Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησα να δίνω pellets στα καναρίνια μου. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας παραθέσω την εμπειρία μου από τη χρήση τους μέχρι σήμερα. Όπως έχω γράψει στην αρχή τα χρησιμοποίησα στο 60% των καναρινιών και μετά σε όλα, εκτός από τα νεαρά αρσενικά που τράφηκαν με σπόρους, μέχρι τέλη Ιανουαρίου που τελείωσαν οι διαγωνισμοί.
Καταρχήν να σας πω ότι από το καλοκαίρι 2018 διέκοψα τη χορήγηση της μαλακής τροφής της εταιρείας Psittacus Catalonia, , επίσης πλήρους διατροφής, διότι αφενός ο εισαγωγέας δεν είχε διαθέσιμη στην αποθήκη του - πάλι τα ίδια - κι αφετέρου πρόσεξα, και αυτό δεν μου άρεσε, ότι η εταιρεία απαγορεύει τη χορήγηση οποιασδήποτε άλλης τροφής. Αντίθετα με την Versele Laga που επιτρέπει την παράλληλη χορήγηση π.χ. λαχανικών, αν κάποιος θέλει να ταΐσει τα καναρίνια του μία έξτρα λιχουδιά, π.χ. μπρόκολο, λάχανο κλπ..
Η εντύπωση από την περίοδο της πτερόρροιας είναι θετικότατη. Όλα τα καναρίνια την πέρασαν αναίμακτα και το νέο πτέρωμά τους είναι στιλπνό και λαμπερό. Μετά την πτερόρροια αρκετά, ειδικά τα παλιότερα, πύρωσαν σχετικά νωρίς. Δίχως ενισχυτικά προϊόντα που, όπως λέει και η εταιρεία, δεν χρειάζονται. Τα νεαρά αρσενικά μετά τους διαγωνισμούς "πέρασαν" εύκολα στα pellets και μάλιστα, όσα είχαν παχύνει από τους λιπαρούς σπόρους, αδυνάτισαν, πύρωσαν και κάποια ζευγάρωσαν με επιτυχία.
Αυτό που διστάζω να κάνω, προς το παρόν, είναι να αφήσω τις θηλυκές τροφούς να ταΐσουν τα μικρά τους μόνο με pellets. Τους δίνω, εκτός των pellets, και φρέσκο βραστό αυγό. Ίσως κάποια στιγμή να το επιχειρήσω.
Πάντως αυτό που μερικοί φοβούνται, ότι δηλαδή τα καναρίνια θα ξεχάσουν, λόγω της αποκλειστικής διατροφής με pellets, να ξεφλουδίζουν και τρώνε σπόρους,
είναι μύθος. Έκανα ένα πειραματάκι και χορήγησα, μετά από 4-5 μήνες από τη γέννησή τους, σπόρους στα νεαρά θηλυκά, τα οποία από την αρχή της ζωής τους έμαθαν να τρώνε μόνο pellets. Τα καταβρόχθισαν. Σιγά, μην ξέχναγαν να τρώνε σπόρια!
Τέλος θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, αν κάτι δεν πάει καλά στο μέλλον σχετικά με τα pellets, θα το αναφέρω δίχως κανένα δισταγμό, καθώς ούτε είμαι μέτοχος των εταιρειών που τα παράγουν ή τα εισάγουν ούτε υπέρμαχος ακόμη και των τυχόν λανθασμένων επιλογών μου.
Η μοναδική ένστασή μου σχετικά με αυτά είναι ότι η κοκκομετρία τους δεν ήταν πάντοτε η ίδια. Η πρώτη παρτίδα (20 kg) ήταν μεσαία, η δεύτερη πιο χονδρή και η τελευταία τελείως ψιλή. Αυτό πράγματι μερικές φορές αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα για την αποδοχή τους. Επίσης, μη νομίζετε ότι δεν υπάρχει φύρα. Πάντοτε υπάρχουν πουλιά που σκαλίζουν και χύνουν κάτω την τροφή ή άλλα που τρώνε μόνο τους πράσινους κόκκους και αφήνουν τους κόκκινους (λέτε να είναι βάζελοι
ή άλλα που τους τρίβουν και στην ουσία τους αχρηστεύουν. Αλλά αυτά τα φαινόμενα στην περίπτωση των pellets είναι λιγα έως ελάχιστα.