Γενικά Χρωματική μετάλλαξη σε περιστέρι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης George98
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Το φυλετικό χρωμόσωμα στα πουλιά στην στενή έννοια του ορισμού του "φυλετικού" είναι το W, όπως και στα θηλαστικά είναι το Υ, των οποίων η απουσία ή η παρουσία καθορίζει το φύλο του οργανισμού.
Νομίζω οτι επιστημονικά "φυλετικά" χρωμοσώματα θεωρούνται το Ζ και το W.Αν θές με την στενή έννοια του ορισμού, φυλετικό,θα ηταν μόνο το Z. Το αν θα έχουμε αρσενικό ή θηλυκό εξαρτάται απο την ετεροζυγωτία με το W ή σκέτη ομοζυγωτία του Χ αντίστοιχα. Ειδικά στα πτηνά:

"The presence of a W-chromosome in birds is not necessary in itself for developing as a female individual."
πηγή
3, Αν το γονίδιο εδράζεται στο φυλετικό χρωμόσωμα W, επίσης όλοι οι θηλυκοί απόγονοι θα εμφάνιζαν τον συγκεκριμένο φαινότυπο, κάτι που πάλι δεν ισχύει εφόσον έχεις ήδη πάρει έναν τέτοιο απόγονο που δεν το εμφανίζει
Σε κάθε περίπτωση στα πτηνά δε υπάρχει καμία γνωστή δράση του χρωμοσώματος W,θεωρείται σχεδόν κενό πληροφορίας.
Όλες οι φυλοσύνδετες μεταλλάξεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο το Ζ χρωμόσωμα.Ακόμα και ο διμορφισμός(mosaic) καθορίζεται απο την ομοζυγωτία ή ετεροζυγωτία αυτού. (θα το κοιτάξω βέβαια καλύτερα το συγκεκριμένο σημείο)
 
Δεν ειναι έτσι τα πραγματα. Φυλετικό ειναι, με την στενή έννοια ενα χρωμόσωμα που καθορίζει το φύλο με την παρουσία ή την απουσία του. Τουλάχιστον αυτό διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο, και στο παρελθόν έχει πέσει και θέμα σε πανελλήνιες εξετάσεις. Το φύλο μάλιστα καθορίζεται απο την ύπαρξη ή την απουσία του χρωμοσωματος στον γονότυπο. Έτσι λοιπόν στους ανθρώπουςως φυλετικό ειναι μονο το χρωμόσωμα Υ, του οποίου η ύπαρξη στον καρυότυπο συνεπάγεται άτομο αρσενικό. Ακόμα και σε γενετικά σύνδρομα, όπου υπαρχει η τρεις μία ΧΧΥ το άτομο ειναι αρσενικο. Στην καθομιλουμένη βέβαια και τα δυο λέγονται φυλετικά, και μάλιστα ονομάζονται φυλετικό ζεύγος.
Για φυλοσύνδετες μεταλλάξεις εννοειται οτι μιλάμε για γονίδια που εδράζονται στο Ζ χρωμόσωμα. Απλά μετά τις φυλοσύνδετες, στην υπόθεση που έκανα στο ποστ 17, έβαλα και την αντίστοιχη προς τα ανθρώπινα αλανδρικά γονίδια που εδράζονται στο Υ. Το οτι δεν υπαρχει κανένα γονίδιο στο W δεν το ήξερα, και η αλήθεια ειναι οτι μου κάνει εντύπωση ολόκληρο χρωμόσωμα, έστω και μικρού μεγέθους να μην εχει γονίδια. Θα το κοιτάξω κι εγώ
 
Δεν ειναι έτσι τα πραγματα. Φυλετικό ειναι, με την στενή έννοια ενα χρωμόσωμα που καθορίζει το φύλο με την παρουσία ή την απουσία του.
Στα πτηνά και στα ερπετά δεν συμβαίνει το ίδιο. Έχουμε αρσενικά άτομα με ZW και θηλυκά άτομα με Ζ0(Ζ σκέτο).
Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις βέβαια γίνεται χαμός, ειδικά για το ΖW.Αφορά πολλά είδη.
Το Ζ(μηδέν) δίνει θηλυκό φαινότυπο.
Ο χιμαιρικός γονότυπος τύπου hlafside δεν είναι στείρος αν η θηλυκή πλευρά είναι η αριστερή,όπου και υπάρχει η ωοθήκη(τα πουλία δεν έχουν δεξιά ωοθήκη,τελοσπάντων παρόμοιο όργανο).Ωστόσο τίποτα δεν αποτελεί κανόνα σε όλα αυτά.
Το οτι δεν υπαρχει κανένα γονίδιο στο W δεν το ήξερα, και η αλήθεια ειναι οτι μου κάνει εντύπωση ολόκληρο χρωμόσωμα, έστω και μικρού μεγέθους να μην εχει γονίδια. Θα το κοιτάξω κι εγώ
Κοίταξέ το, αλλά δεν είπα οτι είναι άδειο. Μην περιμένεις βέβαια να βρείς ορμόνες σε αυτό όπως το Υ στον άνθρωπο.

*Για να είμαστε ακριβείς Γιάννη, δεν θα βρείς καμία έρευνα που δίνει καταφατική απάντηση σε τίποτα απο αυτά που συζητάμε. Η τάση όμως της επιστημονικής κοινότητας είναι στο να αποδέχεται σιγά σιγά οτι το φύλο καθορίζεται απο ομόζυγα ή μή, γονίδια του Ζ χρωμοσώματος.
 
Μια σύνοψη υπάρχει εδώ.
Υπάρχουν πραγματικά δεκάδες άρθρα στα οποία τονίζεται οτι δεν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου.
Για κάποιους είναι το Ζ, για άλλους το W και για άλλους και τα δύο.
Οι μελέτες γίνονται σε χιμαιρικά άτομα,ZZW και ZZZ.
Υπάρχουν και επιστήμονες που δυστυχώς υποστηρίζουν τα δικά τους,Δεν βρήκα τρόπο να τα επιβεβαιώσω και απο αλλού.
Αυτό το link που έβαλα είναι ό,τι πιο γενικό που συμπεριλαμβάνει πολλές θέσεις.
 
Είδα αυτό το βίντεο στο νετ. Θα άνοιγα ξεχωριστό θέμα, αλλά βλέπω ότι έχει συζητηθεί εν μέρει εδώ, όποτε και το συνεχίζω. Δεν γνώριζα πως μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους διμορφισμος στη φυση και ποσό μάλλον να είναι γόνιμο αν είναι θυληκο από την αριστερή πλευρά (κι αυτό με εξέπληξε). Το βίντεο και το πουλάκι είναι πάντως πανέμορφα.

 
Είδα αυτό το βίντεο στο νετ. Θα άνοιγα ξεχωριστό θέμα, αλλά βλέπω ότι έχει συζητηθεί εν μέρει εδώ, όποτε και το συνεχίζω. Δεν γνώριζα πως μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους διμορφισμος στη φυση και ποσό μάλλον να είναι γόνιμο αν είναι θυληκο από την αριστερή πλευρά (κι αυτό με εξέπληξε). Το βίντεο και το πουλάκι είναι πάντως πανέμορφα.

Ελένη ο Σταύρος έχει ενώσει αρκετά θέματα σε ενα ενιαίο σχετικά με το θέμα εδώ:

Κάποιες απόψεις έχουν αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου και αποτυπώνονται στο θέμα που σου έβαλα.
 
Στην παράθεση της Ελένης, η διαφοροποίηση αφορά στο φύλο ή όχι; Δεν διάβασα την παραπομπή για να είμαι ειλικρινής. Το θέμα που παραθέτεις Δημήτρη αφορά στο φαινότυπο των πουλιών. Αν είναι σχετικά όλα αυτά τα θέματα, μήπως είναι καλύτερα να τα μαζέψουμε σε ένα;
 
Στο νήμα που με παρέπεμψε ο Δημήτρης αναφέρεται και το συγκεκριμένο φαινόμενο, όποτε ίσως θα ήταν ταιριαστό να μπει εκεί ο σύνδεσμος που παρέθεσα. Δίνει εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top