Διατροφή Έχετε πρόβλημα με τους σπόρους;

sophia pj.

PB Member
Εγγραφή
31 Ιαν 2007
Μηνύματα
968
Πόλη
Πειραιάς
Γεια σας!:hand
Ενα συχνο προβλημα που αντιμετωπιζουν οσοι εχουν μεγαλο αριθμο πουλιων και ειναι αναγκασμενοι να αγοραζουν τις τροφες (σπορια) σε μεγαλες ποσοτητες, ειναι η συντηρηση της τροφης. Το πιο συχνο φαινομενο ειναι οτι πιανει η τροφη σκουλικακια που στην πορεια γινονται πεταλουδιτσες. 😡 Πολλες φορες ακομα και η τροφη που μολις ανοιξαμε μπορει να εχει ιχνη ιστου, σπορια κολλημενα μεταξυ τους, ακομα και πεταλουδιτσες! Που ωφειλεται αυτο; Ωφειλεται στο οτι, στην φυση υπαρχει μια συνθηκη μεταξυ των εντομων και των φυτων. Η συνθηκη αυτη αναφερει ρητα οτι, τα εντομα βοηθουν τα φυτα στην γονιμοποιηση τους αλλα θα πρεπει και τα φυτα με τη σειρα τους να δεχθουν την αποθεση των αυγων τους. 😉 Τα αυγα τοποθετουνται μεσα στο λουλουδι! Το λουλουδι πεφτει, εχουν δημιουργηθει οι σποροι που μεσα τους (οχι ολοι) εχουν τα αυγα των εντομων. (εν συντομια). Τα αυγα θα παραμεινουν αδρανη για καποιο καιρο μεχρι να υπαρξουν οι καταλληλες συνθηκες π.χ. (ζεστη,υγρασια) τοτε τα αυγα θα σκασουν και απο μεσα θα βγουν μικρες προνυμφες που θα αρχισουν να.. Μασουλανε τα σπορια. ☹ Οπως θα (πρεπει) ξερετε τα σπορια αυτα ειναι ακαταλληλα για τα πουλια (δες ακαραια, παρασιτα). Πως το αντιμετωπιζουμε; Να χρησιμοποιησουμε εντομοκτονα! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, να βαλουμε τα σπορια στο ψυγειο! Δεν ειναι πρακτικο και σιγουρα θα εχουμε προβλημα με την μουχλα! Τι κανουμε; Κατι πολυ απλο. Τοποθετουμε την τροφη σε ρηχη επιφανεια π.χ. (ταψι, λαμαρινα) υπολογιστε το βαθος 3 δακτυλα (οριζοντια) βαλτε τα στον ηλιο (καλοκαιρι, ανοιξη) μεσημερι προσεξτε τα μυρμηγκια αφηστε τα οσο μπορειτε, ανακατεψτε συχνα. Τον χειμωνα και γενικα τους μηνες που ο ηλιος δεν καιει τα βαζουμε στον φουρνο (χωρις πατατες) γυρο στους 40 εως 50 βαθμους για 2-3 ωρες. Γιατι; Γιατι η θερμοκρασια θα εχει σαν αποτελεσμα την νεκρωση των αυγων κι αν υπαρχουν ηδη προνυμφες θα πεθανουν. Οποιαδηποτε απορια εχετε ρωτηστε! 🙂 sorry για την καταχρηση του χωρου!
 
(Εχετε προβλημα με τους σπορους; )

Ο Χ Ι nono
 
Σοφια, βλέπω πως έχεις κανει διατριβη στο θεμα! 😀

Περιεγραψες ακριβως μια κατασταση που αντιμετωπιζα συχνα στο παρελθον λόγω απειριας. Τωρα με δυο μονο καναρια, αυτο που κανω είναι να αγοραζω μικρες ποσοτητες τροφης. Ετσι και δεν προλαβαινουν να μαζευτουν τα ζουζουνια και ειναι μια καλη ευκαιρια να επισκεφτομαι συχνοτερα το πετ σοπ και να βλέπω τις καινουριες παραλαβες σε καναρια. Τωρα αν λόγω συνθηκων( υγρασια ζεστη κτλ) παρατηρησω ζουζουνια ε, τι να κανουμε... Θα ταισουμε και τα σπουργιτια!


Απορια: Οι ψητες προνυμφες δεν πειραζουν; (ασε που διαβασα καπου οτι τα καναρινια τρωνε και σκουληκια... και καπως μου ρθε😱 )ή υποτιθεται οτι φυσαμε την τροφη και φευγουν;😎
 
Θα ξεκινήσω από το τέλος …
sorry για την καταχρηση του χωρου!
Σε ένα φόρουμ συζητήσεων για πουλιά, κατάχρηση του χώρου θα θεωρούνταν η ανάπτυξη οποιουδήποτε θέματος που δεν θα αφορούσε τα ίδια, αλλά θα τα "χρησιμοποιούσε" για οποιοδήποτε άλλο σκοπό 😉. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκω το θέμα αρκετά ενδιαφέρον!
Τα αυγα τοποθετουνται μεσα στο λουλουδι! Το λουλουδι πεφτει, εχουν δημιουργηθει οι σποροι που μεσα τους (οχι ολοι) εχουν τα αυγα των εντομων. (εν συντομια). Τα αυγα θα παραμεινουν αδρανη για καποιο καιρο μεχρι να υπαρξουν οι καταλληλες συνθηκες π.χ. (ζεστη,υγρασια) τοτε τα αυγα θα σκασουν και απο μεσα θα βγουν μικρες προνυμφες που θα αρχισουν να.. Μασουλανε τα σπορια
Ήξερα ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει στα οπωροφόρα δέντρα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας τους γι' αυτό και γίνονται ψεκασμοί για έντομα τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα ότι συμβαίνει και στους σπόρους. Στην περίπτωση των δέντρων όμως, το πρόβλημα εμφανίζεται μέσα στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ωρίμανση του καρπού.
Τοποθετουμε την τροφη σε ρηχη επιφανεια π.χ. (ταψι, λαμαρινα)... Βαλτε τα στον ηλιο (καλοκαιρι, ανοιξη) μεσημερι
Σε αυτό το σημείο νομίζω πως η συγκεκριμένη μέθοδος θα βοηθούσε μόνο στην περίπτωση που υπήρχαν ακάρεα μέσα στο σπόρο και μάλιστα αυτό που θα τα εξόντωνε θα ήταν περισσότερο η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου παρά η θερμότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που απλώνουμε ρούχα ή κουβέρτες στον ήλιο για να "αεριστούν".
τα βαζουμε στον φουρνο γυρω στους 40 εως 50 βαθμους για 2-3 ωρες. Γιατι; Γιατι η θερμοκρασια θα εχει σαν αποτελεσμα την νεκρωση των αυγων κι αν υπαρχουν ηδη προνυμφες θα πεθανουν
Εδώ είναι όμως που θα διαφωνήσω εντελώς. Γιατί; Γιατί η θερμοκρασία νεκρώνει και πολλά άλλα πράγματα! Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουν να παραμείνουν αναλλοίωτες οι βιταμίνες που υπάρχουν στο σπόρο μετά από αυτό, καθώς επίσης και κατά πόσο τα πολύτιμα σε θρεπτικά συστατικά λιπαρά τους θα παραμείνουν πολύτιμα. Έχω την αίσθηση πως μετά από μια τέτοια επεξεργασία, το μόνο που θα προσφέρουμε στα πούλια, θα είναι θερμίδες μέσω μιας νεκρής τροφής.

Αυτό που προτείνω είναι να αγοράζουμε σπόρους από επώνυμες μάρκες σε κλειστή συσκευασία και να ελέγχουμε περισσότερο την ημερομηνία παραγωγής παρά την ημερομηνία λήξης. Όσο πιο γρήγορα σε σχέση με την ημερομηνία παραγωγής αγοράσουμε τους σπόρους, τόσο το καλύτερο.
 
Καλησπερα κ. Σταυρο!
Θα σου απαντησω σχετικα με την θερμοτητα.Αν η θερμοκρασια των 40-50 βαθμων κατεστρεφε τις βιταμινες τοτε σιγουρα ολοι η σποροι την περιοδο του καλοκαιριου με τις θερμοκρασιες που αναπτυσονται και την συνεχη εκθεσει τους στον ηλιο θα ηταν αχρηστοι(θρεπτικα) και φυσικα ακαταληλοι για σπορα. Σκεψου ομως και το αλλο... Αν οι 40-50 βαθμοι ειναι καταστροφικοι για τις βιταμινες τοτε τι να "πουν" και οι 200-250 βαθμοι που χρειαζονται για να ψηθουν τα φαγητα μας;:D
 
Οι θερμοκρασίες των 30 - 38 βαθμών το καλοκαίρι (όχι 40 και 50) δεν επηρεάζουν άμεσα το σπόρο εφόσον αυτός βρίσκεται ακόμη επάνω στο φυτό. Την περίοδο αυτή, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (38 βαθμοί) καταβάλλουν το φυτό που τροφοδοτεί με ζωή το σπόρο και όχι τον ίδιο τον σπόρο. Από τη στιγμή που αυτός θα συλλεχθεί, θα πρέπει να συντηρείται και να αποθηκεύεται σε μέρος σκοτεινό και δροσερό, χωρίς υγρασία, για τους λόγους που αναφέρω στο προηγούμενο μήνυμα.
Σκεψου ομως και το αλλο... Αν οι 40-50 βαθμοι ειναι καταστροφικοι για τις βιταμινες τοτε τι να "πουν" και οι 200-250 βαθμοι που χρειαζονται για να ψηθουν τα φαγητα μας;
Και γιατί νομίζεις ότι το φαγητό που τρως και έχει μαγειρευτεί σε θερμοκρασία 200 βαθμών πάνω κάτω, για διάρκεια περίπου μιας ώρας και όχι δύο ή τριών, έχει έστω και το παραμικρό ίχνος ας πούμε 🙄 βιταμίνης C; Θα πρέπει να ξέρουμε ότι επειδή δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που καταστρέφεται σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από αυτήν του μαγειρέματος, πρέπει να τρώμε καθημερινά πράσινες ωμές σαλάτες και φρούτα.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πολλοί εκτροφείς που προσπαθούν να συλλέγουν όσο πιο συχνά γίνεται φρέσκους σπόρους οι ίδιοι, προκειμένου να προσφέρουν το καλύτερο δυνατόν στα πουλιά τους.
 
Δεν έχω ακόμα πρόβλημα με τους σπόρους και επειδή δε θέλω να αποκτήσω, θα θε΄λα να ρωτήσω ποιο σκεύος αποθήκευσης ενδεικνυται περισσότερο;
Μέχρι τώρα επαιρνα σπόρους σε σακουλάκι του κιλού (prestige), όμως επειδή δεν εβρισκα πουθενά χωρίς pellet πήρα άλλης επώνυμης μάρκας. Το θέμα είναι ότι αυτή η μάρκα πωλείται σε μεγαλο σακί. Πηρα 2 κιλα. Εκεί μου τους εβαλαν σε νάυλον τσάντα. Οταν πήγα σπίτι τους έβαλα σε χάρτινο σακουλάκι (καινούργιο) το οποίο πήρα από καφεκοπτείο (για να αναπνέει) όμως επειδή λόγω της φύσης του υλικού δεν κλείνει ερμητικά. Εβαλα το χαρτινο σακουλάκι σε ναυλον τσάντα.

Αναιρώ έτσι την ωφέλεια της χαρτοσακούλας;
Θα ήταν προτιμότερο να τα βάλω σε γυάλινο βάζο (για υλικά κουζίνας) το οποιο κλείνει ερμητικά; Η' δεν θα αναπνέει και εκει;
Το ίδιο υσχύει και για τους σπόρους κία καμελίνα και φόνυο, που βρίσκονται σε συσκευασία του κιλού, σε νάυλον σακουλάκι.

Λάβετε υπ'όψη σας ότι η ποσότητα τροφής που μιλάμε είναι γύρω στα 2-3 κιλά.

Ευχαριστώ.
 
εγω κανω το εξεις τοποθετω τους σπορους για μια μερα στην καταψυξη και μετα τους εχω στο ψυγειο αυτα αφου διαβασα το post του φιλου andreasrodos!
 
Εγώ διατηρώ μια ποσότητα 2-3 κιλών σε ένα μεγάλο πλαστικό σκεύος με καπάκι και κάθε φορά που γεμίζω τις ταΐστρες ανακατεύω ολόκληρη την ποσότητα των σπόρων από κάτω μέχρι πάνω μερικές φορές. Μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει κάτι δυσάρεστο.
 
Δαμιανέ, όσο έπαιρνα χύμα σπόρους έστω και μικρή ποσότητα, και τους έβαζα σε γυάλινο βάζο ή σε νάυλον σακουλάκι, πολλές φορές έπιαναν ζουζούνια. Τώρα που παίρνω συσκευασμένη του 1 κιλού, αφήνω την υπόλοιπη μεσα στην ίδια την συσκευασία και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Μιά άλλη επίσης καλή ιδέα την οποία εφάρμοζε η πεθερά μου ήταν να φυλάει την λίγη τροφή ( για ένα μόνο πουλάκι) σε υφασμάτινα σακκουλάκια από στιλπνό ύφασμα ( βαμβακερό ή λινό), όπως φυλάει εκέι και το αλεύρι και ουδέποτε παρατήρησε την εμφανιση κάποιου εντόμου.:)

Μια ερώτηση: Τι είναι pellet;
 
εγω κανω το εξεις τοποθετω τους σπορους για μια μερα στην καταψυξη και μετα τους εχω στο ψυγειο αυτα αφου διαβασα το post του φιλου andreasrodos!
Ειναι πολυ σωστος τροπος αυτος καταψυξη για 48 ωρες και μετα σε γυαλινο βαζο που στο καπακι του θα πρεπει να εχει ελαστικη μεμβρανηκαι δεν θα εχει κανενα προβλημα[υγρασια-εντομα κλπ]
τον τροπο αυτο εφαρμοζουν και παραγωγοι οσπριων για να τα συντηρησουν μεχρι να καταναλωθουν.
 
Ευχαριστώ παιδιά!

Georgina pellets είναι οι χρωματιστές κροκέτες που εμπεριέχονται σε μείγματα σπόρων.
 
λαθος δαμιανε, πελέτς ειναι μειγμα απο χρωματιστες παλλετες οι οποιες διατροφικα{απο οτι ισχυριζονται οι κατασκευαστες και αρκετοι αμερικανοι εκτροφεις}ειναι κατα πολυ ανωτερες και απο την αυγοτροφη ακομα, στην αμερικη χρησιμοποιουν τα πελετσ εδω και 10 χρονια περιπου και λενε εχει πολυ καλα αποτελεσματα.σημειωση-στην διατροφη με πελετσ δεν δινουν τιποτα αλλο εκτος απο πελετς ειναι πληρης τροφη εχει τα παντα μεσα
 
Harrison's Organic Pellets

Harrison's Adult Lifetime Fine is sized for smaller birds such as Budgies, Cockatiels, small Conures, Quakers, Parakeets, Quakers, Ringnecks, and similar sized birds.

Adult Lifetime Fine Ingredients: *Ground Yellow Corn, *Ground Hulless Barley, *Ground Hulled Millet, *Ground Soybeans, *Ground Shelled Peanuts, *Ground Shelled Sunflower Seeds, *Ground Lentils, *Ground Rice, *Ground Green Peas, *Sun Dried Alfalfa, *Ground Toasted Oat Groats, Chia Seeds, Calcium Carbonate, Montmorillonite Clay, Ground Dried Sea Kelp, Vitamin E Supplement, Sea Salt, *Spirulina, Vitamin A Supplement, Vitamin D3 Supplement, Niacin Supplement, Vitamin B12 Supplement, Riboflavin Supplement, d-Calcium Pantothenate, Pyridoxine Hydrochloride, d-Biotin, Thiamine Mononitrate, Sodium Selenite. (*CERTIFIED ORGANIC INGREDIENT)

https://www.naturechest.com/lifetimefine.html

Παραθέτω μια Αμερικάνικη μάρκα, που μάλλον δεν υπάρχει εδώ, για να γίνει κατανοητό
για τί μιλάμε. Ολα όπως βλέπεται είναι αλεσμένα και "δεμένα" σε κροκκέτες. Οπως βλέπετε
εκτός των αλλεσμένων δημητριακών υπάρχουν, αλάτι, σπιρουλίνα, βιταμίνες, ασβέστιο κλπ., κλπ.
Αποτελεί πλήρη τροφή και ειναι το Α και το Ω για τους "τεμπέληδες"

Το ΦΑΣΤ-ΦΟΥΝΤ των πουλιών.
 
Pellets einai mia trofi pou einai sfiagmeno apo ergostasio.

Analoga tis ratsas poulion pernoune ola ta sporia pou troi to pouli, kai pernane apo mylo. To alefri tou sporon pai se mia megali mechani mixi kai tha baloune kai tis bitamines kai kseramena botana. An i trofi einai gia poulia san Karderines tha baloune kai alefri apo entona, sta kanarinia anlaoga alefri apo kseramena ayga. Gia ta papagalakia alefri apo kseramena fruta. Otan einai kala anakatemeno, pressaroune to migma se mikra komatia.

Parxoune meta eterias pou prosthetoune afta ta pelets stin trofi tous, kai parxoune eteries pou poulane sketo tis pellets.

Mia apo tis eteries pou exei beltiosei poli to sistima pellets, kai einai malon simera protos stin Europei einai i Eteria NUTRI, poulane pellets gia kathe xrisi.

Parxoune Pellets :
Vitamines, brasinades, entona, monotrofi kanarinia, monotrofi karderines, monotrofi papagalakia, klp.

To sin einai i pellets einai kathara trofi kai einai elengmeno, to mion einai den boris na alaseis to migma.

Alexandros
 
οπως το λεει ο μακης οι πελετς δεν εχουν πολλες μαρκες στην ελλαδα μιας και δεν τις χρησιμοποιουν ευρεως εδω, τα μονα πουλια που ξερω που δινουν πελετς {οχι σε μεγαλο βαθμο ομως}ειναι τα γκουλντιανς
 
...kai se ola ta papagalakia dinoune pellets, giati ta papagalakia exoune problima me tous mikites pou poles fores exei sta karpous. Afto den exoune ta pellets.

Alexandros
 
λαθος δαμιανε, πελέτς ειναι μειγμα απο χρωματιστες παλλετες

Λευτέρη, όταν γράφεις παλλετες τί εννοείς; Τα "μικρά κομματάκια" των οποίων το περιεχόμενο αναλυτικά παρατέθηκε στα προηγουμενα μηνύματα κροκέτες λεγονται.

(και για τα σκυλιά ή γάτες, το φαγητό τους, το οποίο δε βρισκεται αυτούσιο στη φυση ονομαζεται "κροκέτες").
 
I episimi metafrasi einai

Αnglika😛ellets = Ellinika: Σβώλος


Alexandros
 
Back
Top