Ασθένειες Αιφνίδιος θάνατος κανάρας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sylvia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sylvia

PB New Member
Εγγραφή
3 Αυγ 2014
Μηνύματα
388
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα! Ρε παιδιά, θα τρελαθώ! Έχασα μία από τις κανάρες μου σήμερα και πραγματικά δεν ξέρω γιατί. Χθες το πουλί ήταν μια χαρά... Ξύπνησα το πρωί και ήταν στον πάτο. Νερό φρέσκο είχε, τους σπόρους τους είχα φυσήξει, σε εσωτερικό χώρο τα έχω οπότε αποκλείεται να τρόμαξε από κάτι (το μόνο που ακούστηκε το βράδυ ήταν κάτι βροντές. Άκυρο, το ξέρω, αλλά τι άλλο να σκεφτώ...) Το πουλάκι γεννήθηκε τον Ιούνιο, ούτε χρόνο δεν πρόλαβε να κλείσει... Διάβασα το άρθρο για τον αιφνίδιο θάνατο πουλιών και δεν ταιριάζει τίποτα. Οι κουτσουλιές της καλές, η αναπνοή της καλή, ευλογιά δεν είχε με τίποτα... Τι στον κόρακα έπαθε; Καρδιά; ☹ Και έχασα και τη σκυλίτσα μου την προηγούμενη βδομάδα από ιατρικό λάθος και είμαι να σκάσω, αλήθεια! 14 χρόνια την είχα και ήταν υγιέστατη. Πφφφφ Φοβάμαι και για τα άλλα μου πουλάκια τώρα. ☹
 
Σύλβια, προκειται για το πουλακι που ήταν άρρωστο πέρυσι και το είχε πάει ο φίλος σου στο γιατρό;
Συγκατοικούσε με άλλο καναρινι;
Λυπαμαι
 
Όχι. Δε μου είχε αρρωστήσει ποτέ αυτή, ήταν μια χαρά. (Η άρρωστη ζει και βασιλεύει.) Μόνη της στο κλουβί, παχουλή- παχουλή. Τι στο καλό ☹ Την ψαχούλευα πριν τη θάψω και δεν είδα τίποτα περίεργο. Στρουμπουλή, ροζ κοιλίτσα, όμορφα φτερά... Τι να πω...
 
@Sylvia λυπάμαι πάρα πολύ για την ξαφνική σου απώλεια. Σε συμπονώ απόλυτα. Μόνο ο χρόνος θα γιατρέψει τον πόνο σου.
 
Είναι από αυτά που σε "τρελαίνουν" με τα ζώα και δυστυχώς είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Μήπως το τσίμπησε σφήκα, μέλισσα; Βρήκες κάποιο πεθαμένο έντομο από αυτά κοντά στο κλουβί; Μήπως κάποια ακατάλληλη πρασινάδα ή κάποιο υλικό που ψεκάσατε στον χώρο;
 
Είναι από αυτά που σε "τρελαίνουν" με τα ζώα και δυστυχώς είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Μήπως το τσίμπησε σφήκα, μέλισσα; Βρήκες κάποιο πεθαμένο έντομο από αυτά κοντά στο κλουβί; Μήπως κάποια ακατάλληλη πρασινάδα ή κάποιο υλικό που ψεκάσατε στον χώρο;

Μπα, τίποτα από αυτά. Δεν καθαρίζω με χημικά, ακόμα και τα τζάμια με νερό τα περνάω. Είναι και σε εσωτερικό χώρο και έχω και σίτες. Το θεωρώ απίθανο να φταίει κάτι από αυτά.


Μήπως ετοίμαζε φωλιά;

Η αλήθεια είναι πως ετοίμαζε μήνες τώρα. Μου έστρωνε τις αυγοθήκες με χαρτί. Να ήταν δυστοκία; Είχε και σουπιοκόκκαλο.
 
Σε καταλαβαίνω, έχασα φέτος κανάρα αιφνιδιαστικά μόλις γέννησε τα αυγά της και ξεκίνησε να κλωσσα..
 
Να ήταν δυστοκία; Είχε και σουπιοκόκκαλο
Είναι πολύ πιθανόν.
Ένας οργανισμός με προβλήματα όπως το καναρίνι της περίπτωσής σου πάντα χρειάζεται βοήθεια στις μέρες της ωοτοκίας, ακόμη κι αν αυτή τελικά δεν έρθει.
Σε πολλές περιπτώσεις το σουπιοκόκκαλο δε φτάνει.
 
Φέτος παρατήρησα την εντυπωσιακή ευκολία με την οποία τριγυρνά μεταξύ μας ένας δαίμονας, αυτός του ασβεστίου.Αν ήμασταν Κινέζοι θα ήταν σίγουρα η χρονιά του και θα είχαμε βρεί το αποκούμπι μας. Εν προκειμένω δεν μας νοιάζει τί καναρίνι ήταν, ποιά τα απαραίτητα συμπληρώματα της εσωτερικής εκτροφής του,το τί έτρωγε γενικά,το αν είχε αποδοχή το σουπίδι, αφήνουμε στην άκρη ακόμα και την εποπτεία του σώματός του και νιώθουμε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την συνάρτηση θηλυκό+αναπαραγωγή = δυστοκία.
Είναι μια μέθοδος που υποδηλώνει μόνο την άγνοιά μας και την πρόθεσή μας για μια εύκολη κάλυψη κάθε ερωτήματος.
Μιλάω γενικά και εντάσσω και τον εαυτό μου σε αυτό το παιχνίδισμα.
Ακόμα και έτσι όμως,όποια μηχανιστική αντίληψη και αν επιβάλουμε στην εκτροφή μας,το ασβέστιο είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Πίσω απο το κεφάλαιο ασβέστιο όμως, κρύβονται αρκετά και ουσιώδη.

Κρίμα Σύλβια.
 
αφήνουμε στην άκρη ακόμα και την εποπτεία του σώματός του και νιώθουμε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την συνάρτηση θηλυκό+αναπαραγωγή = δυστοκία.
Εντάξει, μπορεί και να το κάνουμε, όμως...
Θηλυκό σε αναπαραγωγή=αυξημένες ανάγκες ασβεστίου, είναι σίγουρη και αναμφισβήτητη συνάρτηση.
. Πίσω απο το κεφάλαιο ασβέστιο όμως, κρύβονται αρκετά και ουσιώδη.
Εδώ είναι και το ουσιώδες. Άλλο ασβέστιο, άλλο μεταβολισμός του ασβεστίου.
Το πρώτο είναι απλά το απαραίτητο στοιχείο, το δεύτερο απαιτεί έναν υγιή και λειτουργικό οργανισμό.
Μεταφέρω τα κομμάτια από το άρθρο Πρόπτωση αμάρας των πτηνών
"Η ωοτοκία είναι μεταβολικά απαιτητή. Μερικές απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η αύξηση πρόσληψης πρωτεϊνών, ασβεστίου, λίπους, βιταμίνης Α, D3 και ίχνη βιταμίνης Ε, σεληνίου και νατρίου."
-
"
Ακόμα και όταν το διαθέσιμο ασβέστιο είναι επαρκές, μπορεί να συμβεί, επειδή η ποσότητα του ασβεστίου που απαιτείται για την παραγωγή του κελύφους των αυγών είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα του ασβεστίου που ένα πουλί μπορεί να φάει σε μια περίοδο 24 ωρών.
Αυτός είναι ο λόγος που το θηλυκό πτηνό πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση γενικά, πολύ πριν την περίοδο της αναπαραγωγής. Αυτό μας διασφαλίζει ότι διαθέτει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου που είναι αποθηκευμένες στα οστά της, άμεσα διαθέσιμες σε πρώτη ζήτηση.
Επειδή η δυστοκία είναι στην πραγματικότητα υπασβεστιαιμία (χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα) όλοι οι μύες του σώματος γίνονται αδύναμοι και υπολειτουργούν."
Βλέπουμε την συνάρτηση των οστών με τους μύες, γι' αυτό και δεν αναφέρεται τυχαία ως μυοσκελετικό σύστημα.

Θέλω δηλαδή να καταλήξω, πως ναι μεν το συμπλήρωμα ασβεστίου δεν είναι πανάκεια, ναι δεν αποδίδονται όλα τα προβλήματα σ' αυτή την έλλειψη αλλά μην το υποτιμούμε ως πραγματικό πρόβλημα, που ταλανίζει όλα τα θηλυκά πλάσματα, θηλαστικά, ωοτόκα, ζωοτόκα κτλ.
 
Μα δεν είχε ποτέ πρόβλημα το συγκεκριμένο πουλάκι. Ποτέ δε μου αρρώστησε. Και είχε σουπιοκόκκαλο το οποίο το έχει τιμήσει ιδιαίτερα και άμμο με σπασμένα κοχύλια. Δεν την είχα βάλει για αναπαραγωγή (άσχετα αν έστρωνε με χαρτί τις αυγοθήκες) και δεν είχε κάνει ποτέ άσπορο αυγό, οπότε δύσκολο να είχε έλλειψη ασβεστίου...
 
Ακόμη και ο πιο ειδικός δε θα έβγαζε "πόριμα" μέσα από αυτά τα δεδομένα... Ούτε καν θα κατέθετε άποψη.
Συνέχεια λοιπόν στην αμπελοφιλοσοφία...
Δεν την είχα βάλει για αναπαραγωγή (άσχετα αν έστρωνε με χαρτί τις αυγοθήκες) και δεν είχε κάνει ποτέ άσπορο αυγό, οπότε δύσκολο να είχε έλλειψη ασβεστίου...
Το ότι προετοίμαζε τη φωλιά... είναι ένδειξη αναπαραγωγικής προδιάθεσης.
Το ότι δε γέννησε ποτέ αυγό... είναι ένδειξη οργανικής ανεπάρκειας ή κάτι τέλος πάντων παρεμφερές.
Το ότι κανείς από μας δεν έχει τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για νεκροψίες και πτηνιατρικά πορίσματα είναι επίσης πασιφανές.
Το ότι είχε έλλειψη ασβεστίου... είναι κάτι που το κατέθεσα ως πιθανό στο βωμό της συζήτησης και είναι άποψη που χωρίς πολλά πολλά... Βγήκε από αυτό εδώ
Μα δεν είχε ποτέ πρόβλημα το συγκεκριμένο πουλάκι
μαζί με όλα όσα συνοδευτικά έγραψες και έρχεται να ταρακουνήσει παρόμοιες "κακές εμπειρίες" που υπήρχαν σε μια διαδρομή σχεδόν 4 δεκαετιών στην αναπαραγωγή των καναρινιών.
 
Και είχε σουπιοκόκκαλο το οποίο το έχει τιμήσει ιδιαίτερα
Αυτό επιβεβαιώνει πως είχε μπει σε αναπαραγωγική διαδικασία.
Βέβαια κανείς δεν μπορεί έτσι γενικά και αόριστα να ισχυριστεί πως αυτό ήταν η αιτία του χαμού της αλλά μοιάζει το πιθανότερο.
Φέτος παρατήρησα την εντυπωσιακή ευκολία με την οποία τριγυρνά μεταξύ μας ένας δαίμονας, αυτός του ασβεστίου
Εγώ πάλι αυτόν τον βλέπω να τριγυρνά από πάντα, φέτος βλέπω μια αμφισβήτησή του, που μπορεί να ισχύει δεν λέω, αλλά ρωτάω το εξής:
- Έστω υγιές θηλυκό πουλί που αντλεί το απαραίτητο ασβέστιο για την ωοτοκία του από τα διαθέσιμα του οργανισμού του, δηλαδή του σκελετού του. Γνωρίζει κάποιος, πόσος είναι ο χρόνος αναπλήρωσης αυτών διαθεσίμων στον οργανισμό, αν βοηθήσουμε ή αν δεν βοηθήσουμε με συμπλήρωμα; Γνωρίζει επίσης κάποιος τις επιπτώσεις κάποις πιθανής έλλειψης αν αυτή προκύψει;
Πάντως ψάχνοντας, βρήκα μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, όπου αναφέρονται πράγματα που δεν έχουν θιχτεί σε συζητήσεις μας (απ' όσο θυμάμαι) meadowsah.com/home/booster-breeding.html
Το γεγονός πως αποτελεί έμμεση διαφήμιση συμπληρώματος αναπαραγωγής, ας μην μας απασχολήσει προς το παρόν, έτσι κι αλλιώς αφορά την εταιρεία Harrison's, που είναι εναλλακτική των σπόρων και έχει αξιόλογα στοιχεία ως επιχειρήματα.
 
Θυμάμαι οτι έγινε ερώτηση γύρο απο το θέμα των αιφνιδίων θανάτων στον Dr. Goutteel . Η απάντηση ήταν, οτι ελάχιστοι ήσαν οι θάνατοι, απο τα πουλιά που είχε νεκροτομίσει, που δεν μπορούσαν να καταταχθούν με κάποιο αιτιολογικό και χαρακτηρίστηκαν πράγματι σαν αιφνίδιοι. Για τα ωδικά, μικρού μεγέθους πουλιά, το αιφνίδιο στρές ίσως έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου αυτής της αιτιολογίας.
 
Το ότι προετοίμαζε τη φωλιά... είναι ένδειξη αναπαραγωγικής προδιάθεσης.
Το ότι δε γέννησε ποτέ αυγό... είναι ένδειξη οργανικής ανεπάρκειας ή κάτι τέλος πάντων παρεμφερές.

Κατάλαβα! Οπότε, οι άλλες δύο μου κανάρες που επίσης στρώνουν τις αυγοθήκες αλλά κάνουν και άσπορα αυγά κάθε τόσο, είναι θεωρητικά πιο "υγιείς" από αυτή που δεν είχε κάνει ποτέ; Υπήρχε τρόπος να έχω καταλάβει από πριν ότι έχει ανεπάρκεια (αν είχε);
 
Η απάντηση ήταν, οτι ελάχιστοι ήσαν οι θάνατοι, απο τα πουλιά που είχε νεκροτομίσει, που δεν μπορούσαν να καταταχθούν με κάποιο αιτιολογικό και χαρακτηρίστηκαν πράγματι σαν αιφνίδιοι.
Με την λέξη "αιφνίδιος" δηλώνουμε το α-συμπτωματικό του περιστατικού. Αιφνίδιος δεν σημαίνει αναιτιολόγητος.
πχ το έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο αλλά έχει σαφή αιτιολογία.
 
Back
Top