Αναπαραγωγή Φωτισμος σε κλουβα αναπαραγωγης καρδερινας

Οχι, δεν τα βλεπει ο ηλιος. Απευθειας εννοω. Αρα η βιταμινη πρεπει να χορηγηθει σιγουρα. Διατροφικα κτλ ειμαι ενημερωμενος. Για τον φωτισμο ειχα απορια και γιαυτο εθεσα το θεμα. Τα ποστ που διαβασα ηταν αρκετα αναλυτικα αλλα με μπερδεψαν λιγο ειναι η αληθεια. Δεν μπορω να πω δηλαδη οτι εχω κατασταλαξει τι ακριβως πρεπει να παρω. Αν μπορει καποιος να γινει πιο συγκεκριμενος... Τι ακριβως χρειαζομαι; Διαβασα για dimmer, ηλεκτρονικα μπαλαστ, λαμπες λεντ και παει λεγοντας... Να απευθυνθω σε εναν ηλεκτρολογο να του πω τι χρειαζομαι για να μου δωσει λυσεις καλυτερα; Πιανουν τα χερια μου, αλλα το να παρω ασχετα μεταξυ τους πραγματα δεν ειναι λυση...

Μην πετάς λεφτά
 
Στα απλά τζάμια Βασίλη, πάνω από το 80 % της υπεριώδους και της υπέρυθρης περνάει μέσα από το τζάμι.
Αν θέλει να χορηγήσει κακό δεν θα κάνει, αλλά ο φωτισμός είναι αυτός που συνθέτει αυτή τη βιταμίνη.

Η βιταμίνη D, αποτελεί μια βιταμίνη, που προέρχεται κυρίως από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και όχι τόσο από τα τρόφιμα. Έτσι, ακόμη και μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή είναι δυνατόν να μην παρέχει αρκετή βιταμίνη D. Για να προσλάβουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D θα πρέπει να γίνει έκθεση του δέρματος μας στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πως η βιταμίνη D, διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες βιταμίνες;

Κάποιος παράγει βιταμίνη D, όταν το δέρμα του εκτίθεται στον ήλιο. Για τον λόγο αυτό, η βιταμίνη D καλείται και η βιταμίνη του ήλιου. Βιταμίνη γενικότερα, ονομάζεται κάθε θρεπτικό συστατικό, το οποίο το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει. Η βιταμίνη D μάλιστα, αποτελεί περισσότερο μια ορμόνη παρά βιταμίνη. Πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D.

Ποια είναι η δράση της βιταμίνης D στο σώμα;

Η κυριότερη δράση της βιταμίνης D είναι η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο. Ακόμη, και εάν υπάρχει μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, χωρίς επαρκή βιταμίνη D, το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί. Πρόσφατα, η βιταμίνη D αναγνωρίστηκε πως συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ είναι δυνατόν να προστατεύσει από διάφορες μορφές καρκίνου. Επιδημιολογικές έρευνες υποστηρίζουν πως χρόνια έλλειψη βιταμίνης D είναι να δυνατόν να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιων χρόνιων παθολογικών καταστάσεων, πέραν αυτών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του ασβεστίου, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ινσουλινοαντοχή κ. Α.

Πότε η βιταμίνη D παράγεται στον οργανισμό;

Το ποσό της βιταμίνης D που παράγεται στον οργανισμό εξαρτάται από πόσο ισχυρή είναι η υπεριώδης ακτινοβολία που προσλαμβάνεται. Παράγεται περισσότερη κατά την διάρκεια του μεσημεριού παρά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.. Επίσης, στην σκιά ή κατά την διάρκεια μιας συννεφιασμένης ημέρας παράγεται μικρότερο ποσό.

*Απόσπασμα από mednutrition
 
Άρα όσοι έχουν διπλά τζάμια δεν έχουν καμμιά τύχη να περνούν οι υπεριώδεις μέσω αυτών.
 
Άρα όσοι έχουν διπλά τζάμια δεν έχουν καμμιά τύχη να περνούν οι υπεριώδεις μέσω αυτών.

Πλέον Μαρία οι περισότεροι έχουν τζάμια Secury τα οποία δεν αφήνουν να περάσουν οι ακτίνες.

Ο Νίκος απευθύνεται στα παλιά τζάμια και έχει δίκιο.
 
Δεν έχουν... Εκεί χρειάζεται τεχνητή επέμβαση.


Λίστα από λάμπες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

OSRAM
Lumilux De Luxe Daylight L36W/12-954
Lumen: 2300 Φωτεινή ροή
CRI: >90
Θερμοκρασία χρώματος: 5400 Κelvin
PHILIPS
TL-D 90 Graphica Pro 36W/950
Lumen: 2300
CRI: >98
Θερμοκρασία χρώματος: 5300 K
TL-D 90 De Luxe Pro 36W/950
Lumen: 2800
CRI: >90
Θερμοκρασία χρώματος: 5300 K
SYLVANIA
Octron FO32/950/48in
Lumen: 1800
CRI: 90
Θερμοκρασία χρώματος: 5000 K
GENERAL ELECTRIC
F34C50/RS/WM/ECO
Lumen: 2000
CRI: 90
Θερμοκρασία χρώματος: 5000 K
F40C50/ECO
Lumen: 2250
CRI: 90
Θερμοκρασία χρώματος: 5000 Κ
F40C50/ECO/CVG
Lumen: 2180
CRI: 90
Θερμοκρασία χρώματος: 5000 Κ
6-09-2006

Oι παραπάνω λάμπες χρησιμοποιούνται στα ενυδρεία. Δε πιστεύω ότι αυτές οι λάμπες δεν είναι ιδανικές για τα εκτροφέια μας οφείλω όμως να συγκεντρώσω ότι απαιτείται για από θέμα πληροφορίες που αφορούν τον φωτισμό ώστε όλοι μας να έχουμε μια γενική και μια ολοκληρωμένη εικόνα σε ότι αφορά τον φωτισμό ενός εκτροφείου.

Στα πτηνά χρειαζόμαστε λάμπες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν στην κηπουρική,θερμοκήπια.

The Fluorescent Lamp - Choice of Colours

Και αυτό γιατί οι λάμπες των ενυδρείων είναι φτιαγμένες έτσι ώστε το φωτισμός να διαχέεται διαμέσου του νερού.
Οι ιδανικότερες λάμπες για ένα εκτροφέιο είναι της Arcadia
Arcadia Products Plc Arcadia Aquatic Arcadia Reptile Arcadia Bird


Εναλλακτικά μπορουν να χρησιμοποιηθούν και αυτές :

Zoo Med Reptisun 5.0 UVB Mini Compact Fluorescent Bulb

https://www.arcadiabird.com/compact-lamps/

αλλά και οι Osram biolux T8

Εύλογα θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος γιατί να μην χρησιμοποιήσω κανονικές λάμπες φθορίου. Η απάντηση η δική μου είναι η εξής. Σίγουρα μια λάμπα φθορίου απλή μπορεί να κάνει παρόμοια δουλειά αλλά σε ένα εκτροφέιο που υπάρχει πλήρη έλλειψη φυσικού φωτισμού, μπορέι να δημιουργηθούν προβλημα στην υγεία των πουλιών. Και πιο συγκεκριμένα ο ήλιος είναι ζωή και είναι αυτός που βοηθά όλους τους ζωντανους οργανισμούς να συνθέσουν την βιταμίνη D . Στα πουλιά αν υπάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης δε μπορούν να απορροφήσουν σωστά το ασβέστιο με ότι αυτό συνεπάγεται στην υγεία τους.
Όλες αυτές οι λάμπες που ανέφερα προσομοιάζουν το ηλιακό φως καθώς εκτός από φως εκπέμπουν και ακτινοβολία UVΑ και UVB όπως ο ήλιος.

Μετά από πολύ ψάξιμο στην αγορά διαπίστωσα ότι όλες οι λάμπες που πληρούν να ελάχιστα χαρακτηριστικά εκτός της Arcadia, μπορείς να τις παραγγείλεις από καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού. Όμως ενώ τις ενυδρειακές αλλά και τις λάμπες Arcadia μπορείς να τις αγοράσεις μεμονωμένα (1 κομμάτι ),όλες τις υπόλοιπες πρέπει να τις αγοράσεις δεκάδα καθώς κανένα κατάστημα δεν μπορεί να μας παραγγείλει μεμονωμένα κομματια. Και οι καταστηματάρχες και αυτοί με τη σειρά τους αγοράζουν δεκάδες και δε τους συμφέρει να παραγγείλουν για να δώσουν σε εμάς μία ή δύο λάμπες λόγο μεγάλου κόστους.

Προσωπικά κατέληξα στο δικό μου εκτροφείο να χρησιμοποιήσω τις λάμπες στις sera.de/gr/pages/sera-produktwelt/in_category/2670/product/sera-tropic-sun-t8.html

Αυτές τις λάμπες μπορούμε να τις βρούμε σε όλα τα pet shops.

Αυτό που θέλω να τονίσω κλείνοντας είναι ότι όλες μα όλες αυτές οι λάμπες έχουν ημερομηνία λήξης ενός ή χρόνων. Μετά όλες τους δε εκπέμπουν πλέον ακτινοβολία UV και μετατρέπονται σε απλές λάμπες φθορισμού (απλά μικρότερης φωτεινότητας από τις κλασσικές).

Με ένα τέτοιο όργανο που δε κοστίζει πολύ μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο
μετρητες ακτινοβολιας - Όργανα Μέτρησης | Skroutz.gr

*Από Μalinoiswaterslager blog
 
Καλύτερα να μεταφερθουν σε άλλο νήμα τα μηνύματα γιατί σκίσαμε το θέμα του φίλου
 
Για φωτισμό ρωτάει.. Τίποτα δε σκίσαμε (από τις ελάχιστες φορές) :D
 
Οχι οχι, καλα το πατε 😀. Απλα... Οκ με τις λαμπες. Απο κει και περα τι αλλο χρειαζομαστε; Εγω ας πουμε που δεν σκοπευω να εχω πολλα ζευγαρια. Θα εχω 2 κλουβες ολες κι ολες, αρα το κοστος δεν θα ειναι και πολυ μεγαλο. Ποιο θα ηταν ενα καλο σετ ας πουμε. Ειπαμε, λαμπες... απο κει και περα;
 
Βάλε λεντοταινία... Και τέλος.

Μην το πολυψάχνεις πολύ γιατί θα μπερδέψεις τα μπούτια σου.
 
Back
Top