Ασθένειες Φουσκωμένο καναρίνι - αφωνία - αστάθεια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ramidakos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ramidakos

PB New Member
Εγγραφή
5 Φεβ 2009
Μηνύματα
8
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα!

Εδώ και μερικές μέρες, το καναρίνι μου παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

Φουσκώνει συνέχεια, ακόμα και όταν πλησιάζω κοντά στο κλουβί είναι μόνιμα φουσκωμένος, δεν κινείται συχνά. Ήταν πάντα ήρεμος στην δική μου παρουσία, εδώ και αρκετό καιρό έχει αλλάξει φτερά, αλλά το κελάηδημά του δεν επανήλθε. Δεν βγάζει φωνή παρά μόνο κάποιες στιγμές το απόγευμα που μπορεί να ακουστεί 1-2 φορές για 1".

Τις τελευταίες 5-10 μέρες έχει αστάθεια πάνω στα κλαδιά, τάσεις να πετάξει, κουνάει τα φτερά του συνέχεια. Πολλές φορές κάθεται στον πάτο του κλουβιού, γενικότερα σαν να ψάχνει να κρυφτεί.

Τις τελευταίες 3 μέρες συχνάζει στις ταΐστρες. Ακόμα και όταν πλησιάσω εκεί, είναι απαθής, χωρίς να μου δίνει σημασία. Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να μην βλέπει και καλά.

Πριν 5 μέρες το πήγαμε σε κτηνίατρο και μας βεβαίωσε ότι δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ (...)

Σας παραθέτω και μια φωτογραφία του για να δείτε σε τι φάση βρίσκεται τουλάχιστον το 50% της ημέρας.

Περιμένω τις απόψεις σας καθώς και μια συμβουλή για έναν καλό κτηνίατρο που μπορεί να βοηθήσει. Είμαι απο Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.
 

Συνημμένα

  • kanarininv4.webp
    kanarininv4.webp
    15,8 KB · Προβολές: 1.197
Το πουλάκι πεθαίνει.
Πρέπει να πάει σε γιατρό που να γνωρίζει απο πουλιά
αν είναι δυνατό σήμερα.
-Μέχρις ότου γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσεις το κλουβί
σε μια ήσυχη και ζεστή γωνιά του σπιτιού. Η ζέστη θα του κάνει καλό
και θα το αναγκάση να πιεί και νερό. Στην ποτίστρα του βάλε μια πολυβιταμίνη
και δεξτρόζη. Δόστου μαλακιά τροφή όπως αυγό ή μουσκεμένη αυγοτροφή.

Υ. Γ μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια σόμπα ώστε η θερμοκρασία στην θέση
του κλουβιού να ανέβει στους 25-29 β.
 
εναλλακτικα αν δεν υπαρχει σομπα στο σπιτι βαλε το κλουβι πανω(αν γινεται να ειναι σταθερο) στο καλοριφερ ή διπλα οσο ομως πιο κοντα στην πανω εξοδο του αερα.
 
Νεράκι πίνει, ακόμα κι εκεί που βρίσκεται. Είναι πάνω από καταψύκτη, στον τοίχο. Η θερμοκρασία του χώρου είναι στους 20 βαθμούς. Θα κοιτάξω να τον μετακινήσω πάνω από το καλοριφέρ όπου υπάρχει και χώρος να σταθεί.

Υπάρχει κανείς από Θεσσαλονίκη που να γνωρίζει κάποιον "σωστό" κτηνίατρο, κατά προτίμηση κοντά στην Καλαμαριά;
 
Παιδιά η θερμοκρασία πάνω ακριβώς από το καλοριφέρ μπορεί να φτάσει και τους 70 βαθμούς. Δεν νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη θέση.

@Ramidakos
Άφησε το κλουβάκι με ένα θερμόμετρο χώρου πάνω του σε ένα ήσυχο μέρος δίπλα στο καλοριφέρ και μετακίνησέ το για λίγο μέχρι να βρεις την κατάλληλη απόσταση στην οποία η θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί στους 28 - 30 βαθμούς. Η επόμενη κίνηση είναι να βρεις γιατρό γρήγορα. Μια λίστα υπάρχει εδώ, εκτός αν έχει να σου προτείνει κανείς ένα συγκεκριμένο γιατρό στην περιοχή σου.

https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
 
Πάντως, δεν φαίνεται απαθής. Διαπιστώνω σήμερα διαβάζοντας στο forum ότι κάποια πράγματα για την υγειινή του πουλιού ήταν ανεπίτρεπτα. Δεν το έχω υπό την φροντίδα μου το καναρίνι, μιας και δεν είμαι καθημερινά στο σπίτι των γονιών μου, το "προσέχει" ο πατέρας μου, αλλά κάποια στοιχειώδη δεν τηρούνται. Του καθάρισα τις ταΐστρες και του έβαλα καινούρια ποτίστρα. Άλλαξα και το "περιοδικό" από κάτω με κόλλες Α4. Όση ώρα τον είχα χωρίς τις ταΐστρες ξεφούσκωσε, πήγαινε από κλαδάκι σε κλαδάκι με πολύ αργό ρυθμό και ίσως να θέλουν κόψιμο και τα νύχια του, γιατί τον εμποδίζουν αρκετά στο να πατάει σωστά στα κλαδιά.

Προσπαθώ να διορθώσω και να προλάβω κάποια πράγματα. Το πουλί δείχνει να μην αναστατώνεται από την δικιά μου παρουσία, τον μιλούσα τακτικά και δεν φαίνεται να ενοχλείται από μένα, κάθε άλλο. Αυτό που με ανησυχεί είναι το άνοιγμα των φτερών του και η προσπάθεια να πετάξει, καθώς και η αστάθειά του όταν στέκεται στα κλαδιά. Στις ταΐστρες μόνο μπορεί και ισορροποεί και πολλές φορές ακουμπάει και το κεφάλι του πάνω στο πλαστικό, χώνεται όλος μέσα.

Ευχαριστώ πολύ για το link Σταύρο. 😉
 
Σταυρο αν εννοεις ηλεκτρικο καλοριφερ ισως και να συνβαινει αυτο που λες αλλα σε καλοριφερ κανονικο με κεντρικη παροχη η θερμοκρασια και μαλιστα αυτο τον καιρο που δεν λειτουργουν και συνεχως δεν νομιζω να φτανει τοσο ψηλα. Αντιθετως (αν και υποθετω ο κ. Μακης εννοει ηλεκτρικη σομπα) μια σομπα πετρελαιου ενω κοντα της εχει υπερβολικη θερμοκρασια πιο μακρια μειωνεται αποτομα.σε καθε περιπτωση ενα θερμομετρο οπως ειπες δινει τη λυση😉
 
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και τις απαντήσεις σας. Δύο ερωτήσεις ακόμα μιας και διαβάζοντας μου γεννιούνται συνέχεια απορίες.

Δίπλα στο κλουβί, έχουν κρεμάσει οι γονείς μου ένα "τσαμπί" με μικρές καυτερές πιπεριές. Μήπως τον επηρεάζουν αυτές σε κάποιο βαθμό; Το καναρίνι βρίσκεται στον τοίχο της κουζίνας, η οποία όμως είναι αρκετά μεγάλη και με το σαλόνι δεν έχει διαχωριστικό, είναι κοντά στα 70 τ. Μ.

Λογικά, πρέπει να αλλάξει και θέση το πουλί και να πάει σε μέρος με όσο το δυνατόν καθαρότερο περιβάλλον γι αυτό, σωστά;
 
Ευχαριστώ πολύ Τζωρτζίνα. Πραγματικά κατατοπιστικότατο το άρθρο. Ο μόνος χώρος στο σπίτι για τον οποίο το πουλί θα αισθάνεται και θα είναι ασφαλέστερο είναι το γραφείο μου. Απλά θα συνυπάρχω κι εγώ μαζί του, αλλά είμαι ο μόνος με τον οποίο αλληλεπιδρούσε το πουλί όσο κελαηδούσε και ένιωθα ότι είχαμε μια επικοινωνία.

Υπάρχει πιθανότητα ο θόρυβος και οι πιθανές μυρωδιές από τον υπολογιστή (που εμείς τις ανεχόμαστε) να τον επηρεάσουν; Το καλό με το δωμάτιο αυτό επίσης είναι ότι είναι τελείως άκαπνο και αρκετά φωτεινό, χωρίς ρεύματα αέρα.
 
Νεράκι πίνει, ακόμα κι εκεί που βρίσκεται. Είναι πάνω από καταψύκτη, στον τοίχο.
Ότι δεν έπρεπε να κάνεις το έκανες. Φαντάσου αν ανοίγει προς τα πάνω ένα ρεύμα αέρα -20 βαθμών να έρχεται καταπάνω σου συν τους ατμούς του μαγειρέματος.
Στο γραφείο σου κάνει αρκεί να σέβεσαι το ωράριο του πουλιού που θέλει να κοιμηθεί. Μην ανάβεις - σβήνεις τα φώτα και όχι έντονους θορύβους. ( το PC δεν ενοχλεί αρκεί το φως της οθόνης να μην πέφτει στο πουλί). Το βράδυ φρόντισε να βάζεις ένα πανάκι σκούρο ή χαρτόνι στην οροφή (μόνο) του κλουβιού στην πλευρά που κουρνιάζει. Νιώθει έτσι ασφάλεια.
Το θέμα είναι να ακούσεις τις συμβουλές του Μάκη και να πας σε πτηνίατρο. Μη σε ξεγελά που προσωρινά μπορεί να φαίνεται ότι η κατάσταση βελτιώνεται
 
Παίδες, ξαναλέω, το καναρινάκι είναι στους γονείς μου και το λυπάται η ψυχή μου. Βλέπω πολλά στραβά και προσπαθώ να σώσω την κατάσταση... Θα το πάρω υπό την κηδεμονία μου κι εύχομαι να μην είναι αργά.

Βρήκα και πτηνίατρο και φεύγω σε λίγο γι' αυτόν. Θα σας έχω νεότερα. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.
 
Πριν 5 μέρες το πήγαμε σε κτηνίατρο και μας βεβαίωσε ότι δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ (...)
αν δεν σε πειραζει, μπορεις να μας πεις ποιος γιατρος ηταν αυτος κ πως το εξετασε το πουλι;
ετσι για παραδειγμα προς αποφυγη δλδ...😱

περαστικα σου ευχομαι :)...[αν κ πολυ δυσκολο το βλεπω]☹.
μακαρι να επανελθει το πουλακι...

αρκει να το πας σε καποιον αλλον...(!)
 
Back
Top