Ασθένειες Ένα θηλυκό καναρίνι μου εδώ και 3 μέρες δεν το βλέπω καλά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nikolina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Αν είναι αντιεπιστημονικό να κάνεις έλεγχο σε διαγνωστικό εργαστήριο δεν μπορώ να φανταστώ τι θα ήταν επιστημονικό.

Το ''κάπως'' θα κριθεί από τα αποτελέσματα των εξετάσεων (αν γίνουν).


Καλύτερα το ''ψωμοτύρι'' που οδηγεί σε αποτελέσματα από ειδικούς παρά ''να έχουμε να πούμε κάτι άλλο'' που αφορά την υγεία ενός πουλιού, από φωτογραφίες ούτε οι Γιατροί δεν κάνουν διάγνωση.

Λέγοντας "αντιεπιστημονικο" δεν εννοώ τη διαδικασία της εξέτασης αλλά το να μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις εξετάσεις χωρίς να χρειάζεται απλά για να "είμαστε καλυμμένοι".

Το "κάπως" σημαίνει ότι δεν έχει ξεκάθαρα συμπτώματα άρα δε θα μπορείς να συνδέσεις άμεσα τα αποτελέσματα των εξετάσεων με το τι ακριβώς φταίει οπότε θα κάνεις αναγκαστικά θεραπεία για όλα όσα βρεθούν. Δλδ τη θεραπεία που χρειάζεται + κάνα δυο ακόμα αχρείαστες. Άρα προληπτικές θεραπείες γιατί έτσι έστειλες μια κουτσουλιά από μόνος σου για παν ενδεχόμενο.

Για να μην παρεξηγηθώ, είναι πολύ χρήσιμο το ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα με το εργαστήριο πλέον. Απλά βλέποντας τα αποτελέσματα που βγαίνουν (παντού τριχομοναδα και σκουλήκια +/- e.coli ή κοκκίδια) πιστεύω ότι αν δεν υπάρχει σοβαρή υποψία (βάσει συμπτωμάτων) για κάποιο μικρόβιο που θα το επιβεβαιώσει η εξέταση, ουσιαστικά θα κάνεις μια σειρά θεραπειών που θα έκανε κάποιος κι από μόνος του.

Πχ στελνει τώρα ο φίλος μας εδώ δείγμα και του βγάζει αποτέλεσμα τριχομοναδα + σκουλήκια + e.coli (καθόλου απίθανο σενάριο). Οπότε trichomonex + teniazine + aviomycin.
Και ας πούμε το πουλακι γίνεται καινούριο.
Τι απαντάμε στο ερώτημα τι είχε και θεραπεύτηκε;

Θα μου πεις το αποτέλεσμα μετράει. Μαζί σου.
Όμως θα έχουμε κάνει αυτό στο οποίο όλοι διαφωνούμε. Θα έχουμε δώσει φάρμακα σχεδόν για τα πάντα όπως θα έκανε κάποιος ημιμαθής από μόνος του.
Απλά θα το έχουμε κάνει με τον "μανδύα" του εργαστηρίου.
 
Προσωπικά δεν θα με χάλαγε αν είχε κάποια παθογόνα να εξεταστεί και να λάβει θεραπεία για αυτά αν είναι (φαίνεται) καλά, πόσο μάλλον αν δεν φαίνεται και τόσο καλά.
 
Προσωπικά δεν θα με χάλαγε αν είχε κάποια παθογόνα να εξεταστεί και να λάβει θεραπεία για αυτά αν είναι (φαίνεται) καλά, πόσο μάλλον αν δεν φαίνεται και τόσο καλά.

Ναι οκ, εισαι υπέρ των προληπτικών θεραπειών. Υπάρχει σαν άποψη, έχει βάση κι εφαρμόζεται από πολλούς εκτροφείς και γιατρούς.

Απλά για μένα είναι περισσότερα τα αρνητικά από τα θετικά αυτής της ''στρατηγικής'' ή για να το πω καλύτερα έχει αρκετές αδυναμίες.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Λοιπόν επειδή έχω μπερδευτεί κι εγώ και σίγουρα και η νικολινα, τελικά τι να κάνει; Να περιμένει μια δύο μέρες ακόμα και βλέπουμε; Να δώσει κάποιο φάρμακο; Να στείλει τις κουτσουλιες για εξέταση;;
@patrickios με μπέρδεψες😅😅 γιατί λες προλοπτικη θεραπεία το να δώσουμε φάρμακα για κάτι που βρέθηκε στον οργανισμό από το εργαστήριο ενώ προτιμάς ανάλογα της εξέλιξη να δώσουμε από μόνοι μας φάρμακο;; Κατάλαβα σωστά;; Και αυτό προληπτική θεραπεία δεν είναι;;
επίσης καταλαβαίνω ότι αν στο εργαστήριο βρουν 3-4 πράγματα και ένα από αυτά προκαλεί τα συμπτώματα δεν θα ξέρουμε ποιο είναι οκευ, αλλά αυτά τα υπόλοιπα έτσι και αλλιώς δεν πρέπει να θεραπευτούν και ας μην προκαλούν κάποιο σύμπτωμα; Μπερδεύτηκα 😅
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@meniam ως προς το πουλακι του συγκεκριμένου νήματος, η γνώμη μου είναι να το παρακολουθήσει πως θα είναι αύριο - μεθαύριο σε ζεστό μέρος.
Κάποιες φορές αρκεί η μετακίνηση σε ζεστό και ήσυχο μέρος ώστε ένα πουλάκι να πάρει τα πάνω του.
Οπότε εγώ από εκεί θα ξεκινούσα.
Και ενισχυμένη τροφή μιας και είναι αδύνατο.
Οτιδηποτε αλλο θα το αποφάσιζα αφού το παρατηρούσα το επόμενο διαστημα
Αυτό είπα κι εκεί τελειώνει η "συμβουλή" μου.
Αν τώρα μας πει αύριο ότι το πουλακι είναι φουσκωμένο πχ, τότε θα το αξιολογήσω και θα πω εκ νέου την άποψη μου

Μετα απλά είπα σαν γενικότερη παρατήρηση ότι δε συμφωνώ με την ευκολία με την οποία προτείνουμε σε κάποιον να μπει στη διαδικασία να στέλνει δείγματα για εξετάσεις. Κι εξήγησα το γιατί.

Το ότι κάποια σου φαίνονται περίεργα ή αντιφατικά κτλ έχει να κάνει απλά με την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων κι εμπειρίας πάνω σε ανάλογα θέματα. Και είναι και λογικό, αλίμονο.

Για να μη γράφω τα ίδια θα σου δώσω παραδείγματα.
Αν εσύ τώρα που δεν έχεις συμπτώματα πας για πλάκα και πάρεις δείγμα από το ρινοφρυγγα σου και το στείλεις για εξέταση θα βρεθει σίγουρα στρεπτοκοκκος.
Πρέπει να πάρεις αντιβίωση; Η απάντηση είναι όχι.

Επισης εάν το πρωί πάλι για την πλάκα σου συλλέξεις ουρα όταν πας τουαλέτα και τα στείλεις για εξέταση μπορεί να βρεθούν παθογόνα βακτήρια χωρίς να έχεις κανένα σύμπτωμα όμως.
Θα πάρεις αντιβίωση για να τα εξαφανίσεις;
Όχι, στην ασυμπτωματική βακτηριουρια δε δίνουμε αντιβιοτικά.
Και άλλα πόσα παραδείγματα.

Έτσι λοιπόν και με τα πτηνά μας. Ο,τι δείγμα και να στείλουμε κάτι θα βρεθεί. Εάν όμως δεν υπάρχουν συμπτώματα που να συνδέονται με τα ευρήματα τότε ναι, η θεραπεία λογίζεται ως προληπτική διότι την κάνουμε για να "προλάβουμε".

Ξαναλέω δεν είναι τελείως λάθος και το κάνουν πολλοί.
Αλλά δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης.
 
Καλησπέρα παιδιά, διαβάζω όλα τα σχόλια και δίνω βάση, για αρχή.
Σήμερα το πρωί της έβαλα aviomycine. Είναι κινητική , τρώει και τσιτσιρίζει τωρα που πήγα σπίτι και τη είδα!
Δεν ανασαίνει τόσο γρήγορα, μάλλον είχε τρομάξει που την έπιασα για τις φωτογραφίες και της άλλαξα κλουβί και μέρος.
Το μόνο που με είχε προβληματίσει στις κοτσιλιες ήταν ότι είχε μπόλικο υγρό (ουρά).
Ακόμα, αυτό που έχω παρατηρήσει , έχω δυο 90αρες ζευγαρωστρες , στη μια έχω αρσενικά, στην άλλη θηλυκά. Για υπόστρωμα έχω άμμο.
Η άμμος στα αρσενικά είναι στεγνή με τις κοτσιλιες , ενώ εκεί που έχω τα θηλυκά είναι σα βρεγμένη, άρα καταλαβαίνω ότι μάλλον υπάρχει θέμα και στα υπόλοιπα ,, Σήμερα οι δικές της δεν είναι τόσο υγρές πάντως.
 
Η άμμος στα αρσενικά είναι στεγνή με τις κοτσιλιες , ενώ εκεί που έχω τα θηλυκά είναι σα βρεγμένη, άρα καταλαβαίνω ότι μάλλον υπάρχει θέμα και στα υπόλοιπα ,, Σήμερα οι δικές της δεν είναι τόσο υγρές πάντως.
Επομένως, όχι ότι χρειάζεται να το σημειώσω για εσένα, αλλά το κάνω για το θέμα που έχεις ανοίξει, καλό θα ήταν να παρατηρήσεις στενά και τις υπόλοιπες κανάρες και αν ανταποκριθεί στη θεραπεία τότε ίσως να έδινες και στις άλλες το φάρμακο. Αν και, κανείς, χωρίς εξετάσεις δεν μπορεί να πει τι συμβαίνει και αν πράγματι πρόκειται για κάτι παθολογικό (η πολλή υγρασία στις απεκκρίσεις) και όχι για κάτι ορμονικό που να συνδέεται με το μικροκλίμα πέριξ του κλουβιού.
Σου (σας) εύχομαι Καλή Ανάρρωση.
 
@Nikolina καλησπέρα.Στις φώτο ο τοίχος που είναι το κλουβί έχει σημάδια έντονης υγρασίας? Ο χωρίς που τα έχεις είναι γενικά με υψηλή υγρασία?
?Έχεις παρατηρήσει να τσιμπολόγανε την επιφάνεια αυτή. Φαίνεται σαν σαγρε κάπως.
μια τελευταία ερώτηση και δεν σε κουράζω άλλο. Στις ταιστρες φαίνεται χαμηλά η στάθμη της τροφής. Μήπως την "βοηθησεις" με σπόρους σε αυγοθήκη μέχρι να πάρει τα πάνω της?
Ευχαριστώ και περαστικά της.
 
Καλά έκανες @Nikolina κορίτσι μου νομίζω δεδομένων των συνθηκών πήρες τη σωστή απόφαση αφού από όσα μας είπες δεν έχεις πρόσβαση σε ειδικό κτηνίατρο (πράγμα που θα ήταν ιδανικό ώστε να εξέταζε το πουλί) και πηγαίνεις Αθήνα όταν συμβαίνουν σοβαρές καταστάσεις. Το γεγονός ότι ανάσαινε βαριά και έμοιαζε να φταρνίζεται εγώ προσωπικά δεν το συνέδεσα με την μεταφορά και αυτο γιατί θεώρησα ότι είχες την ανάλογη εμπειρία ώστε να περιμένεις να ηρεμήσει πριν κάνεις ερώτηση, αφού όλα τα πουλιά εκτός αυτά που είναι εκπαιδευμένα να ανεβαίνουν στο χέρι σου (και σε αυτά βέβαια χτυπά η καρδιά τους πιο γρήγορα αλλά επανέρχεται και πιο γρήγορα) ανεβάζουν παλμούς που πέφτουν αρκετά μετά. Αυτό σε συνδυασμό με το φτέρνισμα δημιούργησε την εντύπωση ότι υπάρχει θέμα. Και μπορεί βεβαίως να υπάρχει δεν ξέρουμε, κανείς δεν ξέρει.
Με το ερώτημα όμως διαβάσαμε διάφορα ενδιαφέροντα και μη και επειδή όλοι φιλτράρουμε εντέλει όσα γράφονται καθότι όλοι είμαστε μη ειδικοί (γιατί αν ήμασταν δεν θα φιλτραραμε για να καταλήξουμε σε μια σωστή απόφαση αλλά θα ενεργούσαμε) έχω να παρατηρήσω και να επισημάνω τα παρακάτω. Όπως σωστά κατά τη άποψή μου ανέφερε και η
Σίγουρα θα πρέπει να το εξετάσει κάποιος γιατρός και να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
το οποίο εσύ δεν μπορούσες να επισκεφτείς άμεσα τουλάχιστον. Επίσης ορθά κατά την άποψή μου αναφέρθηκε
Η γνώμη μου είναι εφόσον στείλεις δείγμα, να ξεκινήσεις με το aviomycine της Tafarm και να περιμένεις τα αποτελέσματα για να δεις με πιο φάρμακο θα συνεχίσεις.
. υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι την νέα αντιβίωση θα την δώσει γιατρός. Είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται και στους ανθρώπους, π.χ. αν έχεις λοίμωξη του ουροποιητικού και κάνεις καλλιέργεια ούρων μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και βγεί και το αντιβιόγραμμα σου δίνουν αντιβίωση γενικής χρήσης για να μην χειροτέρεψεις και έχεις και άλλες επιλοκές. Επίσης στις εξετάσεις είτε κοπράνων είτε δεν ξέρω εγώ τι δεν σου βγαίνουν όλα τα βακτήρια που υπάρχουν δλδ όπως αναφέρθηκε και αυτά που είναι ασυμπτωματικά για τον οργανισμό αλλά και αυτά που προκαλούν είτε λόγω της παρουσίας τους αυτής καθ'αυτής είτε λόγω του πληθυσμού τους πρόβλημα. Ένα παράδειγμα είναι το βακτήριο Candida που υπάρχει φυσιολογικά στο έντερο και είναι στα εκατομμύρια χρήσιμα βακτήρια του εντέρου (μικροβίωμα). Αν κάνεις εξέταση κοπράνων δεν θα σου πουν ότι έχεις Candida σε σωστό πληθυσμό. Θα σου πουν ότι ήταν στείρα. Το συγκεκριμένο βακτήριο θα αυξηθεί υπέρμετρα όμως αν μετά από συνεχείς αντιβιώσεις, αν πάρεις δλδ 2-3 κύκλους αντιβίωσης συνεχόμενα για κάποιο λόγο. Εκεί θα σου δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα και θέλει σωστή διατροφή για την επαναφορά της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου. Τώρα στο θέμα μας με το πτηνό και την εξέταση κοπράνων από εργαστήριο της Κομοτηνής (που να προλάβει και αυτό με τόσες προτροπές για αποστολή δείγματος. Και οι μισές αποστολές να γίνονται θα γίνεται χαμός) είναι πόσες φορές μπορεί να στέλνει ένας άνθρωπος κοτσυλιές για εξέταση; Δεν είναι και κάτι εύκολο και δεν ξέρω και πόσο μπορεί να εκτιμηθεί από εμάς. Δηλαδή την εκτίμηση θα πρέπει να την κάνει γιατρός όποτε ερχόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Μάθαμε δλδ ότι έχουμε κάτι, μάθαμε τι είναι αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Αν ήταν διαφορετικά θα πηγαίναμε σε ένα μικροβιολογικό όλοι θα παίρναμε τα αποτελέσματα και θα κάναμε την θεραπεία μόνοι μας. Εγώ προσωπικά δεν θα έστελνα κοτσυλιές αν δεν είχα κτηνίατρο να πάω. Βέβαια διατυπώθηκε η άποψη
Edit: Αν δώσεις αντιβίωση αμέσως δε θα μάθεις ποτέ αν όντως είχε πρόβλημα ή όχι κι αν πρέπει να δώσεις προφυλακτικά και στα υπόλοιπα που ήταν μαζι.
η οποία έχει μόνο στατιστική αξία και τίποτα άλλο και εξηγώ τι εννοώ. Αν δεν δώσεις αντιβίωση έχεις τις πάρακάτω περιπτώσεις. α. Να μη είναι τίποτα οπότε θα μάθεις ότι δεν είχε τίποτα και δεν χρειάζεται να κάνεις και τίποτα. Όλα καλά εδώ. β. Το πουλί χειροτερεύει και...δεν έχεις πάει σε γιατρό, ούτε μπορείς να πας και πάλι ή αν πας θα έχεις ήδη χάσει μέρες κρίσημες ενδεχομένως και γ. Πέραν του άρρωστου πτηνού να έχουν κολλήσει και άλλα οπότε παίρνεις ένα δύο και πας Αθήνα να δείς από τι πάσχουν με καθυστέρηση ημερών ώστε να εφαρμοστεί θεραπεία σε όλα ή αν πάλι δεν μπορείς, θα κοιτάξεις τι άλλο μπορεί να έχει το πουλί οπότε ξεκινάς παλι από το μηδέν . Αν κάνεις, λόγω της περίστασης της απόστασης δλδ από κτηνίατρο, προληπτική χρήση αντιβιοτικού μπορεί να συμβούν τα εξής: α. Αν έχει πρόβλημα ανώτερου η κατώτερου αναπνευστικού και το σώσεις μπορεί να μην το μάθεις ποτέ αλλά θα το έχεις σώσει. β. Έχει το προηγούμενο πρόβλημα το σώζεις αλλά έχουν κολλήσει και τα άλλα οπότε σώζεις και αυτά ακολουθώντας την ίδια θεραπεία, γ. Έχει άλλο πρόβλημα και δεν κάνει δουλειά η αντιβίωση εδώ έχεις μάθει ότι δεν λειτουργεί η αντιβίωση και αν έχουν κολλήσει και άλλα από το κοπάδι δεν θα τα πιάσει η χρήση της οπότε παίρνεις ένα δύο και πας Αθήνα να δείς τι γίνεται. Αν πάλι δεν μπορείς τουλάχιστον έχεις την πληροφορία ότι η αντιβίωση δεν πιάνει και κοιτάς τι άλλο μπορεί να είναι. Εδώ έχεις μάθει κάτι λοιπόν και βέβαια και η δ. περίπτωση που δεν έχει τίποτα και θα έχει πάρει αντιβίωση - που από όσο κατάλαβα δεν έχει πάρει από πέρυσι που το αγόρασες - οπότε μικρό το κακό. Ευχόμαστε όλα να πάνε κατ'ευχήν.
 
@Kostas Pyl η candida δεν είναι βακτήριο. Λίγο τα βασικά!

Τα υπόλοιπα όλα που γραφεις είναι μια μίξη σωστών, ημισωστων και λαθος δεδομένων που ευχαρίστως να στα εξηγήσω μια άλλη φορά σε ένα νέο thread για να μη χαλάμε το θέμα του φίλου εδώ.

Ενδεικτικά μόνο να σου αναφέρω πως στα α, β, γ που γράφεις σαν τσεκ λιστ σε περίπτωση χρήσης της αντιβίωση δεν αναφέρεις ένα πολύ σημαντικό.
Ότι για το επόμενο 2μηνο - 3μηνο έχεις ψιλοκαψει το συγκεκριμένο φάρμακο για πιθανή χορήγηση.
Οπότε χάνεις από τη φαρέτρα σου ένα από τα πιο σημαντικά σκευάσματα για πτηνά.

Επισης παρουσιάζεις το πουλακι ως άρρωστο ενώ τα συμπτώματα είναι κάπως φλου. Ξεκινήσαμε από φτέρωμα που λείπει από το κεφάλι, από ότι το μάτι είναι κάπως, από το σα να φταρνίστηκε κάποιες φορές... Μετα είδαμε ότι είναι αδύνατο (χωρίς να ξέρουμε αν αδυνάτισε ή αν έτσι είναι γενικά) και καταλήξαμε στο ότι ίσως εχουν πολλά υγρά οι κουτσουλιές.
Και όλα αυτά με το πουλακι να είναι μια χαρά σήμερα, προφανώς από τη ζέστη και την ηρεμία και όχι από την αντιβίωση που ξεκίνησε χθες.

Τώρα εντάξει, προφανώς δεν ήρθε και τέλος του κόσμου επειδή πήρε αντιβίωση ή μπορεί και όντως να υπαρχει κάτι που να το καταπολεμησει ασχέτως εάν το καταλάβουμε ή όχι.
 
@patrickios
candida δεν είναι βακτήριο
σωστά είναι μύκητας δεν αλλάζει κάτι στην ουσία.
Τα υπόλοιπα όλα που γραφεις είναι μια μίξη σωστών, ημισωστων και λαθος δεδομένων που ευχαρίστως να στα εξηγήσω
Ευχαρίστως είμαι πάντα ανοιχτός σε κάθε τι που θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερος. Μάλιστα πάντα από την συζήτηση μπορεί να μάθει και ο συνομιλητής σου. Αν έχει τα αυτιά του ανοικτά βέβαια.
Ότι για το επόμενο 2μηνο - 3μηνο έχεις ψιλοκαψει το συγκεκριμένο φάρμακο για πιθανή χορήγηση.
Γνωστό σε όλους είναι μια επιλογή που θα έκανα ανεπιφύλακτα αν ήμουν μακριά από γιατρό και είχε το καναρίνι μου συμπτώματα δύσπνοιας σε εποχή και καιρό που αλλάζει από ζεστός σε ψυχρό (μακριά από γιατρό όπως είπαμε).
Επισης παρουσιάζεις το πουλακι ως άρρωστο ενώ τα συμπτώματα είναι κάπως φλου.
Είναι κάτι που επισήμανα παίζει ρόλο και η εμπειρία, δεν παρουσίασα τίποτα από μόνος μου.
Ξεκινήσαμε από φτέρωμα που λείπει από το κεφάλι, από ότι το μάτι είναι κάπως, από το σα να φταρνίστηκε κάποιες φορές... Μετα είδαμε ότι είναι αδύνατο (χωρίς να ξέρουμε αν αδυνάτισε ή αν έτσι είναι γενικά) και καταλήξαμε στο ότι ίσως εχουν πολλά υγρά οι κουτσουλιές.
Διάγνωση δεν γίνεται (εκτός ελάχιστων περιπτώσεων) από φωτογραφίες και βίντεο μόνο ο γιατρός. Εγώ στηρίχθηκα και στηρίζομαι βέβαια μόνο στην παρατήρηση που έγινε από τη κοπέλα. Θεωρώ ότι όσο και άπειρος να είσαι θα μπορέσεις να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ ενός τρομαγμένου πτηνού και ενός αρρώστου με βαριά αναπνοή που φταρνίζεται.
Τώρα εντάξει, προφανώς δεν ήρθε και τέλος του κόσμου επειδή πήρε αντιβίωση
Για αυτό και πρότεινα την αντιβίωση.
να είναι μια χαρά σήμερα, προφανώς από τη ζέστη και την ηρεμία και όχι από την αντιβίωση που ξεκίνησε χθες
Και αυτό πολύ πιθανό και το εύχομαι ολόψυχα.
 
Ωραία όλα αυτά που λέμε @Kostas Pyl ένα ήθελα να επισημάνω. Κάποια στιγμή σε ένα από τα μηνύματα λες ότι δεν έχουν νόημα οι εξετάσεις στο εργαστήριο χωρίς γιατρό αφού πάλι μόνοι μας θα δώσουμε φάρμακο. Από ότι ξέρω το συγκεκριμένο εργαστήριο δίνει σαφείς οδηγίες για φάρμακα και συμπληρώματα για την θεραπεία κτλ
 
@Kostas Pyl να διευκρινίσω κι εγώ από τη μεριά μου ότι απλά ξέχασα να αναφέρω πως στο κομμάτι που λες για την εξέταση κτλ λόγω απόστασης κτλ συμφωνώ μαζί σου.

Λίγο τα μπερδεύεις στα υπόλοιπα ή μάλλον τα λες στο περίπου όπως είναι για να στηρίξεις την άποψη σου, πράγμα που δε χρειάζεται όμως γιατί εν τέλει δεν προτείνεις και κανένα "δράκο" ωστε να γίνεις πειστικός. Λες κάτι που έχει βάση κι εφαρμόζεται.

Απλά κι εγώ προσπαθώ πολλές φορές να λέω πιο είναι το θεωρητικά πιο σωστό για να υπάρχει μια εικόνα για το πως σκεφτόμαστε σε διάφορες περιπτώσεις που θα τύχουν.
[automerge]1667841262[/automerge]
Ωραία όλα αυτά που λέμε @Kostas Pyl ένα ήθελα να επισημάνω. Κάποια στιγμή σε ένα από τα μηνύματα λες ότι δεν έχουν νόημα οι εξετάσεις στο εργαστήριο χωρίς γιατρό αφού πάλι μόνοι μας θα δώσουμε φάρμακο. Από ότι ξέρω το συγκεκριμένο εργαστήριο δίνει σαφείς οδηγίες για φάρμακα και συμπληρώματα για την θεραπεία κτλ

Με αφορμή αυτό να πω που είναι η δική μου "ένσταση" σε σχέση με το συγκεκριμένο εργαστήριο, ειδικά εάν υπάρχει και γιατρός στο τιμ.

Οκ, βάζουν καλλιέργειες και βγάζουν κάποια αποτελέσματα. Από τη στιγμή που έχει προηγηθεί τηλεφ επαφή κι έχουν αναφερθεί συμπτώματα, ιστορικό κτλ δε γίνεται να μου στέλνεις ένα χαρτί βρέθηκαν αυτά και θεραπευονται με αύρα.
Που είναι δλδ το ιατρικό φίλτρο στη διαχείριση του περιστατικου;
Δλδ από τα 2 ή 3 (δυνητικά) παθογόνα που βρέθηκαν πες μου πιο να καταπολεμήσω. Ποιο είναι αυτό που κατά την κρίση σου δημιούργησε τα συμπτώματα.

Δηλαδή τι είναι στην τελική αυτό που κάνει το γιατρό να διαφέρει από έναν που δεν είναι; Ότι έχει τρυβλία για καλλιέργειες και θάλαμο επωσασης;
Αν είναι έτσι ας αγοράσουν όλοι κι ας κάνουν μόνοι τους καλλιέργειες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@patrickios και σωστά κάνεις και το λες. Σωστό είναι βέβαια να μην δίνεις αντιβίωση για πλάκα αλλά έλα μου ντε όμως που υπάρχουν περιπτώσεις που η θεωρία παρακάμπτεται. Αυτό εξαρτάται από τον παρατηρητή (αυτόν που κάνει την πρώτη διάγνωση δλδ) και τις ιδιαίτερες συνθήκες (όπως στην περίπτωση).
ή μάλλον τα λες στο περίπου
Έπρεπε να τα αναπτύξω περαιτέρω δλδ; :-)
[automerge]1667841908[/automerge]
Δλδ από τα 2 ή 3 (δυνητικά) παθογόνα που βρέθηκαν πες μου πιο να καταπολεμήσω. Ποιο είναι αυτό που κατά την κρίση σου δημιούργησε τα συμπτώματα.
Αυτό σηκώνει συζήτηση μήπως να ανοίξουμε άλλο θέμα; Όχι ότι διαφωνώ, μάλλον συμφωνώ με το σκεπτικό. Αλλά θέλει συζήτηση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οι εργαστηριακες εξετασεις οταν δεν συνοδεύονται από κλινική εξέταση είναι προβληματική ως πρακτική.

Εργαστηριακές εξετάσεις που δεν προσδιορίζουν ποσοτικά ευρήματα όπως αυτά των κοκκιδιων και των τριχομοναδων είναι κατά το ήμισυ λανθασμένα.
 
Οι εργαστηριακες εξετασεις οταν δεν συνοδεύονται από κλινική εξέταση είναι προβληματική ως πρακτική.

Εργαστηριακές εξετάσεις που δεν προσδιορίζουν ποσοτικά ευρήματα όπως αυτά των κοκκιδιων και των τριχομοναδων είναι κατά το ήμισυ λανθασμένα.
Σωστός, αλλά ακόμα και να υπάρχει ποσοτικός προσδιορισμός και να δείχνει κάποια αύξηση πέραν των ορίων , αυτό που τελικά είναι το σημαντικότερο είναι αν προκαλούν πρόβλημα.
Κι αυτό γιατί δεν είναι ίδιοι όλοι οι οργανισμοι.

Σαφως μπορεί κάποιος να επιλέξει ότι στην εκτροφή του θα πορευεται με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα και μόνο. Απλά τότε μπαίνει σε ένα τριπακι με τακτικές εξετάσεις - θεραπείες πρόληψης που ποτέ δεν σταματά.
Κάποιοι το κάνουν, προσωπικά δε με καλύπτει.
 
Θα συμφωνήσω και με τους δύο σας απλά για περιοχές που δεν υπάρχει πτηνιατρος είναι νομίζω η καλύτερη λύση γιατί μόνο με το μάτι δεν μπορούν πολύ να ξέρουν τι πρέπει να δώσουν
 
@patrickios
Έπρεπε να τα αναπτύξω περαιτέρω δλδ; :-)
[automerge]1667841908[/automerge]

Αυτό σηκώνει συζήτηση μήπως να ανοίξουμε άλλο θέμα; Όχι ότι διαφωνώ, μάλλον συμφωνώ με το σκεπτικό. Αλλά θέλει συζήτηση.
Εγραψα "στο περίπου" γιατί λείπουν σημεία - κλειδιά στις διατυπώσεις σου.
Πχ ναι, δίνουμε εμπειρική θεραπεία περιμένοντας τις καλλιέργειες ΑΛΛΆ υπό προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως επείγουσες, πχ υποψία μηνιγγίτιδας.
Αλίμονο αν σε κάθε έναν με υποψία λοιμωξης κάναμε καλλιέργειες.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι επείγον ώστε να διαλέξουμε το δρόμο αυτό. Δεν ξέρουμε καν αν όντως υπάρχουν συμπτώματα.

Τεσπα, ας μεταφερθούν όλα αυτά σε ένα άλλο θέμα περί θεραπειων κτλ.

Εντάξει, δόθηκε aviomycin προληπτικα. Τι πιο σύνηθες. Μακάρι να πάνε όλα καλά.
 
Back
Top