Αναπαραγωγή Χρησιμοποιείτε συμπληρώματα στην αναπαραγωγή των πουλιών κι αν ναι, ποια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Καταρχήν, χρησιμοποιείτε διατροφικά συμπληρώματα πριν και κατά την περίοδο της αναπαραγωγής των πουλιών και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Τα θεωρείτε απαραίτητα; Έχετε βγάλει κάποια αναπαραγωγική σεζόν χωρίς να χρησιμοποιήσετε κανένα τεχνητό συμπλήρωμα διατροφής και αν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματά σας;

Έχετε αναγκαστεί για κάποιο λόγο να αλλάξετε ένα συμπλήρωμα με άλλο αντίστοιχο διαφορετικής εταιρείας και αν ναι, ποιος ήταν ο λόγος που σας έκανε να το αντικαταστήσετε;
 
Μέσα από αρκετά χρόνια προσπαθειών, αποτυχημένων επιλογών και χαμένων χρημάτων έχω προσωρινά κατασταλάξει σε δυο τρία σκευάσματα - συμπληρώματα διατροφής των πουλιών θεωρώ πως τα βοηθούν.
Έτσι λοιπόν από την αυγοτροφή δεν απουσιάζει ποτέ η μπυρομαγιά, η σπιρουλίνα στα πουλιά που μπορούν να τη δεχτούν και μια φορά το μήνα πολυβιταμίνες. Αυτά όμως όλο το χρόνο κι όχι μόνο σε κάποιες περιόδους των πουλιών.
Στην προετοιμασία για αναπαραγωγή επιπρόσθετα χορηγώ για λίγες μέρες βιταμίνη Ε.
Περιορίζομαι σ' αυτά γιατί δεν ξέρω αν χρησιμοποιούμε τελικά τα πρόσθετα για τις ανάγκες των πουλιών ή για να ηρεμήσει ο εκτροφέας.
Γιατί ακόμη και τώρα δεν γνωρίζω ποια από αυτά κάνουν τελικά μόνο καλό.
 
Καταρχήν, χρησιμοποιείτε διατροφικά συμπληρώματα πριν και κατά την περίοδο της αναπαραγωγής των πουλιών και αν ναι, ποια είναι αυτά;
Ναι χρησιμοποιώ, αλλά όχι πάντα. Από βιταμίνες Multi - Vit Bogena και Oleovita (Βιταμίνη Ε). Από σπόρους ίσως να δώσω έξτρα περίλλα, κία, καμελίνα, κινόα. Τέλος χρησιμοποιώ υδατοδιαλυτό ασβέστιο πάντα το Calci - Lux.

Τα θεωρείτε απαραίτητα;
Όσον αφορά όσα μπαίνουν στο νερό (υδατοδιαλυτές βιταμίνες) ΟΧΙ δεν είναι απαραίτητα, μιας και δίνω έμφαση στη φυσική διατροφή και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους με φυσικό τρόπο. Το υδατοδιαλυτό ασβέστιο, όμως, είναι απαραίτητο να το δίνουμε για 3-4 μέρες στο νερό τους μετά το 2ο αυγό. Τους έξτρα σπόρους τους δίνω για να δείξω στα καναρίνια μου πως ήρθε η άνοιξη!

Έχετε βγάλει κάποια αναπαραγωγική σεζόν χωρίς να χρησιμοποιήσετε κανένα τεχνητό συμπλήρωμα διατροφής και αν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματά σας;
Έχω βγάλει αναπαραγωγική σεζόν μόνο με υδατοδιαλυτό ασβέστιο. Δεν έχω δει διαφορά. Πύρωσαν όταν η φύση και το ένστικτό τους τους το είπε και τα αυγά ήταν σε μεγάλο ποσοστό ένσπορα. Γι αυτό το λόγο φέτος ξεκίνησα μόνο με έξτρα σπόρους κία, καμελίνα, κινόα και ίσως να δώσω για ένα μήνα μόνο μία φορά την εβδομάδα Oleovita που είναι βιταμίνη Ε. Ακόμα δεν βλέπω την ανάγκη να το κάνω. Είναι όλα στην αρχή του πυρώματος.

Έχετε αναγκαστεί για κάποιο λόγο να αλλάξετε ένα συμπλήρωμα με άλλο αντίστοιχο διαφορετικής εταιρείας και αν ναι, ποιος ήταν ο λόγος που σας έκανε να το αντικαταστήσετε;
Κάποτε έπαιρνα Ferti - Vit ως τις κορυφαίες βιταμίνες. Αλλά κατέληξα στο ότι αν η διατροφή που τους παρέχουμε είναι πλούσια και φυσική (λαχανικά, φρούτα, βλαστωμένους σπόρους, έξτρα σπόρους, αυγοτροφή σπιτική, φρέσκο βραστό αυγό) δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τέτοια πρόσθετα σκευάσματα, που στην τελική όσο να ναι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το συκώτι τους. Γι αυτό το Ferti - Vit το αντικατέστησα με το Multi - Vit της Bogena που είναι πολύ φθηνότερο και το θεωρώ εξίσου καλό. Να πω επίσης πως παίζει ρόλο και η ηλικία των πουλιών. Τα χρονιάρικα πουλιά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ενίσχυση. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία το έχουν πιο πολύ ανάγκη.
 
Χρησιμοποιώ παντα έξτρα σπόρους όπως: και, καμελίνα, περιλα, νιζερ, κανναβούρι, βρώμη για τις θηλυκιες και κινοα ελαφρώς βρασμενη, για να βγει το φύτρο της. Αυτά, τα προσθέτω χωριστά απο τη βασική τους τροφή και το αυγό, για όσο διάστημα έχουμε προετοιμασία και μέχρι και τον απογαλακτισμό των νεοσσών.
Μέχρι και πέρυσι, χρησιμοποιούσα miral κυρίως για το ιώδιο μια φορά την εβδομάδα για όλο το έτος, multi it για βιταμίνες πει 5 ημερες σε κάθε αναπαραγωγικό κύκλο, το σκεύασμα πολυβιταμίνη oroisol της ornitalia, μια φορά την εβδομάδα για όλο το έτος και tabernil calcio για ασβεστιο επι πολλές βδομαδες, τουλαχιστον3-4 φορες την εβδομάδα. Το τελευταίο βέβαια απο ο,τι έμαθα απο ποστ του Μάκη, mgerom, είναι φρικτό λάθος. Α! Και κάθε μέρα χορταρικά.
Εφετος, εκτός του οτι τα πουλιά "βόσκουν" καθημερινά, απο βιταμινούχα σκευαςματα Έδωσα 2 φορες miral πριν το ζευγάρωμα, και ασβεστιο για 3 ημερες, μετα την απόθεση του 3ου αυγού, και μένει να δούμε τα αποτελέσματα σε 1 έως 2 εβδομάδες.

Μείωσα λοιπόν τις πολυβιταμίνες και το ασβεστιο οχι μονο για να μην επιβαρύνω τα συκώτια των πουλιων, αλλά και γιατι, σκοπεύω να έχω μονο 1 αναπαραγωγικό κύκλο ανά ζευγάρι, διότι παρότι επειτα δεν κρατάω τα μικρά, αλλά τα χαρίζω, κι ενώ στα φόρουμ ως tibrando γίνονται ανάρπαστα, δυσκολεύομαι να τους βρω σπίτια και ανθρώπους που θα τα φροντίσουν όπως τους πρέπει και όπως αξίζει σε κάθε pet.
 
Απο σπορους κια καμελινα περιλα bella di notte και στην αυγοτροφη γυρη και απο φετος μπυρομαγια και σπιρουλινα. Απο πολυβιταμινες την mutavit και multieb12 και brazil nuts για σεληνιο. Μετα το πρωτο αυγο για 2-3 μερες tabernil calcio. Μηλο και μπροκολο εναλλαξ στην προετοιμασια. Δεν ξερω τι βοηθα και τι οχι αλλα αφου δεν εχω καποιο προβλημα δεν τα αλλαζω..
 
Χρησιμοποιώ πολλά συμπληρώματα ανάλογος τη κατηγορία πτηνού και την εποχή. Χωρίζω τα πτηνα μου σε τρις κατηγορίες: κατοικίδια, αναπαραγωγηκα και μη αναπαραγωγηκα και τις εποχές πάλι σε τρις αναπαυση( φθινόπωρο, χειμώνας) αναπαραγωγη( άνοιξη) πτερορροια ( καλοκαίρι) τώρα στα αναπαραγωγηκα που είναι το θέμα μας στην αναπαραγωγή και στη πτεροροια τα μπουκώνω και σε σημπληρωματα και σε διατροφή στην ανάπαυση μειώνω σταδιακά έως τελείως τα συμπληρώματα το χειμώνα τους δίνω βιταμινη d αλλά και στη διατροφή τις τελευταίες 45 ημέρες βγάζω ακόμα και τα φιστίκια από το μείγμα σπόρων και πελλετ.
 
Back
Top