Ασθένειες Ψείρες στις ταΐστρες

Καναρίνι4ever

PB Known Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2013
Μηνύματα
2.500
Πόλη
Καισαριανή
Γειά σας παιδιά! Είμαι νέος στο φόρουμ, εδώ και μερικές ημέρες! Τι κάνετε; Τα πουλάκια σας; Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση, διότι παρατηρώ κάτι στην ταΐστρα ενός καναρινιού μου. Όπως κάθε φορά,όταν στην ταΐστρα του πουλιού δω πάρα πολλά φλούδια, τα πετάω και του ανανεώνω την τροφή. όμως κάθε φορά που ανοίγω το καπάκι της διακρίνω στην γωνία της...ψείρες καναρινιών! Θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε γιατί συμβαίνει αυτό; Μου κάνει πολύ τρομακτική περιέργεια! Τι θα πρέπει να κάνω για αυτό; Πάντως όταν δω τις ψείρες, χύνω τα σπόρια και τις σαπουνίζω καλά,τις ξεπλένω,τις σκουπίζω και του βάζω τροφή. Τι θα πρέπει να κάνω για αυτό,ώστε να μην ξαναδιακρίνω αυτά τα μικροσκοπικά, ανατριχιαστικά πλασματάκια!
Με συγχωρείτε αν σας κούρασα με αυτήν την έκθεση, αλλά με ανησυχεί αυτό και για την μελλοντική υγεία του πουλιού!
Υ. Γ Αν επιθυμείτε και δεν σας είναι κόπος, δίχως να φωνίζομαι που είμαι νέος στο σάιτ, για να με γνωρίσετε καλύτερα, δείτε στην κατηγορία Νέο μέλος το μήνυμα μου. Έχει τίτλο Νέο μέλος στην οικογένεια σας... Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Καλή συνέχεια με τις οικογένειες σας και τα ζωάκια σας! Φιλικά Αμβρόσιος!
 
Προφανώς θα έχει και το πουλάκι ψείρες. Πρέπει να καθαρίσεις σχολαστικά όλο το κλουβάκι, προσέχοντας τα κρυφά σημεία, τα πιθανά κούφια σημεία στις πατήθρες, να πάρεις ένα σπρέυ από πετ σοπ και να ψεκάσεις κλουβί και πουλί. Το πουλάκι θα το ψεκάσεις από απόσταση 20 ή 30 εκατοστά, γράφει το σκεύασμα, θα προσέξεις μην πάει στα ματάκια του και θα επαναλάβεις μετά από κάποιες μέρες που επίσης γράφονται στο σκεύασμα
 
Δηλαδή είναι πιθανό να έχει και το καναρίνι μου ψείρες; Θα πάρω άμα είναι το σαββατοκύριακο σπρέυ για τις ψείρες και θα ψεκάσω όπου χρειάζεται! Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει και τα άλλα καναρίνια μου; Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου!
 
Ναι μπορεί να έχει δεν είναι τόσο φοβερό αν όμως δεν τις καταπολεμήσεις μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Γι΄αυτό ψεκάζουμε και προληπτικά. Πρέπει να κάνεις την ίδια διαδικασία σε όσα κλουβιά έχεις
 
Βγάλε μια φωτογραφία να μας δείξεις τι εννοείς ''ψείρες''. Είσαι σίγουρος πως είναι ψείρες και όχι κάτι άλλο;

Το πουλάκι τι συμπεριφορά έχει; Ξύνεται συχνά; Είναι ανήσυχο;
 
Δεν έχω παρατηρήσει! Η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική και δεν δείχνει σημάδια ανησυχίας. Τώρα το αν ξύνεται συχνά δεν το έχω παρατηρήσει. Αν ψεκάσω τα κλουβιά,θα έχουν κανά πρόβλημα τα πουλιά με την οσμή του και αποβεί μοιραίο; Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Με έχετε καλύψει!
 
Υπάρχει ειδικό σπρευ για πουλιά δεν θα ψεκάσεις με κάτι άλλο και φυσικά δεν θα το παρακάνεις με την ποσότητα
 
Δεν έχω παρατηρήσει! Η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική και δεν δείχνει σημάδια ανησυχίας. Τώρα το αν ξύνεται συχνά δεν το έχω παρατηρήσει. Αν ψεκάσω τα κλουβιά,θα έχουν κανά πρόβλημα τα πουλιά με την οσμή του και αποβεί μοιραίο; Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Με έχετε καλύψει!

Να παρατηρήσεις τη συμπεριφορά του και ειδικά εάν ξύνεται συχνά. Εάν αυτά που έχεις δει είναι όντως ψείρες, για να έχουν φτάσει σε σημείο να κόβουν βόλτες μέσα στην τροφή σίγουρα θα έχουν επισκεφτεί και το πουλάκι σου.

Αν και να σου πω την αλήθεια, πιο πολλές πιθανότητες δίνω να είναι τίποτε άλλα ζωύφια παρά ψείρες (ειδικά εάν το πουλάκι είναι ''καθαρό'' και δεν ξύνεται).
Σε κάθε περίπτωση όμως, μόλις τις ξαναδείς βγάλε μια φωτο να μας τις δείξεις.

Τα περισσότερα σπρέι είναι ακίνδυνα για τα πουλιά εάν ακολουθήσεις τις οδηγίες χρήσεις. Πάρε για καλό και για κακό ένα σπρέι. Έτσι κι αλλιώς καλό είναι να ψεκάζουμε και προληπτικά τα πουλάκια μας.
 
Ωραία, οπότε το μόνο που απομένει είναι να παρατηρήσω το πουλάκι εάν ξύνεται συχνά και να αγοράσω ένα σπρέυ για τις ψείρες για να ψεκάσω τα κλουβιά και είμαστε εντάξει! Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο. Πώς ψεκάζω τα κλουβιά; Πόση ποσότητα να ρίξω και μετά από το ψέκασμα να τα αφήσω να στεγνώσουν; Το πουλάκι πώς το ψεκάζω; Πραγματικά ζητώ συγνώμη που σας κουράζω, σας έχω ζαλίσει! Φιλικά, Αμβρόσιος! Ευχαριστώ πολύ και για τις απαντήσεις σας!
 
Ωραία, οπότε το μόνο που απομένει είναι να παρατηρήσω το πουλάκι εάν ξύνεται συχνά και να αγοράσω ένα σπρέυ για τις ψείρες για να ψεκάσω τα κλουβιά και είμαστε εντάξει!

Ναι. Και να μας βάλεις να δούμε φώτο μόλις τα ξαναδείς!
Α... Και ρίξε και μια ματιά στην τροφή (εκεί που την έχεις αποθηκευμένη), μήπως δεις κι εκεί να τριγυρίζουν τα ίδια ζωύφια.



Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο. Πώς ψεκάζω τα κλουβιά; Πόση ποσότητα να ρίξω και μετά από το ψέκασμα να τα αφήσω να στεγνώσουν; Το πουλάκι πώς το ψεκάζω; Πραγματικά ζητώ συγνώμη που σας κουράζω, σας έχω ζαλίσει! Φιλικά, Αμβρόσιος! Ευχαριστώ πολύ και για τις απαντήσεις σας!

Πάρε πρώτα το σπρέι, πες μας πιο πήρες και μετά θα σου πούμε τι να κάνεις. :)
 
Εντάξει, παιδιά! Με διαφωτίσατε πλήρως περί αυτού του θέματος! Σας ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις σας και καλή συνέχεια με τους φτερωτές σας φίλους! Συγνώμη αν που σας κούρασα με τόσες απορίες! Φιλικά, Αμβρόσιος!
 
Να βαλεις σιγουρα φωτο των παρασιτων που ονομαζεις ψειρες, να δουμε αν ειναι εντομα των σπορων ή ψειρα που παρασιτει σε καναρινι

βαλε επισης μια διπλωμενη χαρτοπετσετα σημερα το βραδυ ή εστω αυριο, πλησιον του σημειου που τις βλεπεις, να εφαρμοζει στα καγκελα.Αν ειναι ψειρες,θα πανε οταν ξημερωνει, να κρυφτουναι εκει και θα αφησουν κοκκινα σημαδια απο αιμα στη χαρτοπετσετα

αν εχεις ψειρες ηδη, δυστυχως ολα τα αλλα που επιτρεπονται πανω σε πουλια, μονο μερικη λυση θα σου δωσουν

θα παρεις μονο φαρμακο με την δραστικη ουσια fipronil (frontline ή effipro ) και θα βαλεις μια μονο σταγονα (ειναι κρισιμο ) σε γυμνο σβερκο στο πουλακι. Μονο μια σταγονα, μονο στο σβερκο! Περισσοτερο ειναι τοξικο και εκτος σβερκου, το πουλι μπορει να το πειραξει με το ραμφος. Μονο εκει, οπως οταν βαζουμε ιβερμεκτινη για ακαρεα

να κανεις επαναληψεις καθε 2 μηνες (αν τελικα εχεις ) και τους θερμους μηνες λιγο συχνοτερα
 
Γεια σου Αμβροσιε! Σε καταλαβαινω απολυτα! Πριν κατι μηνες με επισκεφτηκαν και μενα αυτα τα σιχαμενα πλασματακια! Εμενα μου ηρθαν στην περιοδο αναπαραγωγης και ειχα απωλειες δυστυχως! Γι αυτο ΠΡΟΛΗΨΗ!

Αρχικα πρεπει να δεις αν οντως ειναι ψειρες! Μου κανει εντυπωση με τετοιες θερμοκρασιες να ειδες ψειρες... Σε τι θερμοκρασια ζουν τα πουλακια; αν ειναι πανω απο 12 βαθμους ειναι πολυ πιθανο να ειναι ψειρες!

Στη συνεχεια αυτα που ειδες πως ειναι; Μικροσκοπικα ζωυφια στρογγυλα με ποδια; Ειναι καφε, μαυρα ή κοκκινα; (μια φωτο θα ηταν μεγαλη βοηθεια! )

Αν οντως ειναι ψειρα τοτε πρεπει να προσεξεις: Αν δεις μαυρα στρογγυλα ζωυφια πανω στο καναρινι(δες καποιο κιτρινο ή κοκκινο λιποχρωμικο, φαινονται καλυτερα! 😉 ) σημαινει οτι εχεις μαυρη ψειρα που ειναι σχετικα ευκολο να γλυτωσεις... Αν ειναι κοκκινη ψειρα(που οταν ειναι νεαρη ειναι καφε) τοτε εχεις μεγαλο λουκι μπροστα σου!

Αν ειναι μαυρη και παρεις αντιπαρασιτικα ειδικα για καναρινια και καθαρισεις με καυτο νερο και ξυδι ολα τα σκευη τοτε ισως να γλυτωσεις! Δε ξερω πολλα για την αντιμετωπιση της, αλλα νομιζω οτι ολα αυτα αρκουν... :/ Ξερω οτι η μαυρη την ημερα ειναι πανω στο καναρινι οποτε την μερα μπορεις να το κοιταξεις!

Αν ειναι κοκκινη την εβαψες! 😛 Εμενα κοκκινη με επισκεφτηκε και ακομη εχω το φοβο τους! Ευτυχως ο καιρος τωρα με τετοιες θερμοκρασιες δεν τους επιτρεπει να αναπαραχθουν! Οι κοκκινες ειναι παρα πολυ ατιμες! Το βραδυ ρουφουν το αιμα των καναρινιων και την ημερα κρυβονται σε σχισμες ή οπου αλλου βρουν! (γι αυτο σωστα σου ειπε η μαρια να βαλεις μια χαρτοπετσετα ή ενα σεντονι λευκο το βραδυ. Αν το πρωι δεις στρογγυλα πλασματακια τοτε εχεις κοκκινη ψειρα!) Μπορουν να ειναι για 3 μηνες κρυμμενες και να περιμενουν ποτε θα γυρισουν τα θυματα για να τους πιουν το αιμα!
Ακου τι εκανα εγω λοιπον: πηρα αχρησιμοποιητα κλουβια που ειχα τα επλυνα με ξυδι, καυτο νερο, σαπουνι και με αντιπαρασιτικο Chevitren και ο,τι αλλο ειχα. Εβγαλα τα 8 καναρινακια μου, αφου τα ψεκασα(μπανιο τα εκανα δλδ 😛 ) ενα ενα με Chevitren(αντιπαρασιτικο παρα πολυ καλο που επιτρεπεται πανω στα πουλια) απο την κλουβα που διεμεναν μαζι με τις παλιοψειρες και τα εβαλα στα πεντακαθαρα κλουβια. Τα πουλια μαζι με τα κλουβια απομακρυνθηκαν απο την "μολυσμενη" περιοχη. Φαντασου αρχικα τα ειχα στην ταρατσα και τα πηγα στο μπαλκονι του 5ου. Την επομενη εβαλα σεντονι και τα καναρινακια μου ειχαν σωθει απο αυτα τα ζομπυ! Αν θες να εισαι 100% σιγουρος βαζεις μονο μια σταγονα frontline που ειναι για σκυλια στο σβερκο των καναρινιων αλλα με προσοχη γιατι ειναι δηλητήριο και μπορει να εχεις ασχημα αποτελεσματα!
Τι γινεται ομως με την περιοχη που ζουσαν παλια; Εκει ειναι το δυσκολο! Πρεπει να παρεις αντιπαρασιτικο για χωρους παρα πολυ ισχυρο(εγω πηρα το ARDAP και ειμαι πολυ ικανοποιημενη!) να ψεκασεις τον χωρο (τα πουλια μακρυααα, αλλουυ!)και τα κλουβια παρα πολυ καλα! Σε καθε σχισμουλα που μπορει να υπαρχει ψειρα! Βαλε μασκα γιατι ειναι πολυ ισχυρο φαρμακο και δεν κανει να το εισπνεουμε... Μετα απο δυο μερες και αν εισαι 100% σιγουρος οτι ψεκασες παντου μπορεις να επιστρεψεις τα πουλια σου! Εγω τα επεστρεψα μετα απο 3 μηνες! 😛 Και ακομη και τωρα φοβαμαι μη δω κανα ζωυφιο αλλα ευτυχως ειμαστε καθαροι! Μετα θελει ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ!

Ελπιζω να σε βοηθησα! Μην πανικοβληθεις! Ψυχραιμια! Ο,τι και να ειναι θα τα καταφερεις! 😉

Φιλικα!
Αλίκη!
 
τα ειπε ολα!

* διευκρινιση : τα ηπια αντιπαρασιτικα σχεδον ολα σκοτωνουν τις ψειρες, αλλα εχουν λιγων ημερων προστατευτικη δραση. Παντα υπαρχουν καποιες κρυμμενες και επανερχονται και σε 1 με 2 βδομαδες εχουμε τα ιδια, αφου ταχυστα κανουν 100αδες αυγα.η ουσια fipronil των σκευασματων frontline και effipro, εχει δραση για μεγαλυτερο διαστημα, σχεδον μηνα
 
Παιδια, είστε σαΐνια! Τα κατάλαβα όλα! Με διαφωτίσατε πλήρως! Αγαπητή Αλίκη διάβασα όσα μου είπες και ευχαριστώ για την απάντηση σου και για όλων όσων απάντησαν! Η αλήθεια είναι ότι έχω ταραχτεί λίγο με αυτά τα απαίσια πλάσματακια! Θα κάνω ότι μου είπατε! Δηλαδή όταν ψεκάσω τα κλουβιά των πουλιών, για να μην πεθάνουν από αναθυμίαση,θα πρέπει να τα τοποθετήσω σε άλλα κλουβιά; Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις! Φιλικά, Αμβρόσιος!
 
Η αλήθεια είναι ότι έχω ταραχτεί λίγο με αυτά τα απαίσια πλάσματακια! Θα κάνω ότι μου είπατε
Η Αλίκη σε ενημέρωσε για τον τρόπο που λειτουργούν αυτά τα πλασματάκια. Δεν συντρέχουν λόγοι πανικού, ειδικά αν δώσεις βάση στο σημείο της πρόληψης που σου ανέφερε.

Δηλαδή όταν ψεκάσω τα κλουβιά των πουλιών, για να μην πεθάνουν από αναθυμίαση,θα πρέπει να τα τοποθετήσω σε άλλα κλουβιά;
Όταν κάνεις αποπαρασιτισμό των κλουβιών, είναι καλό να μεταφέρεις τα πουλιά σε διαφορετικό χώρο. Αν νομίζεις ότι τα παράσιτα έχουν προσβάλλει και τα πουλιά, τότε αυτό που σου είπε ο Δημήτρης για το Frontline, θα πρέπει να το κάνεις στα πουλιά πριν τα επιστρέψεις τα κλουβιά τους.
 
Back
Top