Διατροφή Foniopaddy, ένας σπόρος θαύμα;

Τι είναι ο σπόρος Foniopaddy; Η φημολογούμενη ιδιότητα του σπόρου Foniopaddy να καταπολεμά την κοκκιδίωση στα πουλιά, έγινε αφορμή για τη μετάφραση και την ανάρτηση του άρθρου στο PetBirds.

Είναι όντως το Foniopaddy ένας σπόρος θαύμα;​

Ο σπόρος Foniopaddy

Στις αρχές Ιουνίου του 2001, διάβασα με πολύ ενδιαφέρον σε ένα γερμανικό ορνιθολογικό περιοδικό, ένα άρθρο που γράφτηκε από έναν εκτροφέα σχετικά με τη χρήση του σπόρου Foniopaddy. Εξηγούσε ότι είχε ακούσει για αυτόν τον σπόρο σε μια έκθεση στην Ολλανδία στα τέλη του 2000. Ανέφερε επίσης, ότι το foniopaddy είναι ένας άγριος σπόρος που προέρχεται από την Αφρική, για την ακρίβεια από την Ουγκάντα.

Ήταν ένας Ολλανδός εισαγωγέας, τον οποίο έτυχε να συναντήσω τον Νοέμβριο του 2001 κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης IPOS, στο Lorrach της Γερμανίας, ο οποίος ανακάλυψε αυτόν τον σπόρο με τις ιδιαίτερες ιδιότητές του, εντελώς τυχαία.

Στην πραγματικότητα μια ημέρα σε ένα ταξίδι, οι υπάλληλοί του από την Ουγκάντα συνέλαβαν διάφορα αφρικανικά σποροφάγα είδη και αργότερα συνειδητοποίησαν ότι οι σπόροι που συνήθιζαν να δίνουν στα πουλιά έλειπαν. Οι υπάλληλοι δεν είχαν έτσι καμία άλλη επιλογή από το να συλλέξουν άγρια χόρτα και σπόρους για να δώσουν στα πουλιά.

Προς έκπληξη όλων, όλα τα πουλιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έπασχαν εμφανώς από κοκκιδίωση, βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση με αυτήν τη διατροφή σε λιγότερο από εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, η κύρια ιδιότητα του foniopaddy είναι να προλαμβάνει, αλλά προ πάντων να θεραπεύει την κοκκιδίωση.

Κατά τη διάρκεια των τριών επόμενων ετών, ο σπόρος foniopaddy καλλιεργήθηκε από τον Ολλανδό εισαγωγέα και αναλύθηκε από τις από τις κτηνιατρικές αρχές της Ουγκάντας. Κάθε εβδομάδα, τα περιττώματα όλων των αιχμαλωτισμένων πουλιών αναλύονταν και εξεταζόταν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των προαναφερθεισών κτηνιατρικών αρχών, τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά! Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα διατροφής με foniopaddy, δεν υπήρξε το παραμικρό ίχνος κοκκιδίων στα περιττώματα!

Εκτός αυτού, πουλιά που ήταν υγιή αλλά ήρθαν σε επαφή με τα άρρωστα πουλιά, δεν είχαν αναπτύξει την ασθένεια! Σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, αυτός ο ανοικτό – καφέ σπόρος που είναι λεπτός και πολύ μικρός, πρέπει να δίδεται 2 έως 3 φορές την εβδομάδα σε ποσότητα 5 έως 7 γραμμαρίων ανά πουλί.

Η χρήση του σπόρου Foniopaddy στα πουλιά​

Ήμουν αρκετά δύσπιστος, αλλά δεδομένου ότι είχα την ευκαιρία να αγοράσω (μόλις τον Ιούνιο του 2001) 2 κιλά απ’ αυτόν τον σπόρο απευθείας από τον εν λόγο εισαγωγέα, αποφάσισα να δοκιμάσω και να το δώσω στα καναρίνια μου (Στάσης & Τύπου).

Δεδομένου ότι ήταν άγριος σπόρος, δεν υπήρχε κίνδυνος να χάσω όλα τα πουλιά μου από πιθανή υπερδοσολογία. Μόλις παρέλαβα το foniopaddy, αμέσως (ακολουθόντας τις οδηγίες) χορήγησα τον σπόρο στα πουλιά μου, σε ξεχωριστές ταΐστρες. Αμέσως, τα καναρίνια μου έπεσαν επάνω στα πιάτα σαν να λιμοκτονούσαν και μέσα σε λιγότερο από μισή ημέρα, όλα τα πιάτα που περιείχαν foniopaddy ήταν άδεια!

Μετά από μερικές ημέρες, παρατήρησα ότι μερικά από τα πουλιά μου, ειδικά τα γηραιότερα και εκείνα που φαινόταν αδιάθετα και δεν ήθελα να αποδεχτώ ότι έπρεπε να υποβάλω σε ευθανασία, έκαναν απλώς, λίγο περισσότερο υδαρές κουτσουλιές από τα υπόλοιπα.

Στην πραγματικότητα, μετά από μερικές ακόμη ημέρες, όλα τα πουλιά είχαν αποκτήσει άριστη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των γηραιότερων αλλά και των ασθενών. Από τότε, τα πουλιά μου έχουν καλοσχηματισμένα περιττώματα χωρίς ίχνος διάρροιας αλλά ούτε και δυσκοιλιότητας.

Για να εξασφαλίσω ότι όλα τα πουλιά θα τρώνε foniopaddy, αποφάσισα να αναμιγνύω τους σπόρους με την “μαλακή τροφή” (με υψηλό ποσοστό υγρασίας, άνω του 20%). Μετά από έξι μήνες της χρήσης, είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι αυτός ο σπόρος έχει μόνο πλεονεκτήματα και προ πάντων, η υγεία των πουλιών μου βελτιώθηκε σημαντικά. Από τότε, δεν έχω χάσει κανένα πουλί από κοκκιδίωση!

Σύμφωνα με γερμανούς εκτροφείς που έχουν χρησιμοποιήσει το σπόρο για περισσότερο από ένα έτος και με τους οποίους έχω μιλήσει, τα αποτελέσματα όσον αφορά στην αναπαραγωγή φαίνονται να είναι πολύ θεαματικά. Πράγματι, αφού οι κίνδυνοι διάρροιας των νεοσσών αποκλείονται, αυτοί αναπτύσσονται φυσιολογικά και γρήγορα.

Μερικοί εκτροφείς καναρινιών, υποβάλουν σε προληπτική θεραπεία τα πουλιά τους με αντιβιοτικά πριν από την εποχή αναπαραγωγής για την αποφυγή εκδήλωσης της κοκκιδίωσης. Πρέπει επίσης, να τους δώσουν έπειτα πολυβιταμίνες για να αντισταθμίσουν τις παρενέργειες των αντιβιοτικών. Μπορούν όμως να αποφύγουν όλες αυτές τις σκοτούρες, χρησιμοποιώντας απλά έναν φυσικό άγριο σπόρο, που δεν έχει υποβληθεί σε καμία επεξεργασία!

Πρέπει να ομολογήσω ότι όπως όλοι οι χρήστες foniopaddy, έχω μείνει πραγματικά έκπληκτος από τα αποτελέσματά του στην υγεία των καναρινιών μου. Φυσικά, το foniopaddy δεν ενδείκνυται αποκλειστικά για καναρίνια, αλλά και για όλα τα άλλα σποροφάγα, ειδικά αυτά που είναι πιο ευαίσθητα στην κοκκιδίαση. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε.

Μερικές παρατηρήσεις για τη χρήση του σπόρου foniopaddy​

Μετά από την δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό ενός εκτροφέα, πολλοί αναγνώστες ήρθαν σε επαφή μαζί μου για συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τον σπόρο. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την ευγένειά τους και να πω ότι έκανα ό,τι μπορούσα για να απαντήσω στις ερωτήσεις τους. Η πιο συχνή ερώτηση ήταν από που μπορούσαν να αγοράσουν το foniopaddy.

Όταν ανακάλυψα αυτόν τον σπόρο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2001, η μόνη εταιρία που ήξερα να τον πουλάει ήταν η Floralia στην Ολλανδία, όπου αγόρασα τα δύο πρώτα κιλά. Το μόνο πρόβλημα ήταν στην πραγματικότητα, οι πολύ υψηλές χρεώσεις των ταχυδρομικών τελών για αποστολές προς την Γαλλία, σχεδόν 18.3 €!

Δεν ήταν πριν από την εθνική έκθεση της UOF COM Γαλλίας στο Belfort, στις 8-9 Δεκεμβρίου 2001 (στην οποία είχα την χαρά να συμμετέχω ως εθελοντής), που έμαθα ότι μια εταιρία στο Franche Comte (Γαλλικό τμήμα) πουλούσε το foniopaddy.

Εκτός αυτού, η τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή του Ολλανδού εισαγωγέα και η εταιρία αυτή έστελνε ταχυδρομικώς τις προπληρωμένες παραγγελίες, με απλά ταχυδρομικά τέλη! Αυτή η εταιρία είναι η EXOTIC 2000.

Παρακαλώ σημειώστε ότι τα συμφέροντά μου δεν εμπλέκονται σε καμία περίπτωση με αυτήν την επιχείρηση.

Μια άλλη συχνή ερώτηση, αφορούσε τις αναλογίες και τον τρόπο χορήγησης του σπόρου στα πουλιά. Όσον αφορά στη χρήση του, παρέχω στα πουλιά μου foniopaddy κάθε ημέρα και όλο τον χρόνο, μία ποσότητα στο μέγεθος ενός κυπέλλου γιαουρτιού, αναμεμιγμένο με ένα κιλό εξαιρετικό μίγμα μαλακής τροφής, ελαφρώς υγρό.

Μόλις παρατηρήσω ότι ένα πουλί φαίνεται αδιάθετο (νυσταγμένο, με ανορθωμένο πτέρωμα, κ.λπ…), δεν διστάζω να διπλασιάσω την αναλογία του foniopaddy ή ακόμα και να δώσω σκέτο σπόρο σε ένα μικρό δοχείο αντί μέσα στο μίγμα σπόρων ή την μαλακή τροφή. Εάν το πουλί τρώει το foniopaddy, τότε είναι εντάξει. Αντίθετα, εάν το πουλί αρνείται το foniopaddy, αναμιγνύω μία μεγάλη ποσότητα (δύο τρίτα) με την μαλακή τροφή ή με το μίγμα σπόρων (ένα τρίτο). Ομοίως και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής περιόδου, δεν διστάζω να αυξήσω σημαντικά την ποσότητα του foniopaddy.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτε άλλο στη διατροφή των πουλιών. Σημειώστε ότι αφότου άρχισα να χρησιμοποιώ το foniopaddy, δεν έχω χάσει ούτε ένα πουλί από ασθένεια. Φυσικά, αυτό δεν μας επιτρέπει να επαγρυπνούμε λιγότερο. Πρέπει να φροντίζουμε για τις συνθήκες υγιεινής του χώρου εκτροφής και να δίνουμε όλη την φροντίδα και την προσοχή μας στα πουλιά που τόσο αγαπάμε.

Ελπίζω να έχω απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις σας και παραμένω στη διάθεση των αναγνωστών που επιθυμούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικό περιεχόμενο​

Συσκευασμένος σπόρος Fonniopaddy
 
Foniopaddy, Παρατηρήσεις - Συμπεράσματα

Χρησιμοποιώ το σπόρο Foniopaddy εδώ και 7 περίπου μήνες και θα ήθελα να αναφέρω τα πρώτα συμπεράσματα.

Χορηγώ στα πουλιά ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού σπόρο Foniopaddy μαζί με ίδια ποσότητα Chia σε ξεχωριστό σκεύος μια φορά την εβδομάδα, ως πρόληψη ενάντια στις ασθένειες τις οποίες υποτίθεται ότι καταπολεμά.

Προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει ότι έχει αλλάξει αισθητά κάτι σε ό,τι αφορά στην κατάσταση υγείας των πουλιών μου, είτε χρησιμοποιώντας τον προληπτικά είτε "θεραπευτικά" σε καθημερινή βάση.

Έχω παρατηρήσει ότι τρώνε το σπόρο αφού βρίσκω φλούδες έστω και δύσκολα λόγω του μεγέθους τους, χωρίς όμως να γνωρίζω σε τι ποσότητα ακριβώς.

Επειδή η στατιστική έχει αξία μόνο όταν το δείγμα είναι μεγάλο, θα ήταν πολύ χρήσιμες και οι δικές σας παρατηρήσεις εφόσον επιθυμείτε να τις εκφράσετε.
 
Εγώ έχω ένα μείγμα 2-1-1 (ΚΙΑ-ΦΟΝΙΟ-ΚΑΜΕΛΙΝΑ).

Δέν ξέρω αν λειτουργεί "φαρμακευτικά" ή "θεραπευτικά" η κατανάλωση των σπόρων αυτών. Η εντύπωση μου είναι ότι τα πουλιά αρέσκονται ιδιαίτερα στην κατανάλωσή τους και αυτό απο μόνο του κάτι λέει!
 
  • Like
Αντιδράσεις: kika
Εγώ χρησιμοποιώ ένα μείγμα από foniopaddy chia καμελίνα και έχω διαπιστώσει τα έξής. Το chia πραγματικά το τσακίζουν λίγο λιγότερο την καμελίνα και όχι και πάρα πολλύ το foniopaddy. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι ευεργετικές συνέπειες έχουν στα πουλιά αλλά βλέπω ότι τα τρώνε με προθυμία. Θα συμφωνήσω με το mqerom οτι αυτά κάτι θα ξέρουν.
 
Να προσθέσω και εγώ μια από τα ίδια, οι καρδερίνες μου δείχνουν τις ίδιες προτιμήσεις με την ίδια σειρά προτεραιότητας, πρώτα chia όσο και να τους βάλεις θα το αδειάσουν, καμελίνα έτσι και έτσι ενώ για το fonnio μπορεί κ να μην τρώνε και καθόλου... Τα καναρίνια πάντως φαίνεται να τα καταναλώνουν όλα, είναι πιο "εύκολα" στο θέμα να δοκιμάζουν και να τρώνε τα πάντα.
 
Παιδιά δε διαφωνώ ότι για όλους αυτούς τους έξτρα σπόρους τα πουλιά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση, σε άλλους περισσότερο σε άλλους λιγότερο. Η ερώτησή μου είναι εάν θεωρείτε ότι επιβεβαιώνονται κάποιες από τις ιδιότητες του, γιατί κακά τα ψέματα οι περισσότεροι από εμάς τον δίνουμε λόγω της "αντικοκκιδιακής" του δράσης και όχι για κάποιο άλλο λόγο, αφού δεν φημίζεται για κάποια άλλη ιδιότητα του.

Μπορεί να είναι αρεστός από τα πουλιά σαν ένας επιπλέον σπόρος στη διατροφή τους, αλλά "αξίζει τα λεφτά του" γι' αυτό και μόνο το λόγο, εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι προσφέρει μόνο αυτό;
 
Καλησπέρα,

εγώ δίνω εδώ και λίγο διάστημα (2μηνο) οπότε δεν μπορώ να πώ ότι βλέπω αποτελέσματα. Απλά δεν θα κάνω φέτος καμία αντικοκκιδιακή αγωγή οπότε θα φανούν αν υπάρχουν αποτελέσματα. Κανονικά κατα την άποψη μου, θα έπρεπε πρώτα να κάνουμε μια ανάλυση για κοκκίδια και μετά αν υπήρχε πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε το Fonio για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Το δίνω σκέτο μια φορά την εβδομάδα. Μια φορά δίνω επίσης και Chia.
 
Στις καρδερίνες νομίζω ότι το fonnio δεν περπατά. Εγώ πάντως φετος εχασα τις δυο καναρες μου και την καλυτερη (αραβικη) καρδερινα που ειχα ζευγαρι απο διαρροια λογω πολλων λαχανικων που τα εβαζα. Νομιζω οτι η καθαριοτητα ειναι το απαν.
 
Εδω και δυο περιπου μηνες δινω ξεχωριστα δυο φορες την εβδομαδα μια μικρη κουταλια ανα πουλι απο τους σπορους αυτους. Εχω προσεξει οτι τα καναρινια μου εξαφανιζουν το chia, την καμελινα δεν την πειραζουν καθολου και το foniopady ετσι και ετσι.

Παντως προληπτικα τους εκανα αντικοκκιδιακη αγωγη πριν αρχισω να δινω τους σπορους αυτους και ετσι δεν γνωριζω αν και τι επιδραση εχουν.

Φιλικά Γιάννης.
 
Καλησπέρα φίλοι μου, εγώ χρησιμοποιώ το foniopaddy γύρο στα 2 χρονια σε καθημερινή βάσηκαι κατά τύχη έτυχε να την δω στο pet shop και να την δοκιμάσω χωρίς να ξέρω τίποτα για αυτήν, εδώ στο PetBirds έμαθα. Εκείνη την εποχή είχα 2 "καναρες" που όλη μέρα "κανανε" λες και είχαν "φλεμα" στον λαιμό τους,3 βδομάδες μετά σταματήσανε να κάνουνε αυτόν τον θόρυβο στον λάρυγγα και τις έχω ακόμα, μάλιστα ιμια είναι 6 χρόνον. Θα συνεχίσω να τους την δίνω.φιλικά ΜΑΝΟΣ.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
καλησπερα παιδια ειμαι καινουριος εδω και θα ηθελα αν μπορειτε να μου πειτε ποθ μπορω να βρω το foniopaddy γιατι οσα μαγαζια ρωτησα δεν το ξερουνε καν μονο το ghia ξερουν επισης και υια την καμελινα να μου πειτε που την αγοραζετε σας ευχαριστω πολυ
 
Την Κία εχω παρατηρήσει και εγω ότι την τσακίζουν τα πουλια την Καμελίνα όχι και τόσο πολυ αλλα την τιμουν και αυτη
 
Μπορεί κάποιος να προμηθευτεί αυτό το σπόρο από pet shop;
 
Παιδιά μία ερώτηση για τους γνώστες! Το foniopaddy είναι ίδιο με το fonio που βρίσκουμε στα καταστήματα με τα βιολογικά;
 
Η ονομασία του σπόρου είναι fonio. Το foniopaddy είναι ο σπόρος fonio ως τυποποιημένο προϊόν από συγκεκριμένη εταιρεία.
Άρα είναι το ίδιο πράγμα, σωστά;
 
Το άρθρο μιλάει για τη συγκεκριμένη μάρκα. Εξάλλου δεν υπήρχε κάποια άλλη τότε για πουλιά. Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο είναι ποιοτικά ίδιο ή όχι το προϊόν με το σπόρο που υπάρχει στη φύση.
 
Σημερα που εβγαλα το ζευγαρακι μου gouldian ελευθερα στο δωματιο ,τους εδωσα πρωτη φορα foniopaddy και το τρωγαν σαν τρελλα'. Ασχετως αν προλαμβανει την κοκκιδιωση, αφου τους αρεσει, λεω να τα δινω 2 φορες τη βδομαδα.Αν εχει καποιος νεωτερα στοιχεια για το σπορο αυτο, παρακαλω ας μας πει.
 
Back
Top