Γενικά Αγορά πουλιών από Pet Shop ή από εκτροφέα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Τι επιλέγετε όταν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούργια πουλιά; Την αγορά πουλιών από Pet Shop ή από εκτροοφέα; Τι είναι αυτό που σας κάνει να προτιμάτε, να επιλέγετε το ένα από τα δύο; Τι προτείνετε στους υπόλοιπους; Τι προτείνετε στα Pet Shop ή στους εκτροοφείς;

Σχετικά θέματα:
Αγορά νέων πουλιών
Αγορά καναρινιού χωρίς προβλήματα ή άγχος
 
Η αγορά πουλιών είναι μια μεγάλη ιστορία. Ας υποθέσουμε πως δεν γνωρίζουμε περί ορνιθοκουλτούρας και οργανωμένης εκτροφής στην χώρα μας και θέλουμε να αγοράσουμε ένα καναρίνι που θα το κρεμάσουμε στο μπαλκόνι για να ακούμε το τραγούδι του. Η πρώτη μας κίνηση είναι να πάμε στο κοντινότερο πετ σοπ και να πάρουμε ένα κόκκινο - κίτρινο - πορτοκαλί ή άσπρο καναρίνι χωρίς να δώσουμε καμία σημασία στην υγειηνή του χώρου ή στο αν φοράει δαχτυλίδι. Να κάνω μια μικρή παρένθεση περί του δαχτυλιδιού, πρέπει να ήμουν περίπου δέκα με δώδεκα χρονών όταν είχα την απορία για το τι είναι αυτό που φοράει το καναρίνι μου στο πόδι και ρώτησα τον κτηνίατρο που μας είχε επισκεφθεί για τα εμβόλια του σκύλου μας, η απάντηση που πήρα ήταν πως τα καναρίνια έρχονται στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο από την ολλανδία και για να γίνει η εξαγωγή τους πρέπει να κάνουν κάποια εμβόλια που πιστοποιούνται με το δαχτυλίδι. Κλείνει η παρένθεση. Τώρα ας υποθέσουμε πως γνωρίζουμε περί εκτροφής και εκτροφέων στην Ελλάδα και πάλι θέλουμε ένα καναρινάκι να το έχουμε στο μπαλκόνι μας για παρέα και όχι να ασχολειθούμε με την εκτροφή του, θα πάμε λοιπόν σε κάποιον γνωστό μας εκτροφέα να πάρουμε ένα καναρινάκι που θα είναι αρκετά καλό γι'αυτό που το θέλουμε εμείς αλλά δεν θα βοηθάει τους εκτροφικούς σκοπούς του. Στην άλλη περ'ιπτωση που θέλουμε να ασχολειθούμε με την συστηματική εκτροφή δεν πιστευώ πως τίθεται θέμα συζήτης η εύρεση και αγορά πουλιών από εκτροφέα και κατόπιν επίσκεψης στον χώρο του και αν είνα ιδυνατόν σε περισσότερους από έναν εκτροφείς της ράτσας που μας ενδιαφέρει. Επειδή όπως είπα και στην αρχή η ιστορία είναι πολύ μεγάλη να συνοψίσω στο ότι θα ήταν πολύ ευχάριστω να γνωρίζαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε πριν αποκτήσουμε ένα πουλάκι και πως αν γνωρίζαμε θα αναγκάζονταν και τα πετ σοπ να έχουν καλύτερους προμηθευτές και καλύτερες συνθήκες υγειηνής για την φιλοξενεία τον πτηνών μέχρι την πώλησή τους. Και ένα ερώτημα προς όλους μας που ασχολόυμαστε με την συστηματική εκτροφή και υποστηρίζουμε την αγορά μόνο από εκτροφείς, πόσοι από εμάς έχουμε πουλήσει πουλιά σε πετ σοπ έστω κι αν δεν έχουμε πάρει χρήματα αλλά εξοπλισμό ή τροφές; Άρα πολλοί που έχουν αγοράσει πουλιά από πετ σοπ έχουν πουλιά Ελλήνων εκτροφέων, αλλά έχουν τα πουλιά που δεν κάνουν για την συνέχιση της ράτσας μας αλλά τα δίνουμε στα πετ σοπ σαν καναρίνια ράτσας κι όχι σαν κοινά καναρίνια που θα τα δίναμε σε έναν φίλο.
 
Ψήφισα από εκτροφέα.
Ψήφισα με την λογική του καλύτερου όχι του άριστου.
Σε γενικές γραμμές όσα έγραψε ο Γιάννης πιο πάνω, τα βρίσκω σωστά.
Όσα πουλιά έχω τα πήρα από petshop. Οι αγορές μου ήταν πάντα αυθόρμητες από συναισθηματική παρόρμηση της στιγμής και όχι προγραμματισμένες. Ποτέ δεν προγραμμάτισα να αποκτήσω ένα πουλάκι, απλά έβλεπα ένα πουλάκι και είτε με εντυπωσίαζε, είτε το λυπόμουν.
Για τα πουλιά από petshop δεν γνωρίζουμε σχεδόν ή απολύτως τίποτα για το παρελθόν, πολλές φορές και την ηλικία τους ακόμα. Οι συνθήκες φιλοξενίας τους μέχρι την στιγμή της αγοράς είναι τις περισσότερες φορές απαράδεκτες και άρα το μέλλον τους άδηλο.
Για τους εκτροφείς γνωρίζω λίγα πράγματα, κυρίως όσους γνώρισα εδώ στο forum και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Πολλοί από τους δεύτερους δεν είναι καν εκτροφείς πιστοποιημένοι αλλά ιδιώτες που πραγματοποιούν εκτροφές και χάριν των σελίδων αποκτούν φήμη και κάνουν πωλήσεις.
Στους πιστοποιημένους εκτροφείς συναντάς όπως είναι φυσικό κάθε είδος συμπεριφοράς όπως σε όλους τους κλάδους.
Το δύσκολο για τον υποψήφιο αγοραστή είναι να επιλέξει έναν συνεργάτη εκτροφέα που να είναι ειλικρινής ως προς την περιγραφή του προτεινόμενου πτηνού αλλά και φιλικός συνεργάτης στην συνέχεια.
Όμως μην ξεχνάμε, ότι και οι αγοραστές πολλές φορές, αρέσκονται και αποζητούν το "ψέμα" στην πώληση και έλκονται από όσους πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλλες.
Συγκεκριμένες προτάσεις προς τον ένα ή τον άλλο κλάδο δεν ρισκάρω να κάνω, το θεωρώ υπερφίαλο.
Μπορώ όμως να πω σε καθέναν, να κάνει την δουλειά του σωστά, με γνώμονα τον σεβασμό στην ζωή και τον πελάτη του. Γιατί είμαι βέβαιη, καθένας γνωρίζει ποιο είναι το σωστό ή το λάθος στις ενέργειές του.
 
Καλημέρα σας, εγώ σε αυτό το ερώτημα ψηφίζω εύκολα ''Εκτροφέα''.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι αγοράζοντας ένα καναρινάκι από τον εκτροφέα μπορούμε να δούμε τον άνθρωπο που τα μεγάλωσε, να δούμε τον χώρο που μεγάλωσαν και να μας δώσει σωστές συμβουλές για τα καναρινακια μας.
Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ένα πουλί από Pet Shop δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εύκολα από πού έχει έρθει και αφού πολλά τέτοια μαγαζιά φέρνουν καναρινάκια από το εξωτερικό θεωρό ότι ο οργανισμός τους έχει επιβαρυνθεί αρκετά από ένα τετοιο ταξίδι και όλοι ξέρουμε πόσο ευαίσθητα είναι. Επιπλέον (μπορεί να λέω και ανακρίβεια τώρα) μου έχουν πει ότι καναρίνια ιδικά ράτσας που έρχονται από εξωτερικό είναι στηρομένα.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο εκτροφέας τις περισσότερες φορές είναι ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ με αυτό που κάνει και σίγουρα μπορεί να μας μιλήσει με ειλικρίνεια και να μας βοηθήσει και στο μέλλον με πολύ αγάπη άλλα και υπομονή κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να κάνει ένας υπάλληλος από Pet Shop.
Παρόλα αυτά το πρώτο μου καναρινάκι το πήρα απο Pet Shop και ήμουν τυχερός με τον Άρη. 🙂
 
Το συμπέρασμα (έως τώρα) είναι ότι όλοι ψηφίζουν ''εκτροφέα'' και όλοι αγοράζουν από πετ ..
👍
Και δεν θ' αλλάξει αυτό, γιατί είναι τόσο εύκολο και απλό και τόσο παρακινητικό ν' αποκτήσεις ένα ζώο. Από αρχαιοτάτων στα παζάρια ψώνιζε ο κόσμος. Οι αλλαγές για να είναι εφικτές πρέπει να επικαιροποιούν (επί το ποιοτικότερο εν προκειμένω) τις υπάρχουσες δομές, δεν γίνεται με το ζόρι να αλλάξουμε την φυσική ροή των πραγμάτων.
 
Ψήφισα από εκτροφέα για τους λόγους που αναφέρθηκαν κι πιο πάνω. Αλλα θέλω να πω και μερικά λόγια για τα petshops. Εσείς νομίζετε από που παίρνουν τα πουλάκια τα petshop? Από τους ιδιους τους εκτροφείς. Είτε είναι ελλάδα, είτε εξωτερικό. (Άσε που είναι και τεράστιο το θέμα τι είναι το εκτροφείο και πως πρέπει να είναι).

Λίγοι έχουν δυνατότητα να πάρουν πουλί από εκτροφέα. Ίσος απλά δεν έχουν τέτοιους γνωστούς και δεν τους ήρθε η ιδέα να ψάξουν για εκτροφέα.

Κι εγώ έχω δώσει ένα σορό λεφτά στα petshops. Και να σας πω την αλήθεια ότι είχα πάρει και καταπληκτικά πουλια από άποψη υγείας και αναπαραγωγής και έχω πάρει και πουλια που ήταν άχρηστα στην αναπαραγωγή η και άρρωστα και μου ψόφησαν στις 15 μέρες καραντίνας.

Αν θέλετε τώρα ένα σπάνιο πουλί/μετάλλαξη και δεν έχετε γνωστούς που τα εκτρέφουν η κάνουν εισαγωγές... Τι θα κάνετε; 50% θα γραφτεί στο foroums και θα ρωτάει στις ομάδες του FB και ίσος θα βρει αυτό που ψάχνει... αλλα 50% θα πάνε στο petshop και θα ζητήσει να του φέρει από το εξωτερικό.

Εδώ άλλη μια σκέψη... Περί τιμής...
Πως σας φαίνονται οι τιμές στα πουλια από το petshop? Καλές η ακριβές; Εγώ έχω πάρει κάποια σπανια (σχετικά) πουλάκια από το petshop επειδή δεν ξέρανε την αξια τους και τα πουλάγανε π.χ. στη τιμή ίδια με ζεβρακια. Είδα κάτι μεταλλάξεις Cockatiels που τα πουλάγανε στη τιμή του αρχέγονου, ενώ για αυτούς που ασχολείται είναι ένα πουλί "χρυσό" αν θα μπορεί να το αξιοποιεί.

Και πάρτε τώρα έναν εκτροφέα... Που ασχολείται με ποιότητα και μεταλλάξεις. Και θα έρθει απλός άνθρωπος που θέλει ένα πουλάκι για τη συντροφια του. Και θα του πει ο εκτροφέας τάδε τιμή. Και θα πει, μα στο petshop πουλάνε πιο φτηνά! Κι άντε τώρα να εξηγήσεις το γιατί.

Πάνω από 50% δακτυλιδιών σήμερα διαβάζονται και μπορείς να βρείς τον εκτροφέα από ολλανδία, τσεχία κι ιταλία αν θέλεις. Και να ρωτήσεις για τογενεαλογικο του δέντρο και το παρελθόν του πουλιού.

Το κακό από τα petshop είναι ότι φέροντας πουλια από το εξωτερικό δεν τηρούνται καραντίνες και κάποιοι κανόνες καθαριότητας. Είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα. Επίσης υπάρχουν κι εκτροφεία που στοχεύουν μονο στην πώληση πουλιών, εκεί ούτε ποιότητα ούτε δακτυλίδια θα βρείς. Αλλα ίσος ανάμεσα σε αυτά τα πουλια θα σου τύχει καμια τυχαία μετάλλαξη η οποια θα μπορούσε να κάνει την αρχή για καινούρια γραμμή.

Αυτό τώρα το λέω από την άποψη ενός μεσαίου χομπίστα. Που ξεπέρασε το όριο "έχω 2 ζευγαράκια" αλλα δεν σκοπεύει να φτάσει 100 ζευγάρια. Επειδή για αυτόν που σκοπεύει να αρχίσει εκτροφή σωστά και γρήγορα η λύση είναι μια - περνώ πολλά money-money και παω στις έκθεσις του εξωτερικού και αγοράζω 5 έτοιμα ζευγάρια πολύ καλής ποιότητας... Και προσευχομαι να μου γεννήσουν τουλάχιστον 2 από αυτά)

Τέλος πάντων. Αυτό που θέλω να πω... Ναι μεν προτιμώ να αγοράζω από τον εκτροφέα, αλλα δεν θα σταματήσω να περνάω από τα petshop και να βλέπω τι φέρανε σήμερα. Επειδή πολύ συχνά δεν ξέρουν τι τους γίνετε και εσύ απλά δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία.
 
Τα είπε όλα η Πωλίνα.. Στοχευμένες αγορές (είτε από εκτροφέα, είτε από πετ σοπ ) με γνώμονα το value for money .. Μόνο που αυτό το κάνουν όσοι έχουν ασχοληθεί και εντρυφήσει στο χόμπυ. Οι νεοφερμένοι, απλά παίρνουν ότι τους γυαλίσει, ότι ταιριάζει με τα οικονομικά δεδομένα που έχουν θέσει, ότι τους πλασάρει ένας πειστικός πωλητής (είτε εκτροφέας, είτε υπάλληλος). Συνήθως αν δεν πάθεις, δε μαθαίνεις!

Εγώ έχω δει ακόμα και σε πανηγύρια ζωάκια.
Όλοι έχουμε δει.. Εκτός όμως από χελωνάκια και χρυσόψαρα, αγοράζουμε με ευκολία π.χ. καναρίνι;
 
Εδω η Πωλίνα αναφέρεται στα λιγοστά ΠΕΤ-ΣΟΠΣ που έχουν και κάποια εμπορική σχέση με το εξωτερικό ή και τους ντόπιους εκτροφείς. Αυτά όμως είναι σαν την μύια μες στο γάλα. Τα συνοικιακά μαγαζιά τέτοιου είδους το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι δυνατότητα πώλησης κάποιων πουλιών συντροφιάς. Κάτι φθηνό να υπάρχει στο μαγαζί σε περίπτωση που κάποιος θέλει να δώσει 20-25 ευρώ για ένα πουλάκι. Το ενδιαφέρον, οι γνώσεις και η θέληση για κάτι άλλο είναι ανύπαρκτες. Δεν υπάρχει εξειδίκευση στο αντικείμενο, στην αγορά και στην διακίνησή του. Γι' αυτό ακριβώς και στην περίπτωση που τους "έχει κληρώσει το λαχείο" θα το δώσουν για 10 ευρώ.Αν ήξεραν τον όγκο εργασιών που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν έχοντας ειδικό τμήμα για πουλιά,θα είχαν και άλλη αντιμετώπιση. Οι περισσότεροι άνθρωποι τυχάρπαστοι που ανοίγουν ένα πετ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα άνοιγαν ένα μπακάλικο ή ένα ψιλικατζίδικο.
 
Ψήφισα από εκτροφέα.
Ψήφισα με την λογική του καλύτερου όχι του άριστου.
Σε γενικές γραμμές όσα έγραψε ο Γιάννης πιο πάνω, τα βρίσκω σωστά.
Όσα πουλιά έχω τα πήρα από petshop. Οι αγορές μου ήταν πάντα αυθόρμητες από συναισθηματική παρόρμηση της στιγμής και όχι προγραμματισμένες. Ποτέ δεν προγραμμάτισα να αποκτήσω ένα πουλάκι, απλά έβλεπα ένα πουλάκι και είτε με εντυπωσίαζε, είτε το λυπόμουν.
Για τα πουλιά από petshop δεν γνωρίζουμε σχεδόν ή απολύτως τίποτα για το παρελθόν, πολλές φορές και την ηλικία τους ακόμα. Οι συνθήκες φιλοξενίας τους μέχρι την στιγμή της αγοράς είναι τις περισσότερες φορές απαράδεκτες και άρα το μέλλον τους άδηλο.
Για τους εκτροφείς γνωρίζω λίγα πράγματα, κυρίως όσους γνώρισα εδώ στο forum και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Πολλοί από τους δεύτερους δεν είναι καν εκτροφείς πιστοποιημένοι αλλά ιδιώτες που πραγματοποιούν εκτροφές και χάριν των σελίδων αποκτούν φήμη και κάνουν πωλήσεις.
Στους πιστοποιημένους εκτροφείς συναντάς όπως είναι φυσικό κάθε είδος συμπεριφοράς όπως σε όλους τους κλάδους.
Το δύσκολο για τον υποψήφιο αγοραστή είναι να επιλέξει έναν συνεργάτη εκτροφέα που να είναι ειλικρινής ως προς την περιγραφή του προτεινόμενου πτηνού αλλά και φιλικός συνεργάτης στην συνέχεια.
Όμως μην ξεχνάμε, ότι και οι αγοραστές πολλές φορές, αρέσκονται και αποζητούν το "ψέμα" στην πώληση και έλκονται από όσους πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλλες.
Συγκεκριμένες προτάσεις προς τον ένα ή τον άλλο κλάδο δεν ρισκάρω να κάνω, το θεωρώ υπερφίαλο.
Μπορώ όμως να πω σε καθέναν, να κάνει την δουλειά του σωστά, με γνώμονα τον σεβασμό στην ζωή και τον πελάτη του. Γιατί είμαι βέβαιη, καθένας γνωρίζει ποιο είναι το σωστό ή το λάθος στις ενέργειές του.
Με κάλυψε σχεδόν σε όλα η Μαρία... Δεν έχω ούτε λέξη να προσθέσω στους λόγους της ψήφου μου... Που αφορά τον εκτροφέα..
Απλά υπάρχουν και pet shop που φέρονται με πολύ σεβασμό στα ζωντανά, τα κρατούν καθαρά και σωστά... απλά με χαλάει λίγο το αναγκαίο εμπορικό κομμάτι της κατάστασης...
 
Καλημέρα παιδιά και από εμένα. Προσωπικά 2 καναρινάκια που είχα μου τα χαρίσανε γνωστοί. Κοινά καναρινάκια τα οποία μας κάνανε πολύ καλή παρέα. Επειδή είμαι πολύ νέος στο χώρο και δεν γνωρίζω αρκετά και κυρίως να ξεχωρίσω ένα καλό από ένα όχι ποιοτικά καλό πουλί σίγουρα κάποιος μπορεί να με κοροιδέψει εύκολα. Και ο υπάλληλος του pet shop αλλά ακόμα περισσότερο ο εκτροφέας. Τις τελευταίες σας έχω ζαλίσει με κάποιες άσκοπες και ανούσιες ερωτήσεις κάποιες φρές και σας ευχαριστώ που δεν με έχετε κράξει ακόμα 😛.Απλά μετά τον χαμό του καναρινιού μου θέλησα να αναπληρώσω το κενό και ξεκίνησα μια έρευνα αγοράς προς την αναζήτηση νέου. Τις τελευταίες μέρες επισκεύτηκα αρκετά pet shops σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Κάποιοι πολύ σοφά με ενημέρωσαν από αυτή τη σελίδα πολύ σωστά (το έχω συνηδητοποιήσει τώρα) να στραφώ σε εκτροφέα αλλά μετά το καλοκαίρι. Έλα όμως που κάποιες φορές το κεφάλι μας λέει 'άντρα θέλω τώρα το θέλω' έτσι κι εγώ παράκουσα και βγήκα παγανιά :). Από τα περισσότερα pet shops που πήγα βρήκα όχι τόσο κοντά στα θέλω μου πουλιά. Με το τελείως άπειρο μάτι μου διέκρινα πουλιά να ζουν όχι και στις καλύτερες συνθήκες αλλά σε κάποια μαγαζιά λίγα στον αριθμό η αλήθεια είναι ότι τα πουλάκια ζούσαν σε καθαρό περιβάλλον. Οπότε πιστεύω κάποιοι διατηρούν καλά καταστήματα. Θα έλεγα όμως ότι είχανε καλά κοινά καναρινάκια αλλά λιγότερο καλά σε αυτά που ανήκαν σε ράτσες. Όσον αφορά τις τιμές τα pet shops πραγματικά ήτανε πολύ ακριβότερα σε σχέση με τιμές που μου είπαν εκτροφείς. Επίσης οι περισσότεροι στα pet shops δεν ξέρανε σχεδόν τίποτα. Το θέμα όμως με τους εκτροφείς για εμένα είναι το εξής.Ακόμα δεν επισκεύτηκα κάποιον από τους δυο θα το πράξω τις προσεχεις ημέρες. Γιατί ένας εκτροφέας ράτσας τέτοια περίοδο να μου δώσει εμένα ένα σωστό πουλί; Ούτε με ξέρει ούτε θα βγάλει το τρελό κέρδος. Γιατί ένα 'καλό' πτηνό να μην το κρατήσει για πάρτη του και να το βάλει για αναπαραγωγη; Οπότε αυτά που έχει διαθέσιμα κάνω την προσευχή μου μάλλον και ελπίζω να βγει το πουλί όπως το περιμένω. Την επόμενη εβδομάδα και αφού δω τα πτηνά του εκτροφέα θα αποφασίσω από που θα πάρω το καναρινάκι μου και θα σας πω.
Πάντως προσωπική μου άποψη και από pet shop και από εκτροφέα μπορείς να πάρεις καλό πουλάκι. Εξαρτάται βέβαια γιατί το θέλει και ο καθένας. Όπως είπε και κάποιος φίλος πιο πάνω προσωπικά το θέλω να το ακούω στην βεράντα μου και να χαίρομαι, να το φροντίζω και να το αγαπώ.Αν είχα για παράδειγμα ένα Timbrado το οποίο για κάποιον εκτροφέα δεν του έκανε γιατί το πουλί έκανε λάθη στο τραγούδι του εμένα δεν θα με ένοιαζε. Θα το φρόντιζα όπως θα έκανα με κάθετι ζωντανό.
Ο παράγοντας τύχη παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκτηση πτηνού.
 
Ψηφίζω κι εγώ εκτροφέα. Και γιατί είναι ο φορέας της ράτσας και γιατί έχει διαφορετική σχέση με τα πουλιά του, αλλά και γιατί πρέπει να τον υποστηρίξουμε. Για τα μαγαζιά συνήθως το πουλί είναι προϊόν, όπως και για τα μεγάλα εκτροφεία του εξωτερικού. Αλλά και μια αναγνωριστική πτήση κατά καιρούς στα πετσοπάδικα-όπως γράφτηκε πιο πάνω-δε βλάπτει.
Πριν κάποια χρόνια είχα πάρει ένα πουλί με στιβαρή βαθμολογία που ήρθε από Ολλανδία και είχα δώσει ένα σκασμό λεφτά, αλλά το πουλί ήταν 4-5 χρονών που σημαίνει ότι το είχαν ξεζουμήσει πρώτα στην αναπαραγωγή και μετά το δώσαν για εξαγωγή..fair enough.
 
Back
Top