Αναπαραγωγή Φωλιές καναρινιών και υλικά επίστρωσης

Οι φωλιές είναι απαραίτητο αξεσουάρ στην αναπαραγωγή καναρινιών. Ποια είναι η καταλληλότερη φωλιά και υλικά επίστρωσης για τα καναρίνια που εκτρέφετε; Ενημερωθείτε και αποφασίστε.

Φωλιές για καναρίνια​

Οι φωλιές των καναρινιών πρέπει να είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να αερίζονται, να μην κατακρατούν την υγρασία, να είναι κατασκευασμένες με τρόπο και υλικά που δεν θα τραυματίζουν τα πουλιά. Επίσης, πρέπει να μην αφήνουν "κρυφούς" χώρους (ρωγμές) ώστε να αναπτυχθούν εύκολα αποικίες εξωπαρασίτων.

Τα πιο συνηθισμένα είδη φωλιών για καναρίνια, είναι οι εσωτερικές και οι εξωτερικές.

Εσωτερικές φωλιές καναρινιών​

Εξωτερικές φωλιές καναρινιών
Οι εσωτερικές φωλιές καναρινιών επιλέγονται συνήθως για να τοποθετηθούν σε κλουβιά ή μικρές ζευγαρώστρες που δεν διαθέτουν πλαϊνές πόρτες για την εφαρμογή εξωτερικής φωλιάς.

Επίσης, αρκετοί τις βρίσκουν καταλληλότερες για τον έλεγχο της πορείας της αναπαραγωγής ή και για το γεγονός ότι η κανάρα μπορεί να ταΐζει τους νεοσσούς της από όλες τις πλευρές. Ειδικά αν υπάρχουν αρκετοί νεοσσοί, οπότε μπορεί έτσι να βοηθάει ταυτόχρονα και ο πατέρας.

Εκτός από τις πλαστικές εσωτερικές φωλιές, μπορεί κανείς να βρει και ανοξείδωτες συρμάτινες, καθώς και φωλιές από κοκκοφοίνικα ή μπαμπού που τοποθετούνται στο κλουβί με μεταλλικές βάσεις ή στηρίγματα.

Εξωτερικές φωλιές καναρινιών​

Εσωτερικές φωλιές καναρινιών
Οι εξωτερικές φωλιές καναρινιών τοποθετούνται στις πλαϊνές πόρτες του κλουβιού ή της ζευγαρώστρας. Είναι κατασκευασμένες είτε από πλέγμα το οποίο δεν περιορίζει τον έλεγχο από έξω, είτε από πλαστικό με μία ειδική πόρτα στο πίσω μέρος, μέσω της οποίας γίνεται ο έλεγχος της φωλιάς.

Οι εξωτερικές φωλιές διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και όλο και περισσότεροι εκτροφείς δείχνουν την προτίμηση σε αυτές. Συνήθως είναι πλαστικές με ενσωματωμένη φωλιά (κούπα) ή με θήκη για να τοποθετείται ξεχωριστά ή να αφαιρείται εύκολα όταν χρειάζεται.

Επίσης, μπορεί κανείς να βρει και ανοξείδωτες εξωτερικές φωλιές χωρίς προστατευτικά πλαϊνά.

Υλικά επίστρωσης​

Τα καναρίνια προτιμούν συνήθως νήματα από βαμβάκι που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες και μπορούν να στερεωθούν στο κλουβί ώστε να συλλέγονται από τα πουλιά για να τα χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή της φωλιάς τους.

Είναι καλό να προσφέρουμε περισσότερο από ένα είδος υλικού, για να δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στα πουλιά να επιλέξουν το καταλληλότερο για αυτά και για τον τρόπο που φτιάχνει το καθένα τους τη φωλιά του.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν υλικά σε διάφορες συνθέσεις, όπως τρίχα ζώων (συνήθως κατσίκας), μαλλί, βαμβακερό, υλικό για φιτίλι, ίνες κοκκοφοίνικα (κυρίως χρησιμοποιούνται στην εξωτερική στοιβάδα της φωλιάς), λινάτσα (τσουβάλι), βαμβάκι. Το τελευταίο καλά είναι να παρέχεται στο θηλυκό πουλί με μέτρο και κυρίως στα τελικά στάδια της κατασκευής της φωλιάς, όπου και τοποθετείται κυρίως στο κέντρο της.

Πολλοί εκτροφείς προτείνουν τη χρήση υποστρώματος στη φωλιά που κατασκευάζεται από τσόχα ή ίνες κοκκοφοίνικα και συνήθως κυκλοφορούν σε συσκευασίες των 10 τεμαχίων. Εδώ μπορείτε να δείτε μια συζήτηση που αφορά στην τοποθέτηση τσόχας στις φωλιές καναρινιών. Μην παραλείψετε επίσης να διαβάσετε το άρθρο μας για την αναπαραγωγή των καναρινιών, όπου γίνεται ειδική αναφορά στην τσόχα για τη χρήση της στις φωλιές.

Media gallery Φωλιών​


Σχετικό περιεχόμενο​

Κανάρες που απορρίπτουν την εξωτερική φωλιά
Φωλιές και επιλογή υλικών από τα πουλιά στη φύση
Τι φωλιές και υλικά επίστρωσης χρησιμοποιείτε στην αναπαραγωγή καναρινιών
 
Ένα μεγάλο μειονέκτημα της εξωτερικής φωλιάς είναι ότι δεν μπορούν οι γονείς να ταίζουν ταυτοχρονα τους νεοσσούς.

Για μένα είναι κακό.

Δεν πρόκειται ποτέ να δούμε αυτό...

[Video no longer available]
 
Επίσης παρατήρησα ότι επειδή με την εσωτερική φωλιά ταΐζουν και οι 2 γονείς, ταΐζονται ΟΛΟΙ οι νεοσσοί... Και οι πιο αδύναμοι. Έτσι είναι ή έμενα μου φάνηκε;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Συμφωνώ ακράδαντα με τους προλαλήσαντες! Έχετε δίκιο με το θέμα εσωτερική ή εξωτερική φωλιά!

Θα ήθελα προσθέσω ότι οι εσωτερικές φωλιές ευνοούν τα ζευγαρώματα! Αν το αρσενικό θέλει να βατέψει την θηλυκιά απλώς η θυληκιά σηκώνεται κι αυτό ήταν όλο! Μπορούν επίσης να ζευγαρώσουν σε εσωτερική φωλιά, ενώ η θυληκιά κάθεται στην φωλιά. Σηκώνει λίγο την ουρίτσα της πάει το αρσενικό και μπορεί να γίνει ένα καλό ζευγάρωμα!

Δεν το έχουν κάνει ποτέ αυτό τα πουλάκια μου, αλλά κάνω τις υποθέσεις μου κι εγώ!

Γεια σας παιδιά! Οποιεσδήποτε άλλες παρατηρήσεις σας είναι φυσικά ευπρόσδεκτες!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σχετικα με το υλικο φωλιας, ειναι γουστο της καναρας το υλικο που θελει και της αρεσει. Υπαρχουν παραξενιες που πρεπει ο καθε εκτροφεας να ανακαλυψει και να μην εχει καθυστερηρηση στη κατασκευη της απο την καναρα.
 
Back
Top