Regent Parakeet

ShadyLady

PB Known Member
Εγγραφή
24 Φεβ 2008
Μηνύματα
2.812
Ένα όμορφο και παιχνιδιάρικο είδος παπαγάλου, που μας ελκύει με την ευχάριστη προσωπικότητά του είναι ο regent parakeet.

Αυτό το πανέμορφο είδος παπαγάλου προέρχεται από τη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Αυστραλία. Προτιμά περιοχές με δέντρα, ευκάλυπτους και νερό.

Στην φύση τρέφεται με διάφορους σπόρους, ξηρούς καρπούς, φρούτα και χορταρικά.

Το μέγεθός του φτάνει τα 40 cm και ζει γύρω στα 20-25 χρόνια.

Οι regent parakeet ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των 2 χρόνων περίπου. Η περίοδος αναπαραγωγής τους είναι από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιανουάριο και κάνουν γύρω στα 3-8 αυγά, τα οποία τα επωάζουν γύρω στις 21-22 ημέρες.

Όπως κι άλλοι παπαγάλοι, έτσι κι ο regent parakeet θεωρείται μονογαμικό πουλί γι' αυτό αν έχουμε ένα ζευγάρι regent καλό θα ήταν να μην το χωρίζουμε. Κατά την αναπαραγωγή μπορούν να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά προς άλλα πτηνά ή ακόμη και σε εμάς. Η κλειστού τύπου φωλιά θεωρείται η καλύτερη διότι το θηλυκό θα νιώθει ασφάλεια εκεί μέσα. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο πρέπει να αυξηθούν τα συμπληρώματα διατροφής. Πρέπει να τους δίνονται αυγά και τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνες. Μην ξεχνάμε ότι και το ασβέστιο, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά!

Το αρσενικό πουλί είναι συνήθως κίτρινο, με διάφορες αποχρώσεις στο κεφάλι. Η πλάτη του έχει αποχρώσεις του πράσινου και το ράμφος του είναι κόκκινο. Ενώ το θηλυκό είναι πράσινο ιδιαίτερα στο κεφάλι και στο σώμα. Βέβαια η πιο αξιόπιστη μέθοδος, που δίνει σίγουρα αποτελέσματα για το αν το πουλί μας είναι αρσενικό ή θηλυκό, είναι η ενδοσκοπική εξέταση ή η εξέταση dna.

Τα ανήλικα πουλιά μοιάζουν πολύ με τα θηλυκά αλλά έχουν ένα πιο κίτρινο χρωματισμό. Στην ηλικία των 14 μηνών τα πουλιά λαμβάνουν τον τελικό χρωματισμό στο φτέρωμά τους.

Όπως όλα τα ζώα, έτσι και οι regent μπορεί να ασθενήσουν κάποτε. Αυτό γίνεται αντιληπτό, αν αλλάξει η συμπεριφορά τους. Μερικά σημάδια ασθένειας είναι όταν ο παπαγάλος μας δεν τρώει όπως έτρωγε, δεν κινείται, κάθεται σε μια μεριά με φουσκωμένα τα φτερά του, έχει θολά μάτια, βαριά αναπνοή, υδαρά περιττώματα, χάνει βάρος, σταματάει να μιλάει κτλ. Αν παρατηρήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον κτηνίατρο ή πτηνίατρο για να προλάβουμε την ασθένεια στο αρχικό της στάδιο.

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την σωματική υγεία του πουλιού μας. Πρέπει η διατροφή του να είναι πλούσια και να υπάρχει μια ποικιλία στο διαιτολόγιό του. Μπορούμε να προμηθευτούμε από διάφορα pet shops μείγματα σπόρων για παπαγάλους, τα οποία έχουν μια ποικιλία σπόρων όπως ασπούρι, βρώμη, καναβούρι, κεχρί κτλ.

Υπάρχουν κι άλλες συμπληρωματικές τροφές που μπορούμε να δίνουμε στο πουλί μας, όπως pellets, αυγοτροφή, μείγματα φρούτων με μέλι κα. Τα δύο τελευταία όμως πρέπει να δίνονται με μέτρο διότι έιναι παχυντικές τροφές. Επίσης μπορούμε να τους χορηγούμε σπιρουλίνα, προβιοτικά, πολυβιταμίνες και διάφορες πηγές ασβεστίου όπως είναι το σουπιοκόκαλο, το grit, τα blocs κτλ.

Ένας ακόμη παράγοντας για την σωματική υγεία του πουλιού μας είναι η συστηματική καθαριότητα του κλουβιού και των εξαρτημάτων του. Οι ταΐστρες και τα δοχεία νερού πρέπει να πλένονται τακτικά. Το υλικό που έχουμε στον πάτο του κλουβιού πρέπει να αλλάζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και καλό θα ήταν το κλουβί, οι πατήθρες, τα παιχνίδια κι ο,τι άλλο έχουμε στο κλουβί να καθαρίζονται 1-2 φορές τον μήνα.

Οι παπαγάλοι regent εγκλιματίζονται γρήγορα στο καινούριο τους περιβάλλον και μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε και να τους κερδίσουμε την εμπιστοσύνη εύκολα αλλά αυτό εξαρτάται από τον χαρακτήρα και την ηλικία του κάθε πουλιού (ένα μικρό σε ηλικία πουλί θα μάθει πιο εύκολα και πιο γρήγορα κάτι σε σχέση με ένα άλλο πουλί μεγαλύτερης ηλικίας). Επίσης αυτό το είδος μπορεί να απομνημονεύσει και να επαναλαμβάνει κάποιες λεξούλες.

Το ότι εγκληματίζονται γρήγορα δεν πάει να πει ότι πρέπει να αρχίσουμε την εκπαίδευση από την πρώτη, την δεύτερη, την τρίτη ή την τέταρτη μέρα μετά την απόκτησή τους. Πρώτα πρέπει να εξοικειωθεί με εμας, να νιώσει ασφάλεια κοντά μας και μετά σιγά-σιγά και με σταθερό "βήμα" να προχωράει η εκπαίδευση. Έτσι θα κάνει κάθε μέρα κι ένα προοδευτικό ''βήμα'' και θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό όριο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις πόσες ώρες θα του αφιερώσουμε, πώς θα του φερόμαστε και όπως είπα και πιο πάνω, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο χαρακτήρας κι η προσωπικότητα του πουλιού μας. Μόλις νιώσει ασφάλεια κοντά μας και μας έχει εμπιστοσύνη μπορούμε να προχωρήσουμε και να του μάθουμε κάποιες λεξούλες, τις οποίες δεν θα του τις λέμε γρήγορα και με μπερδεμένη προφορά.

Η εκπαίδευση δεν πρέπει να ξεπερνάει το εικοσάλεπτο διότι είναι πολύ κουραστικό για τον παπαγάλο μας να μαθαίνει καινούρια πράγματα καθ' όλη την διάρκεια της μέρας. Κάθε μέρα να του μαθαίνουμε και κάτι. Φυσικά όταν μάθει αυτά που θέλουμε πρέπει να του κάνουμε επαναλήψεις σε αυτά που ξέρει για να μην τα ''ξεχάσει''.

Εκτός από τις ώρες που του αφιερώνουμε για να του μάθουμε κάτι πρέπει να ασχολούμαστε κι άλλο μαζί του. Να παίζει και να κάνει διάφορες δραστηριότητες μαζί μας για να μας μάθει και να του κερδίσουμε την εμπιστοσύνη.

Η άσκηση και το παιχνίδι είναι αναγκαία για να είναι ο παπαγάλος μας ευτυχισμένος και να είναι σωματικά και πνευματικά υγιής.

Πρέπει να του παρέχονται παιχνίδια για να περνάει ευχάριστα την ώρα του και να διοχετεύει την ενεργητικότητά του κάπου. Κάθε παιχνίδι το οποίο μπορεί να φανεί επικίνδυνο για το πτηνό μας πρέπει να αποφεύγεται και να απομακρύνεται για ευνόητους λόγους.

Η έξοδος του πουλιού από το κλουβί του είναι μια μορφή άσκησης. Γυμνάζεται, κρατιέται υγιής και δραστήριος. Αλλά πριν τον βγάλουμε έξω από το κλουβί του πρέπει να κάνουμε τον χώρο, όπου θα τον βγάλουμε ασφαλή. Να απομακρύνουμε γλυκές κι αλμυρές τροφές, ροφήματα, όπως ο καφές, το αλκοόλ κτλ. Να κλείσουμε πόρτες και παράθυρα για να μην μας φύγει και να κλείσουμε τις κουρτίνες.
 
Το άρθρο παραχωρείται από την @ShadyLady στην Κοινότητα του PetBirds (PBCP). Το περιεχόμενό ή τμήμα του περιεχομένου του διατίθεται στα μέλη μας για την περεταίρω ανάπτυξη και ενημέρωσή του με νέες, επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Το PBCP άρθρο: Regent Parakeet (Polytelis anthopeplus).

Σχετικά: PetBirds Community Project
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top