Η προσωπική εμπειρία μου στο παρελθόν (2000) είναι ότι τα πουλιά, όταν διέκοψα αναγκαστικά τη χορήγηση των σφαιριδίων, "επέστρεψαν" στους σπόρους κανονικά, δίχως προβλήματα και στενοχώριες. Η μετάβαση από τα σφαιρίδια στους σπόρους ήταν άμεση, όχι σταδιακή. Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι τα πουλιά δεν ξεχνούν να ξεφλουδίζουν σπόρους, αν έχουν μάθει από μικρά. Δεν γνωρίζω, γιατί δεν πρόλαβα τότε να το διαπιστώσω, τι συμβαίνει με πουλιά που δεν έχουν σιτιστεί ποτέ με σπόρους. Αλλά αυτό πλέον δεν με απασχολεί επειδή σφαιρίδια για καναρίνια κατασκευάζουν αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες και δεν πρόκειται να μείνω από λάστιχο..., όπως τότε. Δεν ξεχνώ βέβαια και αυτό που μου είπε ο πρωτοποριακός φίλος εκτροφέας "η τροφή του μέλλοντος για τα καναρίνια". Ακόμη κι αν οι σημερινές επιλογές μου, όσον αφορά τους κατασκευαστές, δεν με ικανοποιήσουν στο μέλλον, υπάρχουν αρκετές άλλες για συνέχεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η δυνατότητα επιλογής, που δεν υπήρχε τότε κι αναγκάστηκα να επιστρέψω στους σπόρους, με ανακουφίζει και με κάνει να αισθάνομαι ασφαλής για την ριζική αλλαγή διατροφής των καναρινιών μου.