Ασθένειες PBFD - Ασθένεια του πτερώματος και του ράμφους των παπαγάλων

Οι κάτοχοι μεγάλων παπαγάλων γνωρίζουν τη σκόνη που παράγεται από το πτέρωμα τους. Τι ακριβώς όμως είναι αυτή η σκόνη και οι επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Τι είναι η ασθένεια του φτερώματος και του ράμφους​

PBFD.jpg
Photo: Cockatoo PBFD by Cyron, (CC BY-NC 2.0)

Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια (γνωστή και ως Psittacine Beak and Feather Disease - PBFD), είναι μέλος του Circoviridae. Ο ιός έχει μια έντονη ομοιότητα με τον ιό Circovirus, καθώς και σε μια σειρά φυτικών ιών, όπως ο ιός Bungy.

Η ασθένεια πιστεύεται ότι είναι συχνή σε μερικά ψιτακοειδή, αλλά όλα τα ψιτακοειδή πρέπει να θεωρούνται ευαίσθητα. Παπαγάλοι που είναι γνωστό ότι πλήττονται ιδιαίτερα από PBFD είναι τα εξής: Cockatoos (κατά 75%), Macaws, Αfrican Grey, Ringneck parakeets, Eclectus Parrots, Lovebirds.

Προκαλεί θανατηφόρες λοιμώξεις κυρίως σε μικρά πτηνά αλλά και σε μεγαλύτερα άτομα και υπάρχουν περιπτώσεις που μεγαλύτερα άτομα να αποβληθεί από τον οργανισμό αφήνοντας όμως τα πτηνά να είναι φορείς του ιού.

Μελέτες έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από τα πουλιά - φορείς μέσω του αέρα, όπως και επίσης ο ιός να περάσει στους απογόνους των πτηνών. Ο ιός επηρεάζει άμεσα το ήπαρ, τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα αφήνοντας το πτηνό με μειωμένη αντίσταση σε άλλες λοιμώξεις με αποτέλεσμα το πτηνό να αποβιώσει λόγο δευτερευόντων λοιμώξεων (μύκητες, βακτήρια, παράσιτα, ιογενής λοιμώξεις).

Μετάδοση​

Η μετάδοση του ιού από το ένα άτομο στο άλλο γίνεται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής, του αέρα αλλά και της κατάποσης μολυσμένου φτερού, και σκόνης. Ο ιός επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων επιφανειών όπως σκεύη τροφίμων, υλικά φωλιάσματος κτλ.

Τα υιικά σωματίδια μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα στο περιβάλλον, ακόμα και μετά από μήνες και ας μην υπάρχει πτηνό στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Συμπτώματα​

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την παύση παραγωγής της "πούδρας" και ανεπανόρθωτη απώλεια των φτερών. Τα φτερά της ανάπτυξης πέφτουν και τα νέα βγαίνουν παραμορφωμένα, ανώμαλα και τσιμπημένα. Αλλά πιθανά συμπτώματα είναι η ανώμαλη και το ασύμμετρη ανάπτυξη του ράμφους η ασύμμετρη ανάπτυξη των νυχιών και η πτώση αυτών με παράλληλη ταχεία απώλεια βάρους, κατάθλιψη, ανορεξία και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόληψη σε περίπτωση νόσου​

Απομόνωση όλων των νοσούντων πτηνών, προκειμένου να διακοπεί η μετάδοση της νόσου.

Θεραπεία​

Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και αποθαρρυντικά δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία και τα εμβόλια βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ακόμα.

Σχετικό περιεχόμενο​

Νόσος διάτασης προλόβου των πτηνών - PDD
 
maria p είπε:
Αχ βρε Διονύση μου, εδώ παρατούν ανθρώπους για παρόμοιους λόγους, συζύγους, κάποιοι τα ίδια τους τα παιδιά.
Απλά με τα ζώα θεωρούν πως είναι εύκολο και αυτονόητο ☹
Το θεωρω πιο αδιανοητο να το κανεις σε ζωο Μαρια μου. Ο ανθρωπος ειναι σκληρο τέρας. Γι' αυτο επιβιώνει απο πολύ χειρότερα. Αυτα τα έρμα που κρέμονται απο πανω μας για την επιβίωσή τους; Μέσα σε μια αδυναμία επιβίωσης έξω που ΕΜΕΙΣ τους δημιουργήσαμε και σε μια (πολλές φορές φανταχτερή το δέχομαι) φυλακή που εμείς τα κλεισαμε;

seemsfunny είπε:
Με ή χωρίς πούπουλα είναι ένα γλυκουλίνι.
 
Ενημέρωση άρθρου

Το άρθρο παραχωρείται από τον inca1099 στην Κοινότητα του PetBirds. Στο εξής, θα είναι "ανοιχτό" για προσθήκες και εμπλουτισμό των πληροφοριών του από τα μέλη μας.
 
Παιδιά καλησπέρα πείτε κ σε μένα τι είν' αυτό; :( Το μονγκ μου το έχω 2βδομαδες κοντά είν' 2χρονων κ μια μέρα εντελώς ξαφνικά ξυπνάω κ βλέπω τα πόδια κ την μισή κοιλιά χώρις φτερά... Το πήρα στον γιατρό εννοείται άμεσα κ μου είπε ότι είν' στρες δεν υπάρχει περίπτωση να είν' κάτι άλλο; Πάντως κ τρώει κ όρθιο κάθεται κ τσιριζει... Αν είχε αυτή την αρρώστια θα την καταλάβαινε ο γιατρός η θα έπρεπε να του πω εγώ να μου κάνει εξετάσεις; Του κάνω θεραπεία για στρες με βιταμίνες που μου έδωσε κ προληπτικά του έβαλα ένα φάρμακο στο λαιμό για εσωτερικά παράσιτα... Μετά από λίγες μέρες θα τον πάρω τηλ να του πω... Μου είπε αν συνεχίσει να τα βγάζει μπορεί να έχει ασθένεια των φτερών... Τι ασθένεια μπορεί να πάθουν δλδ; Μου είπε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πάρει δείγμα να δούμε τι έχει... Το θέμα είν' μην είν' θανατηφόρο κάτι και χάνω πολύτιμο χρόνο.:(
 
Είχα δει το βιντεακι με το γυμνό παπαγαλάκι στο ΥΤ πριν χρόνια και είχα φρικάρει, δεν ήξερα από παπαγάλους τότε. Αλλά τουλάχιστον μοιάζει διαχειρίσιμη η κατάσταση - απαιτητική, αλλά διαχειρίσιμη.
 
Το εμβόλιο δεν υπάρχει διαθέσιμο γιατί είναι σε πειραματικό στάδιο και χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Έτσι μου είπε η πτηνιατρος που είχα για τον μικρό μου που έπασχε απο τον ιο.
Επίσης εμπειρικά μπορώ να πω οτι οι πιθανότητες να ζήσει ενας παπαγάλος που θα προσβληθεί απο αυτό τον ιο σε πολύ μικρή ηλικία, είναι ελάχιστες.
Ο δικός μου (κοκατιλ) εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα (ματωμένο φτερό) σε ηλικία 4 μηνών.
Στους 11μηνες ζωής τον έχασα.
Παρα τις προσπάθειες μου να τονωνω με βιταμίνες το οργανισμό του, με την πρώτη αρρώστια, έπαθε γαστρορραγία και μέσα σε 3 μέρες μου πέθανε.
Δεν έχω νιώσει περισσότερη θλίψη στη ζωή μου.
Και τουλάχιστον για δύο χρόνια δεν μπορώ να ξαναπαρω παπαγάλο συντροφιά. Ο ιος αυτός θα υπάρχει στο χώρο τουλάχιστον για 2 χρόνια είπε η πτηνιατρος. Ακόμα και απολύμανση να κάνω, υπάρχουν πιθανότητες να μεταδοθεί...😞
 
Back
Top