Αναπαραγωγή Αδιαφορία zebra για τη φωλιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης giann
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Συνήθως το κάνουν από ανασφάλεια. Κάποια ζευγάρια που μου το έκαναν κατέληξαν με σπασμένα αυγά, κάποια άλλα με παρατημένα αλλά και κάποια έβγαλαν κανονικά τους νεοσσούς. Παρατήρησα φέτος ότι τα ζευγάρια που είχα πιο ψηλά και με κλειστές φωλιές δεν το έκαναν (και είχαν και τις περισσότερες επιτυχίες).
 
Ο αρσενικός μόνο το κάνει, βγάζει λίγο νήμα και η θηλυκιά τρέχει και το μαζεύει και το ξαναβάζει...
Δεν σκεπάζουν πάντως τα αυγά.. Και ο αρσενικός κλωσσάει και αυτός που και που.
Για να νοιώσουν περισσότερη ασφάλεια τι να κάνω;η φωλια κλειστή είναι και το μέρος ήσυχο, μπαλκόνι που δεν βγαίνουμε, πάνω σένα τραπέζι είναι το κλουβί,όχι ψηλά.
Εσένα Βασίλη αφότου βγήκαν οι νεοσσοί σταμάτησαν να το κάνουν;
 
Από τη στιγμή που άρχισαν να ταΐζουν πυρετωδώς (3-4 μέρα των νεοσσών) δεν το ξανάκαναν. Τώρα δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Το πιο πιθανό είναι να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Πρόσεχε μόνο όταν βγουν τα μικρά τις πρώτες μέρες μη βρεθεί κανένα κάτω από τη φωλιά. Το ένα ζευγάρι που το έκανε μου πέταξε 2 νεοσσούς στην πρώτη γέννα και ένα στην δεύτερη, αυτούς που βγήκαν πρώτοι. Δυστυχώς όταν το κατάλαβα ήταν πολύ αργά. Και την επόμενη φορά προσπάθησε να βρεις ένα πιο ψηλό σημείο και παρατήρησε αν θα το κάνουν.
 
Οι εξελίξεις είναι οι εξής:
Το κλώσσημα συνεχίζεται απο τη θηλυκιά. Με τα νήματα στάματησαν να παίζουν. Εχουμε όμως συχνούς καβγάδες..η θηλυκιά όταν βγαίνει έξω κυνηγάει τον αρσενικό. Πιστεύω ότι το κάνει επειδή τώρα τελευταία δεν κλωσσάει αυτός σχεδόν καθόλου, αντίθετα την φλερτάρει και θέλει ζευγάρωμα.
Τι να κάνω; Μήπως να χωρίσω τον αρσενικό?(ζευγαρώστρα με διαχωριστικό)
Και κάτι ακόμα..
Τα 4 αυγά γεννήθηκαν 7-8-9-10 Ιουνίου. Κλωσσάνε απο το τελευταίο,10 Ιουνιου και μετά.. Πότε θα σκάσουν οι νεοσσοί;
 
12-14 μέρες κάνουν, οπότε από αύριο πρέπει να περιμένεις μικρά. Αφού έφτασαν στο τέλος δεν νομίζω να έχει νόημα να βγάλεις τον αρσενικό. Κάνα δυο φορές που το δοκίμασα οι θηλυκές μου παράτησαν τα αυγά (αλλά δεν είχα διαχωριστικό) οπότε έχει και κάποιο ρίσκο. Αν ήθελαν πιο πολλές μέρες θα χρειαζόταν να ρισκάρεις ώστε να μην τα χάσεις από τον αρσενικό αλλά είναι στην τελευταία μέρα οπότε δεν αξίζει. Μετά αρχίζουν τα ταΐσματα και δεν προλαβαίνει να σκεφτεί το φλερτ :D
 
Μακάρι να πάνε όλα καλά!
Σε όλες τις προηγούμενες γέννες οι νεοσσοί μου έσκαγαν στις 14 μέρες αλλά απο την μέρα γέννησης του πρώτου αυγού, κάθε μέρα έβγαινε ένας. Το κλώσσημα ξεκινούσε απο την πρώτη μέρα.
Τώρα σαυτό το ζευγάρι πρώτη φορά ξεκίνησε το κλώσσημα στο τέλος της γέννας και γιαυτό μπερδεύτηκα λίγο..η πιο πιθανή μέρα μου φένεται μεθάυριο Τετάρτη. Για να δούμε!
Οσο για τον αρσενικό δεν τον φοβάμαι μήπως φάει τα αυγά, απλά ενοχλέι λίγο την θηλυκιά και αυτή τον κυνηγάει. Τα αφήνω λοιπόν μαζί...
 
Back
Top