Διατροφή Διατροφή των καναρινιών με σφαιρίδια (pellets)

Η προσωπική εμπειρία μου στο παρελθόν (2000) είναι ότι τα πουλιά, όταν διέκοψα αναγκαστικά τη χορήγηση των σφαιριδίων, "επέστρεψαν" στους σπόρους κανονικά, δίχως προβλήματα και στενοχώριες. Η μετάβαση από τα σφαιρίδια στους σπόρους ήταν άμεση, όχι σταδιακή. Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι τα πουλιά δεν ξεχνούν να ξεφλουδίζουν σπόρους, αν έχουν μάθει από μικρά. Δεν γνωρίζω, γιατί δεν πρόλαβα τότε να το διαπιστώσω, τι συμβαίνει με πουλιά που δεν έχουν σιτιστεί ποτέ με σπόρους. Αλλά αυτό πλέον δεν με απασχολεί επειδή σφαιρίδια για καναρίνια κατασκευάζουν αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες και δεν πρόκειται να μείνω από λάστιχο..., όπως τότε. Δεν ξεχνώ βέβαια και αυτό που μου είπε ο πρωτοποριακός φίλος εκτροφέας "η τροφή του μέλλοντος για τα καναρίνια". Ακόμη κι αν οι σημερινές επιλογές μου, όσον αφορά τους κατασκευαστές, δεν με ικανοποιήσουν στο μέλλον, υπάρχουν αρκετές άλλες για συνέχεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η δυνατότητα επιλογής, που δεν υπήρχε τότε κι αναγκάστηκα να επιστρέψω στους σπόρους, με ανακουφίζει και με κάνει να αισθάνομαι ασφαλής για την ριζική αλλαγή διατροφής των καναρινιών μου.
 
Προς το παρόν δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Έχω πλήρη εικόνα του ετήσιου κόστους εκτροφής των καναρινιών μου με σπόρους, βιταμίνες, συμπληρώματα, φυσικές τροφές κλπ., αλλά δεν γίνεται να έχω την ίδια εικόνα για τα σφαιρίδια διότι : α) δεν σιτίζεται ακόμη ολόκληρο το κοπάδι με αυτά, β) ο χειμώνας που τα πουλιά τρώνε περισσότερη τροφή είναι ακόμη μακρυά, γ) τα νεαρά αρσενικά, περίπου 25, σιτίζονται, λόγω πιθανής συμμετοχής στους διαγωνισμούς, με σπόρους. Πάντως η αγορά των σφαιριδίων είναι πολύ φθηνότερη από τότε που τα πρωτοχρησιμοποίησα, όταν η Kaytee ήταν η μόνη εισαγόμενη εταιρεία παραγωγής. Ο ανταγωνισμός έχει και καλά αποτελέσματα! Για να καταλάβεις το C19 κοστίζει περί τα 5-6 ευρώ το κιλό. Δεν είναι και τόσο ακριβό, αν σκεφθείς ότι εκτός από τους σπόρους δεν χρειάζεται, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία να χρησιμοποιείς βιταμίνες, συμπληρώματα, αυγά κλπ. Που δεν κοστίζουν και λίγα χρήματα, αν τα υπολογίσεις ετησίως. Το θέμα είναι ότι ο εισαγωγέας το φέρνει κατόπιν παραγγελίας και σε συσκευασία 25 κιλών, το οποίο βέβαια είναι μακρινής λήξης, τέλος 2019, αλλά πρέπει να το "φορτωθείς" ολόκληρο ή, αν βρεις κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο, να το μοιραστείς μαζί του. Αντίθετα το C 15 (συντήρησης) υπάρχει στη συσκευασία του ενός κιλού και κοστίζει 7-8 ευρώ. Τα προϊόντα της Psittacus Catalonia μπορείς να τα βρεις σε συσκευασίες των 800 γρ. και 3 κιλών (τα σφαιρίδια) και 1 και 5 κιλών (μαλακή τροφή) σε τιμές κάπως πιο τσιμπημένες ανά κιλό, αλλά έχω την εντύπωση ότι, όσον αφορά την μαλακή τροφή, η κατανάλωση είναι χαμηλότερη, οπότε μπορεί το κόστος να είναι το ίδιο.
 
Η σίτιση των πουλιών με σπόρους πριν τους διαγωνισμούς αποτελεί προϋπόθεση ή κανόνα; Το ίδιο ισχύει και κατα τη διάρκεια του διαγωνισμού;
Αν ναι, γνωρίζεις τους λόγους;
 
Γιάννη επειδή ο κάθε σύλλογος επιλέγει το μείγμα σπόρων που θα δοθεί στα πουλιά τις ημέρες του διαγωνισμού αναγκαστικά δίνει σπόρια ο φίλος. Δεν μπορεί να δίνει ο καθένας ότι μείγμα θέλει. Είναι κανονισμένο από πριν. Εννοείτε ενημερώνει ο σύλλογος για το τί μείγμα θα δοθεί στα πουλιά από πριν.
 
Η σίτιση των πουλιών με σπόρους πριν τους διαγωνισμούς αποτελεί προϋπόθεση ή κανόνα;
Στα καναρίνια τύπου και χρώματος δεν υπάρχει κάτι τέτοιο
 
Πριν την έκθεση τα πουλιά τρώνε το μείγμα που τους δίνει ο εκτροφέας.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης τρώνε το μείγμα που προσφέρει συνήθως ο σπόνσορας της έκθεσης εκτός αν ο εκτροφέας είναι κοντά κι αποφασίσει αυτός να περιποιείται τα πουλιά του.
 
Στις εκθέσεις ταΐζει ο σπόνσορας όπως λέει ο Γιάννης. Υπάρχουν 5 μείγματα σπορικών που αντιστοιχούν στις κατηγορίες των διαγωνιζομένων πουλιών. Χρώματος, Ποζιτούρας, Αγρια, Παραδείσια, Παπαγαλοειδή. Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις και κάποια ακόμα που έχουν αναφορά σε περιστεροειδή, ορτύκια και εντομοφάγα.
-Οι ταΐστρες των πουλιών κάθε κατηγορίας πρέπει να έχουν τους ίδιους σπόρους και τα κλουβιά το ίδιο υπόστρωμα ώστε να υπάρχει απόλυτη ομοιομορφία και κανείς εκτροφέας δεν επιτρέπεται να εισέρχεται στον χώρο πριν την κρίση και να περιποιείται ιδιαίτερα τα πουλιά του. Αυτό γίνεται μόνον απο την ομάδα εργασίας της έκθεσης που έχει αναλάβει την σίτιση.
 
Ο φίλος @TheBigL έχει απόλυτο δίκιο. Συμπληρωματικά αναφέρω ότι εμείς οι μαλινουάδες χρησιμοποιούμε σε όλους τους διαγωνισμούς ένα μίγμα τριών ειδών σπόρων (κεχρί 60%, ρούπσεν 30%, νίζερ 10%). Οι περισσότεροι εκτροφείς ταΐζουν με αυτό τα νεαρά αρσενικά από τότε που τα τοποθετούν στα αγωνιστικά κλουβιά (περί τα τέλη Οκτωβρίου) μέχρι το πέρας των διαγωνισμών (τέλη Ιανουαρίου). Ακόμη και το υπόστρωμα είναι συγκεκριμένο. Όλα αυτά τα γνωρίζουμε εκ των προτέρων γιατί οι διαγωνισμοί διεξάγονται για πολλά χρόνια με συγκεκριμένους κανόνες και η περιποίηση των καναρινιών γίνεται από την επιτροπή που έχει οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Κανείς άλλος δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία. Αυτά γίνονται σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς καναρινιών, όπως αναφέρει και ο φίλος mgerom.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Επομένως, το ερώτημα που προκύπτει σε αυτό το σημείο της ενδιαφέρουσας συζήτησης είναι, αν είναι πραγματικά απαραίτητοι οι σπόροι, για οποιοδήποτε λόγο, κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών ή χορηγούνται υποχρεωτικά επειδή ο σπόνσορας δεν έχει τέτοια πράγματα στο μαγαζί του.

Η απορία μου προέκυψε από τα 2-3 πρώτα μηνύματα της συζήτησης, με αφορμή φυσικά την εμπειρία του Γιώργου, η οποία με βάση τις αναφορές του ξεκινά από το 2000. Η απορία μου ενισχύεται από το γεγονός ότι έχω ήδη μεταφέρει άρθρα εκτροφέων και κτηνιάτρων του εξωτερικού από το 2006 που αναφέρονται στα πέλλετς, αλλά παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να γίνουν κάνοντας στη διατροφή των πουλιών.

Ποιος είναι ο λόγος; Είναι μια απάτη που δεν κατάφερε να γίνει καθεστώς ή είναι κάτι που θα άξιζε περισσότερης εκτίμησης από τους εκτροφείς αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ λόγω λανθασμένης εκτίμησης και κατά συνέπεια ανεπαρκούς προώθησης από το μάρκετινγκ της βιομηχανίας;

Η πιο γρήγορη απάντηση αν δεν εμβαθύνει κάποιος στην ουσία των ερωτημάτων, είναι ότι τα πουλιά γεννήθηκαν για να τρώνε σπόρους. Από την άλλη, μια γρήγορη ανταπάντηση θα μπορούσε να είναι ότι τα σκυλιά γεννήθηκαν για να ξεσκίζουν σάρκες αλλά παρόλα αυτά, η ενδεδειγμένη διατροφή για τα κατοικίδια σκυλιά σχεδόν από το σύνολο των ειδικών, είναι η αποκλειστική διατροφή με πέλλετς.
 
Δεν γνωρίζω, γιατί δεν πρόλαβα τότε να το διαπιστώσω, τι συμβαίνει με πουλιά που δεν έχουν σιτιστεί ποτέ με σπόρους.
Aν και δεν έχω καναρίνια θα σου πω εγώ για τους παπαγάλους μου. Τα μικρά τα μεγάλωσα με πέλετς ως βασική τροφή και πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Σπόρους δεν είχαν δει ποτέ μέχρι την ηλικία των 2 ετών περίπου. Τους έφαγαν κανονικά απο την πρώτη φορά που τους έδωσα και μάλιστα καθόλου επιλεκτικά δηλαδή να διαλέγουν και να τρώνε μόνο τον ηλιόσπορο όπως κάνει η πλειοψηφία των παπαγάλων.


αλλά παρόλα αυτά, η ενδεδειγμένη διατροφή για τα κατοικίδια σκυλιά σχεδόν από το σύνολο των ειδικών, είναι η αποκλειστική διατροφή με πέλλετς.

Σταύρο, μεγάλη κι άλλη κουβέντα αυτή.
 
Σταύρο, μεγάλη κι άλλη κουβέντα αυτή.
Είναι όντως αλλά ας μη μείνουμε στενά σε αυτή. Εμάς εδώ στο φόρουμ της διατροφής των καναρινιών μας ενδιαφέρει κυρίως το ερώτημα, γιατί τα πέλλετς των πουλιών δεν κατάφεραν ποτέ να πουλάνε το ίδιο με αυτά των σκυλιών, τηρουμένων πάντα των αναλογιών με βάση τον πληθυσμό των ατόμων (σκυλιά ή πουλιά) που σιτίζονται ως κατοικίδια από τους ανθρώπους.
 
Είναι όντως αλλά ας μη μείνουμε στενά σε αυτή. Εμάς εδώ στο φόρουμ της διατροφής των καναρινιών μας ενδιαφέρει κυρίως το ερώτημα, γιατί τα πέλλετς των πουλιών δεν κατάφεραν ποτέ να πουλάνε το ίδιο με αυτά των σκυλιών, τηρουμένων πάντα των αναλογιών με βάση τον πληθυσμό των ατόμων (σκυλιά ή πουλιά) που σιτίζονται ως κατοικίδια από τους ανθρώπους.

Αν συμφωνησουμε κανονικο φαγητο των πουλιων ειναι τα σπορια και των σκυλων το κρεας, ειναι ευκολο να καταλαβουμε το γιατι.
Νομιζω οτι εχει να κανει με την επεξεργασια του κρεατος πριν το δωσουμε στο ζωο, απαιτει περισσοτερο χρονο απο το να γεμισεις το πιατο του σκυλου με κροκετες.
 
Είναι όντως αλλά ας μη μείνουμε στενά σε αυτή. Εμάς εδώ στο φόρουμ της διατροφής των καναρινιών μας ενδιαφέρει κυρίως το ερώτημα, γιατί τα πέλλετς των πουλιών δεν κατάφεραν ποτέ να πουλάνε το ίδιο με αυτά των σκυλιών, τηρουμένων πάντα των αναλογιών με βάση τον πληθυσμό των ατόμων (σκυλιά ή πουλιά) που σιτίζονται ως κατοικίδια από τους ανθρώπους.

Εδώ και γενικά στην Αμερική πουλάνε. Τα εξωτικά κυρίως πουλιά έγιναν πολύ της μόδας κατά το 1970-1980 και μετά κι έτσι αναπτύχθηκαν όλα γύρω τους, διατροφή, ιατρική κτλ. Τα πέλετς των πετ πουλιών αν δεν απατώμαι βασίστηκαν στην ιδέα της διατροφής με πέλετς της ορνιθο-βιομηχανίας.

Προσωπική μου αίσθηση είναι 1. η διαφορά στο κόστος 2. η μη εύκολη αποδοχή της καινοτομίας απο τους κατόχους των πουλιών και 3. η έλλειψη εκτεταμένης έρευνας στην Ευρώπη σχετικά με τη διατροφή των πουλιών.
 
Οσον αφορά τα καναρίνια ο βασικός λόγος που τα πέλλετς δεν προχώρησαν, είναι οτι τα πουλιά αρχικά, δεν τα αγγίζουν καν. Χρειάζεται κόπος για να τηρηθεί το πρόγραμμα των εταιρειών που δίνουν κατευθύνσεις για την μετάβαση απο τα σπόρια στο πέλλετ. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις. Εκεί συμμετέχουν πουλιά που πιθανά δεν έχουν ξαναδεί ΠΕΛΛΕΤ στην ζωή τους και αν δωθεί σαν βασική τροφή για μια ολόκληρη εβδομάδα, που κρατάει η έκθεση, τα μισά θα φύγουν "ανάσκελα". Το κόστος γέρνει υπέρ του πέλλετ διότι δεν υπάρχει καθόλου φύρα. Να σκεφτεί κανείς οτι στα καλύτερα μείγματα, με την μεγαλύτερη αποδοχή, η κατανάλωση δεν ξεπερνά το 65-70% . Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να κάνει πολλούς(ιδιαίτερα τους μεγαλοεκτροφείς) να τα βλέπουν πολύ θετικά.
 
Μπορώ να πω ότι οι περισσότεροι εκτροφείς καναρινιών, δίχως να έχουν δοκιμάσει αυτού του είδους τη διατροφή, την απορρίπτουν γιατί δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι ένα καναρίνι μπορεί να ζήσει χωρίς σπόρους. Φοβούνται, δικαιολογημένα, να αλλάξουν εντελώς τη διατροφή των πουλιών τους. Μάλλον δεν γνωρίζουν ή παραβλέπουν ότι τα πουλιά στη φύση για αρκετό χρονικό διάστημα κάθε έτος δεν τρέφονται με σπόρους γιατί δεν υπάρχουν πουθενά. Αν όμως υπήρχε κάποια ενημέρωση από ειδικά καταρτισμένους ανθρώπους για τα σφαιρίδια, ίσως να τα αντιμετώπιζαν θετικότερα. Δυστυχώς στη χώρα μας προς το παρόν δεν υπάρχει. Οι εισαγωγικές εταιρείες δεν προωθούν ιδιαίτερα αυτό το προϊόν και αφήνουν τους εκτροφείς να κρίνουν και αποφασίσουν μόνοι τους για μία τόσο σημαντική αλλαγή στη διατροφή των καναρινιών. Το αντιμετωπίζουν σα να μη τους πολυενδιαφέρει. Το 80-90% των εκτροφέων που γνωρίζω δεν ξέρουν καν ότι διατίθενται στην αγορά τα σφαιρίδια, ως πλήρη διατροφή των καναρινιών. Η χρήση των σφαιριδίων για όσους συμμετέχουν σε διαγωνισμούς έχει μία ιδιαιτερότητα επειδή τα καναρίνια που θα διαγωνιστούν πρέπει να τρέφονται με σπόρους για τους λόγους που προαναφέρονται. Αυτό σίγουρα έχει ως συνέπεια να υπάρχουν δύο διατροφικές γραμμές στην εκτροφή τους, μία για τα πουλιά που θα διαγωνιστούν (σπόροι) και άλλη για τα υπόλοιπα (σφαιρίδια). Επιπροσθέτως κάθε χρόνο τα διαγωνιζόμενα πουλιά, όταν τελειώνουν οι διαγωνισμοί, πρέπει να ματαβαίνουν από τους σπόρους στα σφαιρίδια. Αυτός μπορεί να είναι ένας αποτρεπτικός λόγος για τη χρήση τους.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις. Εκεί συμμετέχουν πουλιά που πιθανά δεν έχουν ξαναδεί ΠΕΛΛΕΤ στην ζωή τους και αν δωθεί σαν βασική τροφή για μια ολόκληρη εβδομάδα, που κρατάει η έκθεση, τα μισά θα φύγουν "ανάσκελα".
Κατανοητό όσον αφορά στους διαγωνισμούς.

Πάντως, εκτός από την εμπειρία του Γιώργου, θα είχε ενδιαφέρον να κατατεθούν εμπειρίες από όποιον έχει χρησιμοποιήσει τα πέλλετς σε βάθος χρόνου, ώστε να αξιολογηθεί αντικειμενικότερα το ενδεχόμενο της χορήγησης τους σε πουλιά μεγαλύτερης ηλικίας του ενός χρόνου ή σε αυτά που δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς
 
Κατανοητό όσον αφορά στους διαγωνισμούς.

Πάντως, εκτός από την εμπειρία του Γιώργου, θα είχε ενδιαφέρον να κατατεθούν εμπειρίες από όποιον έχει χρησιμοποιήσει τα πέλλετς σε βάθος χρόνου, ώστε να αξιολογηθεί αντικειμενικότερα το ενδεχόμενο της χορήγησης τους σε πουλιά μεγαλύτερης ηλικίας του ενός χρόνου ή σε αυτά που δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς
Oλες οι μάρκες έχουν δοκιμαστεί και για όλες υπάρχει η ίδια αντίδραση απο τα πουλιά. Δεν είναι εύκολα αποδεκτές. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ενημέρωσης ή άγνοιας των εκτροφέων. Δεν αναφέρομαι στη Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα σε Βέλγιο,Ιταλία,Γερμανία,Ισπανία. Εκεί όχι μόνον οι εκτροφείς είναι γνώστες, κλλά είναι οι βασικοί "υπεύθυνοι" για το οποιοδήποτε βήμα γίνεται στο θέμα διατροφή. Ειναι αυτοί που δίνουν το στίγμα των επιθυμιών τους, που γίνεται η βάση για ψάξιμο, απο τις εταιρείες. Είμαι σίγουρος οτι αν, αύριο το πρωί κάποιος αγόραζε μια συσκευασία πέλλετ, πέταγε όλους τους σπόρους απο τα κλουβιά του και έβλεπε τα πουλιά του να "πέφτουν με τα μούτρα" στο νέο υλικό, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα μείγματα σπόρων θα ήσαν παρελθόν. Οσο κι' αν αυτό ενοχλούσε κάποιους απο εμάς 😉
 
Oλες οι μάρκες έχουν δοκιμαστεί και για όλες υπάρχει η ίδια αντίδραση απο τα πουλιά. Δεν είναι εύκολα αποδεκτές.
είναι οτι τα πουλιά αρχικά, δεν τα αγγίζουν καν.


Μάκη κανένα είδος πουλιού που δεν απογαλακτίστηκε με πέλετς δεν τα αγγίζει αρχικά. Θέλει προσπάθεια κι επιμονή.

Τα πουλιά τρέφονται διαφορετικά απο τα σκυλιά που χρησιμοποιούν την οσμή και θεωρούν πώς ότι μυρίζει κρέας θα είναι κρέας.
 
Back
Top