Εκπαίδευση Derbyan parakeet δεν μας αφήνει να την χαϊδέψουμε

theotheoasdf

PB New Member
Εγγραφή
24 Ιουλ 2024
Μηνύματα
1
Καλησπέρα σας! Εδώ και έναν μήνα με τη σχέση μου έχουμε πάρει την Ρίτα, η οποία είναι Derbyan Parakeet ενός έτους. Η Ρίτα είχε ξανα ζήσει σε σπίτι με οικογένεια ή οποία όμως την επέστρεψε στο pet shop γιατί υπήρχε πρόβλημα με το παιδί τους το οποίο ήταν έντονο με φωνές και με τα χέρια του. Το πρόβλημα που έχουμε με την Ρίτα είναι το εξής. Ενώ βγαίνει κανονικά έξω από το κλουβί της και έχει συνηθίσει τον χώρο, δεν μας αφήνει με τίποτα να την χαϊδέψουμε. Με το που βλέπει τα δάχτυλά μας να την πλησιάζουν, προσπαθεί να τα δαγκώσει ή αρχίζει να πετάει και απομακρύνεται. Το περίεργο είναι πως όταν θέλουμε να της δώσουμε κάποια λιχουδίτσα, δεν είναι επιθετική και παίρνει κανονικά το φαγητό από τα χέρια μας. Αλλά το να την χαϊδέψουμε με τίποτα. Επίσης θέλουμε σιγά σιγά να την βάζουμε σε τσάντα μεταφοράς για να την πηγαίνουμε βόλτα/στον κτηνίατρο και αναρωτιόμαστε πως θα μπορέσουμε να την βάλουμε μέσα στην τσάντα από τη στιγμή που δεν θέλει τα χέρια μας με τίποτα. Επίσης τα πρωινά σκούζει. Δεν γίνεται συνεχόμενα, όμως σίγουρα ανα 5-10 λεπτά θα σκούξει 1-2 φορές και μετά από λίγο θα το ξανακάνει. Είναι πολύ ενοχλητικό καθώς γίνεται πολύ νωρίς το πρωί και δεν ξέρουμε τι κάνουμε λάθος και τι όχι. Οποιαδήποτε συμβουλή θα βοηθούσε πάρα πάρα πολύ!
 
Να τη χαίρεστε!
Προφανώς έχει κατατρομάξει με τις κινήσεις και τις φωνές του παιδιού και δυστυχώς δεν γνωρίζω αν θα το ξεπεράσει σε τέτοιο βαθμό που να σας επιτρέπει να την χαϊδεύετε. Παρόλα αυτά αξίζει να προσπαθήσετε. Το αν η προσπάθεια θα γίνει εντός ή εκτός κλουβιού, θα το αξιολογήσετε εσείς. Εφόσον παίρνει τη λιχουδιά από το χέρι σας, ίσως καλό θα ήταν να την τοποθετήσετε στην παλάμη σας, ώστε για να τη φτάσει να πρέπει να σταθεί στην άκρη της παλάμης, σε ένα δάχτυλό σας ή σε μια πατήθρα κοντή την οποία θα κρατάτε. Αν δείτε ότι δεν το κάνει αυτό θα πρέπει να επιμείνετε. Επίσης, ίσως (λέω τώρα) με το άλλο χέρι σας να κρατάτε σταθερά μία άλλη πατήθρα ή κάποιο μικρό αντικείμενο σε τέτοια θέση, ώστε το πουλί για να φτάσει τη λιχουδιά να πρέπει σκύβοντας να ακουμπήσει με το κεφάλι του αυτήν την πατήθρα ή το αντικείμενο. Αν πράγματι τα καταφέρετε, στην πορεία θα αντικαταστήσετε το αντικείμενο με το δάκτυλό σας και στο τέλος θα μπορείτε να τη χαϊδεύετε στο κεφάλι.
Για βόλτες καλύτερα να ρωτήσουμε τη @Sissy . Μεταφορά στον κτηνίατρο ίσως και να μπορούσατε αν την κάνετε με το κλουβί της.
Αν και δεν βρήκα σχετικά με το είδος, αν ζει σε κοπάδια ή όχι, γενικότερα είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, κοινό θα έλεγα στα περισσότερα πτηνά, να βγάζουν ήχους το πρωί και το σούρουπο, κάποτε καλώντας το κοπάδι τους, άλλοτε δηλώνοντας τη χωροκατακτητική τους διάθεση. Πιστεύω ότι τελικά δεν θα αποφύγετε αυτήν τη συμπεριφορά. Αν σας ξυπνά, ίσως θα μπορούσατε να του καθορίσετε τις ώρες που ξυπνά το ίδιο, να μην έχει φως δλδ το δωμάτιό του έως να ξυπνήσετε και οι ίδιοι, αυτό βέβαια με την επιφύλαξη ότι αν αργείτε πολύ να ξυπνήσετε το πρωί, θα είναι κρίμα και για το πουλάκι να χάνει μεγάλο τμήμα της ημέρας του. Εναλλακτικά δοκιμάστε τις ώρες που φωνάζει να βάλετε ραδιόφωνο ή τηλεόραση, να ακούει δλδ κάτι, μήπως και αυτό της μειώσει την ανάγκη της να καλεί.
 
Η Ρίτα είχε ξανα ζήσει σε σπίτι με οικογένεια ή οποία όμως την επέστρεψε στο pet shop γιατί υπήρχε πρόβλημα με το παιδί τους το οποίο ήταν έντονο με φωνές και με τα χέρια του.
Ένα μεγάλο μέρος της αιτίας που το πουλί φοβάται τα χέρια σας είναι αυτό που ήδη ανέφερες. Ίσως και τα δαχτυλίδια, βαμμένα νύχια, βραχιόλια-ρολόγια κτλ

Ποια είναι η ηλικία του πουλιού, γνωρίζετε;

Το ότι παίρνει τροφή από τα χέρια σας δείχνει πως είναι στο χέρι σας να το αξιοποιήσετε - "εκμεταλλευτείτε".

....Το περίεργο είναι πως όταν θέλουμε να της δώσουμε κάποια λιχουδίτσα, δεν είναι επιθετική και παίρνει κανονικά το φαγητό από τα χέρια μας. Αλλά το να την χαϊδέψουμε με τίποτα.
Που βρίσκεται όταν της δίνετε λιχουδιές; εκτός ή εντός κλουβιού;
.....Με ποιο τρόπο γίνεται η επιστροφή του πουλιού στο κλουβί του;;

Ο ένας μήνας που ζει μαζί σας, θεωρείται μηδαμινό χρονικό διάστημα γι "απαιτήσεις" από μέρους σας.
Η ΥΠΟΜΟΝΗ είναι η μόνη σας λύση δηλ να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του, χωρίς μεγάλες και γρήγορες αλλαγές...
Πάντα οι υποχωρήσεις θα γίνονται από μέρους σας διότι προέχει να νιώσει ασφαλής.
Πρέπει να αισθανθεί σιγουριά κι εμπιστοσύνη μ'εσάς αλλά και με το περιβάλλον που ζεί.
Για βόλτες καλύτερα να ρωτήσουμε τη @Sissy . Μεταφορά στον κτηνίατρο ίσως και να μπορούσατε αν την κάνετε με το κλουβί της
Χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος για να φτάσετε στις βόλτες κτλ...

Η μεταφορά σε κτηνίατρο μπορεί να γίνει με το κλουβί του ή αν είναι μεγάλο σε μέγεθος, πάρτε ένα μικρότερο.
Βάλτε μέσα λιχουδιές-φαγητό-νερό και τοποθετήστε το δίπλα-κοντά στο κλουβί της.
Όση ώρα βρίσκεται στο ήδη γνωστό της κλουβί θα έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί-γνωρίσει και το νέο.
Όταν το πουλί βγαίνει για βόλτα στο δωμάτιο θα έχετε ανοιχτή την πόρτα του μικρού κλουβιού ώστε όποτε θελήσει να μπορεί να το επισκεφθεί.
Σε περίπτωση εξόδου (κτηνίατρος) σκεπάστε το κλουβί με ένα πανί, αφήστε ελεύθερη μόνο μια πλευρά ώστε να μπορεί να σας βλέπει (καλό θα ήταν να του μιλάτε που και που ώστε ν' ακούει τη φωνή σας).

Να την χαίρεστε υγιή και χαρούμενη!🧿
[automerge]1721946201[/automerge]
Διαβάστε κάποιες πληροφορίες για το είδος της.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top