Εκπαίδευση Green cheek conure με territorial συμπεριφορά

Καλησπερα, εχουμε ενα green cheek conure το οποιο κολλαει με διαφορα σημεια του σπιτιου και οταν πας κοντα γινεται επιθετικο, επιτηθεται στα ποδια. Πριν το ειχε με το μπανιο ενω τωρα το εχει με την κουζινα, γιατι το κανει αυτο; Δεν του αρκει το κλουβι του; Να τονισω πως οταν το παιρνουμε στο σαλονι ειναι τελειως διαφορετικος και δεν δαγκωνει καθολου. Προσφατα του αγορασαμε καινουριο κλουβι (το οποιο ειναι και αρκετα ευρηχωρο) και το εχουμε τοποθετησει στην κουζινα ενω το προηγουμενο ηταν στο δωματιο μου. Λετε να αλλαξω τοποθεσια στο κλουβι του και να το φερω παλι στο δωματιο μου για να του φυγει το κολλημα; Αλλα του αρεσει και πολυ να καθεται εκει απο οτι βλεπω και οταν του κλεινω την πορτα κραζει απεξω.

@kleanthis ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά που περιγράφεις, η κουζίνα δεν είναι κατάλληλος χώρος για μόνιμη διαβίωση πτηνού. Πρόκειται για χώρο με ατμούς, οσμές, μεταβολές θερμοκρασίας και έντονη καθημερινή κίνηση, στοιχεία που επιβαρύνουν ένα πουλί ακόμη κι αν αυτό δεν το δείχνει άμεσα.

Το κλουβί καλό είναι να βρίσκεται σε πιο ήρεμο, σταθερό χώρο του σπιτιού. Η κουζίνα μπορεί να είναι χώρος περιστασιακής ή στιγμιαίας παρουσίας, όχι βάση ή χώρος για να "ζει" το πουλάκι. Πολύ συχνά, μόνο αυτή η αλλαγή αρκεί για να ομαλοποιηθεί και η συμπεριφορά.

Καλησπέρα. Η κουζίνα είναι από τους πιο ακατάλληλους χώρους για να ζει το πουλάκι λόγω των αναθυμιάσεων, ατμών, μυρωδιών, τοξικών αναθυμιάσεων λόγω χρήσης μαγειρικών σκευών με teflon κλπ. Δες αυτό https://community.petbirds.gr/threads/Επιλογή-θέσης-κλουβιού-στο-σπίτι.25549/
Πριν το κλουβι του το ειχαμε στο δωματιο μου στο γραφειο μου αλλα επειδη του πηρα καινουριο πιο καταλληλο δεν χωραει πια στο γραφειο. Εσεις προτεινετε να βαλω το κλουβι του σε καποιο σημειο στο δωματιο μου και ετσι μπορει σιγα σιγα να του φυγει και η μανια που εχει αποκτησει με την κουζινα; Γιατι και οταν ειναι ελευθερος εκτος κλουβιου ολη την μερα στην κουζινα καθεται, του κλεινουμε την πορτα και κραζει και μολις ανοιγει η πορτα παει εκει σφαιρα.

@kleanthis ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά που περιγράφεις, η κουζίνα δεν είναι κατάλληλος χώρος για μόνιμη διαβίωση πτηνού. Πρόκειται για χώρο με ατμούς, οσμές, μεταβολές θερμοκρασίας και έντονη καθημερινή κίνηση, στοιχεία που επιβαρύνουν ένα πουλί ακόμη κι αν αυτό δεν το δείχνει άμεσα.

Το κλουβί καλό είναι να βρίσκεται σε πιο ήρεμο, σταθερό χώρο του σπιτιού. Η κουζίνα μπορεί να είναι χώρος περιστασιακής ή στιγμιαίας παρουσίας, όχι βάση ή χώρος για να "ζει" το πουλάκι. Πολύ συχνά, μόνο αυτή η αλλαγή αρκεί για να ομαλοποιηθεί και η συμπεριφορά.
Πριν το κλουβι του το ειχαμε στο δωματιο μου στο γραφειο μου αλλα επειδη του πηρα καινουριο πιο καταλληλο δεν χωραει πια στο γραφειο. Εσεις προτεινετε να βαλω το κλουβι του σε καποιο σημειο στο δωματιο μου και ετσι μπορει σιγα σιγα να του φυγει και η μανια που εχει αποκτησει με την κουζινα; Γιατι και οταν ειναι ελευθερος εκτος κλουβιου ολη την μερα στην κουζινα καθεται, του κλεινουμε την πορτα και κραζει και μολις ανοιγει η πορτα παει εκει σφαιρα.

Ναι, προσωπικά αυτό προτείνω. Όχι ως "δοκιμή", αλλά ως σωστή βάση.

Το κλουβί καλό είναι να επιστρέψει σε χώρο διαβίωσης, όπως το δωμάτιό σας, ακόμη κι αν δεν μπει ξανά πάνω στο γραφείο αλλά σε άλλο σημείο του χώρου. Η κουζίνα δεν είναι κατάλληλη για μόνιμη παραμονή και όσο το κλουβί βρίσκεται εκεί, τόσο ενισχύεται η σύνδεση που έχει κάνει με τον χώρο.

Το ότι μένει όλη μέρα στην κουζίνα, ότι φωνάζει όταν κλείνει η πόρτα και τρέχει εκεί μόλις ανοίξει, δεν σημαίνει ότι του κάνει καλό αλλά ότι έχει μάθει να τη χρησιμοποιεί ως βάση. Αυτό το μοτίβο δεν "φεύγει" όσο ο χώρος παραμένει διαθέσιμος με αυτόν τον τρόπο.

Με τη μεταφορά του κλουβιού στο δωμάτιο και τον περιορισμό της κουζίνας ως χώρου παραμονής, αργά ή γρήγορα θα αποδυναμωθεί σταδιακά αυτή η εμμονή. Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά είναι η μόνη κατεύθυνση που έχει νόημα.

Δεν έχω παπαγάλο για να έχω εμπειρία αλλά πιστεύω ότι εξίσου σημαντικό με την επιλογή του σωστού μόνιμου χώρου για το κλουβί του είναι κ να του κάνετε παρέα κ να περνάτε χρόνο μαζί. Ωραία τα παιχνίδια, ωραίο το κλουβί να είναι μεγάλο, αλλά ο παπαγάλος (ειδικά αν είναι μόνος του) θέλει να περνάει χρόνο με τον φροντιστή του. Άρα μήπως θέλει την κουζίνα γιατί είστε εκεί κ θέλει την παρέα σας;
Άρα αν είσαι μαζί του κ περνάς χρόνο στο δωμάτιο σου μαζί του, πιστεύω ότι θα του περάσει.

Δεν έχω παπαγάλο για να έχω εμπειρία αλλά πιστεύω ότι εξίσου σημαντικό με την επιλογή του σωστού μόνιμου χώρου για το κλουβί του είναι κ να του κάνετε παρέα κ να περνάτε χρόνο μαζί. Ωραία τα παιχνίδια, ωραίο το κλουβί να είναι μεγάλο, αλλά ο παπαγάλος (ειδικά αν είναι μόνος του) θέλει να περνάει χρόνο με τον φροντιστή του. Άρα μήπως θέλει την κουζίνα γιατί είστε εκεί κ θέλει την παρέα σας;
Άρα αν είσαι μαζί του κ περνάς χρόνο στο δωμάτιο σου μαζί του, πιστεύω ότι θα
Στην κουζινα εξακολουθει να πηγαινει συνεχως ακομα και οταν δεν υπαρχει κανενας εκει. Του αφιερωνουμε σιγουρα αρκετο χρονο αλλα εδω και καποιο χρονικο διαστημα εχει κολλησει για τα καλα με την κουζινα.

@kleanthis αυτό που περιγράφετε είναι αναμενόμενο όσο η κουζίνα παραμένει διαθέσιμη ως χώρος. Το ότι πηγαίνει εκεί ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανείς δεν σημαίνει ότι του λείπει παρέα, αλλά ότι έχει εγκατασταθεί νοητικά εκεί ως βάση. Όσο μπορεί να πηγαίνει, τόσο παγιώνεται αυτή η συνήθεια.

Η κουζίνα δεν πρέπει να είναι χώρος παραμονής, ανεξάρτητα από το πόσο έχει "κολλήσει". Δεν διορθώνεται αυτό όσο ο χώρος παραμένει ανοιχτός και προσβάσιμος. Ούτε ο χρόνος που του αφιερώνετε το αναιρεί. Είναι θέμα χώρου, όχι προσοχής.

Η λύση κατά τη γνώμη μου είναι να μπει το κλουβί σε κατάλληλο χώρο (π.χ. στο δωμάτιό σας) και να βγει η κουζίνα σταδιακά εκτός καθημερινής ρουτίνας.

Στην αρχή θα επιμένει και θα φωνάζει, αυτό είναι αναμενόμενο. Αν όμως η "βάση" αλλάξει και παραμείνει σταθερή, με τον χρόνο η εμμονή αποδυναμώνεται. Όσο η κουζίνα παραμένει επιλογή, δεν πρόκειται να φύγει από μόνο του.

Το βαλαμε το κλουβι του στο δωματιο μου για 2 μερες και 2 ολοκληρες μερες δεν ακομπησε καθολου το φαγητο του απο το αγχος/στεναχωρια ξερω γω, κατα τα αλλα εξακολουθει να καθεται συνεχεια στην κουζινα οταν ειναι εξω απο το κλουβι και να ειναι το ιδιο και χειροτερα επιθετικο, οποτε το ξαναπηγαμε πισω στην κουζινα. Δεν γνωριζω τι τοξικες αναθυμιασεις μπορει να εχει η κουζινα αλλα ουτως η αλλως εκει καθεται πολλες ωρες οταν ειναι ελευθερο οποτε δεν αλλαζει κατι, ισα ισα που κοιμαται και τρωει καλυτερα εκει. Και εγω εχω βρει τον μπελα μου με αυτο το πουλι.

Καταλαβαίνω την ταλαιπωρία και τη δυσκολία που περνάτε. 🙁

Από τη δική μου πλευρά, αυτό που μπορώ να πω με ασφάλεια είναι ότι η κουζίνα δεν θεωρείται κατάλληλος χώρος μόνιμης διαβίωσης για πτηνό, ανεξάρτητα από το αν δείχνει να έχει συνηθίσει εκεί. Το ότι τρώει ή κοιμάται καλύτερα σε έναν χώρο δείχνει συνήθεια, όχι καταλληλότητα.

Από εκεί και πέρα, κάθε αλλαγή χώρου έχει πάντα μεταβατική δυσκολία και κάθε ιδιοκτήτης αποφασίζει τι μπορεί να διαχειριστεί στην πράξη. Δεν υπάρχει κάτι που "διορθώνεται" εύκολα ή άμεσα, ούτε κάτι που μπορεί να επιβληθεί απ' έξω.

Εσείς γνωρίζετε τον παπαγάλο σας και τα όρια σας. Η δική μου τοποθέτηση αφορά το τι θεωρείται σωστό ως περιβάλλον. Το πώς και αν θα εφαρμοστεί, είναι προσωπική σας απόφαση.

Back