Ασθένειες Άστεγο καναρίνι - μάλλον ακάρεα;

Εγγραφή
24 Φεβ 2008
Μηνύματα
9
Πόλη
Χαλκίδα
Πριν από 10 μέρες βρήκα στο δρόμο ένα καναρίνι(μάλλον αρσενικό αν κρίνω από τις φωτό περί αναγνώρισης φύλου) σε σχετικά μέτρια κατάσταση με τσαλακωμένα φτερά στην πλάτη και με λίγα κατεστραμένα στην άκρη των φτερών και της ουράς.
Επειδή το συμπάθησα παρακολουθώ τακτικά τις κινήσεις του και διαπίστωσα ότι κάποιες φορές κάνει κάποιες κινήσεις σαν να πνίγεται χωρίς να τρώει κάτι με διάρκεια μισού λεπτού και μετά επανέρχεται και συνεχίζει τις δραστηριότητες μέσα στο κλουβί.
Πήγα σε καναρινάδικο και μου έδωσε μια αντιβίωση NIFURAMICYN την οποία και του βάζω στο νερό εδώ και 4 μέρες παρατηρώντας μικρή βελτίωση.

Προφανώς το καναρίνι κάτι έχει. Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν κελαηδάει(μόνο κοφτά όταν το πλησιάζω).Από άλλο post έβγαλα το συμπέρασμα ότι έχει ακάρεα.
Ακούω γνώμες
 
Καλησπερα Γιωργο. Ειναι πολυ τυχερος ο μικρος φιλος σου που τον βρηκες!

Εγω πιστευω πως καλο θα ητανε να τον δει ενας κτηνιατρος και καλυτερα πριν να του ειχες δωσει αντιβιωση χωρις διαγνωση. Εαν οπως λες εχει ακαρεα τι σχεση εχει η αντιβιωση;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Αλλο ακαρεα άλλο αντιβίωση.
Καταλαβαίνεις ότι από λάθος φαρμακο μπορεί να πεθάνει και ό,τι δεν εκανε η γατα να το κανεις εσυ κατα λαθος. Σκεψου οτι ο οργανισμός του ειναι καταπονημενος αρα η αντιβίωση τον καταπονει περισσοτερο και δεν διδεται αν δεν ειναι απολύτως αναγκαία.
Στα καταστήματα δεν είναι γιατροί για να σου συστησουν σωστό φαρμακο.
Καλυτερα λοιπόν να το δει πτηνιατρος (υπαρχουν σχετικά ποστ), ή αν δεν θες να πας σε γιατρό διαβασε τί εχει γραφτει για τα ακαραια και θα βρεις και το συνιστώμενο φαρμακο. (βεβαια και εμεις δεν ειμαστε γιατροί).
 
Συμφωνώ με τον Δαμιανό υπάρχουν σχετικά πόστ με πολλές πληροφορίες αλλα η τελική επιλογή αντιμετώπισης είναι δική σου, περαστικά !
 
Γιώργο το μόνο που έχω να προσθέσω μιας και τα παιδιά σε κατατόπισαν σχετικά, είναι οτι το πουλάκι πέρασε ήδη ένα μεγάλο σόκ και είναι λογικό να μην κελαηδάει. Εκτός αν είναι θηλυκό, οπότε η συμπεριφορά του σχετικά με το κελάηδημα είναι δικαιολογημένη.:)
 
Χρήστο διάβασα το άρθρο που μου προτείνεις και σχεδόν βεβαιώθηκα ότι το καναρίνι έχει ακάρεα. Για απόλυτη επιβεβαίωση θα το πάω και στον κτηνίατρο. Πιστεύω μέχρι την Παρασκευή να μην επιδεινωθεί τραγικά η κατάστασή του γιατί πιο νωρίς δεν έχω χρόνο.
Αλήθεια υπάρχει περίπτωση θανάτου από ακάρεα αν δεν υπάρξει περίθαλψη σε εύλογο χρονικό διάστημα;
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις ναι και ειδικά όταν ασθενούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τέτοια.
 
Το απόσπασμα που παραθέτω παρακάτω νομίζω ότι μας αφορά όλους μας. Είναι ένα κείμενο από τον αναπληρωτή καθηγητή κτηνιατρικής π. Ι. Ιορδανίδη στο περιοδικό ελληνική ορνιθοκουλτούρα και αφορά τα αναπνευστικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα ωδικά πτηνά και ειδικότερα στα καναρίνια.
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε ιούς, βακτήριακαι παράσιτα.
α.Ιοί.
Πολλοί ιοί προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα των καναρινιών, αλλά για τα πτηνά που ζουν μόνα τους στα κλουβιά οι προσβολές αυτές είναι πολύ περιορισμένες. Σποραδικά μπορεί τα καναρίνια να προσβάλλονται από τον ιό της ευλογιάς. Η μόλυνση αφορά κυρίως τα πτηνά των εκτροφών όπου τα αρσενικά φιλονικούν με αποτέλεσμα να αλληλοτραυματίζονται. Τα τράυματα αποτελούν θύρα εισόδου των ιών, επειδή προσελκύουν τα κουνούπια που συχνά είναι φορείς. Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως με την δερματική μορφή ή την βλεννογόνια (διφθερίτιδα). Η δερματική εμφανίζεται υπό μορφή εφελκίδων στα ακάλυπτα από πτερά σημεία του δέρματος όπως στην χώρα γύρω από τους οφθαλμούς στα άκρα και κυρίως στις φάλλαγγες και στο ράμφος.
Η βλεννογόνιος που προκαλεί τα αναπνευστικά συμπτώματα παρατηρείται στη στοματική κοιλότητα υπό μορφή διφθέρων και παρουσιάζει υψηλή θνησιμότητα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά της ευλογιάς. Η θεραπεία έχει σκοπό να βοηθήσει τα πτηνά κατά την διάρκεια της νόσου και όχι να καταπολεμήσει τον ιό. Τα αντιβιοτικά είναι πολύ χρήσιμα για την καταπολέμηση των επιμολύνσεων. Τοπική θεραπεία μπορεί να γίνει με επαλείψεις των δερματικών αλλοιώσεων με αλοιφές που περιέχουν αντιβιοτικά ή ακόμα και αντιμυκητιακές ουσίες. Τα προληπτικά μέτρα αφορούν κυρίως τις εκτροφές καναρινιών. Η καταπολέμηση των κουνουπιών και των άλλων εντόμων είναι απαραίτητη αφού με αυτά γίνεται κυρίως η μετάδοση. Η εισαγωγή στην εκτροφή πτηνών από ύποπτες εκτροφές απαγορέυεται. Γενικά τα νεοεισαγόμενα πτηνά πρέπει να παραμένουν στην απομόνωση τουλάχιστον για 2 εβδομάδες. Τα άρρωστα πτηνά πρέπει επίσης να απομονώνονται. Τα πτηνά που θα επιζήσουν μπορεί να είναι άνοσα, αλλά μπορεί και να είναι και φορείς του ιού τον οποίο και απεκκρίνουν.Ισχυρό προληπτικό μέτρο αποτελεί ο εμβολιασμός με εμβόλιο που περιέχει εξασθενημένο ιό. Ο εμβολιασμός γίνεται με περόνη στην μεμβράνη της πτέρυγας.Ιδανικός χρόνος για τον εμβολιασμό είναι αρχές καλοκαιριού. Ο πρώτος εμβολιασμός γίνεται σε ηλικία 12 εβδομάδων και στην συνέχεια επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Σε περίπτωση επιδημίας μπορεί να γίνει και σε πτηνά ηλικίας 3 εβδομάδων με την προυπόθεση να γίνει επαναληπτικός εμβολιασμός μετά από 3 μήνες. Η επιτυχία του εμβολιασμού διαπιστώνεται 10 ημέρες μετά οπότε παρατηρείται ερυθρωπό οζίδιο στο σημείο εμβολιασμού.
ΒΑΚΤΗΡΙΑ
Διάφοροι μικροοργανισμοί και κυρίως μυκοπλάσματα και χλαμύδιες μπορεί επίσης να προσβάλει τα καναρίνια προκαλώντας αναπνευστικά συμπτώματα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί προκαλούν συχνά πνευμονία κολπίτιδα και επιπεφυκίτιδα.Ιδιαίτερα συχνή είναι η κολπίτιδα η οποία εμφανίζεται με την μορφή αποστήματος στην οφθαλμική χώρα και προδιαθέτει στην δημιουργία ελκών στον κερατοειδή. Η ακριβής διάγνωση των αναπνευστικών νοσημάτων απαιτεί εργαστηριακή εξέταση από ην χοάνη ή τον φάρυγγα ή την οφθαλμική χώρα. Η εξέταση αυτή συνήθως δεν γίνεται επειδή υπάρχει είτε άρνηση από τον ιδιοκτήτη ή η κατάσταση των καναρινιών δεν επιτρέπει τέτοιου ειδους χειρισμούς.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η καταπολέμηση των βακτηριδίων μπορεί να γίνει με την χορήγηση στο πόσιμο νερό αντιβιοτικών όπως doxycycline(250gr/ml) tylosin ,enrofloxacin ,amoxicillin,ampicillin για 5 -10 ημέρες.
Σε περιπτώσεις κολπίτιδας στα αρχικά στάδια η θεραπεία με αντιβιοτικά έχει καλά αποτελέσματα.όταν όμως το περιεχόμενο έχει στερεοποιηθεί τότε απαιτήται χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωση προσβολής του κερατοειδούς εφαρμόζεται τοπική θεραπεία με κολλύριο που περιέχει αντιβιοτικό.
ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Η πλέον συχνή προσβολή του αναπνευστικού συστήματος από παράσιτα είναι η στερνοστομάτωση που οφείλεται στο ακάρι sternostoma tracheacolum. Το παράσιτο προσβάλει την τραχεία και τους αεροφόρους σάκκους. Η νόσσος είναι σπάνια στα μεμονωμένα πτηνα ενώ είναι αρκετά συχνή στις εκτροφές. Η υποψία της νόσου τίθεται όταν τα δυσπνοικά φαινόμενα εμφανίζονται αμέσως μετά την είσοδο νέου πτηνού στην εκτροφή ή όταν τα αναπνευστικά συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά την παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών καθώς και όταν το πτηνό εμφανίζει δύσπνοια με ανοιχτό το ράμφος χωρίς άλλα συμπτώματα.
Η νόσος καταπολεμείται με την χορήγηση ivermectin(μία σταγόνα διαλύματος 0,1% στο στόμα ή τοπικά στο δέρμα της περιοχής μεταξύ των βάσεων των πτερύγων ή στο στέρνο και επανάληψη μετά από 7-15 ημέρες). Προς αποφυγή επιπλοκών χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος ή trimethoprim/sulfamethoxazone στο πόσιμο νερό.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Σε σπίτι φίλου, με πολλά χρόνια στην πλάτη ενασχόλησης
με τα καναρίνια, είδα Ισπανικό βιβλίο με αναφορά
στα παράσιτα των αεροφώρων σάκκων. Η αναφορά
αφορούσε το παράσιτο sternostoma tracheacolum.
Υπήρχαν 9 κύρια συμπτώματα και μάλιστα, αναφορά στο
κάθε ένα ξεχωριστά, και σύγκριση με τα παρεμφερή
συμπτώματα άλλων ασθενειών. Η καθαρή στάση όμως
των συγγραφέων (καθηγητών πτηνιατρικής) είναι η μή
χωρήγηση αντιβίωσης παρα μόνο στις προχωρημένες
περιπτώσεις που έχουν δημιουργήσει γενικότερες
λυμώξεις του αναπνευστικού εργαστηριακά αποδεδειγμένες.
Η αντιμετώπηση με Ιβερμεκτίνη
είναι σε συντριπτικά ποσοστά, θεραπευτική.
-Αυτά, διότι πολύ με έκανε να απορήσω, η πιο κάτω αναφορά
του καθηγητού μας.
(προς αποφυγή επιπλοκών χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος ή trimethoprim/sulfamethoxazone στο πόσιμο νερό.)
 
προς αποφυγή επιπλοκών χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος ή trimethoprim/sulfamethoxazone στο πόσιμο νερό.

Φίλε Μάκη

Προφανώς ο γιατρός αναφέρεται στις επιπλοκές που περιγράφονται
στο post Νο 26 από τον Αλέξανδρο: https://community.petbirds.gr/threads/Ποια-είναι-τα-συμπτώματα-της-κοκκιδίασης.1432/
 
Και βέβαια σ' αυτό αναφέρεται, αλλά το "πρός αποφυγή επιπλοκών",
μου θυμίζει κάτι σαν "δώστου μωρέ και μια αντιβίωση να έχουμε
το κεφάλι μας ήσυχο". Εάν είχε παραθέσει μια ανάλυση σαν αυτήν
που μας παραπέμπεις με το πιο πάνω λινκ, Σταύρο, δεν θα έκανα
φυσικά κανένα σχόλιο. 😉
 
Είναι αρκετά τα σημεία στα οποία δε δίνονται πολλές πολλές εξηγήσεις. Πολλές φορές όμως είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς όλα τα θέματα σε μια σελίδα περιοδικού. Βέβαια αυτή η έκπτωση μπορεί να δημιουργήσει παρερμηνείες στους αναγνώστες που δεν κατέχουν την επιστήμη, όπως είμαστε εμείς αλλά ίσως είναι αναγκαίο κακό.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι αυτό που ακούω να κάνουν ορισμένοι και δυστυχώς το προτείνει και ο γιατρός. Εδώ θα ήταν απαραίτητη μια εξήγηση για να ξέρουμε τι μας γίνεται.
Η νόσος καταπολεμείται με την χορήγηση ivermectin(μία σταγόνα διαλύματος 0,1% στο στόμα ή τοπικά στο δέρμα της περιοχής μεταξύ των βάσεων των πτερύγων ή στο στέρνο και επανάληψη μετά από 7-15 ημέρες)
Όπως βλέπουμε, ο τρόπος χορήγησης σύμφωνα με τη σειρά που αναφέρεται είναι η σταγόνα στο στόμα! Σαν δευτερεύουσες επιλογές είναι η σταγόνα στο σβέρκο και τέλος στο στήθος. Αν δηλαδή πρέπει να βάζουμε το Pulmosan στο στόμα κανένα πρόβλημα, αλλά από τη στιγμή που η εταιρεία παραγωγής του προτείνει μόνο τη σταγόνα στο σβέρκο, θα έπρεπε ίσως να γνωρίζουμε για ποιο λόγο πρέπει να θεωρούμε αυτή την επιλογή δευτερεύουσα. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αναφέρεται αν εξαιρείται το Pulmosan και η αναφορά γίνεται στην ουσία ιβερμεκτίνη κάποιου άλλου σκευάσματος.

Σχετικά
 
Back
Top