Ασθένειες Έκτος εποχής πτερόρροια

Παρατήρησα σήμερα ότι μια από τις θηλυκές μου άρχισε πτερόροια, με θερμοκρασίες έξω κοντά στους 5 βαθμούς. Μέσα στην αποθήκη που είναι η κλούβα άντε να έχει 10 βαθμούς. Άσχετα από τι την οδήγησε εκεί, τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση;
 
Έχει δύο μικρά παράθυρα από τα οποία μπαίνει φως, και μετά έχω λάμπα πλήρους φάσματος αναμμένη από τις 8 το πρωί μέχρι που δύει ο ήλιος.
Εκείνες τις ώρες που ανάβεις την λάμπα δεν μπαίνει φως από το παράθυρο;
 
Παρατήρησα σήμερα ότι μια από τις θηλυκές μου άρχισε πτερόροια
Δηλαδή είναι η δεύτερη πτερόρροια φέτος ή μόλις ξεκίνησε;
Πως συμβιώνει, σε κλούβα, με άλλα πουλιά;
 
Πρώτη από ότι κατάλαβα. Μέσα στη μεγάλη κλούβα έχω χωριστά κλουβιά, ουσιαστικά το κάθε πουλί είναι μόνο του. Η συγκεκριμένη είναι μέσα σε μια ζευγαρώστρα με 3 χωρίσματα.
 
Πρώτη από ότι κατάλαβα.
Οι αιτίες που γίνεται αυτό πρέπει να αναζητηθούν δύο μήνες πίσω.
Γιατί παρουσιάσε τέτοια διαφοροποιηση σε σχέση με τα άλλα σου πτηνά;
Της δίνεις "βαρύ" φαγητό σε λίπη και χώρο για να την περάσει γρήγορα.
 
Άρα όπως γράφει κι ο Δημήτρης πρέπει να πάμε πίσω για να δούμε για ποιους λόγους δεν μπήκε σε πτερόρροια τη σωστή εποχή.
Και φυσικά προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της κατάστασης και στη συνέχεια αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις αιτίες του φαινομένου.
Εκτός από την πλούσια και προσεγμένη διατροφή, όσο χρόνο θα περιμένεις να ολοκληρωθεί η πτερόρροια ας διαβάσεις κι εσύ μαζί με μας τα πολύτιμα και σχετικά άρθρα.
  1. https://community.petbirds.gr/threads/Παθολογική-πτερόρροια-των-πτηνών.17665/
  2. https://petbirds.gr/article/bird-moulting/
  3. https://community.petbirds.gr/threads/Ραγδαία-πτερόρροια-πτηνών.28417/
 
Πρώτη από ότι κατάλαβα.
πρέπει να πάμε πίσω για να δούμε για ποιους λόγους δεν μπήκε σε πτερόρροια τη σωστή εποχή.
Από ότι καταλαβαίνω ο Γιάννης υποθέτει πως δεν άλλαξε φτερά το καλοκαίρι στη φυσιολογική πτερόροια. Γιάννη μπορείς να θυμηθείς αν την είδες σε φάση πτερόροιας; Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε αν περνάει 2η στο καπάκι πτερόροια ή είναι η πρώτη για φέτος. Πάρα πολύ καθυστερημένη πτερόροια... Μήπως με τον ήλιο και το φως ανεβαίνει η θερμοκρασία; Έχεις θερμόμετρο που να μετράει την ακριβή ώρα μέσα σε αυτό το δωμάτιο;
 
Μία πτερόρροια εκτός εποχής, όπως βλέπουμε και στο άρθρο για την παθολογική πτερόρροια
πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά για την γενικότερη υγεία του πουλιού, δεδομένου ότι σχεδόν κάθε πρόβλημα υγείας, συνδέεται άμεσα με την απώλεια πτερώματος και την καλή υγεία των φτερών.
Κατά την γνώμη μου, πρέπει να γίνει σχολαστικός έλεγχος του σώματος του πουλιού και ιδανικά οπτική και μικροβιολογική εξέταση κοπράνων από ειδικευμένο κτηνίατρο.
Επίσης από όσα διάβασα, πρέπει να διερευνηθούν καλύτερα και οι συνθήκες του χώρου διαμονής των πουλιών, κυρίως όσον αφορά τον σωστό εξαερισμό, την πιθανή υγρασία και τον επαρκή φωτισμό.
Απ' όσο καταλαβαίνω, δεν υπάρχει συνεχής και καθημερινή παρατήρηση των πουλιών, αφού ο φίλος μας, δεν γνωρίζει αν πρόκειται για πρώτη ή δεύτερη πτερόρροια.
Κάτι πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε στα δεδομένα γενικότερα και ειδικότερα να ελεγχθεί το πουλί που υποψιάζομαι ασθενεί.
Περαστικά!
 
Εχω 9 πουλια μεσα στο κλουβι, δεν μπορω να ειμαι σιγουρος αν καποιο δεν την περασε το καλοκαιρι. Οσα για τα υπολοιπα που λες, κακως υποθετεις, φροντιζω τα πουλια καθημερινα, και κανω οτι καλυτερο για να παρεχω σωστη διατροφη, φως, εξαερισμο κλπ. Το πουλακι εχει λιγο λιπος παραπανω αλλα καταλλα ειναι υγειες. Εχει υγρες κουτσουλιες απο μικρο, οταν ειχε περασει κοκκιδια και του καταστρεψανε τις εντερικες λαχνες.
 
Και εμένα η μια θηλυκιά που δεν είχε ξεκινήσει πτερρόροια την έβαλα μέσα στο σπίτι και μετά από περίπου δυο βδομάδες ξεκίνησε πτερρόροια. Τις τελευταίες μέρες χάνει φτερά για πρώτη φορά φέτος.Βέβαια την έχω μέσα στο σπίτι γιατί έξω έχουν αρχίσει τα κρύα για τα καλά.
 
καταλλα ειναι υγειες
Εχει υγρες κουτσουλιες απο μικρο, οταν ειχε περασει κοκκιδια και του καταστρεψανε τις εντερικες λαχνες.
Αυτές τις δύο γνωματεύεις αν επιτρέπεται ποιος τις έχει κάνει;
Ένας οργανισμός με κατεστραμμένες εντερικές λάχνες (αν ισχύει), ποτέ δεν είναι υγιής και αν ισχύει, χρειάζεται ειδική δίαιτα ως προσπάθεια αποκατάσης.
Χρειάζεται λίγη προσοχή τι δεχόμαστε ως γνωμάτευση και πως την διοχετεύουμε ως πληροφορία.
Θα ήθελα να μας έλεγες αν έχεις την καλοσύνη λίγο περισσότερα πράγματα για το ιστορικό του πουλιού και τις θεραπείες που έχει λάβει, καθώς και τους επιστήμονες που έχεις απευθυνθεί.
Η πτερόρροια εκτός εποχής (με μια διευρυμένη έννοια της εποχής λίγο ως πολύ), είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας ή έστω καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό του πουλιού.
 
Εχω 9 πουλια μεσα στο κλουβι, δεν μπορω να ειμαι σιγουρος αν καποιο δεν την περασε το καλοκαιρι.
Με συγχωρείς Γιάννη αλλά αυτό δεν ισχύει. Έχω συνολικά 22 καναρίνια, και είχα 14 κλουβιά σε κλούβα μεγάλη και ξέρω ποιο πέρασε πτερόροια και πότε. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται.. Αν είσαι παρατηρητικός (κάτι που επιβάλλεται όταν κάποιος έχει καναρίνια και ειδικά όταν συμβιώνουν όλα μαζί σε ένα κλουβί) τότε καταλαβαίνεις ποιο καναρίνι περνάει πτερόροια και ακόμα και σε ποια φάση πτερόροιας είναι. Σήμερα παρατήρησα πως 2 από τις θηλυκές μου που πέρασαν πολύ καθυστερημένη πτερόροια, βγάζουν τα τελευταία φτερά στο κεφάλι που σημαίνει πως τελειώνει η πτερόροια και γι αυτές. :)
 
Θα ήθελα να μας έλεγες αν έχεις την καλοσύνη λίγο περισσότερα πράγματα για το ιστορικό του πουλιού και τις θεραπείες που έχει λάβει, καθώς και τους επιστήμονες που έχεις απευθυνθεί.
.

Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Την γνωμάτευση την έκανε φίλος πτηνίατρος. Τα πουλάκια μαζί με τη μάνα τους είχανε περάσει κοκκίδια μόλις είχανε βγει από τη φωλιά. Τότε τα είχαμε κάνει θεραπεία με baytril. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2014. Από τότε αυτό και η μάνα έχουν υγρές κουτσουλιές. Το καλοκαίρι του 2015 ο ίδιος γιατρός πρότεινε θεραπεία με consumix plus, μια βδομάδα το μήνα για 4 μήνες. Μετά από αυτό θεώρησε ότι έχει γίνει ζημιά στις λάχνες. Επίσης κάτι άλλο, το πουλάκι έχει αρκετό λίπος.

Τώρα σε αυτό που λέει η Αλίκη, έχεις δίκιο θα έπρεπε να το έχω προσέξει. Είχε ρίξει κάποια από τα μεγάλα φτερά και θεώρησα ότι είχε συνεχίσει κανονικά. Μέχρι και εχθές είχαμε αρκετά ζεστές μέρες και δεν ανησύχησα, αλλά από το σκ αλλάζει ο καιρός. Σκέφτομαι να πάω να αγοράσω ένα κλουβάκι και να την πάω μέσα στο σπίτι αύριο. Μήπως όμως θα τη στρεσάρω παραπάνω από ότι πρέπει;

edit : Επίσης του ξανά ανέφερα τις υγρές κουτσουλιές, και είπε να δοκιμάσουμε μηλόξηδο αυτή τη φορά, και έπειτα θεραπευτική άμμο με ενεργό άνθρακα (ένας θεός ξέρει που θα το βρω αυτό). Όχι άλλη αντιβίωση.
 
έγω θα πρότεινα να μετάφερθεί μέσα μόνη της σε ήσυχο περιβάλλον και θα βρει τον εαυτό της σιγά σιγά. καμιά φορα βλέπουμε λίγα πούπουλα και μπερδευόμαστε για το αν είναι πτερόρροια ή όχι.. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι;
 
Σίγουροι είμαστε, φαίνεται στα φτερά. Τώρα που μίλησα με τον γιατρό στο τηλέφωνο, λέει καλύτερα να την αφήσω εκεί που είναι, και μόνο αν δω ότι φουσκώνει να την πάω μέσα. Εγώ για καλό και για κακό θα πάω να αγοράσω κλουβί αύριο.
 
Back
Top