Φροντίδα Cockatiel δεν θέλει να βγαίνει από το κλουβί του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης DemyBnr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

DemyBnr

PB New Member
Εγγραφή
18 Δεκ 2021
Μηνύματα
8
Πόλη
Αθήνα
Ο Coco (cockatiel) δεν είχε καλή σχέση με τους ανθρώπους όταν τον πήρα, ωστόσο με υπομονή και επιμονή έχω καταφέρει, στο μικρό χρονικό διάστημα που τον έχω, να μην φοβάται την παρουσία μου, να παίρνει σπορακια απ' το χέρι μου ως επιβράβευση και πλέον "τιτιβιζει" χαρούμενα! Το ζήτημα είναι ότι ακόμη δεν θέλει να βγαίνει και πολύ απ' το κλουβί του και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τον αγγίξω... Πιστεύετε ότι κάνω κάτι λάθος ή απλώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο;!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
Πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, και φυσικά μεγάλη επιμονή / υπομονή εκ μέρους σου. Επίσης υπάρχουν μέρη του σώματος τα οποία τα πτηνά τα θεωρούν ευάλωτα, όπως η κοιλιά και επομένως καλύτερα όταν θα αρχίσει να ΣΕ αγγίζει, προσπάθησε να χαϊδεύεις κυρίως το κεφαλάκι του. Για τις προσπάθειες περαιτέρω εξοικείωσης χρησιμοποίησε σε μικρές ποσότητες κεχρί μίλλετ. Ομοίως και όταν θα αρχίσει να βγαίνει από το κλουβί του σε ασφαλές περιβάλλον (και μέχρι τουλάχιστον να μάθει τα τζάμια (χρειάζονται κουρτίνες) και να κάνει στροφές καθώς πετάει, πάλι με millet θα τον ωθείς στην αρχή τουλάχιστον να ξαναγυρίσει στο κλουβί του.
Καλή Επιτυχία!
 
Αφού ανεβαίνει στο χέρι σου είναι έτοιμος να βγει από το κλουβί. Προφανώς ακόμα δεν είναι έτοιμος να αποχωριστεί τον προσωπικό του χώρο, όπως όλα τα πουλιά την πρώτη φορά. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήνεις την πόρτα ανοιχτή κάθε μέρα μέχρι να βρει το θάρρος να εγκαταλείψει το κλουβί του. Το βασικότερο είναι να μην τον πιέσεις καθόλου, διότι έτσι θα του προκληθεί στρες και έτσι πολύ πιθανό να πάτε πολλά βήματα πίσω στην εκπαίδευση του.
 
@ianos Μάλλον ο Coco είναι λίγο περίεργος😅, γιατί βγαίνει να κάνει δυο-τρεις γύρους πετώντας ( έχει μάθει τα τζάμια, οπότε δεν χρησιμοποιώ πλέον τις κουρτίνες), αλλά δεν κάθεται να επεξεργαστεί τον χώρο. Γυρίζει αμέσως στο κλουβί του! Και μου έκανε εντύπωση, καθώς γνωρίζω από τους παπαγάλους της μητέρας μου πως έχουν μια φυσική περιέργεια για τα πάντα!
[automerge]1639903077[/automerge]
@Ιωάννης 2021 Αποχωρίζεται τον προσωπικό του χώρο μόνο όταν θέλει να πετάξει! 😂 Το έθεσα λιγάκι λάθος εχθές το ζήτημα... Δεν θέλει να πολύ βγαίνει έξω για να εξερευνήσει τον χώρο! Ωστόσο κάθε μέρα κάνει δύο τρεις κύκλους στο σαλόνι πετώντας και γυρνάει πάλι πισω στο κλουβί.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Όταν λέτε ότι τον έχετε μόνο σύντομο χρόνο για πόσους μήνες μιλάμε? Θέλει καιρό και μεγάλη υπομονή και επιμονή να πείσουμε ένα πουλάκι ότι δεν θα το φάμε ούτε εμείς ούτε το σπίτι. Το ότι δέχεται να φάει από το χέρι σας είναι πολύ θετικό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμος για χάδια. Πέραν του ΄τι οι παπαγάλοι είναι πανέξυπνοι με ξεχωριστές προσωπικότητες και σε καποιους απλώς δεν αρέσουν τα χάδια, τα χάδια είναι το τελικό στάδιο εκπαίδευσης και δεσμού μεταξύ ανθρώπου και παπαγαλου.

Όσο για το να βγαίνει από το κλουβί, έχει κάπου να πάει που είναι για εκείνον, όπως ένα πάρκο ή σταντ?
 
@Nausicaa Βεβαίως και υπάρχει κατασκευή από ξύλο που με βοήθησε να φτιάξω ο πατέρας μου. Εκεί έχω βάλει και διάφορα παιχνίδια που πίστευα ότι θα του αρέσουν, αλλά μάλλον όχι, οπότε θα δοκιμάσω να τα βγάλω για να δω αν θα πάει να καθίσει εκεί χωρίς αυτά... Τον έχω εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, μικρό χρονικό διάστημα το ξέρω. Απλά έχω συνηθίσει με ήμερους παπαγάλους και τώρα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα με τον Coco. Ήταν ένα μικρό αγρίμι όταν τον είδα για πρώτη φορά, ωστόσο έχει κάνει μεγάλη πρόοδο από τότε! ❤️
 
Γενικά να έχεις υπόψιν σου ότι δεν είναι όλα τα πουλάκια το ίδιο πρόθυμα σε αγγίγματα,είναι και θέμα χαρακτήρα.

Εσύ ακολούθησε αυτά που σου έγραψαν τα παιδιά πιο πάνω και μην το πιέσεις ποτέ παραπάνω από αυτό που ανέχεται!
Καλή επιτυχία!
 
Τρεις μήνες είναι πρακτικά τίποτα για άγριο παπαγαλάκι, και λέτε ότι έχει κακή εμπειρία με ανθρώπους στο προηγούμενο σπίτι του, άρα δεν μπορεί να περιμένει κανείς και πολλά τόσο γρήγορα. Ισχύει αυτό που λέει ο Αντώνης σίγουρα, αλλά εαν είναι ψυχολογικά τραυματισμένο, ξεκινάμε από το μείον τόσο, όχι το μηδές.

Έχω αντίστοιχη εμπειρία με μπάτζι. Μου μπήκε από το παράθυρο τον Φεβρουάριο και γρήγορα εγινε σαφές ότι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες δεν είχαν ιδέα πώς να φροντίσουν ένα παπαγαλάκι. Δεν 'ετρωγε τίποτα πέρα από κάποιους σπόρους και λιχουδιές στικ, δεν αναγνώριζε απλά πράγματα, όπως σκάλες ή το σουπιοκόκκαλο. Ακόμα και το νερό φοβόταν αν δεν ήταν μέσα σε σιλό - η μόνη φορά που την έχω δει να φρικάρει πραγματικά ήταν όταν δεν είχα στεγνώσει τελειώς τον μαϊντανό και μια σταγονίτσα άγγιξε το ράμφος της, έκανε σαν να την έσφαζαν. Και φυσικά ούτε λόγος για να βγαίνει από το κλουβί. Μια δυο φορές που συνέβη, έτρεξε να κρυφτεί σητν βιβλιοθήκη και είδα κι έπαθα να την πείσω να μπει στο κλουβί για ύπνο.

Μετά από μήνες και την βοήθεια από μπάτζι μεγαλωμένο στο χέρι, έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο. Συνεχίζει να είναι εμφανής η διαφορα μεταξύ ενός παπαγαλου που είχε ανθρώπινη επαφή και τον μεγαλωσαν ως κατοικίδιο, και ένα πρακτικά άγριο ζώο που έχει βρεθεί να μένει με ανθρώπους. Η Ίρις, το άγριο παπαγαλάκι, πλέον τρέφεται κυρίως με πέλλετ, τρωει λαχανικά με λαιμαργία, ανεβαίνει στο δάχτυλό μου και λατρεύει το μπάνιο, μόλις πριν λίγο με έκανε μούσκεμα και έχει 3 βαθμούς έξω. Από την άλλη, προτιμά να περνά τις ώρες της τραγουδώντας, όχι παίζοντας, παρόλο που είναι θηλυκό, και τα παιχνίδια που την ελκύουν είναι κυρίως καταστροφής, όχι κουδουνάκια και τέτοια, αυτά τα φοβάται ακόμα πάρα πολύ, παρόλο που βλέπει την Αυγή να παίζει με αυτά και να διασκεδάζει.

Με όλο αυτό θέλω να πω ότι πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν του το ιστορικό κάθε ζώου προτού θέσει στόχους για την σχέση που θα έχει με αυτό, γιατί οι αρχικές εμπειρίες καθορίζουν πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε υπομονή και αγάπη, και να προσαρμόσουμε το παρόν περιβάλλον στις ανάγκες του πτηνού ώστε να αισθάνεται ασφάλεια και να είναι χαρούμενο.

Μια σημείωση: Ακόμα και τα πιο ήμερα πουλάκια χρειάζονται χρόνο μέχρι να προσαρμοστούν και να μην φοβούνται, οπότε ένας πιο λιτός χώρος - κλουβί, πάρκο, σταντ - είναι πιο φιλικό. Το πιο πιθανό ο Coco να μην αναγνωρίζει καν τα παιχνίδια ως παιχνίδια. Αν πάει στο σταντ, μπορείτε να βάλετε μονο ένα, σχετικά μικρό, και να προσθέσετε μίλλετ πάνω του, ώστε να του τραβήξει την προσοχή. Αργά ή γρήγορα η λαιμαργία θα νικήσει τον φόβο και θα πλησιάσει. Με λίγη τύχη, όπως θα τρώει, θα ανακαλύψει την λειτουργία του παιχνιδιού και μπορεί να του αρέσει.
 
@Nausicaa Ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες την ιστορία με το μπάτζι σου! Βλέπω πολλές ομοιότητες με τον Coco μου αν και δεν είναι ΤΟΣΟ άγριος 😅. Επισης, να πω ότι δεν τον πήρα από άλλους ιδιοκτήτες, μου τον έκαναν δώρο, οπότε υποθέτω ότι ήταν ένα από τα άτυχα πουλάκια που μεγαλώνουν μακριά από ανθρώπους σε κάποιο pet shop και γι' αυτό είναι έτσι αγριουλης...😢
 
@DemyBnr Χαρά μου να λέω την ιστορία ξανά και ξανά, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη και πού μας οδήγησε! Τωρα πια η Ίρις δεν είναι άγρια με την στενή έννοια, και νομίζω είναι αρκετά ευτυχησμένη.

Και πάλι λαμβάνουν μυνήματα από τους ανθρώπους που μπαίνουν στο κατάστημα και τους υπαλλήλους. Τις προάλλες μπήκα σε πετσόπ που είχε πολλά πτηνά σε διάθεση. Τα μπάτζι, τα πιο μικρά και φοβιτσιάρικα παπαγαλάκια, τα είχα στο πάτωμα, να ακούν το ποδοβολητό των πελατών και τους ανθρώπους να μοιάζουν γίγαντες δίπλα τους. Όσο για τα κοκατίλ, κάπως είχαν στριμώξει τρία μαζί με μια ροζέλα στο επίπελο του ώμου σε ένα σημείο τόσο στενό με τον απέναντι τοίχο, που ακόμα κι εγώ που είμαι μικρόσωμη, δεν μπορούσα να περάσω χωρίς να τους κόψω το αίμα. Μάλιστα καθως πηγαινοερχόμουν και προσπαθούσα να βρω ένα (1) υγιές πουλάκι, για να μην τα ταράξω, σκέφτηκα να περάσω στο πλάι, σαν κάβουρας. Η σχολική μου τσάντα έγλειψε το κλουβί και φρίκαραν. Πήγα να απολογηθώ και κανένας υπάλληλος δεν έδωσε σημασία. Σκεψου τι μπορεί να έχει περάσει στο κατάστημα... Το βασικό είναι να είναι υγιής. Τα υπόλοιπα δουλεύονται.
 
Back
Top