Ασθένειες Αδύνατο καναρίνι με φουσκάλες στα πόδια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Myrto.
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καλησπέρα σε όλους! Καθυστέρησα με τις φωτογραφίες γιατί του έδωσα και μια θεραπεία με aviomycine για 7 μέρες, οπότε εφόσον είπαμε ότι δεν πρέπει το τελευταίο 24ωρο να φάει και να πιει τίποτε πέρα από το βασικό μείγμα και νερό περίμενα να περάσουν οι μέρες της αγωγής. Έβγαλα και τα μπισκότα από την τροφοθήκη, επομένως τα περιττώματα είναι έτσι :
rsz_20180324_093756.webp rsz_20180324_093831.webp

Τώρα σχετικά με το βάρος, είναι ελάχιστα πιο βαρύς από όσο μπορώ να καταλάβω πιάνοντάς τον, συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα. Που και που κελαηδάει αλλά όχι για πολύ, η όρεξη για μπάνιο και φαγητό είναι η ίδια. Συνεχίζω τις επαλείψεις με betadine μόνο και λέω να του βάζω βιταμίνες στο νερό. Το πτέρωμα είναι το ίδιο χάλια και οι φουσκάλες-εξογκώματα το ίδιο είναι κι αυτές.
Το κάτω μέρος της κοιλιάς είναι κάπως έτσι :
rsz_20180324_095103.webp

Είδα ότι στο άκρο της φτερούγας έχει και αυτό το εξογκωματάκι:
rsz_20180324_094446.webp rsz_20180324_094441.webp

Αχ, γενικά έχω χάσει κάποιες ελπίδες ότι μπορεί να γίνει καλά και, όχι και τίποτ' άλλο, δεν θα μάθουμε και ποτέ με σιγουριά τι έχει (να σημειώσω πως έπειτα από επικοινωνία του κτηνιάτρου με πτηνίατρο (-δε γνωρίζω ποιον) κατέληξε πως πιθανώς πρόκειται για τον ιό της ευλογιάς). Δεν είμαι σε θέση να κάνω κάτι άλλο. Ρώτησα για την εξέταση των περιττωμάτων και δεν μου σύστησαν να γίνει καθώς έχω δώσει ήδη δυο αντιβιώσεις ευρέως φάσματος, οπότε αν ήταν κάποια συνήθης λοίμωξη αναπνευστικού ή εντερικού θα αντιμετωπίζονταν με κάποιο από αυτά 👎. Κι εγώ νομίζω πως, με όλα αυτά τα συμπτώματα και τις αγωγές που έχω δώσει ως τώρα, θα μπορούσε να είναι ιός όμως εξέταση για την διαπίστωση ότι πρόκειται για ιό είναι ιδιαίτερα ακριβή.

Νομίζω πως ξέχασα να αναφέρω πως είχε εμφανίσει και δύσπνοια, αυτό πριν από 4-5 μήνες (τότε έδωσα δοξυκυκλίνη) αλλά τώρα δεν βλέπω αυτό το σύμπτωμα.

Το πτέρωμα είναι όπως στις παρακάτω φωτογραφίες, δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω, φαίνεται σαν να μη στεγνώνει, σαν να είναι νωπό, βέβαια ίσως είναι απ'τις κρέμες και επίσης αυτός δεν μπαίνει μέσα στην μπανιέρα ολόκληρος να κάνει μπάνιο, απ'όσο προλαβαίνω να τον παρατηρήσω.
rsz_20180324_094512.webp rsz_20180324_094513.webp rsz_20180324_094514.webp rsz_20180324_094727.webp rsz_20180324_094751.webp

Κι εδώ ένα βίντεο:
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Λυπάμαι για την κατάσταση διότι είχαμε κάνει κάποια βήματα όσον αφορά το θέμα εμπιστοσύνης, δηλαδή στην "εκπαίδευσή" του, και τώρα με όλα αυτά τα πιασίματα για τις κρέμες ποιος ξέρει τι νιώθει... Είναι κρίμα.

Όμως σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας και την βοήθεια :). Ήθελα να μάθω αν κάποιος έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο γι'αυτό και άνοιξα το θέμα αυτό. (βέβαια είναι δυνατό σε μια ασθένεια τα συμπτώματα να διαφέρουν από πτηνό σε πτηνό αλλά ποτέ δε ξέρεις, μπορεί να τύχαινε να είχε ξαναδεί κάποιος κάτι).
Τώρα λοιπόν θα τον παρακολουθώ και θα σας ενημερώνω για νεότερα.
 
να σημειώσω πως έπειτα από επικοινωνία του κτηνιάτρου με πτηνίατρο (-δε γνωρίζω ποιον) κατέληξε πως πιθανώς πρόκειται για τον ιό της ευλογιάς).
Πριν διαβάσω το παραπάνω κι εγώ με τα ευρήματα στις φτερούγες αυτό ακριβώς σκεφτόμουν. Την ευλογιά. Εσύ λοιπόν το καλύπτεις από αντιβίωση και μάλλον κάνεις την προσευχή σου, διότι θεραπεία για την ευλογιά δεν υπάρχει. Το προσέχεις καθημερινά και αν δεις ότι καταπέφτει πάλι, τότε μάλλον θα πρέπει να το καλύψεις εκ νένου με αντιβίωση, για αποφυγή δευτερογενών λοιμώξεων σε έναν ήδη καταπονημένο οργανισμό. Η φωτό της κοιλιάς όμως δεν μου αρέσει καθόλου, δείχνει ότι κάτι υπάρχει κι εκεί, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σου υποδείξω τι. Ο κτηνίατρος την είδε; Την έστειλε στον πτηνίατρο; Νομίζω ότι αυτό ίσως να πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή σου.
 
και μάλλον κάνεις την προσευχή σου
Ακριβώς αυτό 😳...

Η φωτό της κοιλιάς όμως δεν μου αρέσει καθόλου, δείχνει ότι κάτι υπάρχει κι εκεί,
Ναι... Την κοιλιά κι εγώ σήμερα την είδα έτσι, δεν την έδειξα πουθενά ακόμη, θα τον παρακολουθησω και θα δω! Ίσως του ξαναδώσω αντιβίωση μετά από τρεις τέσσερις μέρες.
Σκέφτομαι μήπως του δώσω και πρεβιοτικά και βλέπουμε...
Ευχαριστώ για την απάντηση!
 
Μην του δίνεις άλλες αντιβιώσεις. Έχει πάρει πολύ πράγμα και φοβάμαι ότι τις πήρε άσκοπα. Τα πόδια δεν έχουν κάποιο θέμα σε αντίθεση με τα εσωτερικά του όργανα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία της κοιλιάς. Εάν το έχει δει ο κτηνίατρος σε αυτήν την κατάσταση και δεν έκανε κάτι, απέρριψε τον και μην ξαναπηγαίνεις σε αυτόν.

Ρώτησα για την εξέταση των περιττωμάτων και δεν μου σύστησαν να γίνει καθώς έχω δώσει ήδη δυο αντιβιώσεις ευρέως φάσματος, οπότε αν ήταν κάποια συνήθης λοίμωξη αναπνευστικού ή εντερικού θα αντιμετωπίζονταν με κάποιο από αυτά
Η κοκκιδίωση των πτηνών είναι μια από αυτές τις συχνές ασθένειες του γαστρεντερικού; Οι μυκητιάσεις προκαλούν επίσης συχνές νόσους και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί... Αλήθεια, τι θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη και δέκα διαφορετικές αντιβιώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ρητορικό είναι το ερώτημα γιατί φυσικά δεν θα θεράπευαν αυτές τις ασθένειες και γενικά οι αντιβιώσεις δεν είναι φάρμακα... Δια πάσα νόσο. Αν ήταν έτσι, θα παίρναμε πέντε διαφορετικές κάθε φορά και δεν θα πηγαίναμε ποτέ στους γιατρούς.

Εφόσον δεν έχει την εμπειρία που χρειάζεται ένας γιατρός για να κάνει ασφαλή διάγνωση με την κλινική εξέταση, οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι ο μόνος δρόμος για να δώσει κάποια βοήθεια στο πρόβλημα του ασθενή.

Λυπάμαι για την κατάσταση διότι είχαμε κάνει κάποια βήματα όσον αφορά το θέμα εμπιστοσύνης, δηλαδή στην "εκπαίδευσή" του
Μην μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία με τα καναρίνια. Είναι πολύ μεγάλο το στρες που τους δημιουργεί και δυστυχώς αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους. Δεν εννοώ Μυρτώ ότι αυτός είναι ο λόγος που ασθενεί το πουλάκι, γενικά όμως είναι επιβαρυντικός παράγοντας και με την ευκαιρία το αναφέρω στη συζήτηση.
 
Έχει πάρει πολύ πράγμα και φοβάμαι ότι τις πήρε άσκοπα.
οι αντιβιώσεις δεν είναι φάρμακα... Δια πάσα νόσο. Αν ήταν έτσι, θα παίρναμε πέντε διαφορετικές κάθε φορά και δεν θα πηγαίναμε ποτέ στους γιατρούς.
Συμφωνώ με τα παραπάνω, προφανώς και οι αντιβιωσεις δεν τα καλύπτουν όλα και πρέπει πρώτα να γίνεται διάγνωση κι έπειτα χορήγηση, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πιστεύω ότι είναι άσκοπο να του δώσω το σκεύασμα, εφόσον δεν μπορώ να προβώ σε εξετάσεις. Θα μπορούσε να ήταν κάποια από αυτές τις ασθένειες που καλύπτουν τα αντιβιωτικά σε άλλη περιπτωση. Η χορήγηση έγινε για υποστήριξη.

Τα πόδια δεν έχουν κάποιο θέμα σ
Τα πόδια πιστεύω ότι έχουν πρόβλημα γιατί φαίνεται πως όταν του βάζω την κρέμα στο σημείο με τα εξογκώματα τον ενοχλεί, επίσης ο ίδιος μόνος του τα πειράζει που και που. Τώρα εάν τα εξογκώματα είναι κάτι δευτερεύον, δεν γνωρίζω. Αυτό εννοείτε;

εσωτερικά του όργανα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία της κοιλιάς. Εάν το έχει δει ο κτηνίατρος σε αυτήν την κατάσταση και δεν έκανε κάτι, απέρριψε τον και μην ξαναπηγαίνεις σε αυτόν.
Την κοιλιά έτσι εχτές την πρωτοείδα, σίγουρα δεν είναι φυσιολογική. Δεν την έχει δει κτηνίατρος έτσι.

Μην μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία με τα καναρίνια. Είναι πολύ μεγάλο το στρες που τους δημιουργεί και δυστυχώς αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους
Νομίζω οτι αυτό δεν εμπίπτει στο θέμα, αλλά αφού ειπώθηκε θα ήθελα να απαντήσω.
Εδώ διαφωνώ. Θα ήταν μάλλον λυπηρό για ένα καναρινι να ζει μια ζωή μέσα σε ένα κλουβί και να κελαηδάει και κάθε φορά που κάποιος πλησιάζει για να το καθαρίσει ή να αλλάξει τροφή αυτό να φοβάται. Για μένα, αν ήταν έτσι δεν θα ήθελα να το έχω καν. Λέγοντας "κερδίζω την εμπιστοσύνη του" εννοώ για μια ζωή να ζει με ηρεμία, χωρίς φόβο, όχι να κάνει κόλπα. Αυτό θέλει πολύ χρόνο, ειδικά αν δεν είναι μεγαλωμένο στο χερι. Μπορεί στην αρχή να προκληθεί στρες, δε διαφωνώ σε αυτό, όμως εξαρτάται από το πτηνό και τον τρόπο που το προσεγγίζει κανείς. Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για πιασίματα. Αν η προσέγγιση γίνεται με βάση το φαγητό, τότε το καναρινι (μιλάω για καναρινι, δεν έχω εμπειρία με άλλα είδη ) μόνο του αποφασίζει να έρθει στο φαγητό. Και στην αρχή δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με το χέρι, οπότε από ό, τι εχω δει μέχρι στιγμής δεν βλέπω το λόγο που μπορεί η αλληλεπιδραση αυτή να το στρεσάρει μέχρι ασθένειας. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα να ζει μια ζωή με γενική ηρεμία πάρα να ζει με μικρές καταστάσεις στρες όταν πλησιάζει κανεις το κλουβί. Είναι η δεύτερη φορά που προσπαθώ να χτίσω αυτή τη σχέση, το προηγούμενο καναρινι μου έτσι ζούσε μέχρι τα 10 χρόνια του, και ήταν πραγματικά θαυμάσιο.
Πιθανώς Σταύρο αναφέρεστε σε κάποια άλλη περιπτωση ; Δεν μπορώ να καταλάβω μάλλον καλά σε τι περίπτωση αναφέρεστε.

Δεν εννοώ Μυρτώ ότι αυτός είναι ο λόγος που ασθενεί το πουλάκι, γενικά όμως είναι επιβαρυντικός παράγοντας
Ναι βέβαια, αλίμονο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα 👍. Να αναφέρω ότι έχω 5 μήνες που σταμάτησα να ασχολούμαι σχολαστικά με την αλληλεπιδραση μας, λόγω τρεξίματος με άλλα ζητήματα, αλλά δεν θα υπήρχε περίπτωση να τον απασχολώ ενώ είναι άρρωστος.

Όσον αφορά την κοκκιδίωση ναι, πριν ειπωθεί το θέμα της ευλογιας πέρασε κι αυτό το ενδεχόμενο, όμως απ ότι καταλαβαίνω τα συμπτώματα δεν οδήγησαν εκεί.
Αυτή τη στιγμή ο Νουκι κελαηδάει, τρώει, κάνει μπάνιο και δεν έχω δει κάποια διαφορά στις κουτσουλιές. Την κοιλιά του είδα εχτές και θα δω πως είναι σήμερα.
Το σίγουρο είναι πως κάτι έχει εδώ και πολύ καιρό, από όταν τον έφερα στο σπίτι, επομένως ό,τι και να είναι είναι κάτι δύσκολο.
Ευχαριστώ για την απάντηση :) !
 
Θα μπορούσε να ήταν κάποια από αυτές τις ασθένειες που καλύπτουν τα αντιβιωτικά σε άλλη περιπτωση. Η χορήγηση έγινε για υποστήριξη.
Με βάση την εικόνα της κοιλιάς και τη γενικότερη συμπεριφορά του, έχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για ασθένεια που προκαλείται από βακτήριο. Εάν είναι όντως έτσι, η αντιβίωση κάνει μόνο κακό, αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η πρωτογενής αιτία της νόσου. Ας πούμε όμως ότι είναι απλά η προσωπική μου άποψη, καθώς δεν είμαι ειδικός γιατρός.

Πιθανώς Σταύρο αναφέρεστε σε κάποια άλλη περιπτωση ; Δεν μπορώ να καταλάβω μάλλον καλά σε τι περίπτωση αναφέρεστε.
Στον ενικό βρε. :)

Αναφέρομαι σε όλες τις περιπτώσεις που πιάνονται τα πουλιά στο χέρι άσκοπα. Η διαδικασία που περιγράφεις, κατά την προσωπική μου άποψη είναι μια άσκοπη διαδικασία, όταν αφορά στα στρουθιόμορφα πουλιά.

Το στρες, μαζί με την καθαριότητα, τη διατροφή και τις συνθήκες περιβάλλοντος (θερμοκρασία, φυσική διάρκεια ημέρας), είναι τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά κεφάλαια που αφορούν στην ευζωία των πουλιών. Και στα τέσσερα κεφάλαια υπάρχουν παρανοήσεις και λανθασμένες ερμηνείες αναφορικά με το τι πρέπει να γίνεται και τι όχι.

Στο θέμα του στρες, η άμεση επαφή, άγγιγμα από τον άνθρωπο προκαλεί μεγάλο και παρατεταμένης διάρκειας στρες, το οποίο είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία τους, περισσότερο και από όσο την επιβαρύνει μια συνηθισμένη ασθένεια.
 
Αρχικα να πω πως ο Νουκι ειναι ενα παρα πολυ ομορφο και γλυκο καναρινακι!

Κατα δευτερον δε θεωρω πως οι κουτσουλιες του ειναι "προβληματικες".

Οσο για την κοιλια νομιζω πως θα πρεπει να την δει πτηνιατρος ως εχει.. σιγουρα δεν φαινεται καλα... απλα επειδη ειναι ζωηρος και τραγουδαει ακομα αντεχει αλλη μια τετοια "ταλαιπωρια".

Και οσο για το φτερο μου φαινεται σαν κυστη χωρις να εχω καμια εμπειρια.
 
Καλημέρα σε όλους, ελπίζω να είστε καλά! Ήθελα να ενημερώσω για την πορεια του Νούκι για να μην μείνει μετέωρη... Από όταν άρχισα να του δίνω παχυντικούς σπόρους και την τροφή του την κανονική χωρίς μπισκότα Vitakraft Premium Menu (αφού επιτέλους την βρήκα), πήρε τα πάνω του, πήρε βάρος και μάλιστα του αποκατάθηκε και εκείνο το "τράβηγμα δέρματος " στην κοιλιά. Εν τω μεταξύ το τραγούδι και η όρεξη συνέχιζαν, μέχρι που σε κάποια φάση εμφάνισε ανοιχτές πληγές και στα δύο μπούτια του, οπότε δεν είχε δύναμη να στηριχθεί στο κλαδάκι. Παράλληλα έβγαλε και στην πατούσα στο ένα δάχτυλο ένα εξόγκωμα. Αυτά έγιναν περίπου πριν δύο εβδομαδες, και τότε ξεκίνησα να του κάνω ποδολουτρο με άλατα Epson για απολέπιση και έπειτα του έβαζα οξυζενε και στις φούσκες και στις πληγές. Στις πληγές αλλά και γύρω από αυτές δημιουργούνταν μια παχια κρούστα οπότε με το οξυζενε καθάριζε πάρα πολύ καλά μπορώ να πω, όμως μετά από δύο μέρες ξανά τα ίδια, ξαναεμφανιζονταν. Ενώ προχτές έκανε μπάνιο και ήταν μια χαρά, εχτές δεν είχε όρεξη και σήμερα κάθεται κάτω με τα πούπουλα ανακατωμενα, κοιμάται και τρέμει. Του έβαλα κάτω μέσα την τροφή και το νερό, πηγαίνει και τρώει και πάλι κοιμάται. Οπότε, όπως τον βλέπω τον καημενουλη μάλλον δεν θα αντέξει. ☹.. Σας ευχαριστώ πολύ πάντως για το ενδιαφέρον, τις συμβουλές και την υποστήριξη! Να είστε καλά !
 
Οπότε, όπως τον βλέπω τον καημενουλη μάλλον δεν θα αντέξει ☹
Σε ειδικευμένο γιατρό για τα πτηνά, γιατί δεν τον πηγαίνεις; Υπάρχει έλλειψη τέτοιου γιατρού στα Ιωάννινα ή υπάρχει οικονομική δυσκολία;
 
Σε ειδικευμένο γιατρό για τα πτηνά, γιατί δεν τον πηγαίνεις; Υπάρχει έλλειψη τέτοιου γιατρού στα Ιωάννινα ή υπάρχει οικονομική δυσκολία;
Δεν υπάρχει εξειδικευμένος κτηνίατρος στα πτηνά στα Ιωάννινα. Η κτηνίατρός μου, την οποία και εμπιστεύομαι απόλυτα και δεν θα την άλλαζα με τίποτε, βλέπει πολλά πτηνά και από τις συνομιλίες μας φαίνεται πως είναι άψογη στη δουλειά της. Για το Νούκι, μου είπε δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο και δεν είναι ειδικός στα πτηνά αλλά επικοινώνησε και με πτηνίατρο, όπως ξαναείπα. Αλλά εάν δεν το δει κανείς από κοντά το πτηνό, προφανώς έγκυρη διάγνωση δε μπορεί να γίνει. Δυστυχώς, δε μπορώ να ταξιδέψω σε άλλη πόλη για να πάω σε πτηνίατρο λόγω άλλων υποχρεώσεων, εάν μπορούσα θα το είχα κάνει, μακάρι να μπορούσα. Αλλά όπως είπα ξανά, ήταν δικό μου λάθος να εμπιστευτώ αυτόν μου τον έδωσε πέρυσι τέτοιο μήνα, γιατί από τότε ήταν άρρωστος. Δεν άλλαξε ποτέ το φτέρωμά του, σήκωνε από τότε τα πόδια του, είχε δύσπνοια και σάλια που και που, ενώ από την άλλη είχε μια χαρά όρεξη για όλα και φυσιολογικές κουτσουλιές. Εννοείται ότι δεν θα ξαναπάρω από αυτόν και εννοείται ότι θα απαιτώ να είναι υγιές το ζωάκι, γιατί αυτό που έπαθε ο Νούκι δεν το έπαθε από τη διαμονή του σε εμένα, είμαι σίγουρη, το είχε από πριν και δεν το πρόσεξα. Μη σας πω και ότι αυτό είναι σαν τραγική ειρωνεία, γιατί το μόνο που είπα στον πωλητή, αφού με ρώτησε αν διάλεξα ποιο ήθελα να μου δώσει ήταν "Δεν έχω κάποια προτίμηση στο χρώμα, δώστε μου ένα υγιές πουλάκι, όπως ήταν και το προηγούμενο που μου έζησε 10 χρόνια". Δηλαδή, πάλι εγώ φταίω που τον εμπιστεύτηκα... Πολύ στενάχωρη η κατάσταση, αλλά το πάθημα γίνεται μάθημα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Back
Top