Ασθένειες Rosella έχει υπνηλία

τωρα τα δυο κοκατιλ μου φενονται υγιαιστατα αλλα το αρσενικο τρωει ενω το θυληκο οχι
[automerge]1640447698[/automerge]
τα πηρα χτες απο εκτροφεα απο αθηνα μηπως ντρεπεται να φαει μπροστα μας;
 
τα πηρα χτες απο εκτροφεα απο αθηνα μηπως ντρεπεται να φαει μπροστα μας;
Θα φάει και θα πιει νερό σίγουρα, απλά τις πρώτες ημέρες είναι πάντα επιφυλακτικά και φοβισμένα μέχρι να προσαρμοστούν στον νέο περιβάλλον.
 
Πως προκύπτει οτι το κοκατου επαναμολυνεται απο το περιβάλλον?

Δεν είπα αυτό, μάλλον δεν το εξέφρασα ξεκάθαρα. Το Mycobacterium ζει όμως εκτός ξενιστών για πολλές παραπάνω μέρες απο τις 40. Είναι απλά ένα παράδειγμα που ανέφερα σχετικά την αναγκαιότητα της καραντίνας μιας και πρόσφατα είχα διαβάσει για το συγκεκριμένο βακτήριο. Ορίστε και μια έρευνα. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC404446/. Οι δέκα μέρες ίσως να είναι ικανές να εξασθενήσουν τους περισσότερους ιούς, στα περισσότερα παθογόνα βακτήρια όμως δεν κάνουν και πολλά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
@Φοίβος

Οντως το αρθρο κανει αναφορα για 24 εως 55 εβδομαδες.

Βεβαια οι συνθηκες που αναφερει ,για καλλιεργεια γρασιδιου σε χωμα που περιεχει μολυσμενα κοπρανα με το συγκεκριμενο βακτηριο σε ξηρο και πληρως σκιερο μερος οπως καταλαβαινουμε δεν βρισκει καμια εφαρμογη σε ενα οικιακο περιβαλλον.
Ενα πτηνο ουτως η αλλως δεν μπορει να βρεθει σε ενα περιβαλλον οπως αυτο που περιγραφεται ανωτερο.

Ενδιαφερον θα ειχε μια ερευνα σε ενα οικιακο περιβαλλον και μαλιστα υπο την διαδικασια του καθαρισμου-απολυμανσης.


Ακομα ομως και να αποδεχομασταν -ως εχει- την ερευνα στο αρθρο που παρεθεσες,καταλαβαινουμε οτι μια 40ημερη καραντινα δεν εχει απολυτως κανενα νοημα σε ενα βακτηριο με διαρκεια ζωης 24-55 εβδομαδες.
 
Οι 40 ημέρες καραντίνας είναι μία σύμβαση...σίγουρα η διάρκεια αυτής δεν μπορεί να εφαρμοστεί για να εξηγήσει την αποφυγή όλων των παρασίτων.
Ο χρόνος επιβίωσης ενός παράσιτου εκτός ξενιστή (ο όρος ξενιστής αναφέρεται στον ζωντανό οργανισμό στον οποίο επιβιώνει - παρασιτεί- ο παθογόνος μικροοργανισμός και όχι σε κάτι άψυχο του περιβάλλοντος όπως μια επιφάνεια) εξαρτάται τόσο από το ίδιο το παθογόνο όσο και από το περιβάλλον. Π.χ. υπάρχουν παθογόνα βακτήρια που επιβιώνουν κάποιες ημέρες στο χαρτί, στο κάγκελο, στον τοίχο, εντός συγκεκριμένων θερμοκρασιακών - υγρασιακών συνθηκών, ενώ αν αλλάξουν οι συνθήκες μεταβάλλεται ο χρόνος επιβίωσης, υπάρχουν άλλα που σε αντίξοες συνθήκες (π.χ. κατάψυξη) μετατρέπονται σε ενδοσπόρια τα οποία θα ξαναδώσουν το ίδιο το βακτήριο όταν οι συνθήκες γίνουν ευνοϊκές, κλπ.
Μετά υπάρχουν και στελέχη κάποιου είδους βακτηρίου, άλλα είναι ανθεκτικά σε συνήθη αντιβιοτικά, άλλα ανθεκτικά στη ζέστη στο κρύο κλπ. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, αν δεν γίνει μελέτη. Και υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί συνδυασμοί συνθηκών που δύσκολα να γίνουν μελέτες.
Οι 40 ημέρες που προτείνονται είναι ένας μέσος χρόνος στον οποίο συνήθως (αλλά όχι πάντα) δείχνει ένα νεοεισαχθέν στην εκτροφή μας πτηνό, αν είναι άρρωστο ή όχι. Εξασφαλίζουν αυτές οι 40 ημέρες, απλά την πιθανότητα να έχει φανεί η ασθένεια και έτσι μειώνεται συνεκδοχικά η πιθανότητα να μολυνθούν άλλα άτομα στην εκτροφή.
Για τον κρωνοϊό που αναφέρατε, ας ακούσουμε ό,τι αναφέρουν οι ερευνητές, κρατώντας όμως στον νου μας ότι οι συνθήκες επιβίωσής του σε διάφορες επιφάνειες, έχουν μεν εξεταστεί, αλλά υπάρχουν και αντικρουόμενες μελέτες, το μυκόπλασμα από την άλλη είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, ενίοτε και σε διάλυμα οινοπνεύματος 80%, το ουρεόπλασμα θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), αλλά παρόλα αυτά, στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση του επιπολασμού του μετά τις καλοκαιρινές διακοπές (τίθεται το ερώτημα αν θα μπορούσε να μεταδίδεται και από άμμο ή θάλασσα) για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), πολλά ζευγάρια έχουν χωρίσει κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για απιστία (μετά την εύρεση του Ιού σε pap test, καθώς και αυτός θεωρείται ΣΜΝ), αλλά στην πορεία του χρόνου υπήρξαν δύο μελέτες οι οποίες βρήκαν ότι στελέχη του Ιού επιβιώνουν και σε πετσέτες (ίσως και κλινοσκεπάσματα - δεν θυμάμαι όμως στα σίγουρα) ξενοδοχείων που τις περνούσαν από κλίβανο στους 90 βαθμούς.
 
@ianos

Γιάννη αυτό που ουσιαστικά λέω είναι η περίοδος της καραντίνας όπως περιγράφεται κι εδώ στο άρθρο του PB αναφέρεται σε ζώντα πτηνά και αν θέλεις καλως περιορίζεται εκεί.
Και περιορίζεται εκεί γιατί αυτό που έρχεται και προλαμβάνει η καραντίνα είναι την εκδήλωση τυχόν ασθενειών που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη και δεν ορίζεται ο χρόνος της στις 40 ημέρες με βαση τον κύκλο ζωής ιών,μικροβίων και βακτηρίων.
Για να κάνω πιο σαφές αυτό που λέω,αν υποθέσουμε ότι μπει στην εκτροφή μας ένα νέο πτηνό που φέρει κάποιο παθογόνο που δεν επηρεάζει το ίδιο το πτηνό και δεν νοσεί,αλλά δυνητικά επηρεάζει τα υπόλοιπα ακόμα και αν τηρηθεί 40ήμερος αυστηρός περιορισμός όταν έρθει σε επαφή με άλλα πτηνά θα το μεταδώσει.

Αν σε μη ζώντα πτηνά αποδεχθούμε τα αποτελέσματα των εκάστοτε ερευνών τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι επιβάλλεται να γίνει νεκροψία και διαφορετική διαχείριση.Να μην θάβονται άψυχα πτηνα σε γλάστρες,κήπους ή να πετάγονται στα απορρίμματα γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης του περιβάλλοντος και όλων των υπολοίπων ζώντων οργανισμών.

Άρα η καραντίνα σε ένα πτηνό που ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του για x λόγους είναι ανώφελο να έχει διάρκεια 5,10,100 ημέρες γιατί πάντα θα υπάρχει ένας κακοβουλος οργανισμός που φυσικά ή τεχνητά θα ζει πάνω από 5,10,100 ημέρες.

Προσωπικά στα χρόνια που είμαι μέλος στο PB,πρώτη φορά βλέπω να προτείνεται 40ημερη καραντίνα μετά από θάνατο πτηνου.
Η ρουτίνα που ακολουθείται είναι ο εμβαπτισμος όλου του εξοπλισμού *(αν χρησιμοποιηθεί ο ιδιος) σε διάλυμα χλωρίου και το καλό ξέπλυμα του.
*Στο συγκεκριμένο θέμα έχει αναφερθεί πως αλλαχθηκε και ο εξοπλισμος.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η καραντίνα εφαρμόζεται στο πτηνό, όχι στον εξοπλισμό. Για τον εξοπλισμό - χώρο υπάρχει η απολύμανση, Δεν χρειάζεται καραντίνα.
 
@Stavros

Ακριβώς αυτό Σταύρο.
Από την αρχή η αναφορά μου είναι στο όταν δεν υπάρχει πια πτηνό,ποιο το νόημα της όποιας καραντινας?
 
@Tony Forpus , αυτό ακριβώς ισχυρίστηκα και ο ίδιος όσον αφορά στην καραντίνα - κυρίως όμως εντοπίστηκα στον χρόνο της καραντίνας
Οι 40 ημέρες που προτείνονται είναι ένας μέσος χρόνος στον οποίο συνήθως (αλλά όχι πάντα) δείχνει ένα νεοεισαχθέν στην εκτροφή μας πτηνό, αν είναι άρρωστο ή όχι. Εξασφαλίζουν αυτές οι 40 ημέρες, απλά την πιθανότητα να έχει φανεί η ασθένεια και έτσι μειώνεται συνεκδοχικά η πιθανότητα να μολυνθούν άλλα άτομα στην εκτροφή.
Τα υπόλοιπα που έγραψα κυρίως αναφέρονται στην παραμονή ενός παθογόνου σε αδράνεια απουσία ξενιστή και στην επανεργοποίησή του μετά την επαφή του, κυρίως την είσοδό του στον ξενιστή.
 
Η καραντίνα εφαρμόζεται στο πτηνό, όχι στον εξοπλισμό. Για τον εξοπλισμό - χώρο υπάρχει η απολύμανση, Δεν χρειάζεται καραντίνα.

Σύμφωνοι. Η ένσταση-διευκρίνιση υπήρξε, εφόσον δεν εφαρμόστηκε απολύμανση, στο ότι σε 10 μέρες θα έχουν καθαρίσει τα μικρόβια απο το χώρο απο μόνα τους.
Η διαρκεια ζωής ιών και μικροβίων σε ένα βέλτιστο για αυτά περιβάλλον είναι maximum οι 10 μέρες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Φοίβος

Οπως ανεφερα και πιο πανω Ανεστη το παραδειγμα της ερευνας που εφερες και τα αποτελεσματα της ειναι υπαρκτα πλην ομως αναφερονται σε ενα περιβαλλον που δεν εχει καμια σχεση με ενα οικιακο περιβαλλον.

Προφανως στο σπιτι μας κανεις δεν καλλιεργει γρασιδι πανω σε κοπρανα βοοειδων που νοσουν απο Mycobacterium σε συνθηκες ξηρασίας και μηδενικης εκθεσης στον ηλιο ωστε να κινδυνευουμε απο ενα μακρυ κυκλο ζωης του συγκεκριμενου βακτηριου.
Ετσι θελω να πιστευω δηλαδη γιατι βλεπουμε διαφορα κατα καιρους!

Επισης για την μη απολυμανση,αν αναφερεσαι στο συγκεκριμενο θεμα εχει ξεκαθαριστει πως εγινε απολυμανση του χωρου και αγορα νεου εξοπλισμου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top