Φροντίδα Budgie μόνο του στο σπίτι πολλές ώρες

Καλησπερα σε ολους,

Θα ηθελα τη γνωμη σας σε ενα θεμα που εχω, προσφατα πηραμε ενα budgie μωρο, και επειδη εχω διαβασει αρκετα για τη φροντιδα τους κλπ με αγχωνει πολυ το γεγονος οτι οταν θα λειπουμε ολοι για δουλειά αρκετες ωρες μηπως νιώθει δυστυχισμένο η μοναξια(σημειωνω πως δεν ηταν δικη μ επιλογη να παρουμε ζωακι για αυτους τους λογους, παρολαυτα δεν εισακούστηκα). Εχω ρωτησει για πληροφορίες σχετικα με τη φροντιδα και ρωτησα και στον καναρινοκοσμο που το πηρανε και ενω ο εκτροφέας μας ειπε οτι δεν εχει αναγκη για ζευγάρι τουλαχιστον ακομα η οτι θα νιωθει μοναξια,αλλοι που εχουν τα ιδια πτηνα μου λενε οτι ειναι απαραίτητο ενα δευτερο αν λειπουμε πολλες ωρες και συνεχη ενασχοληση μαζι του. Γενικα ολη αυτη η κατάσταση με αγχωνει αρκετα γιατι δεν θελω το ζωακι να ζει δυστυχισμένο παρολο που δεν ειναι δικο μου. Οποιαδήποτε γνωμη ευπρόσδεκτη!!!

Γιάννη αυτό που βγάζεις στο μήνυμά σου δεν είναι απλώς μια απορία αλλά άγχος και ενοχή κι αυτό δείχνει ότι σε νοιάζει πραγματικά το πουλάκι. 🙂

Να ξεκινήσουμε από το βασικό, τις ώρες απουσίας που από μόνες τους δεν κάνουν ένα budgie "δυστυχισμένο". Το θέμα είναι τι γίνεται στο σύνολο της ημέρας. Αν λείπετε αρκετές ώρες αλλά όταν είστε σπίτι υπάρχει ουσιαστική ενασχόληση, χρόνος εκτός κλουβιού, ήρεμη παρουσία, επικοινωνία, τότε μπορεί να ζήσει πολύ καλά και μόνο του. Αν όμως η καθημερινότητα είναι "μόνο του στο κλουβί όλη μέρα και ελάχιστη επαφή μετά", τότε το ζήτημα δεν είναι αν χρειάζεται ζευγάρι αλλά η συνολική ποιότητα ζωής.

Σε σχέση με τις αντικρουόμενες γνώμες, καλό είναι να θυμόμαστε ότι άλλο ρόλο έχει ο εκτροφέας που δουλεύει το είδος σε βάθος χρόνου, άλλο ο πωλητής ενός καταστήματος και άλλο ο ιδιοκτήτης που μιλά μέσα από την προσωπική του εμπειρία. Ο καθένας βλέπει το θέμα από διαφορετική θέση και διαφορετικό επίπεδο γνώσης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα σωστό ή λάθος, αλλά ότι χρειάζεται φιλτράρισμα.

Το "πάρε δεύτερο για να μην νιώθει μοναξιά" είναι μια πολύ διαδεδομένη αλλά αρκετά επιφανειακή συμβουλή. Δύο πουλιά δεν σημαίνει αυτόματα καλύτερη ψυχολογία. Σημαίνει διαφορετική σχέση. Συνήθως θα δεθούν μεταξύ τους και λιγότερο με τον άνθρωπο. Επίσης αλλάζει η διαχείριση, ο χώρος που χρειάζεται, η πιθανότητα αναπαραγωγικής συμπεριφοράς κτλ. Δεν είναι λάθος επιλογή, αλλά δεν είναι και πανάκεια.

Επειδή λες ότι είναι μωρό, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα είναι να χτιστεί σωστά η εξοικείωση και η εμπιστοσύνη. Σε αυτή τη φάση, ένα μόνο πουλάκι συχνά βοηθά στο να αναπτυχθεί πιο στενή σχέση με τον άνθρωπο.

Αν θέλεις, πες μας λίγο πόσες ώρες περίπου λείπετε και τι μέγεθος κλουβί έχει; Βγαίνει καθημερινά εκτός και πώς συμπεριφέρεται όταν είστε μαζί του.

@Stavros Καλημερα φιλε μου, επειδη ειναι μωρο κα το πηραμε πριν μια εβδομαδα δεν το εχουμε βγάλει ακόμα εξω. Ακομα εγω και η αδερφη μου δεν εργαζόμαστε αλλα στο αμεσο μελλον θα αρχισουμε αλλα μιλαω για το κλασσικο 8-9ωρο. Το κλουβι ειναι λιγο μικρο για μπατζι καθως οταν πηγαν να το παρουν δεν ειχαν κανει καποια ερευνα σχετικα με τη φροντιδα και τι διαστασεις πρεπει να εχει το κλουβι και πηραν ενα 43μηκος χ 25 πλατος χ 43 υψος. Αυτη θα προσπαθήσω να γινει η πιο αμεση αλλαγη καθως και να βγουν οι πλαστικες πατηθρες και να βαλουμε κανενα παιχνιδι. Τελος η συμπεριφορά του ειναι αρκετα φιλικη βαζουμε το χερι στο κλουβι και καθεται ησυχα πανω(μπορει και να κοιμηθει) αλλα δαγκωνει τα παντα και σκαρφαλώνει και τον εξιταρει αρκετα το πορτακι που μαλλον εμαθε πως ανοιγει και πηγαινει εκεί συνεχεια και προσπαθεί να το ανοιξει. Ειναι σημαδι στρες αυτο οτι θελει να βγει εξω η απλα το βρισκει ενδιαφερον επειδη υπάρχει αλληλεπίδραση;

Αυτό που περιγράφεις δεν μου δείχνει στρες. Μου δείχνει μωρό budgie με ενέργεια, περιέργεια και διάθεση εξερεύνησης. Το ότι κάθεται ήρεμα στο χέρι σου και μπορεί ακόμη και να κοιμηθεί επάνω του επιβεβαιώνει. Δεν μιλάμε για πουλάκι φοβισμένο ή πιεσμένο. Το δάγκωμα, το σκαρφάλωμα, η έντονη κινητικότητα και το ενδιαφέρον για το πορτάκι είναι φυσιολογικές συμπεριφορές σε αυτή την ηλικία. Ανακαλύπτει το περιβάλλον του.

Το πορτάκι δεν σημαίνει απαραίτητα "θέλω να φύγω γιατί δυστυχώ". Πιο συχνά σημαίνει "εκεί υπάρχει κίνηση, αντίδραση, κάτι αλλάζει". Τα budgie και γενικά οι παπαγάλοι έλκονται από σημεία όπου υπάρχει αλληλεπίδραση.

Τώρα, σχετικά με το χώρο, οι διαστάσεις που αναφέρεις είναι πράγματι μικρές για budgie ως μόνιμη λύση. Δεν είναι τεράστιο πρόβλημα για μια μεταβατική περίοδο, ειδικά αφού είναι μαζί σας όλη μέρα προς το παρόν, αλλά δεν είναι και αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται "κανονικό". Όταν ο χώρος είναι περιορισμένος, η ενέργεια δεν εκτονώνεται φυσικά και τότε βλέπουμε έντονη κινητικότητα μέσα σε λίγα εκατοστά.

Με την ευκαιρία θα πω ότι όταν δίνεται ένα ζώο, η σωστή ενημέρωση για τον βασικό χώρο διαβίωσης δεν είναι λεπτομέρεια που τη διορθώνουμε αργότερα. Είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να εξηγούνται εξαρχής. Ο χώρος διαβίωσης δεν είναι "αξεσουάρ", είναι προϋπόθεση. Αυτό είναι κάτι που καλό είναι να το έχουμε στο νου μας γενικά.

Το ότι σκέφτεσαι την αλλαγή κλουβιού και αντικατάσταση των πλαστικών πατηθρών με φυσικές σε βάζει προς την σωστή κατεύθυνση. Θα δεις μεγάλη διαφορά και στη συμπεριφορά του όταν θα έχει περισσότερο μήκος για κίνηση.

Σε σχέση με το αν θα μένει 8–9 ώρες μόνο του στο μέλλον, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, όπως σου είπα και προηγουμένως, δεν είναι ο αριθμός των ωρών αλλά τι ποιότητα ζωής α έχει συνολικά. Αν έχει σωστό χώρο, καθημερινή έξοδο όταν είστε σπίτι και ουσιαστική ενασχόληση, μπορεί να ζήσει μία χαρά και μόνο του. Το δεύτερο πουλάκι δεν είναι λύση σε περιορισμένο χώρο.

Όταν κάνετε την αλλαγή κλουβιού και ξεκινήσει σταδιακά και η έξοδος, ξαναγράψε να δούμε πώς διαμορφώνεται η συμπεριφορά του. Εκεί θα έχουμε πολύ πιο καθαρή εικόνα.

Back