Διατροφή Άρθρο για τη σωστή διατροφή των καναρινιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης lianna
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

lianna

PB New Member
Εγγραφή
18 Ιαν 2009
Μηνύματα
27
Πόλη
Αθήνα
Χτές διάβασα ένα άρθρο για τη σωστή διατροφή των καναρινιών και θέλω τη γνώμη σας. Σας αναφέρω κάποια αποσπάσματα του βιβλίου.
"Τα καναρίνια ως κοκκοφάγα έχουν σαν κύρια διατροφή όλους τους σπόρους, Η μεικτή τροφή με σπόρους που υπάρχει στο εμπόριο είναι πολύ καλή για τη βασική τους διατροφή...
;Ενα υγιές καναρίνι τρώει καθημερινά σχεδόν ένα κουταλάκι του τσαγιού. Το εμπόριο προσφέρει επιπλέον κάθε είδους λιχουδιές αρχίζοντας από ράβδους ροκανίσματος που το πουλί μπορεί να τις ροκανίζει ώρες, μέχρι τη τροφή που το κάνει να τραγουδάει καλύτερα, δίνει λάμψη στο φτέρωμά του, το βοηθάει να ανανεώσει το φτερά του...αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το κεχρί που του αρέσει πολύ - μη δίνετε πολύ, διότι ένα υγιές καναρίνι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ.
Πιο σημαντική απο τις λιχουδιές είναι η φρέσκια δευτερεύουσα τροφή. Τα καναρίνια τρώνε κάθε είδους φυτά: λαχανικά, κομμάτια φρούτου, μαρούλι, μπουμπούκια, φύλλα και φύτρα.
Εκτιμούν ως εκλεκτή τροφή κομμάτια μήλου, πικραλίδα, γαρύφαλλο (που φύεται όλο το χρόνο σε γλάστρα), λάχανο και σπανάκι.
Την άνοιξη μπορείται να δίνεται στο καναρίνι σας συνέχεια φρέσκα κλαδιά με φύτρα, φύλλα και μπουμπούκια. Θα απορήσετε πόσο πρόθυμα εγκαταταλείπει γι' αυτά τη συνηθισμένη βασική τροφή του και τσιμπάει κάομα και τον φρέσκο φλοιό. Την εποχή του ζευγαρόματος προτιμάει ακόμα και τα φυτά που έχουν μελίγκρες, 😱καθαρίζοντας τα συστηματικά απ' αυτά τα παράσιτα. Και πάλι σώστε μόνο αυτά που ξέρετε ότι δεν είναι ραντισμένα.
Στα καναρίνια αρέσει ιδιαίτερα να ορμάνε στα αγριόχορτα ακόμα κι αν πρόκειται για μία μικρή επιφάνεια...
Πολλοί φίλοι των καναρινιών χαίρονται να κάθεται ο εξημερωμένος σύντροφός τους στο τραπέζι και να γυρεύει τροφή... μερικά ψίχουλα ψωμιού, ή γλυκού, ένα κομμάτι φρούτο και σπανιότερα μία μπουκίτσα βούτυρο ή τυρί Δεν το πειράζουν. Αντίθετα το σταμάχι του πουλιού δεν αντέχει φαγητά αλμυρά ή με μπαχαρικά."
 
Εχω την εντύπωση οτι επειδή αναφέρεσαι σε ενα αυτούσιο κομμάτι του βιβλίου θα ηταν καλό να αναφέρεις την πηγή.
Επιπλέον, αν ρίξεις μια ματιά στην ενότητα για την διατροφή των καναρινιών θα βρείς πάρα πολλές πληροφορίες. Όρεξη να εχεις να διαβάζεις:D
 
Το βιβλίο είναι του Heinz Schnoor με τίτλο "Τα πάντα για τα καναρίνια".
Απλά με παραξένεψαν ορισμένες τροφές όπως μελίγκρα, γαρύφαλλα, μπουμπούκια, βούτυροκαι τυρί.
 
Χωρίς να ξέρω το βιβλίο και να έχω διαβάσει παρακάτω που πιθανών να εξηγεί πιο αναλυτικά και εμπεριστατωμένα αυτά που λέει, αλλά από αυτό το απόσπασμα μου φαίνεται ότι είναι μια πολύ απλοϊκή προσέγγιση της διατροφής των καναρινιών.

Σε κάποια σημεία μάλιστα διαφωνώ. Όπως για παράδειγμα το να δώσεις στο καναρίνι τυρί. Αν δεν κάνω λάθος τα γαλακτοκομικά δεν είναι εύπεπτα για τα καναρίνια. Επίσης το να κόβουμε κλαράκια από δέντρα την άνοιξη και να δίνουμε στα καναρίνια το θεωρώ αρκετά επικίνδυνο ακόμη και αν δεν είναι κοντα σε δρόμο ή ραντισμένο το δέντρο για μεταφορά ασθενειών από άλλα πουλιά που μπορεί να είχαν κάτσει εκει προηγουμένως.
 
Θα συμφωνήσω με τον Στέφανο. Γαλακτοκομικά στα καναρίνια δεν δίνουμε γιατί από όσο ξέρω λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα για πέψη αυτών. Αποτέλεσμα είναι το καναρίνι να φουσκώνει.
 
Να προσθέσω ότι μερικά ξενόγλωσσα βιβλία υπολείπονται κατά τη μετάφραση στα Ελληνικά και πολλές φορές παρερμηνεύονται κάποια θέματα.
 
το βιβλιο στο οποιο αναφερεστε ειναι γραμμενο στην δεκαετοια του 70, πολλα πραγματα εχουν αλλαξει απο τοτε, πιστευω οτι σημερα ειμαστε σε θεση να ξερουμε οτι τα πουλια δεν κανει να τρων τυρι, τοτε ομως; Μαλλον θα τα ταιζαν τοτε με αυτο τον τροπο.
 
Back
Top