Διατροφή Διατροφή των καναρινιών με σφαιρίδια (pellets)

Δεν υπάρχει κανένα θέμα ενημέρωσης ή άγνοιας των εκτροφέων
Ναι βρε, τουλάχιστον εγώ τα γνωρίζω από το 2006. Είδα κι έπαθα μέχρι να καταλάβω τότε τι είναι αυτά τα πράγματα και πώς μπορούν να μεταφραστούν στα ελληνικά. :)

Είμαι σίγουρος οτι αν, αύριο το πρωί κάποιος αγόραζε μια συσκευασία πέλλετ, πέταγε όλους τους σπόρους απο τα κλουβιά του και έβλεπε τα πουλιά του να "πέφτουν με τα μούτρα" στο νέο υλικό, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα μείγματα σπόρων θα ήσαν παρελθόν
Αν τα έπαιρνε με αυτόν το σκοπό, δηλαδή να έχουν άμεση αποδοχή, τότε προφανώς και θα ήταν λάθος επιλογή, αφού τουλάχιστον η Versele στα pellets της έχει "υποχρεωτικό" πρόγραμμα μετάβασης περίπου 45 ημερών.

Έχω την αίσθηση πάντως ότι τα pellets για κάποιες κατηγορίες εκτροφέων - ιδιοκτητών πουλιών θα ήταν ίσως προτιμότερη διατροφική επιλογή από τους σπόρους λόγω της ευκολίας στη διαχείριση και της καλύτερης διατροφικής κάλυψης των πουλιών, εάν δεν είναι πολύ καλοί γνώστες του θέματος.
 
Έχω την αίσθηση πάντως ότι τα pellets για κάποιες κατηγορίες εκτροφέων - ιδιοκτητών πουλιών θα ήταν ίσως προτιμότερη διατροφική επιλογή από τους σπόρους λόγω της ευκολίας στη διαχείριση και της καλύτερης διατροφικής κάλυψης των πουλιών
Oχι για κάποιους, αλλά για όλους. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σοβαρά. Ιδιαίτερα για μεγάλες εκτροφές και νάσαι σίγουρος οτι το πράγμα δεν κολλάει στο οικονομικό, αλλά ούτε και σε "ηθικούς" φραγμούς. Υπάρχει αυτή η μεγάλη δυσκολία (ευτυχώς), να ξεριζωθεί ένα απο τα βασικά χαρακτηριστικά των πουλιών. Η σποροφαγία, με όλα τα παρελκόμενά της.
 
Για κάποιον εκτροφέα που δεν έχει χρησιμοποιήσει τα σφαιρίδια, ως πλήρη διατροφή, μάλλον μοιάζει δύσκολο ή επίφοβο να το επιχειρήσει. Μπορεί όμως να το δοκιμάσει σε ορισμένα πουλιά και να βλάλει τα συμπεράσματά του.
 
Κάποτε στα ενυδρεία υπήρχαν μόνο τα flakes σαν τροφή, όταν βγήκαν στην αγορά τα μπιλακια υπήρχε στην αρχή μια δυσκολία στους χομπιστες να δοκιμάσουν το νέο προϊόν.
Η δυσκολία γινόταν πολλαπλάσια όταν κάποιοι τα δοκίμαζαν και δεν γινόταν αποδεκτό από τα ψάρια τούς.
Με τον καιρό όμως τείνουν να επικρατήσουν έναντι των νιφαδων εξαιτίας σοβαρών πλεονεκτηματων όπως μικρότερη αλλοίωση, φύρα και μη δημιουργίας βρωμιας στο νερό
 
Oχι για κάποιους, αλλά για όλους. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σοβαρά. Ιδιαίτερα για μεγάλες εκτροφές και νάσαι σίγουρος οτι το πράγμα δεν κολλάει στο οικονομικό, αλλά ούτε και σε "ηθικούς" φραγμούς. Υπάρχει αυτή η μεγάλη δυσκολία (ευτυχώς), να ξεριζωθεί ένα απο τα βασικά χαρακτηριστικά των πουλιών. Η σποροφαγία, με όλα τα παρελκόμενά της.

Έχει δοκιμάσει κανείς να απογαλακτίσει νεοσσούς καναρινιών αποκλειστικά με πέλετς για να μπορούμε να αξιολογήσουμε την ευκολία ή τη δυσκολία. Θυμάμαι τα δικά μου πουλιά να δοκιμάζουν τα πέλετς απο την πρώτη ημέρα που μπήκαν στο δικό τους κλουβί. Αν και δεν έχω καναρίνια θα με ενδιέφερε να ακούσω το αντίστοιχο εγχείρημα τι κριτική θα λάμβανε. Είχαμε και μια κοπέλα απο Αμερική με ένα καναρίνι που δεν έβρισκε τι είχε κι είχε πληρώσει ένα σωρό στους γιατρούς. Ίσως αυτή λόγω του ότι ζει στην Αμερική να το τάιζε πέλετς ή να γνώριζε να μας πει για τους εκεί εκτροφείς καναρινιών αν το είχε πάρει απο εκτροφέα.
 
Στα καναρίνια, είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Δεν μπορεί να γίνει μετατροπή (αλλαγή) σε πολύ τρυφερή ηλικία. Υπάρχει μια περίοδος κάμψης της καμπύλης ανάπτυξης των νεαρών πουλιών. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος και βρίσκεται ανάμεσα στις 30-50 πρώτες ημέρες της ζωής τους. Το πιθανότερο είναι οτι θα υπάρχουν άσχημα αποτελέσματα αν επιχειρηθεί, αυτή την περίοδο, οποιαδήποτε αλλαγή. Ο μόνος τρόπος που έχει επιχειρηθεί επανειλημμένα, είναι το μεγάλωμα των νεοσσών απο γονείς που είναι ήδη στο πέλλετ . Ετσι τα μικρά δεν έχουν καμία επαφή με τους σπόρους, απο την αρχή της ζωής τους. Εδώ όμως παρουσιάστηκαν προβλήματα πρός δυό κατευθύνσεις. Νεαρά πουλιά - Ενήλικες. Είναι προβλήματα που δημιουργεί η φύση του πέλλετ. Οταν ταΐζεις πέλλετ , δεν υπάρχει τίποτε άλλο στο κλουβί. Εξ άλλου αυτή είναι και η φιλοσοφία του. Αντικατάσταση των σπορικών, αντικατάσταση των όποιων ιδιαίτερων πρωτεϊνικών σκευασμάτων, μετάλλων, ιχνοστοιχίων, βιταμινών κλπ. Πέλλετ και νερό. Αυτό όμως λειτουργεί "περίεργα" την κρίσιμη περίοδο 30-50 ημερών, αλλα και στην σωστή αλλαγή πτερώματος των μικρών. Διαφοροποιήσεις στον χρόνο αλλαγής(μεγάλη καθυστέρηση), αλλά και περιπτώσεις ανωμαλιών (διπλή αλλαγή-ακόμα και πρωτευόντων). Πέραν όμως απο τις επιπτώσεις στα μικρά,υπάρχει μια δυσκολία στην προσαρμογή της διαχείρισης των ενηλίκων. Ενας απο τους βασικούς παράγοντες της διατήρησης του ρολογιού των πουλιών, της διάκρισης των εποχών, είναι η διαφοροποίηση της διατροφής ανάλογα την περίοδο. Εδώ όμως πλέον είναι αδύνατη να υπάρξει διαφορετική διαχείριση ανάλογα τις εποχές. Το ίδιο πέλλετ καταναλώνουν τα πουλιά ΑΝΟΙΞΗ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ-ΧΕΙΜΩΝΑ . Αυτό έδωσε τελικά, σε συνδιασμό φυσικά και με άλλες συνθήκες, κάποια πολύ "περίεργα" αποτελέσματα. Καθυστερήσεις και ανωμαλίες στην ετήσια πτερόρροια, αλλαγές στον χρόνο που πυρώνουν τα πουλιά, ταυτόχρονο πύρωμα αρσενικών και θηλυκών, αυξομείωση του πάχους των πουλιών ανάλογα τον χώρο διαβίωσης και μόνο και αρκετά ακόμα δύσκολα διαχειρίσιμα αποτελέσματα. Ετσι, έγινε μια κίνηση για διαφοροποίηση της σύστασης των πέλλετς ανάλογα τις περιόδους. Αυτό φαίνεται όμως να μην "δουλεύει". Τα πουλιά χρειάζονται νέα προσαρμογή για να δεχτούν την όποια αλλαγή στην σύνθεση του πέλλετ και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αυτά τα ολίγα για κάποια βασικά, κατ' εμέ, πράγματα γύρο απο το θέμα. Υπάρχει μεγάλο βάθος και η προσπάθεια δεν έχει σταματήσει για την καθιέρωση των πέλλετς.
 
Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησα να δίνω pellets στα καναρίνια μου. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας παραθέσω την εμπειρία μου από τη χρήση τους μέχρι σήμερα. Όπως έχω γράψει στην αρχή τα χρησιμοποίησα στο 60% των καναρινιών και μετά σε όλα, εκτός από τα νεαρά αρσενικά που τράφηκαν με σπόρους, μέχρι τέλη Ιανουαρίου που τελείωσαν οι διαγωνισμοί.
Καταρχήν να σας πω ότι από το καλοκαίρι 2018 διέκοψα τη χορήγηση της μαλακής τροφής της εταιρείας Psittacus Catalonia, , επίσης πλήρους διατροφής, διότι αφενός ο εισαγωγέας δεν είχε διαθέσιμη στην αποθήκη του - πάλι τα ίδια - κι αφετέρου πρόσεξα, και αυτό δεν μου άρεσε, ότι η εταιρεία απαγορεύει τη χορήγηση οποιασδήποτε άλλης τροφής. Αντίθετα με την Versele Laga που επιτρέπει την παράλληλη χορήγηση π.χ. λαχανικών, αν κάποιος θέλει να ταΐσει τα καναρίνια του μία έξτρα λιχουδιά, π.χ. μπρόκολο, λάχανο κλπ..
Η εντύπωση από την περίοδο της πτερόρροιας είναι θετικότατη. Όλα τα καναρίνια την πέρασαν αναίμακτα και το νέο πτέρωμά τους είναι στιλπνό και λαμπερό. Μετά την πτερόρροια αρκετά, ειδικά τα παλιότερα, πύρωσαν σχετικά νωρίς. Δίχως ενισχυτικά προϊόντα που, όπως λέει και η εταιρεία, δεν χρειάζονται. Τα νεαρά αρσενικά μετά τους διαγωνισμούς "πέρασαν" εύκολα στα pellets και μάλιστα, όσα είχαν παχύνει από τους λιπαρούς σπόρους, αδυνάτισαν, πύρωσαν και κάποια ζευγάρωσαν με επιτυχία.
Αυτό που διστάζω να κάνω, προς το παρόν, είναι να αφήσω τις θηλυκές τροφούς να ταΐσουν τα μικρά τους μόνο με pellets. Τους δίνω, εκτός των pellets, και φρέσκο βραστό αυγό. Ίσως κάποια στιγμή να το επιχειρήσω.
Πάντως αυτό που μερικοί φοβούνται, ότι δηλαδή τα καναρίνια θα ξεχάσουν, λόγω της αποκλειστικής διατροφής με pellets, να ξεφλουδίζουν και τρώνε σπόρους, είναι μύθος. Έκανα ένα πειραματάκι και χορήγησα, μετά από 4-5 μήνες από τη γέννησή τους, σπόρους στα νεαρά θηλυκά, τα οποία από την αρχή της ζωής τους έμαθαν να τρώνε μόνο pellets. Τα καταβρόχθισαν. Σιγά, μην ξέχναγαν να τρώνε σπόρια!
Τέλος θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, αν κάτι δεν πάει καλά στο μέλλον σχετικά με τα pellets, θα το αναφέρω δίχως κανένα δισταγμό, καθώς ούτε είμαι μέτοχος των εταιρειών που τα παράγουν ή τα εισάγουν ούτε υπέρμαχος ακόμη και των τυχόν λανθασμένων επιλογών μου.
Η μοναδική ένστασή μου σχετικά με αυτά είναι ότι η κοκκομετρία τους δεν ήταν πάντοτε η ίδια. Η πρώτη παρτίδα (20 kg) ήταν μεσαία, η δεύτερη πιο χονδρή και η τελευταία τελείως ψιλή. Αυτό πράγματι μερικές φορές αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα για την αποδοχή τους. Επίσης, μη νομίζετε ότι δεν υπάρχει φύρα. Πάντοτε υπάρχουν πουλιά που σκαλίζουν και χύνουν κάτω την τροφή ή άλλα που τρώνε μόνο τους πράσινους κόκκους και αφήνουν τους κόκκινους (λέτε να είναι βάζελοι 😉 ή άλλα που τους τρίβουν και στην ουσία τους αχρηστεύουν. Αλλά αυτά τα φαινόμενα στην περίπτωση των pellets είναι λιγα έως ελάχιστα.
 
Αμβρόσιε, καλησπέρα! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου να βοηθήσω, όσο μπορώ, στην ενημέρωση προς όλους τους ενδιαφερόμενους, που, απ' ότι φαίνεται, είναι αρκετοί.
 
Γιώργο καλήμερα ή καλησπέρα(αναλόγως του πότε θα δεις το μήνυμα μου). Το post σου είναι..σημαδιακό:). Σήμερα το απόγευμα αγόρασα την C15 της Verse Laga. Διαβάζοντας το όσα χρήσιμα παρέθεσες αύριο κιόλας θα την ξεκινήσω και προφανές θα ακολουθήσουν οι εντυπώσεις μου.
Ευχαριστώ (και αρκετοί άλλοι φαντάζομαι) για την παραπάνω ανάλυση σου.👍
 
Νομίζω είναι αργά πλέον Τάσο. Άλλωστε δεν έχω θυληκο.. Επειδή δεν έχω ξανακάνει αναπαραγωγή το σκέφτηκα και το σκέφτομαι πολύ. Αποτέλεσμα.. Πέρασε ο καιρός.. Ομως όλα για κάποιο λόγο συμβαινουν 🙂
 
και εγω φετος μια απο τα ιδια, το μυαλο μου ειναι πιο πολυ στον εξωτερικο χωροταξικο σχεδιασμο για τους κλωβους. Βεβαια εχω ηδη μαζι απο τον Οκτώβριο τις καρδερινες σε ζευγαρια, αν απο κει προκυψει κατι, δεν θα εχω προβλημα, δεν βαζω ομως συμπληρωματα κλπ.
Και για να ειμαστε στο θεμα, σε ρωτησα διοτι αν ησουν μεσα στην αναπαραγωγη, μια αλλαγη ή πειραμα αλλαγης τροφης κατα την γνωμη μου θα ηταν καταστροφικο.
 
Έχεις απόλυτο δίκιο Τάσο και καλά έκανες και ρώτησες. Όχι δεν θα έκανα πότε κάτι τέτοιο.
Η δοκιμή θα γίνει αρχικά στο ένα από τεσσάρα πουλάκια μου:)
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top