Ασθένειες Cockatiel με συμπτώματα γαστρεντερικού/αναπνευστικού – γνώμες

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης TasosG
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα τη βοήθειά σας μέσω εμπειριών, καθώς αντιμετωπίζω για πρώτη φορά θέμα υγείας με το cockatiel μου.

Είναι σχεδόν 6 μηνών, πιθανότατα αρσενικό, και είναι η πρώτη φορά που αρρωσταίνει. Μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα δραστήριο και κοινωνικό. Κάθε φορά που άκουγε την πόρτα του σπιτιού πήγαινε να μας περιμένει στο χερούλι του δωματίου του, ενώ γενικά κινούνταν ελεύθερα στο δωμάτιο του (ναι έχει δικό του δωμάτιο.)

Από το Σάββατο παρουσίασε ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς. Τον βρήκα κάτω από το κρεβάτι σε λήθαργο και φουσκωμένο. Όταν τον έβαλα στο κλουβί του, κατέβηκε μόνος του στο κάτω μέρος όπου καθόταν φουσκωμένος και σε ληθαργική κατάσταση, κλείνοντας συχνά τα μάτια σαν να ήθελε να κοιμηθεί. Πλέον είναι μόνιμα μέσα στο κλουβί για να ξεκουράζεται και να μην καταναλώνει ενέργεια. Τις τελευταίες δύο ημέρες, ωστόσο, κάθεται ξανά στο αγαπημένο του κλαδάκι στο ψηλότερο σημείο του κλουβιού.

Επισκέφθηκα κτηνίατρο που εξετάζει εξωτικά πτηνά. Με βάση την εικόνα και τα συμπτώματα, μου ανέφερε πιθανό γαστρεντερικό ή αναπνευστικό πρόβλημα και μου έδωσε θεραπεία με Enrofloxacin (Enrocat Flavour 25mg/ml) για 5 ημέρες.

Σήμερα βρίσκομαι στη 2η ημέρα της θεραπείας και ήδη παρατηρώ βελτίωση: δεν κάθεται πλέον φουσκωμένος όπως πριν και δείχνει πιο ήρεμος.

Για πληρότητα, να αναφέρω και τα εξής:
  • Δεν χρησιμοποιείται ποτέ κάποιο αρωματικό χώρου στο δωμάτιό του.
  • Δεν σφουγγαρίζω με χημικά· μόνο με νερό. Αν χρειαστεί καθαριστικό, το πουλί μεταφέρεται σε άλλο δωμάτιο.
  • Το κλουβί καθαρίζεται κάθε εβδομάδα μόνο με νερό και ξύδι. Αφού στεγνώσει πλήρως και περάσουν περίπου 30 λεπτά, επιστρέφει στη θέση του (ο καθαρισμός γίνεται σε άλλο δωμάτιο).
  • Η διατροφή του αποτελείται κυρίως από σπόρους, με λίγα pellets (τα τρώει αλλά δεν τα προτιμά).
  • Τρώει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πάντα πολύ καλά πλυμένα.
  • Δεν μπαίνει ποτέ στην κουζίνα.

Δεν μπορώ να εντοπίσω τι μπορεί να προκάλεσε αυτή την κατάσταση. Το μόνο που παρατήρησα είναι ότι είχε αρχίσει να τσιμπολογάει κάποια πλαστικά φύλλα, τα οποία αφαίρεσα αμέσως μόλις το αντιλήφθηκα. Επίσης έχει μασήσει χαρτί, παρότι διαθέτει γλωσσοπίεστρα και παιχνίδια για μάσημα.

Δεν ζητάω οδηγίες θεραπείας ή δοσολογίες — ακολουθώ τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Θα ήθελα όμως να ακούσω εμπειρίες από άλλα μέλη που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια συμπτώματα ή έχουν χρησιμοποιήσει enrofloxacin σε cockatiel, ώστε να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα γίνει καλά.
Από γραφόμενα άλλων μελών του φόρουμ ανά τα χρόνια και σύμφωνα με αυτά που περιγράφεις, γαστρεντερικά προβλήματα θα μπορούσε να αποκτήσει είτε από την τροφή, αν αυτή δεν είναι καλά συντηρημένη ή αγοράζεις χύμα τροφή, από εντομοκτόνα στην περίπτωση που τα φρούτα ή τα λαχανικά δεν έχουν πλυθεί σωστά ή είχαν μεγάλες ποσότητες τέτοιων ουσιών πάνω τους (ενίοτε οι παραγωγοί δεν ακολουθούν τις οδηγίες τύπου ...τελευταίος ψεκασμός χ ημέρες πριν τη συγκομιδή, από τα πλαστικά ή από τοξίνες άλλων αντικειμένων, π.χ. μέταλλα από τα κάγκελα του κλουβιού, από ένα κουρτινόξυλο, πολύφωτο κλπ.
Γαστρεντερικά ή αναπνευστικά προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν αν το πουλί έχει οποιαδήποτε επαφη με άγρια πουλιά ή ζώα, π.χ. σε κάποια επίθεση από αρπακτικό, με κουτσουλιά ή πούπουλα από σπουργίτια ή από αρωματικά χώρου, ατμούς αντικολλητικών επιστρώσεων κατσαρολικών κλπ.
Τέλος θυμάμαι και την περίπτωση που κοκατίλ ταϊσμένο στο χέρι από μωρό, είχε αναπτύξει μύκητες, προφανώς από λάθος χειρισμό της κρέμμας και κατέληξε μετά από πολλούς μήνες, ενώ όταν χαρίστηκε και για ένα δίμηνο περίπου δεν είχε κανένα σύμπτωμα (αυτή η περίπτωση δεν είναι από μέλος του φόρουμ).
Όπως αντιλαμβάνεσαι οι παράγοντες είναι πολλοί και ενίοτε αστάθμητοι υπό την έννοια ότι δύσκολο να εντοπίσεις τι μπορεί να προκάλεσε το πρόβλημα. Άλλωστε αρκεί και μια απλή διατάραξη του ανοσοποιητικού, π.χ. έκθεση σε ρεύμα αέρος ή σε κρύο, ώστε να ανατραπεί η υγεία καθώς όλοι φέρουμε στο σώμα μας παθογόνα που είναι, όσο είμαστε υγιείς, ελεγχόμενα από την άμυνα του οργανισμού μας.

@ianos

Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες και τον χρόνο που αφιέρωσες.

Τα λαχανικά που του δίνω είναι δικής μας παραγωγής από μικρό θερμοκήπιο για προσωπική χρήση (μπαξές). Δεν κάνουμε εμπορία και δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα ή λιπάσματα· μόνο λίγη κοπριά, όπως γινόταν παλιά.

Δεν έχει καμία επαφή με ξένα πουλια. Ζει μόνιμα μέσα στο σπίτι και υπάρχει μεγάλη προσοχή στα ρεύματα. Όταν αερίζεται το δωμάτιό του, ο παπαγάλος μετακινείται σε άλλο χώρο. Στο σπίτι ισχύει επίσης αυστηρά ο «χρυσός κανόνας» του μη καπνίσματος.

Για τα φρούτα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω και δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες στους παραγωγούς. Ίσως να μην ξεπλύθηκαν όσο καλά θα έπρεπε από πλευράς μου και να έκανα εγώ το λάθος.

Σχετικά με τα σπόρια, έχεις δίκιο. Το πρώτο μείγμα σπόρων παρουσίασε κάτι σαν ιστό, οπότε το πέταξα άμεσα και αγόρασα καινούριο. Όλες οι τροφές (σπόροι και pellets) φυλάσσονται σε δοχεία κατάλληλα για ξηρούς καρπούς, σε δροσερό και σκοτεινό σημείο. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι, αν όντως το θέμα προήλθε από τα σπόρια, τότε θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα και με τη νέα τροφή, αφού προέρχεται από το ίδιο τοπικό pet shop. Από την άλλη, την ίδια τροφή δίνει και ο αδερφός μου στα δικά του παπαγαλάκια χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο θέμα.

Γενικά είναι λίγο μπέρδεμα η όλη κατάσταση.

Σήμερα είναι η τρίτη ημέρα θεραπείας. Ο μικρούλης δείχνει πιο δυνατός και δεν τον βλέπω πλέον φουσκωμένο. Επειδή είναι συνεχώς στο κλουβί, φαίνεται σαν να έχει «πιαστεί» λίγο και προσπαθεί συχνά να τεντωθεί.

Σε ευχαριστώ και πάλι που μπήκες στον κόπο να μοιραστείς τις γνώσεις και την εμπειρία σου μαζί μου.

Επειδή δεν μου ήταν σαφές, η τροφή που ανέπτυξε "ιστό" και που προέρχεται από το τοπικό κατάστημα, είναι χύμα; Πρόσεξε τι ακριβώς εννοώ....πρόκειται για τροφή με εμπορική ονομασία την οποία αγόρασες και άνοιξες τη συσκευασία της εσύ ή για τροφή που επανασυσκευάστηκε (πιθανά σε διαφανές σακουλάκι);
Γενικά να σημειώσω (και για μέλη που θα διαβάσουν το ποστ) ότι επανασυσκευασμένες τροφές, ακόμα κι αν προέρχονται από επώνυμο μείγμα του οποίου η συσκευασία ανοίχθηκε εχθές, σήμερα κλπ προσωπικά δεν αγοράζω, πολύ απλά διότι δεν γνωρίζω τι επιμολύνσεις μπορεί να υφίστανται, τι ημερομηνία λήξης είχε το αρχικό προϊόν, σε τι συνθήκες έχει διατηρηθεί...
Σε ευχαριστώ και πάλι που μπήκες στον κόπο να μοιραστείς τις γνώσεις και την εμπειρία σου μαζί μου.
Κανένας κόπος☺️

@ianos Ναι, το συγκεκριμένο μιξ σπόρων ήταν χύμα (λογικά σακούλα 20kg).
Μίλησα με τον ιδιωτικό και μου είπε ότι ο ιστός δημιουργείται από προνύμφες και ότι είναι φυσιολογικό διότι η τροφή είναι φυσική και δεν την έχουν ρίξει δηλητήριο.
Έβαλα σε παραγγελία μια καινούργια τροφή σφραγιστή νωρίτερα διότι μου φάνηκε περίεργο και χαίρομαι που το επιβεβαίωσες.

Τετάρτη ημέρα θεραπείας και ήδη δείχνει πολύ πιο δυνατός. Έχει όρεξη για παιχνίδι, επίσης επανήλθε και το κελάηδημα. Επίσης παρατήρησα ότι κάθεται με το ένα πόδι στο αγαπημένο του κλαδάκι. Αυτό, από ό,τι είχα διαβάσει εδώ μέσα στην κοινότητα, δείχνει ότι το πτηνό μας είναι υγιέστατο.

Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι το φτέρωμά του, που είναι αρκετά άστατο, ενώ παλαιότερα πάντα το είχε στην εντέλεια, καθαρό και γυαλισμένο. Αυτό να υποθέσω πως θα το περιποιηθεί μέσα στην εβδομάδα και θα το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση;

Τι έμαθα:
Η πρώτη ημέρα της θεραπείας ήταν αρκετά δύσκολη, διότι έπρεπε για πρώτη φορά και εγώ αλλά και ο μικρός μου φίλος να πάρει ένα φάρμακο, που πιθανότατα δεν θα του άρεσε η γεύση, και έπρεπε να αντιμετωπίσει τη σύριγγα, που μάλλον για πρώτη φορά θα την έβλεπε...

Τι έκανα:

Του έδινα άδεια τη σύριγγα. Κάθε φορά που την τσιμπούσε ή την ακουμπούσε κατά λάθος, τον έλεγα «μπράβο» και του έδινα ηλιόσπορο (ευτυχώς όταν το ανοίγει το 99% πέφτει κάτω, οπότε δεν τρώει κάτι το τόσο λιπαρό) :)

2-3 λεπτά εκπαίδευση και μετά ξεκούραση για κανένα 20λεπτο.
Την επόμενη ημέρα το πρωί ξαναέκανα το ίδιο, αλλά μετά το διάλειμμα του πήγα τη σύριγγα με το φάρμακο και του το χορήγησα πολύ πιο εύκολα.

Θα ήθελα να ενημερώσω τους ανθρώπους που έχουν πτηνά να προσπαθήσουν να τα μάθουν με μια άδεια σύριγγα, ότι δεν είναι κάτι το επίπονο και ότι υπάρχει ανταμοιβή, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο να είναι πολύ πιο εύκολο και για τα πτηνά αλλά και για τους εκτροφείς.

Σας ανεβάζω φωτογραφίες από τον μικρό μου φίλο.

Συνημμένα

• 20251218_122648.webp
    20251218_122648.webp
    1,3 MB · Προβολές: 18
  • 20251218_122658.webp
    20251218_122658.webp
    1,1 MB · Προβολές: 15
  • 20251218_122736.webp
    20251218_122736.webp
    1,3 MB · Προβολές: 11
  • 20251218_122738.webp
    20251218_122738.webp