Είχα καναρίνι με αυτά τα συμπτώματα.
1) Αρχικά είχα προσέξει ότι ανοιγόκλεινε το στόμα του, σα να βαριανάσαινε, το οποίο γενικά μπορεί να το κάνουν και υγιή πουλιά όταν ζεσταίνονται πολύ ή όταν στρεσάρονται. Δεν είχα δώσει μεγάλη βάση.
2) Αργότερα άρχισε να κάνει ήχο σα να σπάει σπόρους και να φτερνίζεται. Τότε το πήγα σε γιατρό.
3) Μετά άρχισε να παρουσιάζει τα συμπτώματα και στον ύπνο του... Κοιμόταν με το κεφάλι έξω, ανοιγόκλεινε το στόμα ενώ έκανε τον ήχο, και κάθε τόσο έπαιρνε μια βαθιά ανάσα (που ακουγόταν!) σα να του έκλεινε κάποιος τη μύτη. Είχε δύσπνοια δηλαδή.
4) Τελικά πέθανε μετά από δυο μήνες πολλών διαφορετικών θεραπειών που καμία τους δε δούλεψε. Νομίζω ότι επιβαρύνθηκε πολύ από τα φάρμακα...
Το πήγα σε δυο διαφορετικούς γιατρούς.
1η διάγνωση (τότε ακόμα κοιμόταν ήρεμα) ήταν κρύωμα. Πήρε αντιβίωση marbofloxacin και συνήλθε για 2 βδομάδες.
Μετά ξανάρχισαν τα συμπτώματα (κλικάρισμα + φτερνίσματα).
2η διάγνωση κρύωμα ξανά. Ο γιατρός αυτός αρνιόταν ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο. Ειδικά για τα ακάρεα της τραχείας που του είπα σαν πιθανότητα, νομίζω μου απάντησε ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα(?). Του έδωσε διπλή αντιβίωση. Marbofloxacin ξανά + augmentin σιρόπι. Δεν είδα διαφορά και πήγα σε άλλον γιατρό.
3η διάγνωση αρκετά ρευστή. "Αφού δεν είναι κρύωμα, θα μπορούσε να είναι ακάρεα τραχείας, μύκητες, άσθμα κοκ". Σταδιακά δώσαμε φάρμακα και για τα 3, αλλά τίποτα δε βοήθησε. Στο τέλος δώσαμε και μια aviomycine γιατί ξαφνικά έπεσε η διάθεση του και οι κουτσουλιές του ήταν διαρροϊκές (μάλλον τον είχαν πειράξει τα προηγούμενα φάρμακα), και κάπου εκεί ένα βράδυ, ήρθε το τέλος στον ύπνο του.
Πάντως, θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι απ' όλα αυτά στο δικό σου καναρίνι.