Γενικά Αγορά African Grey (Congo) - Νοέμβριος 2020

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mocha
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mocha

PB New Member
Εγγραφή
11 Νοε 2020
Μηνύματα
3
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους σας!

Αν και θα ήθελα να ήταν αυτό το πρώτο μου post, μπήκα σε μια συζήτηση σχετικά με συμπεριφορά παπαγάλου. Οπότε, λογίζω αυτό σαν πρώτο επίσημο post μου και ξεκινώ δηλώνοντας τρομερά ενθουσιασμένος που γράφω μετά από χρόνια πάλι σε forum (πώς αλλάζουν κάποια πράγματα..)

Θερμά συγχαρητήρια για την ποιότητα του site και του forum, τόσο για την οργάνωσή του, όσο και για το επίπεδο των συμμετεχόντων! Το μόνο μικρό παράπονο που έχω, είναι πως θα έβρισκα ιδανικό να υπάρχουν υποενότητες για κάθε βασική ράτσα/είδος παπαγάλου, θα βοηθούσε απίστευτα σε κάθε τομέα.

Την παρούσα περίοδο, άλλα 2 μέλη του forum ( Georgios Louverdis - Kahraman ) απόσο έχω δει, αναζητούνε ό,τι κι εγώ. Εγώ με τη σειρά μου είμαι στα 37, μεγάλο σπίτι, και καλώς ή κακώς χωρίς παιδιά/σκυλιά. Εργένης. Οπότε, όποιος έχει την καλοσύνη, ας προσθέσει σε οποιαδήποτε ερώτηση/θέμα ακολουθεί τη γνώμη του, έχοντας παρακαλώ θερμά σαν γνώμονα και πρόθεση να βοηθήσει και όχι να μπερδέψει :)

1. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως η τιμή ενός "προϊόντος" καθορίζεται αυστηρά από την αγορά και τη ζήτηση. Ήταν φανταστικά τόσο τα χρόνια του Πασόκ, όσο και της Ραφήνας λίγο πριν το 2009. Λογικό(;) τότε να ζητούσε κάποιος 1500 ευρώ. Σήμερα όμως; Ξέρω σε τεράστια αλυσίδα petshop πάνω στη Μεσογείων ότι ζητάνε για έναν zako 1500 ευρώ, ο οποίος αν και ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ είναι απούλητος 2 έτη.. Λίγο που έψαξα στο fb και στην xe.gr, βρήκα κάποιον στην Αθήνα με 1 αρσενικό 1 θηλυκό 3 μηνών και τα 2, στα 800 ευρώ το καθένα. Τα οποία μου φαίνονται εκτός πραγματικότητας για τη συγκεκριμένη περίοδο. Μπορεί να κάνω λάθος! Γι'αυτό εξάλλου ρωτάω: Ποια θεωρείτε ότι είναι μια λογική τιμή αυτή την περίοδο να αγοράσεις έναν zako;

2. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει βιασύνη, έχει νόημα να περιμένω από κάποιον ιδιοκτήτη zako, είτε από το forum, είτε από fb, που δεν το κάνει σαν εμπόριο, να κάνει παπαγαλάκι και να τον πάρω από αυτόν; (Εννοείται πληρώνοντας τον!)

3. Το test dna μου εξασφαλίζει ότι είναι congo african grey, την ηλικία του και το γένος του παπαγάλου; Συνδέεται το dna test με το βραχιολάκι με κάποιον τρόπο; Το βραχιολάκι έχει κάποιες πληροφορίες για τον παπαγάλο; Και τα 2 ειναι άκρως αξιόπιστα, όπως είναι το τσιπάκι στον σκύλο, που ανά πάσα στιγμή ο κτηνίατρος μπορεί να βεβαιώσει τα πάντα; Έχω μια σχετική σύγχυση με αυτό το θέμα, σχετικά με το τι πληροφορίες σου παρέχουν το βραχιολάκι και το test dna, αλλά κυρίως την αξιοπιστία τους ή αν είναι κάτι που ο οποιοσδήποτε επιτήδειος μπορεί να αλλοιώσει.

4.Στέλνετε 2 λινκς με ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ και ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ κλουβάκια για zako; Συγνώμη αλλά κάτι διακοσάρια που βλέπω και ακούω μου φαίνονται εξωφρενικά.

5.Κάποιο μέλος είχε εμπειρία να δημιουργήσει οικογένεια, ενώ είχε ήδη στην κατοχή του έναν zako; Αν ναι, ποια ήταν η εμπειρία του με έναν zako και ένα νεογέννητο μωρό μέσα στο ίδιο σπίτι;

6. Ποια θεωρείται η ιδανική ηλικία για έναν zako; 3 μηνών, πλήρως απογαλακτισμένο και ταϊσμένο στο χέρι; Αυτή είναι η "χρυσή τομή"; Αν ναι, βλέποντας έναν τέτοιο zako, με ποιον τρόπο μπορώ να σιγουρευτώ ότι ισχύουν τα παραπάνω; Και εκτός αυτών, κοιτάω το ράμφος του να είναι κατάμαυρο χωρίς γρατζουνιές, τα πέλματα του καθαρά χωρίς τραυματισμούς, όπως και τα πούπουλά του; Η ίριδά του να είναι μαύρη και όχι κίτρινη; Προφανώς και τρέμω σαν άσχετος από μικρά zako, κάποιος να μου πουλήσει ένα τέρμα ταλαιπωρημένο τρομαγμένο σακατεμένο zako, και συν τις άλλοις σε εντελώς διαφορετική ηλικία απότι ισχυρίζεται. Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξω λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι θα δω τον zako πριν τον αγοράσω, ή αν υπάρχουν πάνω από ένα παπαγαλάκια διαθέσιμα;

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, και να συγχαρώ και κάποιους που επιμένουν και απαντούν με τόση αγάπη σε ποσταρίσματα που εγώ σαν admin θα τα είχα..banarei.
 
@mocha (αν θέλεις μας λες μικρό όνομα) θα προσπαθήσω να καλύψω όσα ρωτάς, με την προσωπική μου γνώμη κι εμπειρία χωρίς να είχα ποτέ δικό μου ζακό συγκεκριμένα. Απο τα μεγαλύτερα είδη ξεκίνησα με αμαζόνες τις οποίες είχα για αρκετά χρόνια (με αναπαραγωγή) και τώρα έχω μόνο το κοκατού της φωτογραφίας.
1. Η τιμή ενός "προϊόντος" δεν καθορίζεται μόνο απο αυτά που αναφέρεις. Καθορίζεται επίσης απο την παγκόσμια αγορά, απο το κόστος αγοράς και συντήρησης γεννητόρων αλλά και απο την χρήση/χρησιμότητα του "προϊόντος". Εδώ μιλάμε για ένα εξωτικό κατοικίδιο κι όχι για είδος πρώτης ανάγκης. Αν οι τιμές αυτές σου φαίνονται εξωφρενικές, να σου πω ότι εδώ που ζω η τιμή ενός ήμερου παπαγάλου ξεπερνάει αρκετά τον μέσο μισθό.
2. Κανένας ιδιοκτήτης-εκτροφέας που σέβεται τα πουλιά του κι αγαπάει αυτό που κάνει δεν θα τα δώσει κοψοχρονιά επειδή υπάρχει οικονομική κρίση. Μην ξεχνάμε ότι μέσα στην κρίση, τα ταΐζει, τα συντηρεί κι ίσως αγοράζει κι ο ίδιος πουλιά επειδή έχει μεράκι για αυτό που κάνει. Έπειτα, δεν έχουμε στο φόρουμ (απ'οσο γνωρίζω) κάποιον ενεργό εκτροφέα με αναπαραγωγή ζακό.
3. Το τεστ DNA σου εξασφαλίζει το να γνωρίζεις το φύλο και μόνο. Τίποτε άλλο απολύτως. Το ότι σου έδωσαν απάντηση στο δείγμα που έστειλες σαφώς εξακριβώνει ότι το τεστ που κάνουν και που δουλεύει με το συγκεκριμένο είδος, δούλεψε και πήραν αποτέλεσμα άρα εμμέσως αυτό εξακριβώνει το είδος. Αλλά αν π.χ. σε μια σπάνια περίπτωση είναι υβρίδιο μεταξύ congo και timneh αυτό δεν θα στο πει το τεστ. Σχετικά με τον αριθμό δαχτυλιδιού και το τεστ DNA αυτός αναγράφεται στο χαρτί αν και μόνο αυτός που ζητήσει το τεστ έχει καταχωρήσει αυτό ως το αναγνωριστικό του πουλιού. Αν κάποιος στείλει 5 τεστ για 5 πουλιά και τα βαφτίσει 1-2-3-4-5 τότε δεν θα φαίνεται τίποτα. Αν πάρεις πουλί με τεστ DNA καλό θα είναι το χαρτί να αναγράφει είτε αριθμό δαχτυλιδιού είτε μικροτσιπ. Έχω ανεβάσει εδώ φωτο απο τα δικά μου, δες πως είναι αν σ'ενδιαφέρει. https://community.petbirds.gr/threads/Πώς-να-κάνω-εξέταση-dna-για-τη-διάκριση-φύλου-των-πουλιών-μου.32196/#post-417466
4. Ένα σωστό κλουβί για ζακό έχει ένα 200σάρι +- 20-30. Οτιδήποτε άλλο μικρό, χρυσό, οικονομικό είναι ακατάλληλο για το είδος κι άδικο να το βάλεις εκεί μέσα. Ένα κλουβί θέλεις να είναι ασφαλές κι ευρύχωρο πρώτα και να μην διαλυθεί σε ένα-δύο χρόνια. Ξεκινάς λοιπόν με αποταμίεσυη μέχρι να είσαι έτοιμος να προσφέρεις σε ένα ζώο αυτό που του αναλογεί και του χρειάζεται για να ζει άνετα.
5. Το δικό μου νεογέννητο μεγάλωσε με άλλου είδους παπαγάλους. Οι φωνές και οι ήχοι αποτελούν πρόβλημα αρκετές στιγμές και ο χρόνος που απαιτεί το πουλί δεν μπορεί να παραγκωνίζεται. Αλληλεπίδραση νεογέννητων και παπαγάλων ούτως ή άλλως δεν υπάρχει, έχουμε κι ένα πρόσφατο θέμα για να δεις που τα πουλιά βγήκαν απο το σπίτι σε ανάλογη περίπτωση για προσωπικούς λόγους.
6. Μινιμουμ ηλικία θεωρώ τους 3 μήνες. Μερικοί απογαλακτίζουν βιαστικά σχεδόν με "βία" (μη ταίζοντας) τα μικρά πουλιά για να τα πουλήσουν νωρίτερα. Όλα αυτά που αναφέρεις για τα μάτια, το δέρμα κτλ. συνηγορούν στο ότι το πουλάκι είναι μικρό. Σχετικά με τη διαθεσιμότητα εξαρτάται απο την επιτυχία των γεννητόρων και του εκάστοτε εκτροφέα.

Αυτά απο εμένα προς το παρόν. 🙂
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top