Ασθένειες Φτέρωμα και συμπεριφορά Αμαζόνας Εκουαδόρ

@Tony Forpus από όσο πρόσεξα δεν ασχολείται αρκετά μαζί της. Την έχω προσέξει όμως να είναι σε αβολες στάσεις στο κλουβί αρκετές φορές που αυτό θα ήταν μια εξήγηση.
[automerge]1659291054[/automerge]
@HxC δεν είναι μόνο το χέρι, το χέρι είναι παράδειγμα. Ένα άλλο ήταν όταν την ταΐζαμε με την σύριγγα κάποιες φορές αντιδρούσε και με αυτήν, αν πχ έκανε διαφορετική διαδρομή
 
Τι διατροφή ακολουθεί το πουλάκι;
Η ουρά του μου θύμισε ένα κοκατηλ που είχα πάρει και λόγω χαμηλής πρωτεϊνικής διατροφής δεν μπορούσε να αλλάξει τα φτερά του. Μετά από πολύ κόπο να μάθει να τρώει λαχανικά, αυγοτροφη και βιταμίνες η ουρά του άλλαξε και μάλιστα εκτός της περιόδου πτερορροιας.
 
Κάντε ένα μιξ με διάφορα όσπρια, βρασμένα τόσο ώστε να μαλακώσουν λίγο και στραγγιστε τα ελαφρά. Μόλις πέσει η θερμοκρασία, αποθηκευστε όσο περισσεύει και το υπόλοιπο πασπαλιστε με αυγοτροφη. Και όταν κρυώσει τελείως δώστε το στο πουλάκι.
Επίσης καλή πρωτεϊνική διατροφή είναι και οι φυτρες. Είχα πάρει δοκιμαστικά της evia parrots και γίνονται ανάρπαστες.
Κοτόπουλο σε μέγεθος σπιρτοκουτου πάρα πολύ καλά βρασμένο και για 2-3 ώρες το μέγιστο. Σε μεσαίου/μεγάλου μεγέθους πουλάκια μια στο τόσο και ειδικά στη πτερορροια βοηθά πολύ.
 
@Geokilkis
Η γνώμη μου είναι ότι από την στιγμή που το πουλάκι τρώει pellets και λαχανικά το φτέρωμα του δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
Δεν πρόκειται δηλαδή για παπαγάλο που τρέφεται αποκλειστικά με κακής ποιότητας σπόρους έτσι ώστε να υπάρχουν σοβαρές διατροφικές ελλείψεις που να δικαιολογούν την εικόνα του.
Σίγουρα η διατροφή που προτείνεις είναι ιδανική για μεσαίους και μεγάλους παπαγάλους και παρόμοια με αυτή που δίνω στο ζακό μου.
@xpittaras
Δεν απάντησες σε δύο βασικά ερωτήματα.
Έχει εξεταστεί από γιατρό, αν ναι τι είδους εξετάσεις έκανε;
Τα φτερά του βγάζουν πούδρα;
Και μερικές πληροφορίες για την ασυνήθιστη Αμαζόνα σου.
 
@Vada καλημέρα. Δεν βλέπουμε πούδρα στο κλουβι. Δεν την έχει δει πτηνιατρο ακόμα. Ξαχνω στην Κύπρο για να την πάρω σε κάποιο πτηνιατρο αλλά δεν βρικα ακόμα.
[automerge]1659508325[/automerge]
@Geokilkis σε ευχαριστώ πολύ. Θα τα προσθέσω στην διατροφή της
[automerge]1659509011[/automerge]
@Stavros της αρέσει πολύ η psittacus, τώρα τρώει αυτήν που επισυνάπτω γιατί είχε τελειώσει στο μαγαζί που πήγα να πάρω
 

Συνημμένα

  • caiques-best-bird-food.webp
    caiques-best-bird-food.webp
    19,1 KB · Προβολές: 5
Τελευταία επεξεργασία:
προσπαθώ να της έχω παντού στο κλουβί. Στο κεφάλι γιατι δεν έχει καθόλου όμως?
Έχεις κρατήσει τηλ από τον εκτροφεα; Αν ήταν από εκτροφεα. Αν συνέβη κάποιο ατύχημα όσο ήταν μωρό ίσως να μην έβγαλε ποτέ στο κεφάλι της.
Η κανονική psittacus είναι μια πολύ καλή τροφή συντήρησης και μπορείς να χρησιμοποιείς τη fruit blend σαν έξτρα. Και φρούτα και λαχανικά φρέσκα, συν λίγους σπόρους και λίγους ξηρούς καρπούς.
Αν μαδιεται όταν είναι μόνη, δες μήπως μπορείς να την έχεις κάπου που να υπάρχουν ερεθίσματα να βλέπει και να ακούει δηλαδή και να έχει παιχνίδια foraging, αναζήτησης τροφής δηλαδή.
 
@xpittaras Τα fruit blend δεν ειναι τα καλυτερα καθώς περιέχουν μέσα ζάχαρη και χρωστικές ινες που ειναι κακές για αυτα. Καλυτερα να παρεις pellets μαρκας psittacus η harinnsons που ειναι καλές.
 
Τα zupreem έχουν 12% πρωτεινης και 8 λιπαρά.
Τα psittacus έχουν 15% και 7,5% αντίστοιχα.

Αν το πουλάκι είχε έντονη πτερορροια το πιθανότερο είναι να μην μπόρεσε να το καλύψει το ποσοστό απο τα πέλλετ.
Είχα διαβάσει μια ανάλυση σχετικά με τη πτερορροια και αναπαραγωγή πως τα πουλάκια δεν μπορούν να απορροφήσουν όλη την προσφερόμενη ποσότητα πρωτεΐνης γιατί χρειάζονται επιπλέον μια σειρά από αμινοξέα, βιταμίνες κτλ που μόνο από σπόρους ή πέλλετ είναι αδύνατο να τα απορροφήσει.
Επειδή δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο είδος, πρόσεξα στη φωτογραφία πως το πτέρωμα του πουλιού είναι πολύ αναστατωμένο σε όλα τα σημεία του, ράχη, στήθος, ουρά φτερά, λαιμός παντού. Οπότε εικάζω πως αν δεν συντρέχει κάποια ψυχολογική αντίδραση ή κάποια ασθένεια τότε μόνο από διατροφή μπορεί να προήλθε αυτό το ατημέλητο πτέρωμα.
Τώρα το σημείο στο κεφάλι μπορεί να είναι είτε κάποια γενετική ανωμαλία είτε να έγινε από τους γονείς σε βρεφική ηλικία και να προκάλεσαν ανεπανόρθωτη βλάβη στον θύλακα του φτερού και να αδυνατεί να βγάλει στο συγκεκριμένο σημείο.
 
Δεν βλέπουμε πούδρα στο κλουβι. Δεν την έχει δει πτηνιατρο ακόμα. Ξαχνω στην Κύπρο για να την πάρω σε κάποιο πτηνιατρο αλλά δεν βρικα ακόμα
Εάν δεν βγάζει πούδρα σημαίνει ότι υπάρχει ασθένεια στα φτερά του.
Όλοι οι παπαγάλοι βγάζουν πούδρα άλλα είδη λιγότερο και άλλα περισσότερο.
Υπάρχει μια ασθένεια με βασικό χαρακτηριστικό την παύση της πούδρας και την ανεπανόρθωτη απώλεια των φτερών. Τα φτερά της ανάπτυξης πέφτουν και τα νέα βγαίνουν παραμορφωμένα, ανώμαλα και τσιμπημένα, όμως όλα είναι υποθετικά, θα πρέπει να γίνουν οί κατάλληλες εξετάσεις για να γίνει η όποια διάγνωση.

Δεν γνωρίζω τι γίνεται με τους γιατρούς στην Κύπρο, βρήκα ένα σύλλογο με καναρίνια.
Ίσως αν επικοινωνήσεις μαζί τους σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες για γιατρούς.
 
Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν γενικές εξετάσεις αίματος στο πουλί και να ελεγχθεί και το συκώτι? Η ουρά είναι χαλασμένη απο τη λάθος θέση των πατήθρων στο κλουβί. Το υπόλοιπο φτέρωμα είναι προβληματικό παντού δεν έπρεπε να δείχνει έτσι. Μπάνιο το κάνετε? Βοηθάει πολύ στην καλή κατάσταση του φτερώματος.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Φοίβος προσπαθώ να βρω πτηνιατρο αλλά λόγω καλοκαιριού δυσκολεύομαι. Τι μπορεί να έχει με το συκώτι ή άλλου δηλαδή. Δυστυχώς φοβάται ακόμα το νερό
 
@Φοίβος δεν πέτα ακόμα, όταν την πήραμε ήταν κομμένα τα φτερά της. Φτερά (με χρώμα) είναι σπάνιο, είναι κυρίως πούπουλα, τα άσπρα. Νομίζω σε φυσιολογική συχνότητα όταν έχει πτερορροια.
Αν της ρίχνω νερό με σπρέι βοηθά μέχρι να μάθει το μπάνιο?
[automerge]1660061497[/automerge]
@Vada βγάζει κάποια πούδρα, σκόνη ουσιαστικά από τα φτερά. Δεν βγάζει πολύ
 
Τελευταία επεξεργασία:
Λογικά σε αυτήν την πτερόροια θα αρχίζει να αλλάζει τα φτερά πτήσης οπότε θα βγουν καινούρια.

Προσωπικά, το θεωρώ τραγικό να μην αφήνει κανείς ένα νεαρό πουλί να μάθει να πετάει στην ώρα του.
 
Back
Top