Ασθένειες Φούσκα στην πατούσα του καναρινιού

MariaCharoniti

PB New Member
Εγγραφή
7 Νοε 2019
Μηνύματα
19
Καλησπέρα σας, έχω ένα καναρίνι (αρσενικο) εδώ και 5 χρόνια και ένα καρδερινοκαναρο (αρσενικο) εδώ και 2 χρόνια. Το καναρίνι από όταν το πήραμε φαινόταν σαν να έχει ξυροδερμια στα πόδια χωρίς να φαίνεται να τον ενοχλεί αυτό το πρόβλημα. Τουσ τελευταίους μήνες σταμάτησε να βάζει βάρος στο ένα του πόδι και παρατήρησα πωσ είχε βγάλει μια φούσκα στο κάτω μέρος της παρούσας, ο κτηνίατρος μασ είπε να βάλουμε fucicort αλλά παρόλο που του την βάζαμε καθημερινά η φούσκα δεν έφυγε αλλά το καναρίνι ξεκίνησε να πατάει το πόδι του κανονικά και να του βάζει βάρος οπότε σταματήσαμε να του την βάζουμε. Την τελευταία εβδομάδα χειροτέρεψε απότομα καθώς σταμάτησε να ανεβαίνει στισ μπάρες και ξεκίνησε να κάθεται στον πάτο του κλουβιού χωρίς να βάζει καθόλου βάρος στα πόδια του . Όταν το έπιασα παρατήρησα πως η φούσκα του είχε μαυρίσει και πωσ το μεσαίο του δάχτυλο είχε επίσης αρχίζει να μαυρίζει. Ξαναξεκινησα να του βάζω fucicort και πήγα σε ένα πετ σοπ όπου μου δώσανε μια κρέμα που ονομάζεται Epithol -en Wndzalf. Στην αρχή φαινόταν να βελτιώνεται λίγο αλλά σήμερα δεν κουνιέται καθόλου και το μαύρισμα στο δάχτυλο του έχει αυξηθεί. Δεν ξέρω αν συνδέεται αλλά πριν από μια εβδομάδα του κόψαμε τα νύχια. Συγγνώμη για το σεντόνι και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, θα προσπαθήσω να ανεβάσω καθαρές φωτογραφίες.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
20220911_181637.webp
[automerge]1662913225[/automerge]
20220911_181630 (1).webp
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Όταν του κόψατε τα νύχια βγήκε αίμα; Είδες από τότε αλλαγή στην συμπεριφορά; Το κλουβί είναι καθαρό, έχει μεταλλικά αντικείμενα , παιχνίδια κλπ που μπορεί να το έχουν τραυματίσει; Το κλουβί καθαρίζεται τακτικά από εξωπαράσιτα με κάποιο σπρέι; Γενικώς πως είναι οι συνθήκες; Πάντως επειδή έχει υποτροπιάσει από ότι κατάλαβα θα πρέπει να το πας άμεσα σε ειδικό κτηνίατρο.
 
Προσπάθησε να βγάλεις φώτο καθαρές. Αυτές είναι θολές.
@MariaCharoniti Να βγάλεις φωτογραφίες από μεγαλύτερη απόσταση, μάλλον είσαι πολύ κοντά . Βγάλε από πιο μακριά και σταθερά.
[automerge]1662914021[/automerge]
https://community.petbirds.gr/threads/Η-Ποδοδερματίτιδα-των-πτηνών.32298/ για δες αυτό μήπως βλέπεις καμιά ομοιότητα;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σασ ευχαριστώ πολύ για τις απαντησεις .Κατά το κόψιμο των νυχιών δεν βγήκε καθόλου αίμα και η αλλαγή στη συμπεριφορά είχε ξεκινήσει πριν τα κόψουμε. Το κλουβί το χειμώνα καθαριζοταν το υπόστρωμα μια φορά την εβδομάδα αλλά από τον Ιούνιο και μετά η καθαριότητα του κλουβιού παραμεληθηκε αρκετά , δηλαδή γινόταν καθαρισμός του υποστρώματος μια φορά τον μήνα. Στο κλουβί δεν υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα πέρα από το διχτακι στον πάτο του κλουβιού, και τα μόνο "παιχνίδια" που υπάρχουν στο κλουβί είναι 2 κούνιες τισ οποίες δεν πλησιάζουν καθόλου. Όσο για την φούσκα μοιάζει αρκετά με τισ φωτογραφίες από το λινκ που μου στείλατε για την ποδοδερματιτιδα αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι αυτο
[automerge]1662916859[/automerge]
20220911_201517.webp
 
Τελευταία επεξεργασία:
θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και η επανεμφάνιση της νόσου είναι συχνή.
... αναφέρει το άρθρο σε περίπτωση που είναι σε προχωρημένο στάδιο. Μοιάζει να έχει απόστημα. Δεν ξέρω αν είναι ποδοδερματίτιδα αλλά μοιάζει. Πρέπει να πας άμεσα σε ειδικό κτηνίατρο.
 
Όσο για την φούσκα μοιάζει αρκετά με τισ φωτογραφίες από το λινκ που μου στείλατε για την ποδοδερματιτιδα
Άρχισε να βάζεις αλοιφή Fucidin 3 φορές την ημέρα για 10 ημέρες και στις πατούσες και στα δάχτυλα.
Αν έχεις την δυνατότητα η επίσκεψη σε Πτηνίατρο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή σου.
 
Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να δώσω κάποια συμβουλή για την φούσκα στην πατούσα, καθώς δεν έχω ιδέα από καναρίνια. Αυτό που θα ήθελα να γράψω, είναι σχετικά με την καθαριότητα του κλουβιού. Το κλουβί το καθαρίζουμε οπωσδήποτε 1 φορά την εβδομάδα, εάν είναι εφικτό και 2. Με τίποτα 1 φορά τον μήνα. Είναι θέμα υγιεινής, καθώς το πουλάκι μπορεί να νοσσήσει από σοβαρές αρρώστιες λόγω της σπάνιας καθαριότητας. Το κλουβί εξωτερικά κάθε πότε το πλένεις (με καυτό νερό για να φύγουν τα μικρόβια και τα βακτήρια)?

Παραθέτω και τον σύνδεσμο για την εξωτερική καθαριότητα του κλουβιού:
 
Βρήκα και το παρακάτω άρθρο από site που δεν το περίμενα
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Το κλουβί εξωτερικά το καθάρισα μόνο την μέρα που το αγόρασα και πότε ξανά οπότε θα κάτσω αύριο να το καθαρίσω όλο εσωτερικά και εξωτερικά , σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@MariaCharoniti Πάρε άλλο κλουβί καθαρό βάλε μέσα το καναρίνι και ότι σου πουν οι ειδικοί με ευλάβεια. Κάνε γενική απολύμανση του κλουβιού που έχεις και του χώρου γύρω από αυτό όπως περιγράφουν τα παραπάνω άρθρα. Καλή επιτυχία.
 
@MariaCharoniti , σε ποια περιοχή μένεις; Έχεις τη δυνατότητα να το πας σε κάποιον έμπειρο πτηνίατρο;
(Την περιοχή τη ρωτώ ώστε να δούμε ποιος είναι ο πλησιέστερος προς εσένα έμπειρος πτηνίατρος, με καλές κριτικές)
Εύχομαι περαστικά στο πουλάκι
 
Στο κλουβί δεν υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα πέρα από το διχτακι στον πάτο του κλουβιού, και τα μόνο "παιχνίδια" που υπάρχουν στο κλουβί είναι 2 κούνιες τισ οποίες δεν πλησιάζουν καθόλου
Από εδώ υποθέτω ότι τα πουλάκια τα έχεις μαζί στο κλουβί; Αν ναι σε αυτή την περίπτωση σε ενημερώνω ότι καλό είναι να μην έχεις δύο αρσενικά μαζί. Όπως και να έχει όμως πρέπει να χωριστούν τώρα σε περίπτωση που αυτό είναι κάτι κολλητικο.

@Φοίβος στην αρχή λέει ότι αυτό με την φούσκα υπάρχει μήνες τώρα. Οπότε δεν πιστεύω ότι είναι ευλογία απλά για κάποιο λόγο ξαφνικά ερρθιστηκε η περιοχή. Βέβαια δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι το τωρινό πρόβλημα θα μπορούσε να είναι άσχετο με τη φούσκα που έχει μήνες και να οφείλεται όντως σε ευλογία
 
αλλά έχω την εντύπωση ότι μάλλον πρόκειται για ευλογιά
Μάλλον συνυπάρχει . Η ποδοδερματίτιδα όμως δείχνει σιγουράκι...Βάζω και κάτι μεταφρασμένο ( απο Ιταλικό έντυπο νομίζω)...ΕΔΩ.
Υ΄Γ Πρέπει να σταματήσει η EPITHOL ή τουλάχιστον να μάθουμε την εφαρμογή της διότι το πουλάκι ταλαιπωρείται αφάνταστα με το "λαδωμένο" πτέρωμα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αυτή την στιγμή τα πουλιά βρίσκονται σε ξεχωριστά κλουβιά και πήρα τηλέφωνο σε ένα κτηνιατρικό κέντρο που με παρεπεμψαν σε μια κτηνίατρο που γνωρίζει από πτηνά . Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες
 
Καλησπέρα σας, τελικά το καναρίνι πέθανε και το καρδερινοκαναρο τώρα που το πιάσαμε και το είδαμε από κοντά (για να ελέγξω αν είχε βγάλει και αυτό κάποια φούσκα κάτω από το πόδι του ) παρατήρησα πωσ έχει κάτι σαν μπιλακια γύρω από τα μάτια. Είναι φυσιολογικό?20220918_121442.webp
 
Back
Top