρεπε να έχεις κρατήσει Καραντίνα το πουλάκι που ήρθε. Αν δεν το έκανες, ό,τι έγινε - έγινε, αν όμως όντως το έχεις σε καραντίνα, τότε μην πλησιάσεις καθόλου τα κλουβιά μεταξύ τους, ακόμα κι αν είναι δυνατό, άλλαξέ τους δωμάτια...εκτός από ψείρες, μπορεί να φέρει και άλλα παράσιτα ή και παθογόνα.
Το άλλο ζήτημα που θέτεις, αν δλδ είναι καναρίνι ή σκαρθί, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να διευκρινιστεί καθώς αν είναι το δεύτερο, θα μπορούσε ίσως να μην προέρχεται από εκτροφή και να είναι άγριο (ελεύθερο) πουλί που αν είναι έτσι, καλό θα ήταν, αφού βεβαιωθείς όσο το δυνατό για την καλή του υγεία και ευρωστία, να το ελευθερώσεις. Επομένως, σε πρώτη φάση, ανέβασέ μας μια - δυο φωτό μήπως και διακρίνουμε περί τίνος πρόκειται. Μήπως φορά δαχτυλίδι μεταλλικό κλειστού τύπου στο πόδι; Και...όταν λες ότι ήρθε στο σπίτι σας, εννοείς μέσα στον χώρο του σπιτιού ή σε μπαλκόνι / αυλή; Μήπως ανέβηκε πάνω στο κλουβί του καναρινιού; Ρωτώ τα τελευταία διότι ίσως θα μπορούσαν να αποτελέσουν (απλώς) ενδείξεις για την προέλευσή του.
 
Το καναρινάκι αυτό ήρθε στο μπαλκόνι μας και δεν έφευγε γιατί προσπαθούσε να φάει ότι είχε πέσει από το άλλο, φοράει μπλε δαχτυλίδι στο πόδι του και αυτός ήταν ο λόγος που σκεφτήκαμε να το κρατήσουμε, σκέφτηκα ότι είναι αμαρτία να το αφήσουμε επειδή ήταν πουλάκι κλουβιού (λόγω του δαχτυλιδιού). Αν έχω κάνει λάθος σε αυτό ενημερώστε με ώστε φυσικά να το αφήσω ελεύθερο να φύγει. Ήρθε λοιπόν και παρόλο που μόλις πλησίαζε κάποιος πηδούσε μακριά δεν έφευγε πετώντας. Γι'αυτό το κρατήσαμε. Είναι σε ξεχωριστό κλουβί από το άλλο εννοείται αλλά έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους 60-70 εκατοστών.
 
Η αλήθεια είναι ότι εφόσον φορά δαχτυλίδι, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι μεταλλικό κλειστού τύπου στην κατάλληλη διάσταση (που θα υποδείκνυε ότι είναι εκτροφής), πιθανότατα το έσκασε από κλουβί, κι εφόσον την ιστορία του δεν μπορούμε να την ξέρουμε...θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο για τη ζωή του να το αφήσεις.
σκέφτηκα ότι είναι αμαρτία να το αφήσουμε επειδή ήταν πουλάκι κλουβιού (λόγω του δαχτυλιδιού). Αν έχω κάνει λάθος σε αυτό ενημερώστε με ώστε φυσικά να το αφήσω ελεύθερο να φύγει.
Πιστεύω ότι κανένα λάθος δεν έκανες, ίσα - ίσα που το φροντίζεις και πιθανότατα το σώζεις από ασιτία. Το ζήτημα είναι αν πρόκειται για άλλο είδος (όχι καναρίνι δλδ). Αυτό ίσως μας το δείξει μια φωτογραφία.
Επίσης καλό θα ήταν όταν φροντίζεις τα πουλιά (καθαρίζεις, αλλάζεις νερό, φαγητό κλπ) πρώτα να ξεκινάς με το "παλιό" καναρίνι κι έπειτα να προχωράς με το νέο, επίσης να μην μπερδέψεις ποτέ τα σκεύη του ενός κλουβιού με του άλλου και να μη φέρεις καθόλου τα σκεύη σε επαφή με τις συσκευασίες των τροφών (δλδ δεν βάζουμε την ταΐστρα μέσα στον περιέκτη της τροφής του καναρινιού, αλλά χύνουμε σπόρους μέσα στην ταΐστρα).
Όσο μπορείς επίσης, αν γίνεται αύξησε την απόσταση των δύο κλουβιών, και αν από κάπου, κάποιες ώρες φυσάει αέρας, βάλε το κλουβί του νέου πουλιού δεύτερο στη διαδρομή του ρεύματος αέρα.
Πιστεύω ότι το πουλάκι ήταν τυχερό στην ατυχία του που σας βρήκε και το φροντίζετε.
 
Επί του θέματος, χίλια μπράβο που το μάζεψες κ το έσωσες το μικρούλι. 👍😊👏
Εάν έχει αποδεδειγμένα ψείρες ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ κ όχι προληπτικά εάν δεν εχει, έχω δει πολύ καλές κριτικές για το elector. Δες αυτό από @ΙΩΑΝΝΗΣ@

Προσπαθώ να διαβάζω και να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν καλύτερα για την σωστή τους διατροφή και υγεία γνωρίζοντας ότι είναι ευαίσθητα πουλάκια.
Για αυτό, υπάρχουν άρθρα στο φόρουμ που βοηθάνε τόοοοσο πολύ. Πχ δες τα άρθρα στο ποστ της @ΜΑΡΙΑαα.
[automerge]1686225014[/automerge]
Να τα χαίρεσαι κ τα δύο κ όποτε μπορείς ανέβασε τις φωτογραφίες τους να τα καμαρώσουμε. ☺️
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σιλικονης μαλλον.Συνηθως τροπος του εκτροφεα ωστε να μαρκαρει καποια απο τα πουλια ωστε να τα αναγνωριζει ευκολοτερα. ευκολοτερα Δεν θα μπορουσε να ειναι γεννημενο στην ελευθερια και να εχει δαχτυλιδι (εκτος μιας απεχθους περιπτωσης /σεναριου)
Διαβασες το αρθρο για τα χαρακτηριστικα του μορφολογικα ? Αν ειναι σκαρθι γενικα εννοω
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
https://photos.app.goo.gl/RpHvqX73Z5wkzJMc6
Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε 1 φωτογραφία και ένα βίντεο από το καναρινάκι. Δυστυχώς δεν μπορώ να τα ανεβάσω γιατί μου βγάζει ειδοποίηση ότι είναι μεγάλο αρχείο. :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Καλησπέρα.
Είναι ένα όμορφο καναρινάκι, να το χαίρεσαι.
Το πρόβλημα είναι ότι το βλέπω συχνά να φουσκώνει και να τρώγεται-ξυνεται..
Τα καναρίνια αφιερώνουν χρόνο στην περιποίηση του φτερώματος τους, βάζε καθημερινά μπάνιο στο κλουβί πρωινές ώρες για να μπορεί να κάνει το μπάνιο του (μετά από 30 λεπτά το βγάζεις).
Κάνε και το τεστ με την βρεγμένη χαρτοπετσέτα που πρότειναν οι φίλοι παραπάνω.
 
@popipap συγνώμη αλλά μπερδεύτηκα. Στη φώτο βιντεακι που ανέβασες εγώ βλέπω ένα καναρινι. Για το ίδιο πουλακι λες ότι είναι σκαρθι;
 
@popipap Καναρίνι είναι αυτό στις φωτογραφίες που έστειλες. Για αρχή καθάρισε το κλουβί του. Είναι μέσα στη βρώμα. Αγόρασε αμμο για τον πατο. Βγάλε κουνια και πλαστικές πατηθρες και αγόρασε 2 ξύλινες. Θα τις βάλεις παραληλα και διαγωνια. Το αγγουρι δεν προσφερει τίποτα στην εποχή αυτή. Αν έχεις αυγό ή μήλο θα το κρατάς 1-2 ώρες. Αν δεν μπορείς αγόρασε μια συσκευασμένη αυγοτροφη. Τροφή μπορείς να αγοράσεις μια συσκευασμένη στην τιμή των 5-6 ευρώ το κιλό.
Το κόστος όλων αυτών είναι στα 15 ευρώ.
3 ευρώ έχει μια εξωτερική μπανιέρα.
Μπάνιο κάθε μέρα. Θα αφήνεις ένα 2ωρο και μετά θα αφαιρείς.
Αλλαγή ποτιστρας και πλυσιμο καθημερινά.
Οι τροφες θα σου κρατήσουν μέχρι τέλος καλοκαιριού για το κάθε πουλακι.
Ανά 3 μέρες πλυσιμο οι ξύλινες πατηθρες και μέχρι να στεγνώσουν βάζεις τις πλαστικες.
Αφου κανεις όλα αυτά κάνε μας και μια παρουσίαση..
 
@PantelisTs ευχαριστώ για τις συμβουλές, θα τις ακουλουθησω. Για το κλουβί έχω την ανάγκη να διευκρινίσω ότι αυτό το κλουβί είναι ένα παλιό 20 ετών από ένα πουλί που είχαμε παλιά γιατί όπως ξανά είπα απλά μας ήρθε δεν το πήραμε. Έχω παραγγείλει τα πάντα και κλουβί και άμμο και βιταμίνες και τροφές, όλα, ήταν να έρθουν χθες και δεν ήρθαν. Για αυτό παρέμεινε βρώμικο το κλουβί γιατί είναι πολύ φοβιτσιαρικο πουλάκι αυτό και δεν ήθελα να το "ταλαιπωρήσω" 2 μέρες αφού θα το άλλαζα κλουβί. Παρόλα αυτά τα δύο πουλάκια τα αλλάζω την ίδια μέρα, αν δείτε το άλλο είναι πεντακάθαρο, το συγκεκριμένο βρωμιζεται πολύ περισσότερο από το άλλο και σας είπα τον λόγο που δεν έγινε ενδιάμεσα άλλη καθαριότητα. Αυτό το κλουβί θέλει πέταμα όχι καθάρισμα, το έχω στο νου μου σήμερα περιμένω το κλουβί.
Και μιας και το ανέφερα να ψεκασω με κάποιο σπρέι το καινούριο κλουβακι; Η χαρτοπετσέτα δεν είχε κοκκινομαυρα στίγματα, παρόλα αυτά είμαι ακόμα αγχωμενη μην έχει ψείρες. Στην τελική θα τον πάω σε πτηνιατρο να είμαι σίγουρη, προσπαθούσα να το αποφύγω λόγω οικονομικού αλλά αφού δεν έχω εμπειρία δεν τον γλιτώνω νομίζω.
 
@popipap εφ όσον δεν βρήκες τπτ στην χαρτοπετσέτα δεν συντρέχει ίχνος ανησυχίας. Θεωρώ μεγάλη υπερβολή το να ψεκασεις ένα καινουργιο κλουβί. Ο καθένας βέβαια κάνει ότι καταλαβαίνει. Υπάρχουν κάποια ήπια spray που μπορείς να ψεκασεις τι κλουβί. Κυρίως το προβλημα δημιουργείται σε μικρές γωνίες του κλουβιου όταν είναι σε χρόνια χρήση και όχι όταν είναι καινουργιο.
Όταν ξεκινήσεις και του βάζεις καθημερινά μπάνιο θα δεις ποσο θα αλλάξει και τη διάθεση και στην εμφάνιση.
Το μόνο που θελει να προσεξεις στην καινουργια διάταξη είναι οι απόσταση των πατηθρων από το τέρμα του κλουβιου ώστε να μην χτυπιέται η ουρά του κάθε φορά που θα γυρίζει.
 

Σχετικά θέματα

Back
Top