Διατροφή Χορήγηση χρωστικών στα κόκκινα και mosaic καναρίνια

Πως και πότε να ξεκινήσετε τη χορήγηση χρωστικών για το βάψιμο των κόκκινων λιποχρωμικών και mosaic καναρινιών. Προτάσεις και καταγραφή παρατηρήσεων σε ένα άρθρο του κ. Daniel Griffin, εκτροφέα καναρινιών χρώματος

Χορήγηση χρωστικών στα κόκκινα καναρίνια​

Όσον αφορά στο "βάψιμο", τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα μπορούν να κοκκινίσουν τόσο, όσο τους επιτρέπουν τα γονίδια τους, ανεξάρτητα από την ποσότητα των χρωστικών που τους χορηγείται. Με βάση αυτό το γεγονός, η επιλεκτική αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για την παραγωγή καλών εκθεσιακών πουλιών.

Ξεκινώ τη χορήγηση χρωστικών στα καναρίνια κόκκινου παράγοντα (εκτός των mosaic) δύο μήνες προτού την ένωση των ζευγαριών για αναπαραγωγή. Η χρωστική ουσία πρέπει να απορροφηθεί από τον κρόκο του αυγού, έτσι ώστε όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, τα φτερά πτησης αλλά και η ουρά τους να είναι κόκκινα.

Χορήγηση χρωστικών στα mosaic καναρίνια​

Η διαδικασία χρωματισμού των καναρινιών mosaic είναι διαφορετική από αυτή των κόκκινων λιποχρωμικών. Στα καναρίνια με πτέρωμα μωσαϊκού τύπου δεν χορηγούμε καθόλου χρωστικές, μέχρι να γίνουν οι νεοσσοί τους 6 εβδομάδων.

Να σημειωθεί ότι λέγοντας "δεν χορηγούμε καθόλου χρωστικές" εννοούμε και τις φυσικές χρωστικές που υπάρχουν σε τροφές όπως ο σπόρος ρούψεν, ο κρόκος του αυγού κα. Έτσι, όταν ξεκινάτε την προετοιμασία των μωζαΐκ για αναπαραγωγή να αφαιρείτε αυτές τις τροφές από τη διατροφή τους για να αποφύγετε το κιτρίνισμα των φτερών πτήσης και της ουράς, το οποίο θεωρείται ελάττωμα στους διαγωνισμούς.

Σε ερώτησή μου σχετικά με την ιδανική στιγμή έναρξης χορήγησης χρωστικών στα μωζαΐκ καναρίνια ο κριτής Geoff Walker από την Αγγλία μου απάντησε ότι η έναρξη χορήγησης στους νεοσσούς θα πρέπει να γίνεται στις 21 ημέρες.

Ρώτησα επίσης αρκετούς ακόμη εκτροφείς μωσαϊκών οι οποίοι μου είπαν ότι οι 21 ημέρες είναι πάρα πολύ λίγες και μου πρότειναν 30 έως 42 ημέρες.

Αυτή η διάσταση απόψεων πάνω στο θέμα, με έκανε να ψάξω περισσότερες απαντήσεις στο δικό μου κοπάδι.

Χωρίζω συνήθως τα νεαρά πουλιά από τους γονείς τους στις 21 ημέρες με χώρισμα στη ζευγαρώστρα. Όταν εξέτασα τα φτερά πτήσης και την ουρά των μικρών, διαπίστωσα ότι υπήρχαν ακόμη αιμοφόρα αγγεία, που σημαίνει ότι εάν επρόκειτο να ταϊστούν με χρωστική σε αυτό το σημείο, τότε το χρώμα θα εμφανιζόταν στα φτερά πτήσης και την ουρά μέσω της άμεσης τροφοδοσίας τους με αίμα.

Επειδή σε αυτή τη φάση το φτερό εξακολουθεί να μεγαλώνει, ο χρωματισμός τους θα είναι ανομοιόμορφος με αποτέλεσμα το πουλί να χάνει βαθμούς στο διαγωνισμό.

Εξέτασα τα ίδια πουλιά στις 30 ημέρες από τη γέννησή τους και διαπίστωσα ότι τα φτερά πτήσης και η ουρά δεν είχαν πλέον αιμοφόρα αγγεία. Επομένως, αυτή θα ήταν μια καλύτερη επιλογή ημερομηνίας για την έναρξη χορήγησης χρωστικών στα μωζαΐκ.

Στη συνέχεια περίμενα άλλες δέκα μέρες ώστε να αφήσω ένα περιθώριο ασφαλείας, δεδομένου ότι όλα τα μικρά δεν μεγαλώνουν με τον ίδιο ρυθμό. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα ήταν ότι στα mosaic καναρίνια θα πρέπει να χορηγούνται χρωστικές από την 42η ημέρα της ζωής τους και μετά ή αλλιώς, 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση τους.

Με αφορμή αυτό το άρθρο, υπήρξαν και άλλοι εκτροφείς που έκαναν παρόμοια έρευνα στα πουλιά τους και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Κάτι άλλο που θα ήθελα να προτείνω σε όσους εκτρέφουν κόκκινα και μωσαϊκά καναρίνια στον ίδιο χώρο είναι να τοποθετούν στις ψηλότερες σειρές των κλουβιών τα μωσαϊκά και χαμηλότερα τα κόκκινα ώστε να μην πέφτουν κατά λάθος χρωστικές στην τροφή των μωσαϊκών και καταστρέψουν την προσπάθειά σας.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες πάνω στα καναρίνια όπως αυτές που υπάρχουν για τα κοτόπουλα ή τα περιστέρια. Επομένως, καλό θα ήταν οι εκτροφείς καναρινιών να καταγραφούν και να μοιράζονται τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους. Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις μου ισχύουν και για τα Λιποχρωμικά και για τα Μελανινικά πουλιά Μωσαικού τύπου.

Χρωστικές ουσίες για το βάψιμο των καναρινιών​

Για το βάψιμο των καναρινιών μου χρησιμοποιώ καροφύλλη. Έχω χρησιμοποιήσει πολλά άλλα προϊόντα για τον χρωματισμό των πουλιών μου, αλλά νομίζω ότι κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί με την καροφύλλη.

Καροφύλλη​

Χρησιμοποιώντας Καροφύλλη ως χρωστική για πολλά χρόνια, δεν έχω δει καμία βλαβερή επίπτωση στα πουλιά. Η Καροφύλλη χρησιμοποιείται από ζωολογικούς κήπους σε όλη τη χώρα, για τη διατήρηση του χρώματος στα πτηνά τους. Οι ζωολογικοί κήποι κάνουν έρευνες συνεχώς για τη διατήρηση της υγείας των πτηνών τους.

Πάπρικα​

Η Πάπρικα χρησιμοποιούνταν ως χρωστικό μέσο πριν από πολλά χρόνια, αλλά η Καροφύλλη είναι ένα πολύ καλύτερο και αποδεκτό προϊόν. Εκτρέφω Καναρίνια από το 1978 και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ Πάπρικα στην προετοιμασία των πουλιών μου για τους διαγωνισμούς.

Σχετικό περιεχόμενο​

Διατροφή κόκκινων μωσαϊκών
 
Καλησπέρα. Πέρυσι έβγαλα 2 φωλιές από μωσαϊκά, όμως ο χρωματισμός δεν ήταν κι ο καλύτερος. Ξεκίνησα στις 42 ημέρες και έβαφα μέχρι τώρα καθημερινά με καροφύλλη. Το άσπρο πτέρωμα στα αρσενικά βγήκε πορτοκάλι. Μήπως δεν έπρεπε να δίνω χρωστική συνέχεια, κι αν ναι, πότε και για πόσο δίνουμε χρωστική;
 
Back
Top