Διατροφή Χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής τα κατοικίδια πτηνά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Είναι απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής στα πτηνά. Καλύπτονται πλήρως διατροφικά από μία τυπική καθημερινή διατροφή. Ένα άρθρο σχετικά με το θέμα από την Dr. Jeanne Smith, DVM.

supplements.jpg

Η προέλευση των διατροφικών ερευνών​

Οι περισσότερες δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με τις απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα στα πτηνά, αφορούν στα πουλερικά. Ακόμη και γι' αυτά όμως γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τα πτηνά που βρίσκονται στην ανάπτυξη σε εγκαταστάσεις παραγωγής και λιγότερα για τις καθημερινές ανάγκες συντήρησης των οικόσιτων πουλερικών.

Το μεγαλύτερο μέρος της γνώσης που αφορά στα πτηνά συντροφιάς, συνάγεται από όσα είναι ήδη γνωστά για τα πουλερικά. Ακόμα κι έτσι όμως, οι απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα έχουν καθοριστεί για τις ανάγκες μικρών πουλερικών που πρόκειται να αναπτυχθούν ταχύτατα ή για την αποτροπή εμφάνισης διατροφικής ανεπάρκειας στο κοπάδι.

Επομένως, δεν μιλάμε για καταστάσεις που ο στόχος είναι η ευζωία των πτηνών, η καλή κατάσταση του πτερώματος και του δέρματος και γενικά η επέκταση της διάρκειας ζωής τους. Μιλάμε για τη διατροφική υποστήριξη του οργανισμού παραγωγικών πτηνών καθ' όλη τη διάρκεια του βραχύ και άκρως απαιτητικού βίου τους.

Έτσι, όταν ο υπολογισμός των διατροφικών στοιχείων που χρειάζονται τα κατοικίδια πουλιά για τη δημιουργία του καθημερινού τους σιτηρέσιου γίνεται από εμάς δεν είναι πάντοτε ακριβής, επειδή απλά τα δεδομένα δεν αφορούν σε πτηνά αυτού του είδους.

Διατροφή μόνο με σπόρους​

Τα πουλιά που ζουν σε αιχμαλωσία τρέφονται συνήθως με σπόρους. Οι σπόροι περιέχουν λίγες βιταμίνες και μέταλλα. Παραδείγματος χάριν, σε ένα τυπικό μείγμα σπόρων το ασβέστιο που υπάρχει είναι γύρω στο 0,09%, η βιταμίνη D3 0,0ICU/kl, η βιταμίνη Α 0,0IU/kl και η ριβοφλαβίνη 2mg/kg. Έτσι λοιπόν σε μία διατροφή που αποτελείται μόνο από σπόρους, παρέχονται συνήθως τουλάχιστον ένα σουπιοκόκκαλο, grit και κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν είναι σωστός αυτός ο τρόπος διατροφής ή όχι είναι βεβαίως ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Τα μείγματα σπόρων από μόνα τους είναι σίγουρα ανεπαρκή σε βιταμίνες και μέταλλα για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των νεοσσών. Είναι επίσης ανεπαρκή για την συντήρηση ενήλικων πουλιών μακροπρόθεσμα. Με μία τέτοια διατροφή, τα πουλιά πολλές φορές παρουσιάζουν φτωχό πτέρωμα, σκληρό δέρμα, λέπια στα πόδια και ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως η συμπλήρωση μιας τέτοιας διατροφής με κάποια πολυβιταμίνη και τουλάχιστον ασβέστιο από τα ιχνοστοιχεία, φαίνεται πως είναι απαραίτητη.

Άλλα είδη διατροφής​

Σε κάποιες περιπτώσεις η διατροφή των πουλιών δεν αποτελείται μόνο από σπόρους αλλά έχει μεγαλύτερη ποικιλία. Τι γίνεται όμως σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ενισχυμένα μείγματα σπόρων​

Μια άλλη στρατηγική που ακολουθούν ορισμένοι για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πτηνών τους είναι τα ενισχυμένα μείγματα σπόρων. Πρόκειται για τροφές που περιέχουν διάφορα είδη σπόρων, κατάλληλων για το είδος πτηνού που προορίζονται, οι οποίοι είναι αναμεμειγμένοι με μικρές κροκέτες που περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα ή και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Η μέθοδος αυτή δεν είναι πάντα αποτελεσματική καθώς τα πουλιά επιλέγουν τους σπόρους και καταναλώνουν λίγες ή και καθόλου από ενισχυμένες κροκέτες που περιέχονται στην τροφή.

Τα pellets​

Τα pellets είναι μία τροφή που αποτελείται αποκλειστικά από κροκέτες. Οι αποξηραμένες αυτές κροκέτες είναι φτιαγμένες από σπόρους, λαχανικά, φρούτα και ότι άλλο τρώει το είδος του πουλιού για το οπίο προορίζονται, ενισχυμένες με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τα pellets λειτουργούν, αρκεί να καταφέρει το πτηνό να τα αποδεχθεί. Η μετάβαση από μία διατροφή με σπόρους στα pellets δεν είναι πάντα εύκολη αλλά ούτε και εγγυημένη.

Σπόροι λαχανικά και φρούτα​

Η συμπλήρωση της διατροφής των πουλιών με φρούτα και τα λαχανικά προσφέρει ποικιλία, φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες αλλά δεν προσθέτει αρκετή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα φρούτα αποτελούνται κατά βάση από νερό. Σε μία διατροφή που συμπληρώνεται από τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, η ενίσχυση σε βιταμίνες και μέταλλα δεν είναι πάντα επαρκής. Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώνεται όταν τα λαχανικά δεν είναι φρέσκα αλλά κατεψυγμένα.

Ακόμα όμως κι αν ένα σποροφάγο πουλί τρώει φρούτα και λαχανικά, υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάζει ανεπάρκεια σε ορισμένα διατροφικά στοιχεία όπως η βιταμίνη D που περιέχεται μόνο σε ζωικές ή επεξεργασμένες διατροφικές πηγές.

Ποικιλία διάφορων άλλων είδη τροφών​

Η διατροφή πτηνών που αποτελείται από πολλά και διαφορετικά είδη τροφών χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους. Ελπίζουν ότι το πτηνό ξέρει τι του χρειάζεται, τρώει αναλόγως και έτσι καλύπτεται διατροφικά. Είναι όμως έτσι;

Μερικά πουλιά τρώνε όντως λίγο από όλα και αυτός ο τρόπος λειτουργεί για αυτά. Τα περισσότερα όμως επιλέγουν κυρίως τις τροφές με τις περισσότερες θερμίδες, λίγους σπόρους και ελάχιστα από τα υπόλοιπα.

Η διατροφή αυτού του είδους είναι ακόμη πιο επικίνδυνη όταν υπάρχουν νεοσσοί. Εσείς σκέφτεστε ότι προσφέρετε εμμέσως τα πάντα στους νεοσσούς ενώ οι γονείς καταναλώνουν και προσφέρουν ορισμένα από αυτά στα μικρά τους, σε μία περίοδο που έχουν πολύ ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Ποιο συμπλήρωμα διατροφής να δώσω;​

Οι περισσότερες εμπορικές μάρκες διατροφικών συμπληρωμάτων για πτηνά είναι καλές. Κάποια από αυτά είναι σε μορφή σκόνης που αναμειγνύεται σε μαλακή τροφή και κάποιες άλλες είναι επίσης σε μορφή σκόνης ή υγρή μορφή που προστίθενται στο πόσιμο νερό. Μερικά πουλιά δέχονται το συμπλήρωμα καλύτερα στην τροφή, μερικά στο νερό και κάποια άλλα δεν το δέχονται καθόλου.

Ποιον τρόπο χορήγησης να επιλέξω;​

Το ποια μορφή συμπληρώματος είναι κατάλληλη για το δικό σας πτηνό είναι κάτι που θα ανακαλύψετε στην πράξη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το διατροφικό συμπλήρωμα, πρέπει να καταναλωθεί σε επαρκή ποσότητα. Αν το πουλί δεν συνεργάζεται, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να του το χορηγήσετε.

Αν δεν λειτουργεί η χορήγηση μέσω του νερού, δοκιμάστε να το χορηγήσετε μέσω της τροφής και αντίστροφα. Εάν δεν λειτουργήσει κανένας από τους δύο τρόπους, δοκιμάστε να αναμίξετε το συμπλήρωμα με βρασμένα φασόλια ή καλαμπόκι ή ρύζι ή οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά αρέσει στο πτηνό σας.

Προσοχή στη χορήγηση συμπληρωμάτων με πόσιμο νερού​

Αν χορηγείτε συμπληρώματα με αυτόν τον τρόπο, να αλλάζετε το διάλυμα καθημερινά γιατί τα συστατικά τους χάνουν την ισχύ τους με τον χρόνο όταν έρχονται σε επαφή με το φως και τη ζέστη. Ακόμη, η ύπαρξή πρόσθετων ή ξένων σωμάτων μέσα στο πόσιμο νερό ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Γενικά η επιλογή της μεθόδου χορήγησης συμπληρωμάτων μέσω του νερού δεν είναι η καλύτερη, είναι όμως μια λύση όταν οι άλλοι τρόποι δεν λειτουργούν.

Τέλος, να μην βάζετε στο κλουβί δεύτερη ποτίστρα με σκέτο νερό και να φροντίζεται να μη λαμβάνει υγρά από άλλες διατροφικές πηγές - τροφές.

Η προσωπική μου άποψη​

Εάν έχετε ένα πτηνό που δεν μπορείτε να του χορηγήσετε κάποιο συμπλήρωμα με καμία από τις παραπάνω μεθόδους, πιστεύω ότι πρέπει να εντάξετε τα pellets στη διατροφή του. Προσωπικά θεωρώ ότι η διατροφή όλων των κατοικίδιων πουλιών πρέπει να βασίζεται σε pellets και να συμπληρώνεται με υγιεινές απολαύσεις προσφερόμενες σε μικρή ποσότητα.

Τα pellets περιέχουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα πουλιά. Όταν σε διατροφές που δεν είναι πλήρεις αυτά τα διατροφικά στοιχεία πρέπει να συμπληρωθούν μέσω του νερού ή της τροφής, τότε υπάρχει πάντα η αμφιβολία αν τα πτηνά καλύπτονται επαρκώς. Σε μία διατροφή που βασίζεται σε pellets, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι απαραίτητη.

Σχετικό περιεχόμενο​

Χορηγείτε πολυβιταμίνες στα πτηνά σας;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ευχαριστούμε για το άρθρο Σταύρο.

Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές στην προσπάθεια να καλύψουμε δικές μας ανασφάλειες χορηγούμε συνεχώς και απερίσκεπτα τέτοια συμπληρώματα και τελικά αντί να βοηθούμε κάνουμε κακό.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί.
 
Back
Top