Αναπαραγωγή H κανάρα μου γέννησε δεύτερη φορά πριν προλάβω να τα χωρίσω

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Tsiou40
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Tsiou40

PB New Member
Εγγραφή
4 Φεβ 2023
Μηνύματα
13
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σας.
Λίγο μετά το Πάσχα, κι αφού είχαν πυρωθει αρκετά, εσμηξα το ζευγαράκι μου. Έκανε 5 αυγά η θηλυκιά εκ'των οποίων αποκτήθηκαν 2 νεοσσοί (τα υπόλοιπα αυγά τα έσπαγαν). 11 και 12 Μαΐου γεννήθηκαν τα μικρά. Τα πρόσεχαν πολύ, τάιζε μπαμπάς και μαμά...όλα καλά. Τα μικρά έχουν αρχίσει να ψιλοπεταριζουν, αλλά εξακολουθούν να κάθονται και στη φωλιτσα και θα μαμά από κοντά!
Σήμερα το πρωί πάω να βάλω νεράκι, βιταμίνες και αυγοτροφη, τί να δω; Τα μικρά έξω η μαμά στη φωλιά βαθειά καθισμένη. Όπα λέω, κάτι γίνεται εδώ. Κοιτάω τί να δω; 2 αυγά. 😲
Εγώ μετράω τις μέρες να χωρίσω το ζεύγος...δεν πρόλαβα.
Τί κάνω τώρα;;;; Είναι αργά θα πιάσουν φουλ ζεστές και λυπάμαι τη μαμά πρώτα απ'όλα και στη συνέχεια και τους νεοσσούς που θα ταλαιπωρηθουν.
Να βγάλω τώρα τον αρσενικό απ'το κλουβί; Επιτρέπεται;
Στενοχωριέμαι απ'την άλλη να τα χωρίσω. Δείχνουν τόσο αγαπημένα...
 
Προσωπικά έπαθα την ίδια ιστορία και αποφάσισα να την αφήσω να κλωσσήσει τα αυγά και να μεγαλώσει τα μικρά που θα βγουν (αν βγουν και όσα βγουν). Τον αρσενικό θα τον αφήσω επίσης μέσα στο κλουβί και αν δω ότι μετά την εκκόλαψη του πρώτου νεοσσού ταΐζει τα μικρά, έως την 8η, βία 10η ημέρα (πιστεύω ότι με τις ζέστες η κανάρα θα πάψει να τα σκεπάζει τη νύχτα νωρίτερα από το κανονικό), θα την βάλω σε ατομικό κλουβί ώστε να ξεκουραστεί και θα αφήσω τον πατέρα τους να τα μεγαλώσει. Αν ο τύπος δεν ταΐζει, θα βγάλω αυτόν από το κλουβί. Το σκέφτηκα έτσι διότι διστάζω να πετάξω εν δυνάμει ένσπορα αυγά που μπορεί να οδηγήσουν σε μικρές ζωούλες. Από την άλλη πλευρά, πράττοντας έτσι καταλαβαίνω ότι η κανάρα θα κουραστεί παραπάνω, ότι τα αυγά, ακόμη κι ένσπορα να είναι μπορεί να μην εκκολαφθούν ποτέ, άρα τζάμπα η ταλαιπωρία του θηλυκού, αλλά δεν νιώθω καλά πετώντας τα αυγά, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι δεν έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη των εμβρύων. Πάντως το ζευγάρι θα το χωρίσω, γιατί δεν θα την παλέψουν με ακόμα μία γέννα.
 
Όχι βέβαια. Με τίποτε δεν σκόπευα να σπάσω τα αυγά. Το ερώτημα μου ήταν αν πρέπει τώρα να χωρίσω το ζευγάρι... Αν και ο αρσενικός σαν μπαμπάς ήταν πολύ καλος. Τάιζε και νεοσσούς, τάιζε και θηλυκιά όσο κλωσσουσε, μέχρι και στη φωλιά είχε κάτσει όταν σηκωνόταν καμιά φορά η θηλυκιά.

Πάντως με μόλις 21-22 ημερών τα μικρά δεν την περίμενα νέα γέννα.
Επίσης τώρα που είναι μικρά και μαμά στη φωλιά δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα αυγά;
 
@ianos όταν θα τα χωρίσεις θα έχουν βλεμματική επαφή;
Πριν τα είχα σε δύο κλουβιά δίπλα δίπλα. Μετά έβαλα την ζευγαρωστρα με το χώρισμα, μετά έβγαλα το χώρισμα.
Όταν θα τα χωρίσω τί να κάνω;
[automerge]1685794686[/automerge]
@ianos τα δικά σου τα μικρά είναι ακόμα μέσα στη φωλιά; Πόσων ημερών είναι; Εμένα δεν έχουν "απογαλακτιστει" ακόμη. Είναι 22 ημερών, ακόμη είναι στη φωλιά. Δεν τα έχω πετύχει ποτέ να τρώνε μόνα τους (ξέρω ότι είναι νωρίς ακόμα. Υπολόγιζα από 28 ημερών κι έπειτα) και τότε θα χώριζα το ζεύγος, όμως αυτοί μου την έφεραν! 😀
Τα αυγά δεν υπάρχει κίνδυνος τώρα να τα σπάσουν τα μικρά; Η αλήθεια είναι ότι αν συμβεί, δε θα στενοχωρηθώ κιόλας! Να πάρω τη θηλυκιά να τα χωρίσω!
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Tsiou40
Τα αυγά δεν υπάρχει κίνδυνος τώρα να τα σπάσουν τα μικρά;

Όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος να τα σπάσουν τα μικρά.
Επειδή θα κάνει και άλλα αυγά, μπορείς τα επόμενα που θα κάνει να τα αφαιρείς από τη φωλιά και να βάζεις στη θέση τους πλαστικά.
 
Το ερώτημα μου ήταν αν πρέπει τώρα να χωρίσω το ζευγάρι...
Εγώ προσωπικά δεν θα το χώριζα. Θα το άφηνα μαζί ώστε ο αρσενικός να ταΐζει και τη θηλυκιά, αλλά και τα μικρά. Αν τα έχεις σε ζευγαρώστρα με χώρισμα, μπορείς αργότερα να χωρίσεις τα μικρά από τους γονείς, βάζοντας απλά το χώρισμα της ζευγαρώστρας στη μέση, ώστε να εξακολουθεί να τα ταΐζει ο πατέρας τους.
Τα δικά μου τα τάιζε μέχρι 40 ημερών. Εγώ τα χώρισα από τους γονείς όταν έγιναν 40 ημέρων, τη μέρα εκείνη χώρισα και το ζευγάρι και αφαίρεσα και τη φωλιά με τα πλαστικά αυγά.
 
@Liapt απλά δεν είναι κρίμα να κάθεται να κλωσσαει και να ταλαιπωρείται η καημένη για πλαστικά αυγά;
 
@ianos τα δικά σου τα μικρά είναι ακόμα μέσα στη φωλιά; Πόσων ημερών είναι;
13 ημερών ήταν όταν γεννήθηκε το πρώτο αυγό. Ναι, ήταν στη φωλιά αλλά η μάνα του το έβγαλε από τη φωλιά. Αυτό έμπαινε ξανά και συνεχίζει, κι έτσι εκείνη ανέβασε τα πρώτα 2 αυγά στο γείσο της φωλιάς.
Τώρα που κλωσά μόνιμα, το κρατά εκτός φωλιάς, αλλά μερικές φορές το μικρό μπαίνει και κάθονται παρέα. Δεν ξέρω αν υπάρχει περίπτωση να σπάσουν τα αυγά, η λογική μου λέει ότι ναι, θα μπορούσε να συμβεί κάποιο ατύχημα, όπως και να κουτσουλήσει τα αυγά. Αλλά προς το παρόν επειδή είναι μικράκι ακόμα δεν το χωρίζω με το αντίστοιχο χώρισμα. Θα απογαλακτιστεί πιστεύω γύρω στον μήνα, ενδεχομένως αφού θα έχουν σκάσει τα πρώτα αυγά (αν εκκολαφθούν δλδ).
Αν δω ότι ο πατέρας των πουλιών τα ταΐζει, γιατί δεν είμαι σίγουρος και για αυτόν και το τι θα κάνει, θα βγάλω το θηλυκό από το κλουβί, όταν πάψει να σκεπάζει τα μικρά..δλδ την πρώτη νύχτα που θα τη δω εκτός φωλιάς, θα την πάω σε δικό της κλουβί, να βλέπει όμως τον αρσενικό και τα μικρά της. Αν αποφασίσω να τα αφήσω με τη μητέρα τους, θα αλλάξω εκείνον, αλλά δεν θα τους αφήσω να βλέπονται, διότι φοβάμαι μην κι εκείνη μπει σε επόμενη γέννα και βλέποντάς τον κοντά, θεωρήσει ότι ΟΚ, τα μικρά θα ταϊστούν από τον ίδιο.
 
ΟΚ με καλύψατε.
Δε θα τα χωρίσω ακόμη. Θα αφήσω τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Κι ο,τί είναι να γίνει θα γίνει!
 
Θα αφήσω τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Κι ο,τί είναι να γίνει θα γίνει!
Υπάρχει και μια επικινδυνότητα σε κάθε γέννα, μέρος της φύσης κι αυτό. Υπάρχει και η πιθανότητα το θηλυκό να μπει καταρρακωμένο στην κούραση, στη φάση της πτερόρροιας και να μην τα βγάλει πέρα. Αναλόγως των συνθηκών, του οργανισμού της κλπ κλπ. Θέλω να πω, ότι όλα μέσα στο παιχνίδι είναι, και μέσα στη φύση, απλά μερικές φορές είναι κάπως μπερδεμένο αυτό το "η φύση να κάνει τη δουλειά της" διότι τα καναρίνια μας δεν ζουν στη φύση, αλλά στο κλουβί, δεν βρίσκουν την τροφή τους, τη φωλιά τους κλπ, αυτά τα καλύπτουμε εμείς, με όλη μας τη γενναιοδωρία ενίοτε. Στη φύση, δεν θα έβρισκαν τόση τροφή, και τόση ασφάλεια, ούτε και το σταθερό περιβάλλον που τους παρέχουμε ή την προστασία, ίσως δεν θα εκκολαπονταν όλοι οι νεοσσοί, δεν θα επιζούσαν ενδεχομένως όλοι, δεν θα γεννιούνταν πιθανά τόσα αυγά γιατί δεν θα ήταν μπουσταρισμένα με τόσο μεγάλη παροχή τροφής, μπορεί και να μην έβρισκαν την ικανή ποσότητα καθημερινά, επομένως ίσως και να μην ήταν σε θέση να κάνουν τόσες γέννες όσες στο κλουβί, κλπ κλπ.
Υπόψην, ότι όλα τα παραπάνω τα λέω καλοπροαίρετα και υπό το σκεπτικό ότι εκείνα έχουν την όρεξη να πάνε σε 2,3,4, και πάει λέγοντας, γέννες, επειδή εμείς τους παρέχουμε ό,τι η φύση δεν θα τους παρείχε σε τόση αφθονία τουλάχιστον, επομένως όταν έρχεται ο καιρός για την πτερόρροια, ίσως τα άγρια καναρίνια να είναι πιο κατάλληλα προετοιμασμένα να ανταποκριθούν τυπικότερα, ενώ τα οικόσιτα, μπορεί, να έχουν χάσει κάποια ευκαιρία να αναπληρώσουν οργανικά την ενέργεια που έχουν διαθέσει για το μεγάλωμα των νεοσσών μιας καθυστερημένης γέννας.
 
@ianos ναι, καταλαβαίνω τί λες. Και γι'αυτό δεν ήθελα να προκύψει νέα γέννα, γιατί δεν θέλω να πάθει κάτι η κανάρα μου.
Αποφάσισα όμως το επόμενο Σ/Κ που θα είναι 30 ημερών τα μικρά (δεδομένου ότι η μαμά δεν τα ενοχλεί και δεν τα διώχνει καθόλου από κοντά της), να βάλω χώρισμα και να τα αφήσω μόνα τους. Κι ας τα ταΐζει ο μπαμπάς απ'το χώρισμα.
Και όταν, και αν με το καλό εκκολαφθούν τα νέα αυγά να χωρίσω το ζευγάρι κατά την 7η-8ή ημερα.... Θα δω και πώς θα πάνε τα πράγματα.

Ευχαριστώ
 
Back
Top